Een goed begin is het halve werk IVGGHW001K - Peercoach handleiding

Een goed begin is het halve werk IVGGHW001K - Peercoach handleiding

Inleiding

Dit is de tutorenversie voor de begeleidende peercoaches in het keuzevak ' Een goed begin is het halve werk'. Je zult merken dat deze vrijwelidentiek is aan de studiehandleiding voor de deelnemers aan het keuzevak. De opmerkingen in het rood zijn specifiek bedoeld voor de begeleidende peercaoches en geven jullie tips hoe een bijeenkosmt aangevolgen kan worden. 

 

Een hbo-opleiding tot verpleegkundige in een stad als Rotterdam vraagt extra focus op diversiteit. Door dit doorstroomprogramma wil de Hogeschool mbo studenten hun studiesucces op het hbo met de ondersteuning van peercoaches. Het doel van het keuzevak is dat je snel je draai vindt binnen onze Hogeschool en het studeren aan de hbo – V als positief en inspirerend ervaart.  

Bij dit keuzevak leer je vaardigheden die je nodig hebt om te studeren aan het hbo. We besteden aandacht aan leren studeren, plannen en organiseren, voorbereiden op toetsen, reflecteren, initiatief nemen, doelstellingen formuleren en presenteren. Het keuzevak is daardoor ondersteunend aan alle vakken die je binnen het curriculum van de hbo –V volgt.  

 

Alle studenten die het keuzevak volgen, hebben een mbo-opleiding afgerond op niveau 4. Deze mbo-opleiding heeft geen directe relatie met het vak waar je voor wilt doorstuderen, namelijk verpleegkunde. Veel van je medestudenten binnen het keuzevak hebben bijvoorbeeld een opleiding als tandartsassistente, onderwijsassistent, enz. Maar ook studenten van Luchtvaartdienstverlening kunnen in deze groep zitten.  

   

We wensen jullie heel veel plezier met dit keuzevak en hopen dat je gebruik maakt van de ervaring van de peercoaches.

 

De cursushouder van het keuzevak

Annemiek Veken

Wim van de Berge 

Elise de Jong

 

 

Leerdoelen

 

In het eerste semester (Op 1 en OP 2) werk je aan je competenties om op het hbo te studeren. De competentie die hierbij leidend zijn, zijn de loopbaancompetenties van Marinka Kuijpers. Deze zijn geconcretiseerd onder het kopje “Kwalificaties/ competenties en leerdoelen”.  

 

Het algemene leerdoel van dit keuzevak richt zich op jouw vaardigheden als regisseur, persoon en (aankomende) professional binnen de hbo - V. De leerdoelen voor de vaardigheden worden als volgt geconcretiseerd:  

 

Rol  

Einddoel  

Regisseur  

Aan het einde van het keuzevak heb je inzicht in hoe je jouw studievaardigheden in kan zetten om te studeren binnen het hbo.  

Persoon  

Aan het einde van het keuzevak heb je inzicht in hoe je jouw kwaliteiten en motivatie in kan zetten om te studeren binnen het hbo.  

Professional  

Aan het einde van het keuzevak breng je jouw sterke en ontwikkelpunten in kaart om te studeren binnen het hbo.  

 

Lees op de volgende pagina meer over de loopbaancompetenties van Marinka Kuijpers.

In haar boek "Breng beweging in je loopbaan" onderscheidt Marinka Kuijpers (2005) een vijftal loopbaancompetenties die van belang zijn voor het verkrijgen van waardevol werk. In de onderstaande tekst staat een samenvatting van de competenties.  

Bekijk ook het filmpje van Marinka Kuijpers hieronder aan de pagina. 

 

Loopbaancompetenties

Motievenreflectie: Het nadenken over wensen en waarden die van belang zijn voor je eigen loopbaan. Het gaat om bewustwording van wat je eigenlijk belangrijk vindt in je leven, wat je voldoening geeft en wat je nodig hebt om prettig te kunnen werken.

 

Kwaliteitenreflectie: Het nadenken over wat je (niet) kunt en hoe je dit gebruikt in je loopbaan. Je reflecteert op je eigen eigenschappen, competenties, vaardigheden, enzovoort en je vraagt feedback aan anderen over je kwaliteiten.  

Werkexploratie: Het onderzoeken van eisen en waarden in werk en de mogelijkheden om te veranderen van werk. Je gaat op zoek naar werk(zaamheden) waarin jouw persoonlijke waarden overeenkomen met de normen en waarden die in dat werk gelden en waarin jouw kwaliteiten aansluiten bij de ontwikkelingen die in dat werk voorkomen.  

Loopbaansturing: Het plannen beïnvloeden en bespreken van je leren en werken gericht op loopbaanontwikkeling.  

Netwerken: Contacten opbouwen en onderhouden op de arbeidsmarkt gericht op je loopbaanontwikkeling. Je kunt netwerkcontacten gebruiken om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen, van werkmogelijkheden en om feedback te krijgen op je eigen functioneren.  

 

Bovenstaande competenties geven richting aan het ontwikkelen van JOUW TALENT.  

Weet jij nog wat je wilde worden? Prof. dr. Marinka Kuijpers (OU)

Verplichte en aanbevolen literatuur

Binnen de cursushandleiding staan linken naar websites. Het bestuderen van deze linken is onderdeel van het werken aan de opdrachten. Er is gekozen voor betrouwbare websites, maar als je zelf een boek hebt over timemanagement wat goed bruikbaar is, mag je dat ook gebruiken, mits je maar voldoet aan de opdracht.  

Studiebelasting en toetsing van het keuzevak

Studiebelasting

De studielast van dit keuzevak bedraagt 56 uren (= 2 ECT’S). Het totale aantal uren is de tijdsinvestering die je besteedt aan; de voorbereiding, het volgen van de lessen en de coaching (inleveren van opdrachten in Feedbackfruits en feedback geven op medestudenten) en de verwerking van de lessen. Gedurende het semester bouw je aan een portfolio, zodat je aan het einde van het semester een overzicht hebt van jouw kwaliteiten en ontwikkelpunten in het kader van studeren aan de hbo – verpleegkunde.    

 

De tijd plan je deels zelfstandig. Dit vraagt om een goede planning en organisatie. In de studiehandleiding zijn opdrachten geformuleerd, die leiden tot de uitwerking van de vereiste toetsproducten. Deze producten worden aan de hand van de vastgestelde beoordelingscriteria voorzien van feedback.  

 

Toetsing

 

Aanwezigheid en inzet

Om optimaal te profiteren van de begeleiding en opdrachten is een 80 % aanwezigheidsnorm vastgesteld. Dit betekent concreet dat we ervan uitgaan dat je alle

bijeenkomsten aanwezig bent en alle opdrachten inlevert. Het kan echter voorkomen dat je door onvoorziene omstandigheden niet aanwezig kan zijn. Meldt je eventuele afwezigheid (liefst van tevoren) bij de studentcoaches die je begeleiden. Zij overleggen wat je moet doen om de opgelopen achterstand in te halen.  

Ditzelfde geldt voor de opdrachten. De opdrachten moeten op tijd zijn ingeleverd voor het geven van feedback door de studentcoaches. Als het niet lukt om de opdracht op tijd in te leveren, meld je dit bij de studentcoaches (liefst van tevoren). Zij overleggen wat je moet doen om de opgelopen achterstand in te halen.  

Als je aan bovenstaande criteria niet voldoet, voldoe je niet aan de criteria voor toekenning van de studiepunten. Eventueel kan in overleg met de peercoaches en de cursushouder (Annemiek Veken) beoordeeld worden of een reparatie van de gemiste bijeenkomsten, te laat ingeleverde opdrachten mogelijk is.  

Voor de begeleidende peercoaches: mochten jullie het lastig vinden om afspraken te maken met studenten, geef dit dan aan in de bijeenkomsten of mail hier over.  

Beoordeling van de produkten

 

Tijdens de bijeenkomsten werken jullie met de studenten aan opdrachten. Deze opdrachten moeten voldoen aan de gestelde criteria en worden voorzien door jullie van feedback. Let op, als een student niet alle punten heeft verwerkt, geef je de opdracht terug met de opmerking dat niet alle onderdelen zijn verwerkt en pas na aanpassing je feedback geeft. Studenten verwerken jullie feedback in volgende opdrachten. De opdrachten hoeven dus niet te worden aangepast als hij voldoet aan de gestelde criteria. Het beoordelingsformulier vind je op de volgende pagina.    

 

Tip voor de peercoaches: Let op! Het is handig om per student vanaf het begin een beoordelingsformulier aan te maken en per opdracht aan te vullen.  

Herkansing

Om de studiepunten voor dit keuzevak te halen moet je aan vier randvoorwaarden voldoen:

 

1. Je hebt alle zelfstudieopdrachten ingeleverd in FeedBackFruits;

2. Je hebt bij elke opdracht feedback gegeven aan twee studenten;

3. Je hebt gerefelcteerd op de gegeven feedback in FeedbackFruits;

4. Je bent minimaal 6 bijeenkomsten aanwezig geweest. 

 

Mocht je door onvoorziene omstandigheden niet aan deze criteria voldoen dan neem je zo spoedig mogelijk contact op met je peercoach. Je gaat in gesprek hoe je je achterstand in kan halen en je komt zelf met een plan van aanpak. Samen met je peercoach maak je afspraken. De peercoach koppelt dit terug aan de coordinator van het keuzevak. 

 

Organisatie

Planning

Omdat het aantal deelnemende studenten groot is wordt 4 grote groepen gemaakt die op verschillende tijden het keuzevak hebben. In tabel 2 zijn de uren van het keuzevak opgenomen.

 

Tabel 2: keuzevakuren Een goed begin is het halve werk

Keuzevakuren

1e uur

2e uur

     

Dinsdag

1700 - 1750 uur

1750 - 1840 uur

     

Donderdag

0830 - 0920 uur

0920 - 1010 uur

 

Die 4 grote groepen zijn weer onderverdeeld in kleinere groepjes. Zoek in de tegel van MS Teams ‘Een goed begin is het halve werk’ bij bestanden in het algemene kanaal de indeling van de groepjes in document ‘Indeling groepen dinsdag’ en 'indeling groepen donderdag'. Je hebt dus of het 1e uur of het 2e uur een bijeenkomst met je peercoaches. 

 

NB Wisselen van de dagen is lastig omdat we rekening houden met studenten die ook het verplichte keuzevak biologie moeten volgen. Natuurlijk plaatsen we studenten van dezelfde klas bij elkaar  in een groepje.

Lesrooster 2022 2023

Hieronder zie je het lesrooster van het keuzevak ' Een goed begin is het halve werk'. Zoals je ziet worden fysieke lessen afgewisseld met online lessen. Let dus even goed op en zet dit in je agenda. 

Als het goed is zie je in je rooster welke lokalen beschikbaar zijn. Je peercoach zal aangeven in welke lokaal jullie zitten. 

 

Week datum Keuzevak mbo hbo
     
     
1.4 20 en 22 sep Mbo hbo 1 fysiek
1.5 27 en 29 sep Mbo hbo 2 fysiek
     
1.7 11 en 13 okt Mbo hbo 3 online
1.8 18 en 20 okt Mbo hbo 4 online
     
2.1 15 en 17 nov Mbo hbo 5 online
     
2.3 29 en 31 nov Mbo hbo 6 online
     
2.5 13 en 15 dec Mbo hbo 7 fysiek
     
2.7 10 en 12 jan Mbo hbo 8 fysiek

Thema's

Dit keuzevak is ontwikkeld voor jou als student met een niet – gerelateerde- opleiding aan de hbo-verpleegkunde. Tweedejaars studenten van de hbo – Verpleegkunde (hbo-V) begeleiden je in het eerste halfjaar dat je op de Hogeschool Rotterdam zit. Deze studenten, de peercoaches, zijn over het algemeen net als jij met een mbo-diploma begonnen op het hbo en hebben ervaring met hoe het is om de overstap te maken naar het hbo.

Je groep bestaat uit ongeveer 20 studenten. Per groep zijn er twee peercoaches.

Gedurende 8 bijeenkomsten wordt je aan de hand van thema's en zelfstudieopdrachten ondersteunt in het eerste half jaar van je hbo opleiding.

Thema's per bijeenkomst

Aan elk thema zijn twee weken gekoppeld (zie tabel 1). Dit heeft te maken met de opzet van het keuzevak. De eerste week van het thema heb je een bijeenkomst met de eerstejaars studenten. De week daarna rond je het thema af met een opdracht.

 

Tabel 1: overzicht thema’s keuzevak

Bijeenkomst

 

 

ONDERWIJSPERIODE 1

1

Kennismaken

2

Leren studeren

3

Plannen en organiseren

4

Toetsen en tentamens  

 

 

 

ONDERWIJSPERIODE 2

5

Reflecteren  

6

Initiatief nemen in het kader van de eigen studie

7

WISH/ SMART doelen formuleren  

8

Presentatie van studieplan  

Zelfstudieopdrachten

 

Na elke bijeenkomst heb je een week de tijd om je zelfstudieopdracht te maken en in te leveren in FeedbackFruits. Ook geef je aan twee studenten feedback op de opdracht en reflecteer je op de feedback. Ook dit gebeurt in FeedbackFruits.

De zelfstudieopdrachten vind je bij elke bijeenkomst. 

Hoe doe je dat?

Er wordt van je verwacht dat je je voorbereid op de bijeenkomst met je peercoach. Deze voorbereiding is noodzakelijk voor de zelfstudieopdracht.

Na de bijeenkomst heb je een week de tijd om die zelfstudieopdracht in te leveren.

 

Dit betekent het volgende voor de dinsdaggroep:

Opdracht inleveren voor de volgende dinsdag 1700 uur.

 

Voor de donderdaggroep:

Opdracht inleveren voor de volgende donderdag 0900 uur.

 

Wat doe je nog meer?

