Econasium in de kas

Oriëntatie

Oriëntatie: Inleiding

Tijdens dit project ga je in de kas aan de slag met de probleemstelling: Bouw een opstelling waarbinnen plantenzaden optimaal kunnen groeien voor een langere periode, zonder tussentijdse interventie.

Je gaat een oplossing zoeken voor deze probleemstelling door een wetenschappelijk onderzoek uit te voeren.

Het is de bedoeling dat je tijdens dit project oefent met de econasium vaardigheden en competenties. Hierbij kun je laten zien hoe goed je deze al hebt ontwikkeld tijdens eerdere econasium projecten.

Dit project duurt twee dagen. Op de eerste dag zoek je informatie op over het onderwerp, ontwerp je een opstelling en bouw je de ontworpen opstelling. Op de tweede dag presenteer je je opstelling, evalueer je alle ontwerpen van de klas en presenteer je deze evaluatie.

Oriëntatie: Wetenschappelijk onderzoek doen

Voorwaarden voor wetenschappelijk onderzoek
Niet elk onderzoek is een wetenschappelijk onderzoek. Alleen als onderzoek aan een aantal voorwaarden voldoet, mag je het wetenschappelijk noemen. Wetenschappelijk onderzoek is zo betrouwbaar mogelijk doordat het:

  • een duidelijk doel heeft: het is niet alleen maar experimenten doen omdat ze leuk zijn.
  • transparant is: je schrijft alles wat je doet en waarneemt eerlijk op.
  • testbaar is: je hypothese is duidelijk omschreven en het is mogelijk om een experiment uit te voeren om deze te testen en zo een antwoord op de onderzoeksvraag te vinden.
  • repliceerbaar is: je moet het experiment kunnen herhalen met hetzelfde resultaat.
  • precies is: je voert elke handeling zo precies mogelijk uit en schrijft zo precies mogelijk op wat er gebeurt.
  • objectief is: je schrijft op wat er echt gebeurt, ook als dingen anders verlopen dan je had verwacht. Je eigen mening telt niet mee. De feiten staan centraal.
  • generaliseerbaar is: de uitkomst van het onderzoek moet ook voor andere mensen en op andere plaatsen van belang zijn.
  • eenvoudig is: voeg geen dingen toe aan een experiment als ze niet echt van belang zijn voor je onderzoek.

Het proces van wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek volgt altijd eenzelfde soort stappenplan. Deze stappen zijn in het overzicht hieronder verdeeld over de fasen van dit project:

Verkennen:

  • Doel: het doel van een onderzoek wordt vaak specifiek gesteld door middel van een onderzoeksvraag of probleemstelling.
  • Voordat je een experiment uitvoert om de onderzoeksvraag te beantwoorden, ga je eerst informatie verzamelen; meestal in boeken of op het internet; wat is er al bekend over het onderwerp? Je let hierbij goed op de betrouwbaarheid van de bronnen en houdt een bronnenlijst bij.

Ontwerpen:

  • Hypothese: je geeft een voorspelling van het antwoord op de onderzoeksvraag, waarbij je de gevonden informatie gebruikt om uit te leggen waarom je dit denkt.
  • Plan: je maakt een tijdsplanning, stelt een lijst op van de materialen die je nodig hebt en stelt een onderzoeksmethode op met daarin een stappenplan van de handelingen die je gaat uitvoeren.

Ontwikkelen:

  • Experiment: je voert het experiment uit en noteert daarbij de waarnemingen. Waarnemingen zijn alles dat je ziet gebeuren, maar ook dingen die je ruikt, proeft, voelt en hoort. (Let op dat je niet zomaar iets proeft zonder de docent te vragen of dit kan).
  • Resultaten: Je maakt een duidelijk en geordend overzicht van al je waarnemingen.

Evalueren:

  • Analyse: je bekijkt je resultaten en kijkt wat hier uit af te leiden is. Je stelt hiermee een conclusie op waarin je de onderzoeksvraag probeert te beantwoorden.
  • Discussie: je geeft aan wat er allemaal anders is verlopen dan je had verwacht. Je kunt hierbij ook aangeven wat je de volgende keer anders zou doen en je kunt nieuwe onderzoeksvragen opstellen voor vervolgonderzoek.
  • Presenteren: je maakt een verslag of een mondelinge presentatie om je bevindingen met andere mensen te delen.

