Waarom meester en gezel?
Meester-gezel principe
Binnen de opleiding Dierverzorging en Paraveterinair werken we op verschillende locaties volgens het principe van ‘Meester-gezel’: leren door doen en leren door te kijken naar voorbeelden, naar helden, naar meesters.
De praktijkbegeleider heeft de rol van ‘Meester’, de leerling is de Gezel en de praktijklocatie is de ‘leerplek’. De Gezel leert van de Meester. Maar de Meester leert ook van de Gezel; de leerling neemt namelijk nieuwe technieken, werkwijzen en kennis met zich mee.
Binnen de opleiding is de Meesterleerplek de leerlocatie waar (beroeps)vaardigheden geoefend, aangeleerd en bijgeschaafd en voeren studenten voor het bedrijf diverse werkzaamheden uit.
BPV en les in een echt beroepssituatie.
Voor toekomstige dierprofessionals is het belangrijk dat hun opleiding goed aansluit bij de beroepspraktijk. Dit lukt het beste als het begeleiden en opleiden zoveel mogelijk plaatsvindt in een reële beroepssituatie. Daarom introduceren de mbo-opleidingen Dierverzorging en Dierenartsassistent paraveterinair van Zone.college in Almelo een nieuwe invulling van praktijkrijk leren. Hierbij volgt de student op het leerbedrijf niet alleen BPV (beroepspraktijkvorming), maar krijgt hij/zij er ook les. In dit arrangement lees je waarom we voor dit concept hebben gekozen, wat dat voor leerbedrijven betekent en wat het oplevert voor de student.
Vaardigheden leren, de theorie erachter gaan begrijpen en toepassen wat je hebt geleerd: dat gaat het beste in een levensechte (contextrijke) omgeving. Natuurlijk geven we op school ook theorie, maar het is de praktijk waar het echte leren gebeurt.
In dit meester-gezel concept is de student twee dagen per week op het leerbedrijf aanwezig. Tijdens deze dagen helpt de student mee op het bedrijf (BPV) en volgt hij lessen. De onderwijstijd op het leerbedrijf wordt Begeleide Onderwijs Tijd (BOT) genoemd. De BOT start met een online lesmoment tussen docent en studenten. Daarna gaat de student aan de slag met leerdoelen en opdrachten. Hierdoor kan hij/zij beroepsgerichte vaardigheden direct in de praktijk oefenen en is er een directe verbinding tussen theorie en praktijk. Bij vragen neemt de student contact op met de begeleidend docent.
Om welke studenten gaat het?
De nieuwe opzet is ontwikkeld voor studenten van de opleidingen Dierverzorging in Almelo en voor studenten van de opleiding Dierenartsassistent paraveterinair in Almelo.
Wie zijn er betrokken?
De meester
Word jij “Meester”?
Wil jij ‘Meester’ worden voor onze leerlingen? Dat kan! We zoeken altijd vakmensen die het leuk vinden om jonge mensen te begeleiden in hun ontwikkeling tot professionele medewerkers in het groen. Herken jij jezelf?
• Je bent geduldig en hebt het empathisch vermogen om jonge mensen op hun niveau te begeleiden.
• Je weet dat niet iedere leerling hetzelfde niveau heeft en past je verwachtingen hierop aan.
• Je hebt voldoende tijd om aanwezig te zijn bij de begeleiding van de praktijkdagdelen.
• Je hebt passie voor je vak en vindt het leuk om je kennis en vaardigheden over te brengen.
• Je hebt lerende houding, kunt reflecteren en leert graag meer over didactische competenties.
Samenwerken met Zone.college en onze studenten heeft natuurlijk veel voordelen.
• Netwerk aan jonge mensen met interesse in het beroep/de sector
• Invloed en inbreng op de onderwijsinhoud en daarmee op de vaardigheden en kennis van de toekomstige werknemers
• Samenwerking tussen onderwijs en beroep
• Nieuwe en frisse energie door toevoeging van jonge mensen aan het bedrijf
• Mond-tot-mond reclame
• Kennisdelen via de praktijkopleidersavond over het (verder) ontwikkelen van didactische en pedagogische vaardigheden
• Kans voor eigen werknemers om zich te verbreden en ontwikkelen
Wat verwachten wij van het leerbedrijf?
Om studenten goed te kunnen begeleiden in hun ontwikkeling tot dierprofessional, is het belangrijk dat het leerbedrijf:
• SBB-erkend is en een KvK-nummer heeft.
• Representatief is voor het werkveld en het beroep.
• Een sociaal veilige werkomgeving biedt en volgens de Arbowet werkt.
• Over een goede wifi-verbinding beschikt.
Als praktijkbegeleider:
• Neem je deel aan een gezamenlijke (online) avond voor leerbedrijven, georganiseerd door Zone.college.