Geven van feedback

Naast het inleveren van de opdracht ga je, in dezelfde week, ook de uitwerking van 2 medestudenten voorzien van feedback (tip en top) op de opdracht in Feedback Fruits.

Krijgen en gebruiken van feedback

Je reflecteert op de gekregen feedback en neemt dit mee voor de volgende opdracht. Je kan natuurlijk ook je opdracht aanpassen n.a.v. de feedback. Op deze manier laat je een ontwikkeling zien.

Schematisch ziet de cyclus van een bijeenkomst met de bijbehorende opdracht er als volgt uit:

 

FeedbackFruits

Feedback Fruits is een feedbacktool die onder andere mogelijkheden bieden om opdrachten te voorzien van feedback, zowel door medestudenten, peercoach als door de docent. Voor meer informatie ga naar de  website van Feedback Fruits (https://feedbackfruits.com/) of ga naar HINT   Feedbackfruits op HINT.

Schema bijeenkomsten en zelfstudieopdrachten

Bijgaand het overzicht van de bijeenkomsten en in te leveren zelfstudieopdrachten.

Merk op dat het keuzevak pas in de vierde week van Onderwijsperiode 1 start!

 

    MBOnaarHBO   MBOnaarHBO
Kalenderweek   disndag   donderdag
    1700 - 1840   0830 - 1010 uur
35 30/8 en 1/9      
36 6/9 en 8/9      
37 13/9 en 15/9      
38 20/9 en 22/9 mbo hbo 1 fysiek   mbo hbo 1 fysiek
39 27/9 & 29/9 mbo hbo 2 fysiek   mbo hbo 2 fysiek
40 4/10 & 6/10      
41 11/10 & 13/10 mbo hbo 3 online   mbo hbo 3 online
43 18/10 & 20/10 mbo hbo 4 online   mbo hbo 4 online
43 herfstvakantie      
44        
45   Toetsweken OP 1   Toetsweken OP 1
Einde OP 1        
46 15/11 & 17/11 mbo hbo 5 online   mbo hbo 5
47 22/11 & 24/11      
48 29/11 & 1/12 mbo hbo 6 online   mbo hbo 6
49 6/12 & 8/12      
50 13/12 & 15/12 mbo hbo 7 fysiek   mbo hbo 7 fysiek
51 20/12 & 22/12      
52 kerstvakantie      
1 kerstvakantie      
2 10/1 & 12/1 mbo hbo 8 fysiek   mbo hbo 8 fysiek
3 17/1 & 19/1      
4 Beoordelingen keuzevak afgerond      
5   Toetsweken OP 2   Toetsweken OP 2

Bijeenkomsten Onderwijsperiode 1

Feedback geven

Je gaat gedurende de cursus feedback geven op 6 producten van je medestudenten. Deze producten ga je inleveren in FeedbackFruits, een online feedbacktool die het gemakkelijk maakt om feedback te geven aan elkaar. De peercoaches geven vanuit hun expertise en ervaring feedback op de criteria van de opdracht, de uitvoering van de opdracht en geven aan waar mogelijk nog verbetering van het eindproduct (feed forward) nodig is. Deze vorm van feedback wordt ook door jou gegeven aan je medestudenten.

Informatie over FeedbackFruits vind je onderaan deze pagina. 

Wat doet feedback eigenlijk en welke vormen zijn er?

Feedback is een belangrijke stimulans om te leren. Als peercoaches gaan jullie feedback geven op de producten van de studenten. Dit gebeurt aan de hand van richtlijnen van Virtual Action Learning. Het is belangrijk dat deze feedback van een zodanig niveau is dat het de ontvanger aanzet tot leren (Geenen, 2012). Begin altijd met feedback die het zelfvertrouwen van de student versterkt (compliment, begripsvorming). Vervolg de feedback met het aanzetten tot leren bij de student (aanvulling tot en met verrijking).  

In tabel 2 zie je 6 niveaus van feedback die kunnen worden onderscheiden en waar mee je aan de gang kan gaan. Feedback op de niveaus ‘aanvulling’ tot en met ‘verrijking’ zetten de ontvanger aan tot leren. Feedback op de andere niveaus is belangrijk voor bijvoorbeeld het zelfvertrouwen van de ontvanger.  

 

Tabel 2: overzicht feedbackniveaus  

Status feedback (feedbackniveau)  

Toelichting  

Compliment  

Uit de feedback blijkt overduidelijk dat de lerende het leerproduct positief waardeert.  

Leesbewijs  

Uit de feedback blijkt dat de lerende het leerproduct serieus heeft gelezen.  

Begripsvorming  

Uit de feedback blijkt dat de lerende een begripvolle relatie kan leggen tussen verschillende aspecten van het leerproduct.  

Aanvulling  

Uit de feedback blijkt dat de lerende een relevante aanvulling op het leerproduct heeft geleverd.  

Verbetering  

Uit de feedback blijkt dat de lerende met nieuwe informatie binnen dit kennisobject heeft aangegeven hoe en met welk resultaat het leerproduct wordt verbeterd.  

 

Verrijking  

Uit de feedback blijkt dat de lerende met nieuwe, relevante informatie buiten dit kennisobject heeft aangegeven hoe en met welk resultaat het leerproduct substantieel wordt verbeterd; of uit de feedback blijkt dat de lerende in staat is aan te geven met welke achterliggende theorie het leerproduct kan worden verbonden en hoe daardoor  de kwaliteit van het leerproduct substantieel wordt verrijkt.  

 

Als je meer wil weten over het geven van feedback kijk dan in de literatuurlijst en leen het boek in de mediatheek.  

Stappenplan FeedbackFruits

 

In dit document staat vermeld hoe je je gemaakte documenten voor dit keuzevak kan inleveren en hoe je elkaar van feedback moet voorzien.

Als er iets onduidelijk is vraag tijdig aan je peercoach om hulp zodat je op tijd je gemaakte documenten en/of feedback kan inleveren. Te laat met inleveren betekent dat je niet voldoet aan dit onderdeel. Zie de studiehandleiding voor de planning en het beoordelingsformulier in de tegel van MS Teams ‘ IvG een goed begin is het halve werk’.

 

Activeren van je FeedbackFruitsaccount

 

Allereerst moet je je account activeren via de link die je hebt gekregen op je schoolaccount (studentennummer@hr.nl).

 

Wat kom je tegen?

 

Hoofdstuk

Wat te doen?

Studiehandleiding

Hierin vind je de studiehandleiding die je nodig hebt om dit keuzevak te volgen.

 

Bestudeer de studiehandleiding.

Opdrachten kwartaal 1 & 2

Als je hierop klikt verschijnt: Zelfstudieopdracht 1: verwachtingen

Instructions

Hier kun je vinden wat er van je wordt verwacht om in te leveren.

Hand in

Hier staat vermeld wat de deadline is. Lever voor de deadline datum je gemaakte documenten in die vermeld staan in de studiehandleiding.

LET OP: Als de deadline is verstreken kun je dit onderdeel niet meer inleveren!

 

In dat geval: neem contact op met je peercoach.

Give feedback to your peers

Het is de bedoeling dat jullie elkaar van feedback voorzien over de gemaakte documenten.

 

Je bent automatisch ingedeeld wie je van feedback gaat voorzien. Er kan niet worden geruild.

Onderstaande is een voorbeeld:

 

CV student X -> je klikt op dit document ->

 

Links zie je student X zijn CV ->

 

Rechts zie je een kopje staan waar in je je feedback kunt plaatsen ->

 

Klik op opslaan ->

 

Vervolgens krijg je het bericht: ‘you’ve completed this review!’ ->

 

Ga terug naar vorige pagina ->

 

Je ziet nu naast de CV van student X ‘submission received’.

 

Read and reflect on received feedback

De documenten die je bij ‘hand in’ hebt ingeleverd heb jij van medestudenten en de peercoaches feedback ontvangen.

Klik op een onderdeel ->

 

Links verschijnt jouw gemaakte document ->

 

Rechts zie je ‘reviewed by’ en vervolgens de namen van degene die jou van feedback heeft voorzien ->

 

Klik op ‘student’ of ‘teacher’ die jou van feedback heeft voorzien ->

 

Lees de gegeven feedback en pas het document zo nodig aan ->

 

Klik vervolgens linksboven op het pijltje om terug te gaan naar de vorige pagina.

 

Onder in dit onderdeel staat vermeld ‘write a reflection on the received feedback’.

 

In dit deel ga je reflecteren op de gegeven feedback en de opdracht.

 

Hierin vermeld je het volgende:

 

Wat heb je geleerd van de opdracht en de feedback die je hebt gekregen?

Wat ging goed ?

Wat ging minder goed?

Wat neem je mee voor de volgende keer?

Vergeet niet dit op te slaan.

 

 

Feedback Fruits

Bijeenkomst 1

Voorbereiding op de bijeenkomst

Opdracht 1

Wellicht heb je in het verleden een CV gemaakt. In een CV beschrijf je naast je opleidingen en werkervaring en je kwaliteiten. Maak een CV of werk je CV bij.  Beschrijf wat je sterke punten en ontwikkelpunten zijn.  

 

Opdracht 2 beeldpresentatie

Maak een beeldpresentatie (1 digitale of een flap), mindmap  waarin je jezelf presenteert aan de hand van minimaal de volgende onderwerpen:  

1. Jouw keuze voor de studie hbo – verpleegkunde

2. De kwaliteiten die je hebt voor deze opleiding

Zorg dat je jouw mindmap digitaal kan presenteren, dus maak bijv. een foto of maak gebruik van online mindmap  programma’s zoals mindmeister (https://www.mindmeister.com/nl ) of  canva  

(https://www.canva.com/nl_nl/grafieken/mindmap/)

Voel je vrij om meer toe te voegen wat je relevant vindt in het kader van deze kennismaking, maar houd rekening met de tijd die je hebt om jezelf te presenteren.  

Opdracht 3 pitch

Bereid je voor op een pitch (dit is een kernachtige presentatie) van maximaal 2 minuten over jezelf met ondersteuning van de beeldpresentatie, woordweb of mindmap.  

 

Gedurende de bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst maak je kennis met jouw medestudenten en de studentcoaches door je pitch te verzorgen die je hebt gemaakt ter voorbereiding op deze bijeenkomst. Verder volgt een korte toelichting op de bijeenkomst van de volgende week, waarbij de studentcoaches de groep virtueel coachen.  

 

Zorg dat je (in het kader van loopbaansturing) in het kort kan vertellen aan de hand van je aantekeningen tijdens de les hoe je de komende studieweek (opdrachten en studievoorbereiding voor alle vakken) op gaat pakken. Maak een weekplanning inclusief inspanning en ontspanning.  

Afronding van de bijeenkomst

Zorg dat je jouw werkzaamheden afstemt (in het kader van netwerken) met leden uit je groepje en je 2 studentcoaches. Geef minimaal 2x per bijeenkomst een medestudent feedback en vraag om feedback. Bedenk dat er geen “domme” vragen bestaan en vragen stellen juist “hip” is.  

Zelfstudieopdracht 1

Voorafgaand aan de opdracht

Kijk terug op de eerste bijeenkomst en bedenk wat je verwachtingen zijn ten aanzien van het keuzevak. Hierbij kan je denken aan verwachtingen ten aanzien van de groep, de studentcoaches, de inhoud van het keuzevak, de begeleidende docenten, enzovoort. Maak een digitaal document waarin je jouw verwachtingen visueel maakt. Neem hierin ook je planning op (zie bijeenkomst 1) en je CV. Dat kan met woorden (een Word document of PPP dia), maar mag ook met beelden, muziek (maak dan gebruik van een link naar Youtube bijvoorbeeld), foto’s, enzovoort.  

Zorg dat je in kort kan vertellen a.d.h.v. je ervaringen hoe jij de afgelopen studieweek hbo – verpleegkunde (dus voor alle vakken) hebt ervaren. Formuleer minimaal twee goede acties en formuleer minimaal één vraag.  

Gedurende de opdracht

De studentcoaches zullen een reactie geven op jouw document. Geef zelf op de bijdrage van 2 andere studenten een positieve reactie.  

Afronding van de opdracht

Zorg dat je (in het kader van loopbaansturing) in het kort kan vertellen a.d.h.v. je aantekeningen tijdens de les hoe je de komende studieweek (opdrachten en studie voor alle vakken) op gaat pakken. Maak een planning inclusief inspanning en ontspanning  

Zorg dat je jouw werkzaamheden afstemt (in het kader van netwerken) met leden uit je groepje en je 2 studentcoaches. Geef minimaal 2x per bijeenkomst een medestudent feedback en vraag om feedback. Bedenk dat er geen “domme” vragen bestaan en vragen stellen juist “hip” is.  

Het is de bedoeling dat je jouw document uploadt voor de week na de bijeenkomst dinsdag 17.00 uur in Feedbackfruits (voor de groep die op dinsdag het keuzevak heeft) of op donderdag 9.00 uur (voor de groep die op donderdag het keuzevak heeft).

Hiervoor krijg je een uitnodiging via je studentenmail, log in vanuit je Hogeschoolmail en dan kan je het document uploaden bij de juiste rubriek in Feedbackfruits.  

Tips Peercoaching bijeenkomst 1

Start en Afronding iedere bijeenkomst

 

Begin de bijeenkomst met een reflectiemoment:

Iedere student wordt door jou gestimuleerd om te vertellen hoe zij de afgelopen studieweek op hbo-v (dus voor alle vakken) heeft ervaren.  

  • Je luistert naar minimaal twee goede acties en geeft terug waarom dit goed is  
  • Je geeft antwoord op minimaal één vraag per student

 

Beeindig de bijeenkomst met 

Loopbaansturing

Iedere student wordt door jou gestimuleerd om te vertellen hoe zij de komende studieweek aanpakt.  

  • Je geeft feedback op planningsactiviteiten en houdt rekening met inspanning en ontspanning.  

 

Netwerken

Als duo bespreek je de les voor en na.  