Oriëntatie: Econasium competenties en vaardigheden

Zelfstandigheid
Bij dit project laat je zien dat je projectwijs bent door een product te ontwikkelen waarmee je een onderzoeksvraag beantwoordt. Zorg dat je steeds kritisch nadenkt bij de keuzes die je maakt. Hierbij moet je creatief te werk gaan om nieuwe dingen te verzinnen. Het is heel belangrijk dat je een actieve en serieuze werkhouding hebt en zelf verantwoordelijkheid neemt voor de planning. Reflecteer hierbij zoveel mogelijk op je werk.

Samenwerken
Tijdens het project zul je in verschillende groepjes samenwerken. Hierbij moet je goed met elkaar communiceren en sociaal zijn door begrip te tonen voor elkaar en elkaar helpen.

Gezondheid en Duurzaamheid
Zorg dat je gezonde en duurzame keuzes maakt tijdens dit project. Houd rekening met je eigen gezondheid en met het milieu.

Bronwijsheid
Bij het zoeken van informatie maak je gebruik van informatiebronnen. Het is belangrijk dat je goed beoordeelt of een bron betrouwbaar is. Ook moet je deze bron juist vermelden. Tijdens dit project zul je meer informatie krijgen over hoe je dit precies doet.

Presenteren
Bij het presenteren van je werk is het belangrijk dat je je werk samenvat en belangrijke bevindingen samenvoegt. Je gebruikt een presentatiemiddel, zoals Powerpoint of Prezi, om wat je vertelt zo duidelijk en overzichtelijk mogelijk op je publiek over te brengen.

 

 

Oriëntatie: Voorwaarden voor plantengroei

Oriëntatie: Voortgang van het onderzoek

Wat je tot nu toe hebt gedaan:
Het doel van dit onderzoek bestaat uit de probleemstelling die het uitgangspunt is van dit project: Bouw een opstelling waarbinnen plantenzaden optimaal kunnen groeien voor een langere periode, zonder tussentijdse interventie.

Wat je nu gaat doen:
Je gaat samen met je verkenningsgroep informatie verzamelen over het onderwerp dat de docent jullie heeft toebedeeld. Je controleert de informatiebronnen op betrouwbaarheid, en stel je een bronnenlijst op.

Ga nu door naar het volgende onderdeel: Verkennen.

Daarna volgen:
Hypothese
Plan
Tijdsplanning
Materialen
Onderzoeksmethode
Experiment
Waarnemingen
Resultaten
Analyse
Conclusie
Discussie
Vervolgonderzoek

Presenteren

Verkennen

Verkennen: Informatie verzamelen

Econasium competenties en vaardigheden: Zelfstandigheid, Samenwerken, Bronwijsheid.

Je bent nu ingedeeld in een verkenningsgroep. Bedenk een teamnaam met jullie groep.

Jullie hebben van de docent een onderwerp gekregen waar je informatie over gaat verzamelen.

  • Download samen één keer het bestand hieronder.
  • Verander de X in de bestandsnaam van het bestand in jullie groepsnummer en sla het bestand op een van de laptops op.
  • Verander ook de X in de titel in jullie groepsnummer.
  • Noteer jullie namen en teamnaam.
  • Verander de op {Onderwerp} zodat jullie onderwerp in de kop staat.
  • Haal elke bron die jullie gebruiken door de bronnen checker. Deze vindt je hier.
  • Noteer elke bron meteen in de bronnenlijst. Hier zie je hoe je dat precies doet.
  • Lever als je klaar bent het bestand in bij de docent. De docent zal aangeven hoe en waar je dit kunt doen.

Verkennen: Bronnen beoordelen

Econasium competenties en vaardigheden: Zelfstandigheid, Samenwerken, Bronwijsheid.

Bronnen Checker:

Auteur: Door wie is de tekst geschreven?




Uitgever: Waar is de tekst uitgegeven?






Doel: Waar is de tekst voor bedoeld?



Doelgroep: Voor wie is de tekst bedoeld?




Bronnen: Waar komt de tekst vandaan?



Tijd: Wanneer is de tekst geschreven?



    " + answers + "
"; }

Verkennen: Bronnenlijst maken

Econasium competenties en vaardigheden: Zelfstandigheid, Samenwerken, Bronwijsheid.

Wanneer je informatie te verzamelen, is het belangrijk dat je een bronnenlijst bijhoudt. In zo'n lijst houd je bij waar je alle informatie vandaan haalt.

Het is niet genoeg om als bron bijvoorbeeld www.google.nl neer te zetten. Het kan best dat je op Google naar informatie hebt gezocht, maar dit is de zoekmachine, niet de bron van informatie.