• Begeleid je de student bij het uitvoeren van de werkzaamheden op het bedrijf.
• Zie je erop toe dat de student tijdig inlogt voor de BOT-momenten.
• Ben je – indien mogelijk - tijdens de BOT beschikbaar voor vragen van de student en eventueel ook voor enige hulp bij leerdoelen en opdrachten.
• Evalueer je de dag met de student.
De begeleidend docent
Voor de praktijkleerperiode begint, neemt Zone.college contact op met het leerbedrijf. Om verwachtingen over en weer goed in beeld te brengen, houden we een nulmeting.
Zone.college houdt contact met het leerbedrijf, bewaakt afspraken en bezoekt de studenten zoveel mogelijk in de eerste veertig uur van het traject.
Zone.college organiseert twee maanden na de start een tussenevaluatie, waarbij verbeterpunten worden geformuleerd. Zowel coach en leerbedrijf als student leveren input. Mocht uit de tussentijdse evaluatie blijken dat er bepaalde aanpassingen nodig zijn, dan zorgt de school daarvoor.
Zone.college organiseert informatieavonden en eventuele training.
Een docent zorgt voor online begeleiding van de onderwijstijd. Hij of zij regelt een gezamenlijke start van de BOT, geeft en bespreekt opdrachten en is beschikbaar voor vragen.
Zone.college is verantwoordelijk voor het registreren van voortgang en aan- en afwezigheid van de student. De docent of coach bespreekt wekelijks op school met de student de voortgang van het leerproces.
De coach helpt de student om actief aan zijn eigen leerproces te werken, met aandacht voor de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden. Dit gebeurt onder andere met behulp van reflectie-instrumenten zoals Kompas21.
De student
Hoe benader je toekomstige meester-bedrijven?
Een filmpje (filmpjes) maken met Ruud en/of Bert waarin zij vertellen over het proces van bellen, een afspraak maken, langs gaan en contact onderhouden gedurende het proces. Voorstel; per vraag een filmpje?
Wat vooral wel doen en wat vooral niet doen?
Hoe begeleidt je BOT op afstand?
Een filmpje (filmpjes) maken met Mariska waarin zij vertelt hoe je op afstand BOT tijd begeleidt op een goede manier. Hoe zorg je dat de studenten aanwezig zijn? Hoe blijven ze geboeid? Hoe maak je de koppeling tussen theorie en praktijk. Wat doe je op school en wat doe je online? Hoe combineer je dit? Wat vooral wel doen en wat vooral niet doen?
Welke tips heeft zij? Voorstel; per vraag een filmpje?
Praktisch
- Studenten komen alleen of in duo’s (alleen in overleg) naar leerbedrijven in de regio.
- We gaan uit van twee werkdagen per week op het leerbedrijf, waarvan acht uur BPV en acht uur BOT.
- In iedere periode staat een door Zone.college aangedragen thema centraal. Denk bijvoorbeeld aan gezondheid, voeding, hygiëne of huisvesting. Als praktijkbegeleider kun je hieraan aandacht besteden door uitleg te geven en het gesprek aan te gaan: waarom doen we dit en waarom op deze manier? Hierdoor maak je de praktijkleerperiode voor de student nog inspirerender en leerzamer
Evalueren
Vragenlijst voor studenten
Deze vragenlijst is opgesteld om zo goed mogelijk in beeld te brengen waar volgens studenten de successen en verbeterpunten zijn.
Vragenlijst leerbedrijven
Deze vragenlijst is opgesteld om zo goed mogelijk in beeld te brengen waar volgens de leerbedrijven de successen en verbeterpunten zijn.
Vragenlijst voor docenten
Deze vragenlijst is opgesteld om zo goed mogelijk in beeld te brengen waar volgens docenten de successen en verbeterpunten zijn.
Contact
Bied jij een leerplek?
We zoeken altijd goede leerplekken. Een leerplek is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en is:
• representatief voor het werkveld en het beroep,
• uitdagend en passend bij de leerdoelen van de student,
• bereikbaar met de fiets en/of openbaar vervoer,
• sociaal veilig en werkt volgens de Arbowet.
Heb je vragen over onze nieuwe invulling van praktijkrijk leren en de rol die jouw bedrijf kan spelen?
Neem voor de opleiding Dierverzorging Almelo contact op met Ruud Dalhoeven (rdalhoeven@zone.college) of Bert Hoeve (bhoeve@zone.college).
Neem voor de opleiding Paraveterinair Almelo contact op met Mariska Vijvers (vijvers@zone.college).
Onze collega's staan je graag te woord.
Zone.college Almelo
Bornerbroeksestraat 348
7609 PH Almelo
(088) 26 20 900
Overige informatie en links
Het linkje kan voor docenten en studenten in CumLaude als dit wenselijk is.
Bram en Saskia zien het graag 17 mei tegemoet i.v.m. de studiedag.