  • Je reflecteert op je eigen handelen en neemt dit mee naar training  
  • Je formuleert per les vragen en bespreekt deze in de training

 

Belangrijk is dat jij met jouw kennis en ervaring de student leert op zichzelf te vertrouwen.  Houd zelf altijd rekening met feit dat iedere student een eigen regiecoach heeft. En verwijs bij persoonlijke omstandigheden door naar decaan, studentenwelzijn of coördinator studentzaken.  

  • Geef positief feedback  
  • Stimuleer tot vragen stellen  
  • Geef zelf het goede voorbeeld  

 

 

Bijeenkomst 1 inspiratiekaart

 

Onderwerp  

Kennismaken met de groep en peercoaches  

Titel  

Dit ben ik!  

Onderwijsperiode/week  

OP 1

 

Tijd  

50 minuten  

Doelen  

Lesdoelen eerste bijeenkomst:  

• Kennismaken met de groep en peercoaches  

Opmerkingen  

OP 1 bestaat uit 4 bijeenkomsten:  

  • Kennismaken  
  • Leren studeren op het hbo  
  • Plannen en organiseren  
  • Toetsen en tentamens  

Materialen en werkomgeving  

TEAMS  

 

Max # deelnemers +  

Grootte subgroepen  

10 personen  

 

Uitvoering  

Welkomstwoord door peercoaches

 

Kennismaken:

De deelnemers hebben van aan de hand van hun CV één dia gemaakt over zijn/ haar keuze voor de studie hbo-v en de vaardigheden en kwaliteiten.  

 

Doel:  

De oefening is bruikbaar voor het snel leren kennen van de groep. Naast dat je elkaars namen leert kennen, geven de pitches ook informatie over de studenten met zijn keuzes, kwaliteiten en vaardigheden.  

 

Uitvoer

Geef als peercoaches het goede voorbeeld door in 2 minuten iets te vertellen over je ervaringen op de Hogeschool Rotterdam aan de hand van beeldmateriaal. Neem je kwaliteiten en vaardigheden, mogelijk verworven in het afgelopen jaar mee in deze pitch. Door zelf te starten geef je het voorbeeld dat je ook trots mag zijn op je kwaliteiten en vaardigheden.  

 

Volgende bijeenkomst:  

Wijs studenten op de opdracht voor de virtuele coaching. Geef aan dat ze op tijd zorgen dat hun opdracht op Feedbackfruits staat. Een handleiding hoe ze met Feedbackfruits moeten werken staat in de bijlage van hun studiehandleiding (bijlage 1).  

 

 

Online versie uitvoering:  

Vraag aan de eerstejaars studenten om een voorwerp uit de omgeving waar ze zitten te pakken. Waarschijnlijk zijn ze thuis. , en laat de studenten deze met de groep delen. Laat ze vertellen waarom ze dit voorwerp pakken en hoe dit past bij hun ambities voor de Hogeschool, opleiding verpleegkunde en/ of eigen ontwikkeling. Laat ze daarna de dia delen en kort toelichten.  

 

Als de groep groot is en er twee begeleiders zijn, verdeel de groep dan in 2-en door gebruik te maken van Break – out rooms  

(voor handleiding zie  

https://www.youtube.com/watch?v=W1JRLlebbM0 ) en laat daarna in de grote groep een studenten elkaar voorstellen aan de groep in twee zinnen.  

 

 

Indeling tijd  

10 minuten welkomstwoord en introductie studentcoach  

30 minuten kennismaken door middel van de pitches, indien in 2 groepen, neem hier 20 minuten voor in een subgroep en 10 minuten terugkoppeling  

10 minuten uitleg over de virtuele coaching volgende week  

Ervaringen  (+ van wie)  

x  

Variatie  

Naar eigen inzicht verder vorm te geven.  

Bijlage(n)  

 

 

Zelfstudieopdracht inspiratiekaart 

 

 

Onderwerp  

Kennismaken met de groep en peercoaches  

Titel  

Dit ben ik!  

Onderwijsperiode/week  

OP 1 week erop dus

 

Tijd  

Ongeveer 50 minuten virtueel  

Doelen  

Lesdoelen:

  • Inzicht krijgen in de verwachtingen  
  • Bijsturen naar reële verwachtingen indien nodig.  

 

Opmerkingen  

Voor het geven van feedback volgens de VAL regels, zie 3.3.  Voor een instructie hoe te werken met feedbackfruits, zie 3.4 bladzijde 12.  

Materialen en werkomgeving  

Computer met internetaansluiting  

Max # deelnemers + grootte subgroepen  

10 personen  

 

Uitvoering  

Maak met je mede studentcoach afspraken over het geven van feedback aan welke studenten. Neem ieder de helft van de groep en draai dit bij een volgende virtuele bijeenkomst om, zodat je zicht krijgt op de ontwikkelingen van alle studenten.  Start met het geven van een compliment aan de student over het ingeleverde werk. Er is altijd wel iets te vinden wat de student goed heeft gedaan. Denk daarbij aan:

➢ Goede spelling gebruikt,    Mooie voorbeelden gegeven.  

Gebruik gemaakt van mooi beeldmateriaal,    Mooie feedback gegeven op een andere student

Enz.  

Probeer het compliment zo concreet mogelijk te beschrijven.  

 

Geef vervolgens feedback op zijn ontwikkelpunten. Houd daarbij rekening met de richtlijnen van VAL!  

 

Geef vervolgens feedback op de complimenten die jouw studenten hebben gegeven aan medestudenten.  

 

Kijk ook eens naar de tabel “Geef de juiste complimenten” (volgende pagina). Hoewel gericht op het basisschoolkind, kan hij ook worden toegepast bij deze studenten.  

 

Als studenten voor het genoemde tijdstip hebben ingeleverd, zijn de volgende afspraken over het geven van feedback op de ingeleverde stukken:  

 

  • Studenten die op dinsdag voor 17.00 uur hebben ingeleverd, moeten feedback ontvangen van de peercoaches voor donderdag 17.00 uur.  
  • Studenten die op donderdag voor 9.00 uur hebben ingeleverd, moeten feedback ontvangen van de peercoaches voor maandag 9.00 uur.  

 

Indeling tijd  

Variabel  

Ervaringen  (+ van wie)  

x  

Variatie  

Naar eigen inzicht verder vorm te geven.  

Bijeenkomst 2

Voorbereiding op de bijeenkomst

 

Geef antwoord op de volgende vragen:  

  1. Hoe pak je het leren voor een kennistoets aan?
  2. Hoe pak je het maken van een opdracht aan?  

 

Oriënteer je vervolgens op verschillende leerstrategieën en wat wel en wat niet werkt door onderstaande filpmjes te bekijken en documenten te lezen.

Lees dit rustig door en vergelijk jouw manier van leren en/of het maken van een opdracht eens met de theorie van effectieve leerstrategieën.  

 

Geef dan nu antwoord op de volgende vragen:  

1. Wat zijn de overeenkomsten van jouw manier van leren met de beschreven effectieve leerstrategieën?  

2. Wat zijn de verschillen van jouw manier van leren met de beschreven effectieve leerstrategieën?  

 

Neem je de verschillen en overeenkomsten mee naar de bijeenkomst. Zorg ook dat je kort kan  vertellen a.d.h.v. je ervaringen hoe jij de afgelopen studieweek hbo – verpleegkunde (dus voor alle vakken) hebt ervaren. Formuleer minimaal twee goede acties en minimaal één vraag.

Leerstrategieen: welke werken wel en welke niet?
Op deze website lees je interessante informatie wat wel en wat niet werkt. Lees het rustig door, maak notities en paas je leerstrategie aan. Studeren op het hbo is echt anders dan in het mbo.

Markeren of niet? Universiteit van Nederland

Gedurende de bijeenkomst

De studentcoaches zullen aan de hand van vragen met jullie in gesprek gaan om jullie te laten reflecteren op jullie wijze van leren op het hbo.  

 

Afronding van de bijeenkomst

Zorg dat je (in het kader van loopbaansturing) in het kort kan vertellen a.d.h.v. je aantekeningen tijdens de les hoe je de komende studieweek (opdrachten en studie voor alle vakken) op gaat pakken. Maak een planning inclusief inspanning en ontspanning  

 

Zorg dat je jouw werkzaamheden afstemt (in het kader van netwerken) met leden uit je groepje en je 2 studentcoaches. Geef minimaal 2x per bijeenkomst een medestudent feedback en vraag om feedback. Bedenk dat er geen “domme” vragen bestaan en vragen stellen juist “hip” is.  

Zelfstudieopdracht 2

Voorafgaand aan de opdracht

Kijk terug op de bijeenkomst en beschrijf wat je hebt geleerd in de bijeenkomst over jouw manier van leren. Maak een overzicht van de

opdrachten en toetsen die je aan het einde van het eerste Onderwijsperiode moet maken en/ of inleveren.  

Verwerk deze toetsen en opdrachten in verschillende leerstrategiekaarten (zie bijlage 1), bijvoorbeeld per leerlijn. Het is de bedoeling dat je jouw document uploadt voor dinsdag 17.00 uur in

Feedbackfruits (voor de groep die op dinsdag het keuzevak heeft) of op donderdag 9.00 uur (voor de groep die op donderdag het keuzevak heeft).  

 

Zorg ook dat je in kort kan vertellen a.d.h.v. je ervaringen hoe jij de afgelopen studieweek hbo – verpleegkunde (dus voor alle vakken) hebt ervaren. Formuleer minimaal twee goede acties en formuleer minimaal één vraag.  

Gedurende de opdracht

De studentcoaches zullen feedback geven op jouw leerstrategiekaarten. Stel zelf over een leerstrategiekaart van 2 andere studenten een vraag die hen verder stimuleert om na te denken over de aanpak.  

Afronding van de opdracht

Zorg dat je (in het kader van loopbaansturing) in het kort kan vertellen a.d.h.v. je aantekeningen tijdens de les hoe je de komende studieweek (opdrachten en studie voor alle vakken) op gaat pakken. Maak een planning inclusief inspanning en ontspanning  

 

Zorg dat je jouw werkzaamheden afstemt (in het kader van netwerken) met leden uit je groepje en je 2 studentcoaches. Geef minimaal 2x per bijeenkomst een medestudent feedback en vraag om feedback. Bedenk dat er geen “domme” vragen bestaan en vragen stellen juist “hip” is.  

 

Tips Peercoaching bijeenkomst 2

Start en Afronding iedere bijeenkomst

 

Begin de bijeenkomst met een reflectiemoment:

Iedere student wordt door jou gestimuleerd om te vertellen hoe zij de afgelopen studieweek op hbo-v (dus voor alle vakken) heeft ervaren.  

  • Je luistert naar minimaal twee goede acties en geeft terug waarom dit goed is  
  • Je geeft antwoord op minimaal één vraag per student

 

Beeindig de bijeenkomst met

Loopbaansturing

Iedere student wordt door jou gestimuleerd om te vertellen hoe zij de komende studieweek aanpakt.  

  • Je geeft feedback op planningsactiviteiten en houdt rekening met inspanning en ontspanning.  

 

Netwerken

Als duo bespreek je de les voor en na.  

  • Je reflecteert op je eigen handelen en neemt dit mee naar training  
  • Je formuleert per les vragen en bespreekt deze in de training

 

Belangrijk is dat jij met jouw kennis en ervaring de student leert op zichzelf te vertrouwen.  Houd zelf altijd rekening met feit dat iedere student een eigen regiecoach heeft. En verwijs bij persoonlijke omstandigheden door naar decaan, studentenwelzijn of coördinator studentzaken.  

  • Geef positief feedback  
  • Stimuleer tot vragen stellen  
  • Geef zelf het goede voorbeeld  

BIJEENKOMST 2 Inspiratiekaart  

 

Onderwer

p  

Leren studeren  

Titel  

Welke studievaardigheden heb ik al en welke heb ik nodig voor mijn studie op het hbo?  

Onderwijs periode/w eek  

OP 1

 

Tijd  

50 minuten  

Doelen  

Lesdoelen bijeenkomst:

  • Inzicht krijgen in de studievaardigheden  
  • Reflecteren op de studievaardigheden in het kader van leren op het hbo  

 

Opmerkin gen  

OP 1 bestaat uit 4 bijeenkomsten:  

  • Kennismaken  
  • Leren studeren op het hbo  
  • Plannen en organiseren  
  • Toetsen en tentamens  

Materiale n en  

werkomge

ving  

 Zie bijlage voor leerstrategie kaart voor de opdracht

Max # deelneme

rs +  

grootte  

subgroepe

n  

10 personen  

 

Uitvoering  

Welkomstwoord door peercoaches

 

Onderwijsleergesprek:  

 

De deelnemers hebben zich georiënteerd op hun huidige leerstrategie en overeenkomsten en verschillen in kaart gebracht met betrekking tot effectieve leerstrategieën. Ga met de studenten in gesprek over deze overeenkomsten en verschillen en wat dat betekent voor hun studie aan het hbo. Jullie kunnen gebruik maken van de volgende voorbeeld vragen:  

Ga je door op de manier waarop je het tot nu toe hebt gedaan of ga je een andere manier van leren uitproberen, vertel eens hoe je dan leert?    

Welke manier wil je dan uitproberen en hoe ga je dat aanpakken?  

Heb je ook al een idee bij welke toets en/of opdracht?  

Kan je concreet aangeven hoe je het bij die toets/ opdracht gaat aanpakken?  

Wellicht kunnen jullie deze lijst met vragen nog aanvullen……..  

 

Doel:  

 

Het is de bedoeling dat studenten zicht krijgen op hun manier van leren. Daarbij moeten de studenten zich bewust worden van de andere manier van leren dan ze gewend zijn op het mbo. Voorbeelden daarvan zijn dat de toetsstof vaak meer omvat dan ze gewend zijn en dat docenten minder concreet aangeven welke vragen er op de toets komen.  