Als je de bronnen juist vermeldt, dan kun je zelf deze bron altijd terugvinden. Ook kan iemand anders die jouw tekst leest de originele bron terug vinden. Hiermee wordt je werk controleerbaar en betrouwbaarder. Zo kun je ook teksten van anderen controleren door de bronnen te bekijken.

Je noteert alleen de bronnen waarvan je informatie gebruikt in je informatie overzicht. Als je een bron leest, maar niks doet met de informatie, dan noteer je de bron niet in je lijst.

Hoe vermeldt je de bronnen precies:
Je zet de bronnen onder elkaar in een bolletjes lijst, zoals dit:

  • bron 1
  • bron 2
  • bron 3

Voor een boek:
[Achternaam], [Initialen] ([Jaartal]). [Titel van het boek]. [Plaats van uitgave]: [Naam uitgever]

Voor een website:
[Achternaam], [Initialen] ([Jaartal]). [Titel van de tekst]. [Uitgever, Instituut of Organisatie]. Geraadpleegd op [datum] via [link]

of

[Uitgever, Instituut of Organisatie]. ([Jaartal]). [Titel van de tekst]. Geraadpleegd op [datum] via [link]

Meer weten?
Wil je van meer weten over bronnen vermelden? Wil je bijvoorbeeld andere soorten bronnen vermelden of heb je een boek dat door meerdere auteurs is geschreven? Dan kun je hier klikken voor uitgebreidere uitleg.

Je kunt in het Colofon van deze website naar de bronnenlijst kijken voor een voorbeeld. Je ziet dan meteen welke bronnen de maker van het project heeft geraadpleegd bij het maken van deze website.

Verkennen: Voortgang van het onderzoek

Wat je tot nu toe hebt gedaan:
Het doel van dit onderzoek bestaat uit de probleemstelling die het uitgangspunt is van dit project: Bouw een opstelling waarbinnen plantenzaden optimaal kunnen groeien voor een langere periode, zonder tussentijdse interventie.

Je hebt samen met je verkenningsgroep informatie verzameld over het onderwerp dat de docent jullie heeft toebedeeld. Je hebt de informatiebronnen gecontroleerd op betrouwbaarheid en deze vermeld in een  bronnenlijst.

Wat je nu gaat doen:
Je gaat met je ontwikkelgroep een opstelling ontwerpen als hypothese. Daarna stel je een plan op voor het experiment met een materialenlijst, onderzoeksmethode en tijdsplanning.

Ga nu door naar het volgende onderdeel: Ontwerpen.

Daarna volgen:
Experiment
Waarnemingen
Resultaten
Analyse
Conclusie
Discussie
Vervolgonderzoek
Presenteren

Ontwerpen

Ontwerpen en Plannen

Econasium competenties en vaardigheden: Zelfstandigheid, Samenwerken, Gezondheid en Duurzaamheid.

Ontwerp
Je bent nu in een nieuwe groep ingedeeld: je ontwikkelgroep. Bedenk een teamnaam voor jullie groep.

  • Met deze groep ga je een opstelling ontwerpen waarin planten voor een gegeven periode kunnen groeien zonder dat je er tussendoor voor hoeft te zorgen. Dit ontwerp is jullie voorspellng van wat een goede oplossing kan zijn voor de probleemstelling. Jullie ontwerp is dus de hypothese van dit onderzoek.
  • Gebruik bij het ontwerpen de informatie die jullie met jullie verkenningsgroepen hebben gevonden.
  • Leg goed uit waarom jullie ontwerp er uit ziet zoals het er uit ziet en waarom elk onderdeel is toegevoegd.

Plan
Nadat jullie ontwerp af is, maak je een plan voor het bouwen van jullie opstelling.

  • Je noteert alle materialen die jullie nodig hebben.
  • Je noteert de onderzoeksmethode: een stappenplan van alles dat jullie moeten doen om jullie opstelling te maken.
  • Je maakt een tijdsplanning waarin je voor elke stap in jullie stappenplan inschat hoeveel tijd je ervoor nodig denkt te hebben.

Gezondheid en duurzaamheid
Let bij het ontwerpen en plannen op de gezondheid van jezelf en anderen. Ga geen gevaarlijke dingen doen en gebruik de materialen niet op een gevaarlijke manier. Let er op dat je duurzaam met de materialen omgaat; verspil zo min mogelijk.