 

Uitvoer

Let erop dat je vooral vragen stelt naar aanleiding van de antwoorden die de studenten geven. Op die manier wordt hoe ze verder willen leren meer concreet. Hoe concreter de student zelf heeft wat hij/ zij moet doen om effectief te leren, hoe meer de neiging zal zijn om deze manier ook op te pakken. Wees alert op studenten die denken dat ze het niet kunnen. Zie tabel fixed en growth mindset.  

 

Bij deze een link naar een poster met daarin effectieve leer strategieën:  

https://static1.squarespace.com/static/56acc1138a65e2a286012c54/t/57d05228d1758ee2ec43a287/1473270312909/Dutch+Six+Strategies+for+Effective+Learning+posters.pdf  

 

Volgende bijeenkomst:  

Wijs studenten op de opdracht. Ze moeten naar aanleiding van deze bijeenkomst een leerstrategie kaart gaan invullen.  Geef aan dat ze op tijd zorgen dat hun opdracht op feedbackfruits staat. Een handleiding hoe ze met feedbackfruits moeten werken staat in de bijlage van hun studiehandleiding

(bijlage 1).  

 

 

Online versie:  

Een variant op bovenstaande is dat jullie de vragen via Google Forms aan de studenten geven als stelling. De instructie van hoe je online kan werken met Google Forms binnen Teams, wordt uit gelegd in de volgende link https://support.microsoft.com/nl-nl/office/werken-met-collega-somformulieren-te-maken-te-bewerken-en-te-controleren-in-microsoftteams333b97a3-41d9-48bc-a1cb-84a96bd44e14 .Wellicht is dit een manier om interactiever het onderwijsleergesprek te houden en krijg je de antwoorden van alle studenten.

Indeling

tijd  

10 minuten welkomstwoord waarin aandacht voor hoe het de afgelopen week gegaan is met de studenten en hun studeren aan het hbo 30 minuten onderwijsleergesprek met aandacht voor de individuele leerstrategieën. Mogelijk splitsen jullie de groep in 2 en begeleiden beide een deel van de groep.  

10 minuten uitleg over de virtuele bijeenkomst volgende week  

Ervaringe n  (+ van wie)  

 

Variatie  

Naar eigen inzicht verder vorm te geven.  

Bijlage(n)  

 

 

 

 

           

Zelfstudieopdracht 2 Inspiratiekaart                

 

 

Onderwerp  

Leren studeren  

Titel  

Welke studievaardigheden heb ik al en welke heb ik nodig voor mijn studie op het hbo?  

Onderwijsperiode/week  

OP 1 

 

Tijd  

 

Doelen  

Lesdoelen:

  • Inzicht krijgen in de studievaardigheden  
  • Reflecteren op de studievaardigheden in het kader van leren op het hbo  

 

Opmerkingen  

Voor het geven van feedback volgens de VAL regels, 3.3.  Voor een instructie hoe te werken met Feedbackfruits, zie 2.1  

Materialen en werkomgeving  

Zie bijlage voor leerstrategie kaart

Max # deelnemers + grootte subgroepen  

10 personen  

 

Uitvoering  

Maak met je mede studentcoach afspraken over het geven van feedback aan welke studenten. Neem ieder de helft van de groep en draai dit bij een volgende virtuele bijeenkomst om, zodat je zicht krijgt op de ontwikkelingen van alle studenten.  Start met het geven van een compliment aan de student over het ingeleverde werk. Er is altijd wel iets te vinden wat de student goed heeft gedaan. (Zie toelichting bijeenkomst 2)  

 

Vragen die je kan stellen aan een student die vastloopt, zijn de volgende:  

Wat heb je nodig, om wel te kunnen of door te zetten?  

*     Van jezelf?  

*     Van je SLC-coach?  

*     Van je vakdocent?  

*     Van je ouders?  

*     Van je medestudenten?  

*     Van anderen, namelijk….  

Welke stap ga je nu eerst zetten? (Verstraete & Nijman, 2016).  

 

Geef vervolgens feedback op zijn ontwikkelpunten. Houd daarbij rekening met de richtlijnen van VAL!  

 

Geef vervolgens feedback op de complimenten die jouw studenten hebben gegeven aan medestudenten.  

 

 

Als studenten voor het genoemde tijdstip hebben ingeleverd, zijn de volgende afspraken over het geven van feedback op de ingeleverde stukken:  

  • Studenten die op dinsdag voor 17.00 uur hebben ingeleverd, moeten feedback ontvangen van de peercoaches voor donderdag 17.00 uur.  
  • Studenten die op donderdag voor 9.00 uur hebben ingeleverd, moeten feedback ontvangen van de peercoaches voor maandag 9.00 uur.  

 

Indeling tijd  

Variabel, ¼ uur per student

Ervaringen (+ van wie)  

x  

Variatie  

Naar eigen inzicht verder vorm te geven.  

Bijlage(n)  

 

Bijeenkomst 3

Voorbereiding op de bijeenkomst

 

Opdracht 1

Timemanagement is van groot belang pm studie met allerlei andere onderdelen van je leven te combineren. Weet jij hoeveel tijd je besteed aan je studie?

Neem bijvoorbeeld dit keuzevak.

Voor dit keuzevak geldt:  

2 studiepunten is 2x28 uren = 56 uren.  

7 uur = 8x50 min. Les = 12% van je tijd!  

7 uur = 8x50 min. opdrachten = 12% van je tijd!  

16 uur 1 uur per lesvoorbereiding en afronding = 29% van je tijd!    

6 uur  eindopdracht maken  = 11% van je tijd!  

20 uur  vrij te verdelen in zelfstudie of samenwerken = 36 % van tijd!

 

Het aantal studiebelastingsuren zegt dus iets over de tijdsbesteding die verwacht wordt van je. Kan je het nog volgen? Ga nu eens zelf na hoe het zit met jouw timemanagement.

Oriënteer je op timemanagement op de website van de universitiet van Leiden.

Kijk eens onder het kopje “Tijdschrijf & Planningsformulieren”. In hoeverre heb jij zicht op waar je jouw tijd aan besteed? Als je dat niet hebt, is het verstandig om dit voor jezelf helder te krijgen door één of meerdere formulieren gedurende een aantal dagen in te vullen.  

 

Opdracht 2

Neem je overzicht van je toetsen en opdrachten die je hebt verwerkt in je leerstrategiekaart mee naar de bijeenkomst.  

Waar ben je trots op en waar heb je een vraag over tot nu toe qua uitvoer van dit keuzevak?  

Zorg ook dat je in kort kan vertellen a.d.h.v. je ervaringen hoe jij de afgelopen studieweek hbo – verpleegkunde (dus voor alle vakken) hebt ervaren. Formuleer minimaal twee goede acties en formuleer minimaal één vraag.  

 

Timemanagement
Kijk eens onder het kopje “Tijdschrijf & Planningsformulieren”. In hoeverre heb jij zicht op waar je jouw tijd aan besteed? Als je dat niet hebt, is het verstandig om dit voor jezelf helder te krijgen door één of meerdere formulieren gedurende een aantal dagen in te vullen.

Neuropsycholoog Jérôme Gijselaers (OU) neemt in dit college je agenda over en vertelt je tot op het uur nauwkeurig wat je het beste kunt doen op de dag vóór je tentamen. En nee, dat is niet alleen 'goed leren'. Sterker nog: het heeft vooral te maken met veel hardlopen en weinig koffie drinken.

Gedurende de bijeenkomst

Aan de hand van eigen input en de toetsen/ opdrachten van einde Onderwijsperiode 1, ga je in een klein groepje aan de slag met inzicht krijgen op jouw leerstrategie. Hiervoor moet de leerstrategiekaart zijn gemaakt.   

Afronding van de bijeenkomst

Zorg dat je (in het kader van loopbaansturing) in het kort kan vertellen a.d.h.v. je aantekeningen tijdens de les hoe je de komende studieweek (opdrachten en studie voor alle vakken) op gaat pakken. Maak een planning inclusief inspanning en ontspanning  

 

Zorg dat je jouw werkzaamheden afstemt (in het kader van netwerken) met leden uit je groepje en je 2 studentcoaches. Geef minimaal 2x per bijeenkomst een medestudent feedback en vraag om feedback. Bedenk dat er geen “domme” vragen bestaan en vragen stellen juist “hip” is.  

Zelfstudieopdracht 3

Voorafgaand aan de opdracht

Kijk nu nogmaals naar de studietips van de  Universiteit Leiden, maar dan gericht op het maken van een planning.

Maak naar aanleiding van de inzichten die je hebt verworven tijdens de bijeenkomst en de informatie die je hebt van de Universiteit Leiden (of wellicht heb je zelf nog interessante bronnen gevonden) een planning voor de toetsen en opdrachten van Onderwijsperiode 1. Het is de bedoeling dat je jouw document uploadt voor dinsdag 17.00 uur in Feedbackfruits (voor de groep die op dinsdag het keuzevak heeft) of op donderdag 9.00 uur (voor de groep die op donderdag het keuzevak heeft).  

 

Zorg ook dat je in kort kan vertellen a.d.h.v. je ervaringen hoe jij de afgelopen studieweek hbo – verpleegkunde (dus voor alle vakken) hebt ervaren. Formuleer minimaal twee goede acties en formuleer minimaal één vraag.  Verwerk deze toetsen en opdrachten in verschillende leerstrategiekaarten (zie bijlage 1), bijvoorbeeld per leerlijn. Het is de bedoeling dat je jouw document uploadt voor dinsdag 17.00 uur in

Feedbackfruits (voor de groep die op dinsdag het keuzevak heeft) of op donderdag 9.00 uur (voor de groep die op donderdag het keuzevak heeft).  

 

Zorg ook dat je in kort kan vertellen a.d.h.v. je ervaringen hoe jij de afgelopen studieweek hbo – verpleegkunde (dus voor alle vakken) hebt ervaren. Formuleer minimaal twee goede acties en formuleer minimaal één vraag.  

Gedurende de opdracht

De studentcoaches zullen feedback geven op jouw planning. Stel zelf over de planning van 2 andere studenten een vraag die hen verder stimuleert om na te denken over hun planning.  

Afronding van de opdracht

Zorg dat je (in het kader van loopbaansturing) in het kort kan vertellen a.d.h.v. je aantekeningen tijdens de les hoe je de komende studieweek (opdrachten en studie voor alle vakken) op gaat pakken. Maak een planning inclusief inspanning en ontspanning  

 

Zorg dat je jouw werkzaamheden afstemt (in het kader van netwerken) met leden uit je groepje en je 2 studentcoaches. Geef minimaal 2x per bijeenkomst een medestudent feedback en vraag om feedback. Bedenk dat er geen “domme” vragen bestaan en vragen stellen juist “hip” is.  

Tips Peercoaching bijeenkomst 3

Start en Afronding iedere bijeenkomst

 

Begin de bijeenkomst met een reflectiemoment:

Iedere student wordt door jou gestimuleerd om te vertellen hoe zij de afgelopen studieweek op hbo-v (dus voor alle vakken) heeft ervaren.  

  • Je luistert naar minimaal twee goede acties en geeft terug waarom dit goed is  
  • Je geeft antwoord op minimaal één vraag per student

 

Beeindig de bijeenkomst met

Loopbaansturing

Iedere student wordt door jou gestimuleerd om te vertellen hoe zij de komende studieweek aanpakt.  

  • Je geeft feedback op planningsactiviteiten en houdt rekening met inspanning en ontspanning.  

 

Netwerken

Als duo bespreek je de les voor en na.  

  • Je reflecteert op je eigen handelen en neemt dit mee naar training  
  • Je formuleert per les vragen en bespreekt deze in de training

 

Belangrijk is dat jij met jouw kennis en ervaring de student leert op zichzelf te vertrouwen.  Houd zelf altijd rekening met feit dat iedere student een eigen regiecoach heeft. En verwijs bij persoonlijke omstandigheden door naar decaan, studentenwelzijn of coördinator studentzaken.  

  • Geef positief feedback  
  • Stimuleer tot vragen stellen  
  • Geef zelf het goede voorbeeld  

BIJEENKOMST 3 Inspiratiekaart  

 

Onderwerp  

Plannen en organiseren  

 

Titel  

Hoe ga ik de tijd voor mijn studie managen?  

 

Onderwijsperiode/we

ek  

OP 1  

 

 

Tijd  

50 minuten  

 

Doelen  

Lesdoelen eerste bijeenkomst:

• Inzicht krijgen in het stellen van prioriteiten in het kader van de studie aan het hbo  

 

 
 

Opmerkingen  

OP 1 bestaat uit 4 bijeenkomsten:  

  • Kennismaken  
  • Leren studeren op het hbo  
  • Plannen en organiseren
  • Toetsen en tentamens  
 
 

Materialen en werkomgeving  

Werkkaart van Eisenhowermodel (te verkrijgen bij de begeleidend docent of te printen op  

https://www.uitgeverijpica.nl/images/files/Handboek_leren_lere

 

n/PICA-Leren_leren_Bijlage_13.pdf  

 

Overzicht van de toetsen en opdrachten van jaar 1,  

onderwijsperiode 1 (als het goed is, hebben studenten dit zelf ook verwerkt in hun leerstrategiekaart)  

Post-its (te verkrijgen via de balie, mogelijk via begeleidend docent).

 

 

Max # deelnemers + grootte subgroepen  

10 personen  

 

 

Uitvoering  

Welkomstwoord door peercoaches

 

Kennismaken:

Sta stil bij hoe de afgelopen week is geweest voor de studenten.  

 

Doel:  

Het is de bedoeling dat de studenten zelfinzicht gaan verwerven over wat belangrijk is en dringend en wat onbelangrijk is en dringend enz. Vooral het overzicht van de website van Pica geeft een mooi beeld wat je moet doen als je een taak hebt gecategoriseerd.  

 

Uitvoer

Deel de groep in 2-en. Zorg ervoor dat alle studenten tijdens de bijeenkomst met verschillende studenten samenwerken. Met andere woorden, denk na over de samenstelling van de groepen. Suggesties voor het samenstellen van groepjes kunnen jullie vinden op http://werkvormen.wikidot.com/indelen-in-groepjes  

 

 

Schrijf de toetsen ieder op één post – it. Geef de studenten ieder twee post – its waarop zij 1 bezigheid schrijven die ze moeten doen (bijvoorbeeld een bijbaan) en 1 bezigheid die hen energie oplevert (bijvoorbeeld sporten, dansen, uitgaan, enz.).  

Ga met studenten in gesprek over in welk kwadrant de post – its geplakt willen zien. Laat studenten onderbouwen waarom voor hen de post – it in dat kwadrant hoort. Dit kan door ze na te laten denken over de volgende vragen:   Hoe dringend is een taak?  

Hoe belangrijk is een taak?  

Het kan zo zijn dat het voor studenten verschillend ligt, maar dat is niet erg. Zolang studenten zelf maar kunnen onderbouwen wat maakt dat zij zo prioriteren.  

 

 

Volgende bijeenkomst:  

Wijs studenten op de opdracht. Geef aan dat ze op tijd zorgen dat hun planning op feedbackfruits staat. Een handleiding hoe ze met feedbackfruits moeten werken staat in de bijlage van hun studiehandleiding (bijlage 1).  

 

 

Online-versie:

Maak een Padlet aan, voor meer informatie zie https://leerling2020.nl/kickstarter-padlet/

 

Laat iedere student zijn leerstrategiekaart uploaden in de Padlet. Maar van tevoren een indeling en laat elke student in de comments van een leerstrategie van twee/ drie andere studenten een top en een tip geven. Laat ze ook voor zichzelf noteren wat hen opvalt, wat ze meenemen van de andere studenten om uit te proberen, verder te ontwikkelen. Kom nadat alle studenten comments hebben geplaatst terug in de plenaire Teams bijeenkomst en vraag aan studenten om hun eigen notities met de groep te delen. Voor elke student staat feedback in de Padlet. Plaats de link naar de Padlet in het Team en zorg dat het zichtbaar blijft voor studenten gedurende het keuzevak.  

Indeling tijd  

10 minuten welkomstwoord waarin aandacht voor hoe het de afgelopen week gegaan is met de studenten en hun studeren aan het hbo  

30 minuten opdracht prioriteren  

10 minuten uitleg over de virtuele bijeenkomst volgende week  

Ervaringen  (+ van wie)

x  

Variatie  

Naar eigen inzicht verder vorm te geven.

Bijlage(n)  

 

 

 

             

  Zelfstudieopdracht 3A Inspiratiekaart              

 

 

Onderwerp  

Plannen en organiseren  

Titel  

Hoe ga ik de tijd voor mijn studie managen?  

 

Onderwijsperiode/week  

OP 1 

 

Tijd  

Ongeveer 50 minuten virtueel  

Doelen  

Lesdoelen:

  • Reële planning maken voor toetsen en opdrachten van onderwijsperiode 1  
  • Reflecteren op de planning in het kader van leren op het hbo  

 

Opmerkingen  

Voor het geven van feedback volgens de VAL regels, zie 3.2 Voor een instructie hoe te werken met feedbackfruits, zie 3.3  

Materialen en werkomgeving  

Computer met internetaansluiting  

Max # deelnemers + grootte subgroepen  

10 personen  

Uitvoering  

Maak met je mede studentcoach afspraken over het geven van feedback aan welke studenten. Neem ieder de helft van de groep en draai dit bij een volgende virtuele bijeenkomst om, zodat je zicht krijgt op de ontwikkelingen van alle studenten.  Start met het geven van een compliment aan de student over het ingeleverde werk. Er is altijd wel iets te vinden wat de student goed heeft gedaan. (Zie toelichting bijeenkomst 2)  

 

Vragen die je kan stellen aan een student die vastloopt, zijn de volgende:  

Wat heb je nodig, om wel te kunnen of door te zetten?  

*     Van jezelf?  

*     Van je SLC-coach?  

*     Van je vakdocent?  

*     Van je ouders?  

*     Van je medestudenten?  

*     Van anderen, namelijk….  

Welke stap ga je nu eerst zetten? (Verstraete & Nijman, 2016).  

 

Geef vervolgens feedback op zijn ontwikkelpunten. Houd daarbij rekening met de richtlijnen van VAL!  

 

Geef vervolgens feedback op de complimenten die jouw studenten hebben gegeven aan medestudenten.  

 

 

Feedback aan studenten is uiterlijk de dinsdag en donderdag na de virtuele bijeenkomst.

Indeling tijd  

Variabel, ¼ uur per student

Ervaringen (+ van wie)  

x  

Variatie  

Naar eigen inzicht verder vorm te geven.  

Bijlage(n)  

 

 

 

 

Zelfstudieopdracht 3B Inspiratiekaart  

 

Onderwerp  

Kennismaken met de groep en peercoaches  

Titel  

Dit ben ik!  

Onderwijsperiode/week  

OP 1 

 

Tijd  

50 minuten  

Doelen  

Lesdoelen bijeenkomst:  

• Fungeren als vraagbaak voor studenten  

Opmerkingen  

OP 1 bestaat uit 4 bijeenkomsten:  

  • Kennismaken  
  • Leren studeren op het hbo  
  • Plannen en organiseren  
  • Toetsen en tentamens

Materialen en werkomgeving  

Computer met netwerkverbinding  

Max # deelnemers + grootte subgroepen  

10 personen  

Uitvoering  

Studenten kunnen van deze bijeenkomst gebruik maken door “brandende” vragen te stellen over toetsen en opdrachten. Het gaat hierbij niet zozeer over de inhoud, maar meer gericht op het proces van leren voor toetsen en het maken van opdrachten. Waak ervoor dat je niet in de hulpverlenersrol stapt, maar studenten laat nadenken over hoe ze hun “probleem” zelf kunnen oplossen.  

 

Als studenten voor het genoemde tijdstip hebben ingeleverd, zijn de volgende afspraken over het geven van feedback op de ingeleverde stukken:  

  • Studenten die op dinsdag voor 17.00 uur hebben ingeleverd, moeten feedback ontvangen van de peercoaches voor donderdag 17.00 uur.  
  • Studenten die op donderdag voor 9.00 uur hebben ingeleverd, moeten feedback ontvangen van de peercoaches voor maandag 9.00 uur.  

 

Indeling tijd  

 

Ervaringen  (+ van wie)  

x  

Variatie  

Naar eigen inzicht verder vorm te geven.  

Bijlage(n)  

 

 

 

 

                       

Bijeenkomst 4

De vierde bijeenkomst valt vlak voor de toetsperiode van onderwijsperiode 1. Een spannend moment!

In de afgelopen bijeenkomsten heb je nagedacht over je timemangement, heb je een planning gemaakt van je toetsen en heb je gekeken naar je huidige leerstrategie. Mogelijk heb je zelfs je leerstrategie aangepast. 

In de bijeenkomst heb je de gelegenheid om vragen te stellen over de wijze van toetsen, waar je moet zijn en wat van je verwacht wordt in deze periode. 

Heel veel succes met je toetsen en we zien elkaar in onderwijsperiode 2 weer terug!

De coordinator van het keuzevak

Tips Peercoaching bijeenkomst 4

Start en Afronding iedere bijeenkomst

 

Begin de bijeenkomst met een reflectiemoment:

Iedere student wordt door jou gestimuleerd om te vertellen hoe zij de afgelopen studieweek op hbo-v (dus voor alle vakken) heeft ervaren.  

  • Je luistert naar minimaal twee goede acties en geeft terug waarom dit goed is  
  • Je geeft antwoord op minimaal één vraag per student

 

Beeindig de bijeenkomst met

Loopbaansturing

Iedere student wordt door jou gestimuleerd om te vertellen hoe zij de komende studieweek aanpakt.  

  • Je geeft feedback op planningsactiviteiten en houdt rekening met inspanning en ontspanning.  

 

Netwerken

Als duo bespreek je de les voor en na.  

  • Je reflecteert op je eigen handelen en neemt dit mee naar training  
  • Je formuleert per les vragen en bespreekt deze in de training

 

Belangrijk is dat jij met jouw kennis en ervaring de student leert op zichzelf te vertrouwen.  Houd zelf altijd rekening met feit dat iedere student een eigen regiecoach heeft. En verwijs bij persoonlijke omstandigheden door naar decaan, studentenwelzijn of coördinator studentzaken.  

  • Geef positief feedback  
  • Stimuleer tot vragen stellen  
  • Geef zelf het goede voorbeeld  

Bijeenkomst 4 Inspiratiekaart

 

Onderwerp  

Reflecteren  

Titel  

Wat heb ik geleerd over mezelf in het afgelopen  

onderwijsperiode, welke resultaten heb ik behaald en hoe ga ik komend onderwijsperiode aanpakken?  

Onderwijsperiode/week  

OP 2

 

Tijd  

50 minuten  

Doelen  

Lesdoelen bijeenkomst:  

• Studenten reflecteren op het afgelopen onderwijsperiode aan de hand van bewustwordingsvragen.  

 

Opmerkingen  

OP 2 bestaat uit 4 bijeenkomsten:  

  • Reflecteren
  • Initiatief nemen in het kader van de studie  
  • WISH en SMART doelen maken  
  • Presentatie van studieplan  

 

Materialen en werkomgeving  

Kaartjes van platform mindset met uitspraken (zie bijlage 1)  

 

Max # deelnemers + grootte subgroepen  

10 personen  

 

Uitvoering  

Kennismaken:

Sta stil bij hoe de afgelopen week is geweest.  

 

Doel:  

Door aan de hand van de stellingen van platform mindset (zie bijlage) gaan studenten nadenken over hun leren voor de toetsen en de aanpak van het maken van de opdrachten. Door ze hierover na te laten denken, worden ze ook gestimuleerd om vooruit te kijken naar eventuele herkansingen, maar ook toetsen en opdrachten van onderwijsperiode 2.  

 

Uitvoer

Leg de kaartjes van het platform mindset op een stapeltje met de witte kant boven. Eventueel kan de groep gesplist worden, maar mogelijk is het ook goed om in de groep de opdracht uit te voeren. Leg uit dat de student kan reflecteren op de vraag vanuit het perspectief van het afgelopen onderwijsperiode en zijn/ haar proces om te werken binnen het hbo. Bijv. “Wat wordt jouw nieuwe uitdaging?” kan een antwoord opleveren waarbij de student inzoomt op een onvoldoende toets en dat hij/ zij die wil gaan halen. Vraag dan door hoe de student dat wil gaan aanpakken. De student moet het antwoord onderbouwen. Vraag bij onduidelijkheden door met behulp van 5 W en H – vragen (wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe).  

Laat nu een student een kaartje pakken en de vraag voorlezen. Geef de student de tijd om even na te denken. Laat andere studenten reageren en/ of aanvullen op de student.  

Geef een volgende student de beurt en ga zo het hele stapeltje af.  

 

 

Volgende bijeenkomst:  

Wijs studenten op de opdracht. Voor deze bijeenkomst moeten studenten een vlog of blog maken over de afgelopen periode.  

 

Online versie:  

Print de kaartjes van Platform mindset (zie bijlage 1) uit en leg ze ondersteboven voor je. Vraag wie er wil beginnen en trek een kaartje. Laat iedereen nadenken, geeft eerst de beurt aan degene die aan de beurt is. Laat deze antwoorden op de stelling inclusief een toelichting, de andereen geven alleen het voorbeeld zonder toelichting .  

 

Als studenten het lastig vinden of jullie binnen de groep ervaren dat studenten niet snel reageren, maak dan gebruik van www.naamloten.nl. Deze kunnen jullie dan delen in het scherm.  

Indeling tijd  

10 minuten welkomstwoord en introductie studentcoach  

30 minuten Spelvorm  

10 minuten uitleg over de virtuele bijeenkomst volgende week  

Ervaringen  (+ van wie)  

x  

Variatie  

Naar eigen inzicht verder vorm te geven.  

Bijlage(n)  

 

 

 

 

             

Zelfstudieopdracht 4 Inspiratiekaart  

 

Onderwerp  

Reflecteren  

Titel  

Wat heb ik geleerd over mezelf in het afgelopen  

onderwijsperiode, welke resultaten heb ik behaald en hoe ga ik komend onderwijsperiode aanpakken?  

Onderwijsperiode/week  

OP 2 

 

Tijd  

50 minuten  

Doelen  

Lesdoelen bijeenkomst:  

• Studenten reflecteren op het afgelopen onderwijsperiode aan de hand van bewustwordingsvragen.  

 

 

Opmerkingen  

OP 2 bestaat uit 4 bijeenkomsten:  

  • Reflecteren
  • Initiatief nemen in het kader van de studie  
  • WISH en SMART doelen maken  
  • Presentatie van studieplan  

•  

Materialen en werkomgeving  

Computer met netwerkverbinding  

Max # deelnemers + grootte subgroepen  

10 personen  

Uitvoering  

Maak met je mede studentcoach afspraken over het geven van feedback aan welke studenten. Neem ieder de helft van de groep en draai dit bij een volgende virtuele bijeenkomst om, zodat je zicht krijgt op de ontwikkelingen van alle studenten.  Start met het geven van een compliment aan de student over het ingeleverde werk. Er is altijd wel iets te vinden wat de student goed heeft gedaan. (Zie toelichting bijeenkomst 2)

 

Omdat het een creatieve opdracht is, kan het zijn dat studenten het lastig vinden om zichzelf “bloot” te geven. Het is dan ook van belang dat je vooral complimenten geeft op de inhoud en niet de focus legt op de “technische” vaardigheden.  

 

Geef feedback op mogelijke verdieping die ze in de reflectie kunnen maken. Wellicht zijn niet alle gegeven hulpvragen uitgewerkt. Deze vragen zijn de volgende:  

*     Wat gebeurde er?  