Inleveren
Lever als je klaar bent een foto van jullie ontwerp en plan in bij de docent. De docent zal aangeven hoe en waar je dit kunt doen.

Ontwerpen: Materialen

Voor het ontwerpen van je opstelling heb je spullen nodig. Hieronder vind je een lijst van gebruiksvoorwerpen en materialen die je nu bij je ontwerp en straks in je opstelling kunt gebruiken.

Gebruiksvoorwerpen voor de opstellingen

  • Scharen
  • Stanleymessen
  • Naalden

Materialen voor de opstellingen

  • Tuinkers zaadjes (of zaadjes van een andere plant indien de docent dit aangeeft)
  • Spuitflessen met water
  • Verschillende soorten bakjes en potjes: plastic, glas, steen, groot, klein en (on)doorzichtig; deksels
  • Potgrond (eventueel verschillende soorten)
  • Zand
  • Aarde
  • Plantenvoeding
  • Wattenschijfjes
  • Wattenbollen / zigzagwatten
  • Sponzen
  • Saté prikkers, groot en klein
  • Stokjes
  • Rietjes
  • Slangetjes
  • Spuiten
  • Plastic zakjes
  • Plastic flessen van een halve liter
  • Touw in verschillende diktes
  • Wasknijpers
  • Sodastream machine met CO2 cilinders
  • Droogijs (optioneel)
  • Gaas
    • Verbandgaas
    • Kippengaas / metaalgaas
    • Gaasnetjes (zoals om fruit zit)
  • Elastiekjes
  • Plakband
  • Tape
  • IJzerdraad
  • Orbeez
  • Stukjes hout
  • Doorzichtige gekleurde stukken plastic
  • Items die niet op de lijst staan maar wel in de school aanwezig zijn, kunnen eventueel tijdens het uitvoeren van het project nog worden gehaald indien hier behoefte aan is.
  • Items die niet op de lijst staan en ook niet aangedragen kunnen worden, mogen wel in het ontwerp genoemd worden als alternatief, zodat de docent voor een volgende keer deze items aan de lijst kan toevoegen.

 

Ontwerpen: Voortgang van het onderzoek

Wat je tot nu toe hebt gedaan:
Het doel van dit onderzoek bestaat uit de probleemstelling die het uitgangspunt is van dit project: Bouw een opstelling waarbinnen plantenzaden optimaal kunnen groeien voor een langere periode, zonder tussentijdse interventie.

Je hebt samen met je verkenningsgroep informatie verzameld over het onderwerp dat de docent jullie heeft toebedeeld. Je hebt de informatiebronnen gecontroleerd op betrouwbaarheid en deze vermeld in een  bronnenlijst.

Je hebt met je ontwikkelgroep een opstelling ontworpen die als hypothese dient bij dit onderzoek. Je hebt een plan gemaakt voor het experiment met een materialenlijst, onderzoeksmethode en tijdsplanning.

Wat je nu gaat doen:
​Je gaat nu het experiment uitvoeren: je bouwt samen met je ontwikkelgroep jullie ontworpen opstelling.

Op dag 2 van het project kom je terug en kijk je hoe jullie opstelling en planten er dan uitzien. Je noteert alle waarnemingen en maakt dan een resultaten overzicht met de hele klas.

Ga nu door naar het volgende onderdeel: Ontwikkelen.

Daarna volgen:
Analyse
Conclusie
Discussie
Vervolgonderzoek
Presenteren

Ontwikkelen

Ontwikkelen: Opstelling bouwen

Econasium competenties en vaardigheden: Zelfstandigheid, Samenwerken, Gezondheid en Duurzaamheid.

Je bent er nu klaar voor om met je ontwikkelgroep het experiment te beginnen: jullie bouwen de opstelling die je hebt ontworpen.

Het kan heel goed dat dingen niet gaan zoals je had verwacht en dat geeft helemaal niks. Je test alle onderdelen en schrijft op wat je ziet gebeuren. Als iets niet werkt, dan bedenk je samen waardoor het kan komen en hoe je het kan oplossen. Je probeert de bedachte oplossingen uit, test wat het beste werkt en past dit toe in je ontwerp.

 

Dit is het einde van de eerste dag van het project. De rest zul je op dag twee uitvoeren.

Ontwikkelen: Waarnemingen

Econasium competenties en vaardigheden: Zelfstandigheid, Samenwerken.

Bekijk hoe je opstelling en de plantjes er nu (na de tussenpose) uit zien.