Wat was je reactie op die gebeurtenis?  

Wat was de reactie van anderen op de gebeurtenis?  

Wat in die gebeurtenis blijft je bezighouden?  

Heb je enig idee waarmee dat te maken heeft: in jezelf als persoon en/ of in je beroeps/ opleidingssituatie?  

 

(Liggen hier bepaalde waarden en normen onder?) (Geenen, 2012).  

 

Als studenten voor het genoemde tijdstip hebben ingeleverd, zijn de volgende afspraken over het geven van feedback op de ingeleverde stukken:  

  • Studenten die op dinsdag voor 17.00 uur hebben ingeleverd, moeten feedback ontvangen van de peercoaches voor donderdag 17.00 uur.  
  • Studenten die op donderdag voor 9.00 uur hebben ingeleverd, moeten feedback ontvangen van de peercoaches voor maandag 9.00 uur.  

 

 

Indeling tijd  

Variabel, ¼ uur per student

Ervaringen  (+ van wie)  

x  

Variatie  

Naar eigen inzicht verder vorm te geven.  

Bijlage(n)  

 

 

Bijeenkomsten onderwijsperiode 2

Bijeenkomst 5

Voorafgaand aan de bijeenkomst

In de afgelopen bijeenkomsten heb je stil gestaan bij je leerstrategieën en jouw planningsvaardigheden. Je hebt gereflecteerd op je leerstrategieën, een planning gemaakt om de opdrachten te maken, te leren voor je toetsen en je eerste hbo-toetsen gemaakt! Een belangrijk instrument om successen te behalen tijdens deze onderwijsperiode ben jezelf. Want hoe is het gegaan? Wat zegt je gevoel? Zijn er dingen geweest die je anders had aan kunnen pakken?

 

“Reflecteren is een belangrijk instrument bij het leren van ervaringen en het construeren van nieuwe kennis” (Geenen, 2012).  

Er zijn verschillende methode om te reflecteren. Binnen de opleiding verpleegkunde zal de STARR (Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie) of reflecteren volgens Korthagen aan de orde komen.  Er zijn ook creatieve manieren om te reflecteren waarbij gebruik gemaakt wordt van technologie. Zo kan je denken aan bloggen (een reflectie logboek bijhouden op een blog) of misschien wel vloggen (dit is een samenvoeging van video en bloggen).  

Voor informatie over reflectievloggen kan je de website Sofie’s vlogtips bekijken.  

Binnen het keuzevak ga je een reflectievlog maken. Ter voorbereiding van deze les ga je jezelf oriënteren wat vloggen is.  

Zorg ook dat je in kort kan vertellen a.d.h.v. je ervaringen hoe jij de afgelopen studieweek hbo – verpleegkunde (dus voor alle vakken) hebt ervaren. Formuleer minimaal twee goede acties en formuleer minimaal één vraag.  

 

Gedurende de bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst kijk je met de groep terug op de eerst toetsperiode.   

 

Na de bijeenkomst

Zorg dat je (in het kader van loopbaansturing) in het kort kan vertellen a.d.h.v. je aantekeningen tijdens de les hoe je de komende studieweek (opdrachten en studie voor alle vakken) op gaat pakken.  Maak een planning inclusief inspanning en ontspanning  

Zorg dat je jouw werkzaamheden afstemt (in het kader van netwerken) met leden uit je groepje en je 2 studentcoaches. Geef minimaal 2x per bijeenkomst een medestudent feedback en vraag om feedback. Bedenk dat er geen “domme” vragen bestaan en vragen stellen juist “hip” is.  

Zelfstudieopdracht 5

Voorafgaand aan de opdracht

Maak een keuze of je wilt bloggen of vloggen. Reflecteer op de eerste toetsperiode en schrijf een blog of film een vlog.

Zowel binnen een blog als een vlog is het niet de bedoeling dat je letterlijk beschrijft of vertelt wat er is gebeurd, maar gaat het er vooral om wat jou heeft geraakt en welke leerervaring er mogelijk voor jou inzit. Je kan gebruik maken van de volgende vragen om tot een verdiepende reflectie te komen:  

  • Wat gebeurde er?  
  • Wat was je reactie op die gebeurtenis?  
  • Wat was de reactie van anderen op de gebeurtenis?  
  • Wat in die gebeurtenis blijft je bezighouden?  
  • Heb je enig idee waarmee dat te maken heeft: in jezelf als persoon en/ of in je beroeps/ opleidingssituatie? (Liggen hier bepaalde waarden en normen onder?) (Geenen, 2012).  

Plaats een link naar je blog of vlog in FeedBackFruits voor de week na de bijeenkomst dinsdag 17.00 uur in Feedbackfruits (voor de groep die op dinsdag het keuzevak heeft) of op donderdag 9.00 uur (voor de groep die op donderdag het keuzevak heeft).

Zorg dat je in kort kan vertellen a.d.h.v. je ervaringen hoe jij de afgelopen studieweek hbo – verpleegkunde (dus voor alle vakken) hebt ervaren. Formuleer minimaal twee goede acties en formuleer minimaal één vraag.  

Gedurende de opdracht

De studentcoaches zullen feedback geven op jullie vlog of blog. Als je voor een vlog gekozen hebt, kijk dan eens naar het blog van een andere student en geef een compliment. Als je voor een blog hebt gekozen, geef dan een compliment op de vlog van een student.    

Afronding van de opdracht

Zorg dat je (in het kader van loopbaansturing) in het kort kan vertellen a.d.h.v. je aantekeningen tijdens de les hoe je de komende studieweek (opdrachten en studie voor alle vakken) op gaat pakken. Maak een planning inclusief inspanning en ontspanning  

Zorg dat je jouw werkzaamheden afstemt (in het kader van netwerken) met leden uit je groepje en je 2 studentcoaches. Geef minimaal 2x per bijeenkomst een medestudent feedback en vraag om feedback. Bedenk dat er geen “domme” vragen bestaan en vragen stellen juist “hip” is.  

Tips Peercoaching bijeenkomst 5

Start en Afronding iedere bijeenkomst

 

Begin de bijeenkomst met een reflectiemoment:

Iedere student wordt door jou gestimuleerd om te vertellen hoe zij de afgelopen studieweek op hbo-v (dus voor alle vakken) heeft ervaren.  

  • Je luistert naar minimaal twee goede acties en geeft terug waarom dit goed is  
  • Je geeft antwoord op minimaal één vraag per student

 

Beeindig de bijeenkomst met

Loopbaansturing

Iedere student wordt door jou gestimuleerd om te vertellen hoe zij de komende studieweek aanpakt.  

  • Je geeft feedback op planningsactiviteiten en houdt rekening met inspanning en ontspanning.  

 

Netwerken

Als duo bespreek je de les voor en na.  

  • Je reflecteert op je eigen handelen en neemt dit mee naar training  
  • Je formuleert per les vragen en bespreekt deze in de training

 

Belangrijk is dat jij met jouw kennis en ervaring de student leert op zichzelf te vertrouwen.  Houd zelf altijd rekening met feit dat iedere student een eigen regiecoach heeft. En verwijs bij persoonlijke omstandigheden door naar decaan, studentenwelzijn of coördinator studentzaken.  

  • Geef positief feedback  
  • Stimuleer tot vragen stellen  
  • Geef zelf het goede voorbeeld  

Bijeenkomst 5 Inspiratiekaart

 

Onderwerp  

Initiatief nemen in het kader van je studie  

Titel  

Hoe maak ik gebruik van andere mensen (binnen de hogeschool) om mijn studie een succes te laten zijn?  

Onderwijsperiode/week  

OP 2  

 

Tijd  

50 minuten  

Doelen  

Lesdoelen bijeenkomst:  

• Inzicht krijgen in het netwerk ter ondersteuning van de studie op het hbo  

 

 

Opmerkingen  

OP 2 bestaat uit 4 bijeenkomsten:  

  • Reflecteren  
  • Initiatief nemen in het kader van de studie
  • WISH en SMART doelen maken  
  • Presentatie van studieplan  

 

Materialen en werkomgeving  

Evt een smartboard  

Max # deelnemers + grootte subgroepen  

10 personen  

Uitvoering  

Kennismaken:

Sta stil bij hoe de afgelopen week is geweest.  

 

Doel:  

Door het maken van een mindmap van het eigen netwerk krijgt de student inzicht in de mogelijkheden binnen zijn netwerk, maar ook inzicht in een mogelijke eenzijdigheid van zijn netwerk.  

 

Uitvoer

Splits de groep in tweeën (zie suggestie op http://werkvormen.wikidot.com/indelen-in-groepjes ). Varieer in het opdelen van de groep.  

Laat elke student zijn mindmap toelichten. Sta stil bij de eerste mindmap en welke toevoegingen er gedaan zijn na onderzoek van de student naar ondersteunend onderwijs binnen de hogeschool.  

Vragen die je daarbij kunt stellen:  

*Wat maakt dat de student deze mensen/ diensten heeft toegevoegd? In hoeverre heeft dit te maken met zijn/ haar ervaren tekort?  

*Welke familieleden komen in het netwerk voor? Op welke wijze kunnen deze bijdragen aan de ontwikkeling van de student?  

 

Hoe vraagt de student om ondersteuning binnen zijn netwerk? In hoeverre vraagt de student ondersteuning buiten zijn netwerk  Enz.  

 

Laat studenten elkaar ook vragen stellen over het netwerk. Zorg dat alle studenten aan bod komen.  

Benadruk tijdens de bijeenkomst dat ondersteuning geen zwaktebod is, maar juist een manier om te laten zien dat je sterk bent en durft te vragen. Zoals een collega zegt: “VRAGEN IS HIP!”  

 

Volgende bijeenkomst:  

Wijs studenten op de opdracht voor de virtuele coaching. Voor deze bijeenkomst moeten studenten een LinkedIn account aanmaken, zodat ze actief gaan netwerken.    

 

LET OP! Om de volgende opdracht na te kunnen kijken, heb je een LinkedIn profiel nodig. Zorg dat je die op tijd hebt aangemaakt voor zover je die nog niet hebt. Probeer aan te sluiten op de criteria die gevraagd worden binnen de opdracht (zie beoordelingsformulier).  

 

 

Online versie,  

Laat studenten een online mindmap presenteren, zodat ze dit makkelijk kunnen delen. Voorbeelden hiervan zijn mindmeister https://www.mindmeister.com/nl?r=717533 of canva https://www.canva.com/nl_nl/grafieken/mindmap/ . Werk eventueel  in breakout rooms (zie eerdere bijeenkomsten). Zie verdere toelichting bij de ‘gewone’ bijeenkomst.  

Indeling tijd  

10 minuten welkomstwoord en introductie studentcoach  

30 minuten Bespreken van mindmaps  

10 minuten uitleg over de virtuele bijeenkomst volgende week  

Ervaringen (+ van wie)  

x  

Variatie  

Naar eigen inzicht verder vorm te geven.  

Bijlage(n)  

 

               

Zelfstudieopdracht 5 Inspiratiekaart  

 

 

 

Onderwerp  

Initiatief nemen in het kader van je studie  

Titel  

Hoe maak ik gebruik van andere mensen (binnen de hogeschool) om mijn studie een succes te laten zijn?  

Onderwijsperiode/week  

OP 2

 

Tijd  

50 minuten  

Doelen  

Lesdoelen bijeenkomst:  

• Inzicht krijgen in het netwerk ter ondersteuning van de studie op het hbo  

•  

Opmerkingen  

OP 2 bestaat uit 4 bijeenkomsten:  

  • Reflecteren  
  • Initiatief nemen in het kader van de studie
  • WISH en SMART doelen maken  
  • Presentatie van studieplan  

•  

Materialen en werkomgeving  

Computer met netwerkverbinding  

Max # deelnemers + grootte subgroepen  

10 personen  

 

Uitvoering  

Maak met je mede studentcoach afspraken over het geven van feedback aan welke studenten. Neem ieder de helft van de groep en draai dit bij een volgende virtuele bijeenkomst om, zodat je zicht krijgt op de ontwikkelingen van alle studenten.  Start met het geven van een compliment aan de student over het ingeleverde werk. Er is altijd wel iets te vinden wat de student goed heeft gedaan. (Zie toelichting bijeenkomst 2)  

 

Geef aan de hand van de beoordelingscriteria feedback volgens de VAL richtlijnen, namelijk:  

Zorg voor een professionele profielfoto.  

Geef een overzicht van jouw (relevante) opleidingen en werkervaring.  

Geef een aantal persoonlijke kwaliteiten.  

Zoek met dit profiel contact met minimaal 5 relevante mensen/ diensten die voor jou een toegevoegde waarde hebben in het kader van je studie.    

 

Geef ook complimenten.  

 

Als studenten voor het genoemde tijdstip hebben ingeleverd, zijn de volgende afspraken over het geven van feedback op de ingeleverde stukken:  

 

  • Studenten die op dinsdag voor 17.00 uur hebben ingeleverd, moeten feedback ontvangen van de peercoaches voor donderdag 17.00 uur.  
  • Studenten die op donderdag voor 9.00 uur hebben ingeleverd, moeten feedback ontvangen van de peercoaches voor maandag 9.00 uur.  

 

Indeling tijd  

Variabel, ¼ uur per student  

Ervaringen (+ van wie)  

x  

Variatie  

Naar eigen inzicht verder vorm te geven.  

Bijlage(n)  

 

Bijeenkomst 6

Voorafgaand aan de bijeenkomst

Netwerken kunnen je helpen bij het vinden van een (bij)baan, maar kunnen ook ondersteunen bij jouw studie op het hbo. Werken aan het vergroten van je netwerk is dan ook van groot belang.  

Opdrachten

  1. Maak een (digitale) mindmap van de mensen/ diensten in je netwerk die bij kunnen ondersteunen bij jouw studie.
  2. Kijk op Hint onder het kopje “Studiebegeleiding” wie je kan ondersteunen.  Voer bij Hint de zoekterm“Ondersteunend onderwijs” in en oriënteer je op de mogelijkheden voor ondersteuning vanuit de hogeschool.  
  3. Als je nu naar je mindmap kijkt, zou je dan nog mensen/ diensten toe willen voegen?  
  4. Neem je (digitale) mindmap mee naar de virtuele klas.  

Zorg ook dat je in kort kan vertellen a.d.h.v. je ervaringen hoe jij de afgelopen studieweek hbo – verpleegkunde (dus voor alle vakken) hebt ervaren. Formuleer minimaal twee goede acties en formuleer minimaal één vraag.  

Gedurende de bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst ga je in gesprek met medestudenten over jullie mindmap en wat de mensen/ diensten voor je kunnen betekenen in het kader van jouw studie.  

Afronding van de bijeenkomst

Zorg dat je (in het kader van loopbaansturing) in het kort kan vertellen a.d.h.v. je aantekeningen tijdens de les hoe je de komende studieweek (opdrachten en studie voor alle vakken) op gaat pakken. Maak een planning inclusief inspanning en ontspanning  

 

Zorg dat je jouw werkzaamheden afstemt (in het kader van netwerken) met leden uit je groepje en je 2 studentcoaches. Geef minimaal 2x per bijeenkomst een medestudent feedback en vraag om feedback. Bedenk dat er geen “domme” vragen bestaan en vragen stellen juist “hip” is.  

Zelfstudieopdracht 6

Voorafgaand aan de opdracht

Maak een LinkedIn profiel aan. Zorg voor een professionele profielfoto. Geef een overzicht van jouw (relevante) opleidingen en werkervaring. Geef een aantal persoonlijke kwaliteiten. Zoek met dit profiel contact met minimaal 5 relevante mensen/ diensten die voor jou een toegevoegde waarde hebben in het kader van je studie. Zoek niet alleen contact met je studenten uit de groep, maar probeer ook buiten deze groep contacten te leggen.  

Nodig de beide studentcoaches uit om met jou te linken. Het is de bedoeling dat je linked voor dinsdag 17.00 uur in Feedbackfruits (voor de groep die op dinsdag het keuzevak heeft) of op donderdag 9.00 uur ( voor de groep die op donderdag het keuzevak heeft).

 

Zorg dat je in kort kan vertellen a.d.h.v. je ervaringen hoe jij de afgelopen studieweek hbo – verpleegkunde (dus voor alle vakken) hebt ervaren. Formuleer minimaal twee goede acties en formuleer minimaal één vraag.  

Gedurende de opdracht

De studentcoaches zullen feedback geven op jouw profiel. Je hoeft geen feedback te geven aan medestudenten dit keer.    

Afronding van de opdracht

Zorg dat je (in het kader van loopbaansturing) in het kort kan vertellen a.d.h.v. je aantekeningen tijdens de les hoe je de komende studieweek (opdrachten en studie voor alle vakken) op gaat pakken. Maak een planning inclusief inspanning en ontspanning  

Zorg dat je jouw werkzaamheden afstemt (in het kader van netwerken) met leden uit je groepje en je 2 studentcoaches. Geef minimaal 2x per bijeenkomst een medestudent feedback en vraag om feedback. Bedenk dat er geen “domme” vragen bestaan en vragen stellen juist “hip” is.  

Tips Peercoaching bijeenkomst 6

Start en Afronding iedere bijeenkomst

 

Begin de bijeenkomst met een reflectiemoment:

Iedere student wordt door jou gestimuleerd om te vertellen hoe zij de afgelopen studieweek op hbo-v (dus voor alle vakken) heeft ervaren.  

  • Je luistert naar minimaal twee goede acties en geeft terug waarom dit goed is  
  • Je geeft antwoord op minimaal één vraag per student

 

Beeindig de bijeenkomst met

Loopbaansturing

Iedere student wordt door jou gestimuleerd om te vertellen hoe zij de komende studieweek aanpakt.  

  • Je geeft feedback op planningsactiviteiten en houdt rekening met inspanning en ontspanning.  

 

Netwerken

Als duo bespreek je de les voor en na.  

  • Je reflecteert op je eigen handelen en neemt dit mee naar training  
  • Je formuleert per les vragen en bespreekt deze in de training

 

Belangrijk is dat jij met jouw kennis en ervaring de student leert op zichzelf te vertrouwen.  Houd zelf altijd rekening met feit dat iedere student een eigen regiecoach heeft. En verwijs bij persoonlijke omstandigheden door naar decaan, studentenwelzijn of coördinator studentzaken.  

  • Geef positief feedback  
  • Stimuleer tot vragen stellen  
  • Geef zelf het goede voorbeeld  

Bijeenkomst 6 Inspiratiekaart

 

Onderwerp  

WISH en SMART doelen formuleren  

Titel  

Wat zijn mijn wensen en welke doelen stel ik mezelf in het kader van mijn studie?  

Onderwijsperi ode/week  

OP 2

 

Tijd  

50 minuten  

Doelen  

Lesdoelen bijeenkomst:  

• Op basis van een SWOT-analyse het formuleren van doelen volgens WISH en/ of SMART  

Opmerkingen  

OP 2 bestaat uit 4 bijeenkomsten:  

  • Reflecteren  
  • Initiatief nemen in het kader van de studie  
  • WISH en SMART doelen maken
  • Presentatie van studieplan  

 

Materialen en werkomgeving  

Smartboard  

Filmpje ter ondersteuning van de WISH-methode https://vimeo.com/64141480  

Voor meer informatie over de WISH-methode, zie https://www.han.nl/onderzoek/werkveld/projecten/blip/werkwijze/middelen/#comp000051e6390d000000ebeb3f54.  

Daar staat ook een pdf waarin de theorie achter het WISH-model wordt toegelicht (handig om door te lezen voor de bijeenkomst).  

Zie bijlage voor hulpvragen over Wish

Zie bijlage voor SWOT

Max # deelnemers + grootte subgroepen  

10 personen  

 

Uitvoering  

Kennismaken:

Sta stil bij hoe de afgelopen week is geweest.  

 

Doel:  

Door het formuleren van WISH-doelen vanuit de SWOT leren de studenten om van tevoren na te denken over mogelijke obstakels en hoe daar mee om te gaan.  

 

Uitvoer

Loop met de studenten de WISH instructiekaart door. Werk zelf een voorbeeld uit van jezelf en illustreer hoe de WISH werkt.  

Laat het filmpje zien.  

Laat studenten in duo’s met elkaar werken om doelen aan de hand van de WISH uit te werken. Loop langs de groepjes en geef daar waar nodig ondersteuning aan de studenten. Zorg dat je alle groepjes gehad hebt.  

 

Geef elk groepje 1 minuut de gelegenheid om een terugkoppeling te geven.  

 

 

 

Volgende bijeenkomst:  

Wijs studenten op de opdracht voor de virtuele bijeenkomst. Ze gaan verder met het formuleren van WISH-doelen, formuleren van activiteiten, geef aan wie ze nodig hebben bij het bereiken van de doelen en beschrijven wanneer ze inhoudelijk het doel hebt behaald (zie ook het beoordelingsformulier).  

 

LET OP! In de laatste bijeenkomst moeten studenten een presentatie geven over hoe ze de studie aan willen pakken. Wellicht kan je dit nog benoemen.  

 

 

Online verie  

Maak een Padlet aan, zie https://leerling2020.nl/kickstarter-padlet/voor het aanmaken van een Padlet. Maak koppels van studenten en laat deze studenten samen in de Padlet een Wish doel beschrijven. Laat deze studenten na het afronden van hun Wish doel op minimaal 1 andere groep feedback geven in de vorm van een top, tip en een vraag ter overdenking. Kom nadat alle studenten comment hebben geplaatst terug in het plenaire Team en vraag aan studenten of er nog vragen zijn en wat hen is opgevallen bij het formuleren van de Wish doelen. Voor elk koppel student staat er feedback op de Padlet. Plaats de link naar de Padlet in het Team en zorg dat het zichtbaar blijft voor de studenten gedurende het keuzevak.  

Indeling tijd  

10 minuten welkomstwoord en introductie studentcoach  05 minuten Introductie WISH 20 minuten werken in duo’s.  

05 minuten terugkoppeling  

10 minuten uitleg over de virtuele bijeenkomst volgende week  

Ervaringen  (+ van wie)

x  

Variatie  

Naar eigen inzicht verder vorm te geven.  

Bijlage(n)  

 

 

          

Zelfstudieopdracht 6 Inspiratiekaart  

 

Onderwerp  

WISH en SMART doelen formuleren  

Titel  

Wat zijn mijn wensen en welke doelen stel ik mezelf in het kader van mijn studie?  

Onderwijsperiode/week  

OP 2

 

Tijd  

50 minuten  

Doelen  

Lesdoelen bijeenkomst:

  • Op basis van een SWOT-analyse het formuleren van doelen volgens WISH en/ of SMART  
  • Het schrijven van een PAP volgens de gegeven richtlijnen in het feedbackformulier.  

Opmerkingen  

OP 2 bestaat uit 4 bijeenkomsten:  

  • Reflecteren  
  • Initiatief nemen in het kader van de studie  
  • WISH en SMART doelen maken
  • Presentatie van studieplan  

 

Materialen en werkomgeving  

Computer met netwerkverbinding  

Max # deelnemers + grootte subgroepen  

10 personen  

Uitvoering  

Maak met je mede studentcoach afspraken over het geven van feedback aan welke studenten. Neem ieder de helft van de groep en draai dit bij een volgende opdracht om, zodat je zicht krijgt op de ontwikkelingen van alle studenten.  Start met het geven van een compliment aan de student over het ingeleverde werk. Er is altijd wel iets te vinden wat de student goed heeft gedaan. (Zie toelichting bijeenkomst 2)  

 

 

Als studenten voor het genoemde tijdstip hebben ingeleverd, zijn de volgende afspraken over het geven van feedback op de ingeleverde stukken:  

  • Studenten die op dinsdag voor 17.00 uur hebben ingeleverd, moeten feedback ontvangen van de peercoaches voor donderdag 17.00 uur.  
  • Studenten die op donderdag voor 9.00 uur hebben ingeleverd, moeten feedback ontvangen van de peercoaches voor maandag 9.00 uur.  

 

Indeling tijd  

Variabel, ¼ uur per student  

Ervaringen  (+ van wie)  

x  

Variatie  

Naar eigen inzicht verder vorm te geven.  

Bijlage(n)  

 

 

 

 

Bijeenkomst 7

Voorafgaand aan de bijeenkomst

Om meer zicht te krijgen op jouw sterke en ontwikkelpunten kan je een SWOT-analyse maken. In bijlage 3 vind je een format voor het uitwerken van een SWOTanalyse. Verwerk schematisch de volgende punten:  

  1. Jouw sterkten en kwaliteiten om van je studie een succes te maken  
  2. Jouw ontwikkelpunten ten aanzien van het studeren op het hbo  
  3. De externe kansen om een succes te maken van jouw studie.  
  4. De externe bedreigingen die jouw studie kunnen vertragen of zelfs bedreigen.  

De laatste 2 punten liggen niet binnen jezelf, maar komen meer voort vanuit jouw omgeving of de maatschappij (bijvoorbeeld van een kans is de mogelijke tekorten van verpleegkundigen, een voorbeeld van een bedreiging is de zorg voor een ouder die ziek is).  

Werk het schema uit. Vanuit je SWOT kan je gaan nadenken over doelen. Brainstorm over mogelijke doelen en neem deze mee naar de bijeenkomst.  

Zorg ook dat je in kort kan vertellen a.d.h.v. je ervaringen hoe jij de afgelopen studieweek hbo – verpleegkunde (dus voor alle vakken) hebt ervaren. Formuleer minimaal twee goede acties en formuleer minimaal één vraag.  

Gedurende de bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst ga je WISH (en SMART) doelen formuleren in het kader van jouw ontwikkeling en plaats je deze doelen in je ontwikkelplan (persoonlijk activiteitenplan).  

Afronding van de bijeenkomst

Zorg dat je (in het kader van loopbaansturing) in het kort kan vertellen a.d.h.v. je aantekeningen tijdens de les hoe je de komende studieweek (opdrachten en studie voor alle vakken) op gaat pakken. Maak een planning inclusief inspanning en ontspanning  

Zorg dat je jouw werkzaamheden afstemt (in het kader van netwerken) met leden uit je groepje en je 2 studentcoaches. Geef minimaal 2x per bijeenkomst een medestudent feedback en vraag om feedback. Bedenk dat er geen “domme” vragen bestaan en vragen stellen juist “hip” is.  

Zelfstudieopdracht 7

Voorafgaand aan de opdracht

Ga verder met het formuleren van je doelen. Maak doelen voor het aankomende halfjaar, formuleer hier activiteiten bij, geef aan wie je nodig hebt bij het bereiken van je doelen en beschrijf wanneer je inhoudelijk het doel hebt behaald (zie ook het beoordelingsformulier).  

Plaats je ontwikkelplan in Feedbackfruits. Het is de bedoeling dat je jouw document uploadt voor dinsdag 17.00 uur in Feedbackfruits (voor de groep die op dinsdag het keuzevak heeft) of op donderdag 9.00 uur (voor de groep die op donderdag het keuzevak heeft).  

Zorg dat je in kort kan vertellen a.d.h.v. je ervaringen hoe jij de afgelopen studieweek hbo – verpleegkunde (dus voor alle vakken) hebt ervaren. Formuleer minimaal twee goede acties en formuleer minimaal één vraag.  

Gedurende de opdracht

De studentcoaches zullen feedback geven op ontwikkelplan. Kies 2 medestudenten uit waarvan je het ontwikkelplan gaat bekijken. Geef een top (compliment) en een tip (gericht op het verbeteren van het ontwikkelplan).  