  • Download samen één keer het bestand hieronder.
  • Verander de X in de bestandsnaam van het bestand in jullie groepsnummer en sla het bestand op een van de laptops op.
  • Verander ook de X in de titel in jullie groepsnummer.
  • Noteer jullie namen en teamnaam.
  • Beantwoord alle vragen in de tabel in het document, dit zijn je waarnemingen. Het kan zijn dat je dingen opvallen die niet in de tabel staan. Voeg deze dan zelf toe.
  • Lever als je klaar bent het bestand in bij de docent. De docent zal aangeven hoe en waar je dit kunt doen.

Ontwikkelen: Resultaten

Econasium competenties en vaardigheden: Zelfstandigheid, Samenwerken, Presenteren.

Elke groep presenteert de eigen opstelling met het ontwerp en de waarnemingen aan de klas en de docent.

Je zet daarbij de waarnemingen van alle groepen naast elkaar in een resultaten overzicht. Download hiervoor het bestand onderaan deze pagina.

Op deze manier verzamel je in een keer de gegevens van veel verschillende tests. Door deze vervolgens met elkaar te vergelijken, verhoog je de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van je onderzoek.

Bij de presentatie van jullie groep vertel je:

  • Hoe je tot het ontwerp bent gekomen.
  • Wat er bij het ontwikkelen wel en wat niet is gelukt.
  • Waar elk onderdeel voor bedoeld is.
  • Hoe jullie plantjes er uit zagen vanochtend.
  • Of je vindt dat je opstelling een goede oplossing is voor de probleemstelling en waarom.

Bij de presentaties van de andere groepen vul je de gegevens in de tabel op het gedownloade bestand in.

Ontwikkelen: Voortgang van het onderzoek

Wat je tot nu toe hebt gedaan:
Het doel van dit onderzoek bestaat uit de probleemstelling die het uitgangspunt is van dit project: Bouw een opstelling waarbinnen plantenzaden optimaal kunnen groeien voor een langere periode, zonder tussentijdse interventie.

Je hebt samen met je verkenningsgroep informatie verzameld over het onderwerp dat de docent jullie heeft toebedeeld. Je hebt de informatiebronnen gecontroleerd op betrouwbaarheid en deze vermeld in een  bronnenlijst.

Je hebt met je ontwikkelgroep een opstelling ontworpen die als hypothese dient bij dit onderzoek. Je hebt een plan gemaakt voor het experiment met een materialenlijst, onderzoeksmethode en tijdsplanning.

Je hebt het experiment uitgevoerd door samen met je ontwikkelgroep jullie ontworpen opstelling te bouwen. Je hebt alle waarnemingen genoteerd en een resultaten overzicht met de hele klas gemaakt.

Wat je nu gaat doen:
​Je gaat met je evaluatiegroep de resutaten analyseren en trekt een conclusie. Je discussieert over jullie ontwikkelproces en bedenkt wat voor vervolgonderzoek nuttig zou kunnen zijn. Je presenteert dit aan de klas, de docent en eventuele andere geïnteresseerden.

Ga nu door naar het volgende onderdeel: Evalueren.

Evalueren

Evalueren: Analyse

Econasium competenties en vaardigheden: Zelfstandigheid, Samenwerken.

Je bent nu opnieuw ingedeeld in een nieuwe groep: je evaluatiegroep. Bedenk een teamnaam voor jullie groep.

Jullie hebben allemaal een resultaten overzicht met de gegevens van elke ontwikkelgroep gemaakt bij het vorige onderdeel. Vergelijk jullie tabellen met elkaar om te controleren of de gegevens hetzelfde zijn.

Analyseer met je groep de resultaten en kijk of je een conclusie kunt trekken: welke opstelling is de beste oplossing voor het gegeven probleem? Wat werkt wel en wat werkt niet?

Ga met elkaar in discussie over jullie verschillende ontwikkelprocessen. Wat ging er goed? Wat zou je de volgende keer anders doen? Heb je een idee voor vervolgonderzoek?

 

Evalueren: Presenteren

Econasium competenties en vaardigheden: Zelfstandigheid, Samenwerken, Presenteren.

Jullie presentatie moet in elk geval bevatten:

  • Visuele ondersteuning in bijvoorbeeld Powerpoint of Prezi.
  • Een overzicht van de resultaten.
  • Een bespreking van de analyse die jullie hebben gemaakt op basis van de resultaten.
    • Wat is de conclusie
    • Welke opstelling vonden jullie het beste?
    • Wat werkt wel en wat werkt niet?
  • Een bespreking van jullie discussie.
    • Hoe verliepen de ontwikkelprocessen?
    • Wat ging er goed?
    • Wat zou je de volgende keer anders doen?
    • Heb je ideeën voor vervolgonderzoek?