Afronding van de opdracht

Zorg dat je (in het kader van loopbaansturing) in het kort kan vertellen a.d.h.v. je aantekeningen tijdens de les hoe je de komende studieweek (opdrachten en studie voor alle vakken) op gaat pakken. Maak een planning inclusief inspanning en ontspanning  

Zorg dat je jouw werkzaamheden afstemt (in het kader van netwerken) met leden uit je groepje en je 2 studentcoaches. Geef minimaal 2x per bijeenkomst een medestudent feedback en vraag om feedback. Bedenk dat er geen “domme” vragen bestaan en vragen stellen juist “hip” is.  

Tips Peercoaching bijeenkomst 7

Start en Afronding iedere bijeenkomst

 

Begin de bijeenkomst met een reflectiemoment:

Iedere student wordt door jou gestimuleerd om te vertellen hoe zij de afgelopen studieweek op hbo-v (dus voor alle vakken) heeft ervaren.  

  • Je luistert naar minimaal twee goede acties en geeft terug waarom dit goed is  
  • Je geeft antwoord op minimaal één vraag per student

 

Beeindig de bijeenkomst met

Loopbaansturing

Iedere student wordt door jou gestimuleerd om te vertellen hoe zij de komende studieweek aanpakt.  

  • Je geeft feedback op planningsactiviteiten en houdt rekening met inspanning en ontspanning.  

 

Netwerken

Als duo bespreek je de les voor en na.  

  • Je reflecteert op je eigen handelen en neemt dit mee naar training  
  • Je formuleert per les vragen en bespreekt deze in de training

 

Belangrijk is dat jij met jouw kennis en ervaring de student leert op zichzelf te vertrouwen.  Houd zelf altijd rekening met feit dat iedere student een eigen regiecoach heeft. En verwijs bij persoonlijke omstandigheden door naar decaan, studentenwelzijn of coördinator studentzaken.  

  • Geef positief feedback  
  • Stimuleer tot vragen stellen  
  • Geef zelf het goede voorbeeld  

Bijeenkomst 7 Inspiratiekaart

 

Onderwerp  

Presentatie  

Titel  

Dit ben ik, met deze kwaliteiten en ambities en dat wil ik zo halen!  

Onderwijsperiode/week  

OP 2 week 7  

 

Tijd  

50 minuten  

Doelen  

Lesdoelen bijeenkomst:

  • De student geeft een presentatie over zijn ontwikkeling gericht op zijn kwaliteiten en ambities  
  • De student presenteert zijn studieplan voor het aankomend halfjaar.  

 

Opmerkingen  

OP 2 bestaat uit 4 bijeenkomsten:  

  • Reflecteren  
  • Initiatief nemen in het kader van de studie  
  • WISH en SMART doelen maken  
  • Presentatie van studieplan

 

Materialen en werkomgeving  

Smartboard  

Eventueel materialen die studenten nodig hebben en van te voren bij jullie hebben aangevraagd.    

Max # deelnemers + grootte subgroepen  

10 personen  

Uitvoering  

Doel:  

Studenten laten middels de presentatie hun ontwikkeling zien en geven inzicht in hun plan van aanpak voor het komend halfjaar.  

 

Uitvoer

Zorg voor de tijdsbewaking. Afhankelijk van de grootte van de groep maak je afspraken over hoe lang een student de tijd heeft voor het presenteren, 2-5 minuten maximaal. En oogst wat jullie met je inzet hebben bewerkstelligd bij de studenten.  

 

Afronden van het keuzevak:

Neem de tijd om met studenten het keuzevak te evalueren. Laat ze een top en een tip geven. Probeer als coaches ook een top aan de studenten mee te geven in het kader van hun studie.  

Bereid dit voor met elkaar.  

 

Online 1 dia en presenteren:

Dit is de laatste bijeenkomst, in plaats van de dia in de klas te presenteren, gaat de presentatie nu online. Wat leuk is ter voorbereiding van de bijeenkomst, is dat jullie voor elke student een positieve eigenschap benoemen en deze op een creatieve manier aan de groep presenteren (Let wel op de tijd die ervoor is).  

Indeling tijd  

50 minuten presentaties.  

Ervaringen  (+ van wie)  

x  

Variatie  

Naar eigen inzicht verder vorm te geven.  

Bijlage(n)  

 

                       

Bijeenkomst 8

Voorafgaand aan de bijeenkomst

Ga verder met het afronden van je ontwikkelplan voor de studie van aankomend halfjaar. Denk na over een posterpresentatie (1 dia van bijvoorbeeld Powerpoint). Centraal bij de presentatie staat:  

Dit ben ik, met deze kwaliteiten en ambities en dat wil ik zo! halen.  

 

Hulpvragen daarbij zijn:  

  • Waar ligt mijn hart?  
  • Wat heb ik (al) laten zien binnen mijn studie en het keuzevak?  
  • Wat heb ik laten liggen binnen mijn studie en het keuzevak?  

Maak gebruik van je sterkten om je presentatie vorm te geven. Ben je bijvoorbeeld goed in tekenen, maak een tekening waarin je jouw plan uitbeeldt en licht jouw tekening toe tijdens de bijeenkomst. Ben je goed in het maken van raps, bereidt een rap voor. Met andere woorden, probeer zoveel mogelijk aan te sluiten bij jouw talenten. Je krijgt maximaal 5 minuten voor de eindpresentatie.  

Criteria voor de presentatie

(zie ook beoordeling van zelfstudieopdracht 8 op het beoordelingsformulier)

Onderwerp Criteria
Je reflecteert op de afgelopen periode op de hbo - V   Binnen de reflectie is aandacht voor de volgende aspecten:  
  Ken jezelf (zingeving)
  Ken je kwaliteiten (sturing van eigen ontwikkeling, het doorzettingsvermogen.
  Ken je motivatie.  
  Binnen de reflectie is aandacht voor je studievaardigheden.  
Je geeft aan wat je motiveert om hbo – verpleegkunde te studeren   Bevat minimaal 3 motiverende aspecten van de student ten aanzien van het beroep van verpleegkundige.  
  Bevat minimaal 3 motiverende aspecten van de student ten aanzien van het studeren aan het hbo.  
  Bevat minimaal 3 interventies die de student in kan zetten om zichzelf gemotiveerd te houden voor de studie hbo – verpleegkunde.  
Je geeft aan wat je persoonlijke kwaliteiten zijn in het kader van het volgen van de hbo-studie   Bevat een overzicht van minimaal 5 kwaliteiten die de student in wil zetten bij het behalen van zijn diploma.  
  Bevat een overzicht van hoe de student deze kwaliteiten in wil zetten om de studie tot een succes te maken.   

 

Gedurende de bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst presenteer je op een creatieve manier jouw plan van aanpak voor het komend halfjaar op de hbo –Verpleegkunde.

Afronding van de opdracht

Zorg dat je (in het kader van loopbaansturing) in het kort kan vertellen a.d.h.v. je aantekeningen tijdens de les hoe je de komende studieweek (opdrachten en studie voor alle vakken) op gaat pakken. Maak een planning inclusief inspanning en ontspanning  

Zorg dat je jouw werkzaamheden afstemt (in het kader van netwerken) met leden uit je groepje en je 2 studentcoaches. Geef minimaal 2x per bijeenkomst een medestudent feedback en vraag om feedback. Bedenk dat er geen “domme” vragen bestaan en vragen stellen juist “hip” is.  

 

Dit is de laatste bijeenkomst van het keuzevak. Controleer nog even of je alle opdrachten hebt ingeleverd en of je aan lalle criteria voldoet. Neem contact op met je peercoach als dit niet het geval is.

We hopen dat je een goede start hebt gehad met het schooljaar in het hbo. Heel veel succes met de rest van je opleiding en misschien tot ziens!

De cursushouder van het keuzevak 'Een goed begin is het halve werk'

Tips Peercoaching bijeenkomst 8

Start en Afronding iedere bijeenkomst

 

Begin de bijeenkomst met een reflectiemoment:

Iedere student wordt door jou gestimuleerd om te vertellen hoe zij de afgelopen studieweek op hbo-v (dus voor alle vakken) heeft ervaren.  

  • Je luistert naar minimaal twee goede acties en geeft terug waarom dit goed is  
  • Je geeft antwoord op minimaal één vraag per student

 

Beeindig de bijeenkomst met

Loopbaansturing

Iedere student wordt door jou gestimuleerd om te vertellen hoe zij de komende studieweek aanpakt.  

  • Je geeft feedback op planningsactiviteiten en houdt rekening met inspanning en ontspanning.  

 

Netwerken

Als duo bespreek je de les voor en na.  

  • Je reflecteert op je eigen handelen en neemt dit mee naar training  
  • Je formuleert per les vragen en bespreekt deze in de training

 

Belangrijk is dat jij met jouw kennis en ervaring de student leert op zichzelf te vertrouwen.  Houd zelf altijd rekening met feit dat iedere student een eigen regiecoach heeft. En verwijs bij persoonlijke omstandigheden door naar decaan, studentenwelzijn of coördinator studentzaken.  

  • Geef positief feedback  
  • Stimuleer tot vragen stellen  
  • Geef zelf het goede voorbeeld  

Literatuur

Geenen, M.J. (2012). Reflecteren. Leren van je ervaringen als sociale professional. Uitgeverij Coutinho.  

Kuijpers, M. (2005). Breng beweging in je Loopbaan. Vijf loopbaancompetenties voor waardevol werk. Academic Service.  

Verstraete, I. & Nijman, K. (2016). Handboek leren voor het voortgezet onderwijs. 5 Krachtige leerprincipes vertaald naar de praktijk. Pica uitgeverij.  

Bijlagen

Leerstrategiekaart  

Om je voor te bereiden op een toets of een opdracht is het belangrijk dat je zicht krijgt op hoe je een toets of opdracht aan moet pakken. Met andere woorden, je moet zicht krijgen op welke leerstrategie van toepassing is op een succesvolle afronding van de toets of de opdracht. Hiervoor kan je de volgende stappen doorlopen:  

Oriënteren op de leertaak,  

Doel(en) bepalen,  

Aanpak kiezen,  

Uitvoeren,  

Monitoren van het leerproces en zo nodig bijstellen,  

Reflecteren op je leerdoel,  

Eventueel een nieuwe leerstrategie bepalen als het leerdoel onvoldoende is behaald (Verstraete & Nijman, 2016).  

 

Om dit proces helder in kaart te brengen kan je gebruik maken van de leerstrategiekaart die Inge Verstraete en Karin Nijman (2016) hebben ontwikkeld. In de leerstrategiekaart is een voorbeeld uitgewerkt.  

 

 

Leerstrategiekaart  

 

 

Doel  

Leerstrategie  

(als ….. dan)  

Leerhandeling  

Reflectie (Heb ik mijn doel

bereikt?)  

Ja          Nee

Nee, aanpassen van leerhandeling

Inzicht hebben in de anatomie van het menselijk lichaam  

Als mijn doel is om inzicht te hebben in het menselijk lichaam dan lees ik de hoofdstukken, leg daarna per paragraaf aan mezelf uit wat er in de paragraaf staat en maak daarvan een samenvatting.  

Samenvatting maken in eigen woorden  

 

X  

Aanvullen van samenvatting met mindmap maken van diverse onderdelen van het menselijk lichaam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                 

WISH – instructiekaart  

 

Wens  

Wat is je leerdoel?  

Hoe graag wil je dat doel bereiken op een schaal van 1 tot 10?  

Inbeelden  

Wat is je motivatie voor dit leerdoel? Wat zou je voelen/ vinden/ kunnen als je het leerdoel hebt bereikt?  

Struikelblokken  

Wat zouden obstakels kunnen zijn die ervoor zorgen dat het lastig wordt dit leerdoel te bereiken?  

Zijn deze obstakels te groot om het leerdoel te bereiken en moet het leerdoel worden bijgesteld?  

Zijn deze obstakels te voorkomen of te overwinnen en hoe?  

Handelen  

Welke concrete plannen heb ik om mijn leerdoel te behalen?  

Wat doe ik als ik een obstakel tegenkom?

Formuleer deze in als … dan zinnen (Als …

(het struikelblok dat ik tegenkom), dan … (doe ik).  

 

  • Het arrangement Een goed begin is het halve werk IVGGHW001K - Peercoach handleiding is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Annemiek Veken
    Laatst gewijzigd
    2022-10-04 19:10:21
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit is de studiehandleiding voor de peercoachtraining van het Instituut voor gezondheidszorg van de Hogeschool Rotterdam. In deze training wordt je getraind met coachingsvaardigheden die je direct in de praktijk gaat inzetten bij de jongerjaars studenten.
    Leerniveau
    HBO - Bachelor;
    Leerinhoud en doelen
    Verpleegkunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    56 uur 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Weet jij nog wat je wilde worden? Prof. dr. Marinka Kuijpers (OU)
    https://www.youtube.com/watch?v=dSIcMh2MjYo
    Video
    Feedback Fruits
    https://feedbackfruits.com/nl
    Link
    Leerstrategieen: welke werken wel en welke niet?
    https://onderzoekonderwijs.net/2013/04/05/top-en-flop-leerstrategieen/
    Link
    Markeren of niet? Universiteit van Nederland
    https://www.youtube.com/watch?v=bQql45UFnp8
    Video
    Timemanagement
    https://www.studietips.leidenuniv.nl/time-management.html
    Link
    Neuropsycholoog Jérôme Gijselaers (OU) neemt in dit college je agenda over en vertelt je tot op het uur nauwkeurig wat je het beste kunt doen op de dag vóór je tentamen. En nee, dat is niet alleen 'goed leren'. Sterker nog: het heeft vooral te maken met veel hardlopen en weinig koffie drinken.
    https://www.youtube.com/watch?v=UhGl2zAw2CI
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Veken, Annemiek. (2022).

    Een goed begin is het halve werk IVGGHW001K

    https://maken.wikiwijs.nl/187488/Een_goed_begin_is_het_halve_werk_IVGGHW001K

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.