Je kunt foto's toevoegen van de opstellingen, de plantjes en de ontwerptekeningen. Je kunt ook andere afbeeldingen bijvoegen als deze van toegevoegde waarde zijn.

 

Evalueren: Voortgang van het onderzoek

Wat je tot nu toe hebt gedaan:
Het doel van dit onderzoek bestaat uit de probleemstelling die het uitgangspunt is van dit project: Bouw een opstelling waarbinnen plantenzaden optimaal kunnen groeien voor een langere periode, zonder tussentijdse interventie.

Je hebt samen met je verkenningsgroep informatie verzameld over het onderwerp dat de docent jullie heeft toebedeeld. Je hebt de informatiebronnen gecontroleerd op betrouwbaarheid en deze vermeld in een  bronnenlijst.

Je hebt met je ontwikkelgroep een opstelling ontworpen die als hypothese dient bij dit onderzoek. Je hebt een plan gemaakt voor het experiment met een materialenlijst, onderzoeksmethode en tijdsplanning.

Je hebt het experiment uitgevoerd door samen met je ontwikkelgroep jullie ontworpen opstelling te bouwen. Je hebt alle waarnemingen genoteerd en een resultaten overzicht met de hele klas gemaakt.

​Je hebt met je evaluatiegroep de resutaten geanalyseerd en een conclusie getrokken. Je hebt een discussie gevoerd over jullie ontwikkelprocessen en bedacht wat voor vervolgonderzoek nuttig zou kunnen zijn. Je hebt dit aan de klas, de docent en eventuele andere geïnteresseerden gepresenteerd.

 

Afsluiting

Hoe vonden jullie het project?

Wat heb je ervan geleerd?

Wat zou je zeker hetzelfde houden in het project?

Wat zou je liever anders zien in het project?

  • Het arrangement Econasium in de kas is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Esther van Stapele Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-06-26 00:00:26
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Bronnen:

    * Cornell University Library (2021). Critically Analyzing Information Sources: Critical appraisal and analysis. Geraadpleegd op 30 maart 2022 via https://guides.library.cornell.edu/critically_analyzing

    * Infonu (2015). De acht eisen aan wetenschappelijk ondezoek. Geraadpleegd op 3 juni 2022 via https://wetenschap.infonu.nl/onderzoek/166116-de-acht-eisen-aan-wetenschappelijk-onderzoek.html

    * Smits, G., Waas, B., Bos, A., Kalverda, O. (2008). Biologie voor jou 1a HAVO.VWO: Handboek (6e dr.). ’s-Hertogenbosch: Malmberg.

    * Smits, G., Waas, B., Bos, A., Kalverda, O. (2008). Biologie voor jou 1b HAVO.VWO: Handboek (6e dr.). ’s-Hertogenbosch: Malmberg.

    * Universiteit Leiden (2019). Onderzoekscyclus; Stap 1 – Stap 6. Geraadpleegd op 3 juni 2022 via https://www.universiteitleiden.nl/loket-profielwerkstukken/aanbod/pws-schrijven/onderzoekscyclus/stap-6-presenteren

    * Universiteit Leiden (2019). Appendix 2: Verwijzen volgens het APA-systeem. Geraadpleegd op 10 juni 2022 via https://www.student.universiteitleiden.nl/binaries/content/assets/sociale-wetenschappen/politieke-wetenschap/studie-informatie/verwijzen-volgens-apa-vademecum-2015.pdf

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Een econasium project voor havo/vwo leerlingen in de tweede helft van klas 3 van het Comenius Lyceum Amsterdam (CLA). Leerlingen zullen in klassenverband twee dagen in de kas van het CLA in de setting van een probleemoplossend practicum toewerken naar een zelf te bouwen opstelling waarin planten kunnen groeien en deze vervolgens evalueren. Tussen deze twee dagen zal een tussenpose worden gepland om de planten voldoende tijd te geven om te groeien. Het uitgangspunt voor leerlingen is het oplossen van de probleemstelling: Bouw een opstelling waarbinnen plantenzaden optimaal kunnen groeien voor een langere periode, zonder tussentijdse interventie.
    Leerniveau
    HAVO 3; VWO 3;
    Leerinhoud en doelen
    Biologie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    13 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.