Meester en gezel Praktijkrijk leren Zone.college DV en PV

Meester en gezel Praktijkrijk leren Zone.college DV en PV

Waarom meester en gezel?

Meester-gezel principe
Binnen de opleiding Dierverzorging en Paraveterinair werken we op verschillende locaties volgens het principe van ‘Meester-gezel’: leren door doen en leren door te kijken naar voorbeelden, naar helden, naar meesters.

De praktijkbegeleider heeft de rol van ‘Meester’, de leerling is de Gezel en de praktijklocatie is de ‘leerplek’. De Gezel leert van de Meester. Maar de Meester leert ook van de Gezel; de leerling neemt namelijk nieuwe technieken, werkwijzen en kennis met zich mee.

Binnen de opleiding is de Meesterleerplek de leerlocatie waar (beroeps)vaardigheden geoefend, aangeleerd en bijgeschaafd en voeren studenten voor het bedrijf diverse werkzaamheden uit.

BPV en les in een echt beroepssituatie.

Voor toekomstige dierprofessionals is het belangrijk dat hun opleiding goed aansluit bij de beroepspraktijk. Dit lukt het beste als het begeleiden en opleiden zoveel mogelijk plaatsvindt in een reële beroepssituatie. Daarom introduceren de mbo-opleidingen Dierverzorging en Dierenartsassistent paraveterinair van Zone.college in Almelo een nieuwe invulling van praktijkrijk leren. Hierbij volgt de student op het leerbedrijf niet alleen BPV (beroepspraktijkvorming), maar krijgt hij/zij er ook les. In dit arrangement lees je waarom we voor dit concept hebben gekozen, wat dat voor leerbedrijven betekent en wat het oplevert voor de student.

Vaardigheden leren, de theorie erachter gaan begrijpen en toepassen wat je hebt geleerd: dat gaat het beste in een levensechte (contextrijke) omgeving. Natuurlijk geven we op school ook theorie, maar het is de praktijk waar het echte leren gebeurt.

In dit meester-gezel concept is de student twee dagen per week op het leerbedrijf aanwezig. Tijdens deze dagen helpt de student mee op het bedrijf (BPV) en volgt hij lessen. De onderwijstijd op het leerbedrijf wordt Begeleide Onderwijs Tijd (BOT) genoemd. De BOT start met een online lesmoment tussen docent en studenten. Daarna gaat de student aan de slag met leerdoelen en opdrachten. Hierdoor kan hij/zij beroepsgerichte vaardigheden direct in de praktijk oefenen en is er een directe verbinding tussen theorie en praktijk. Bij vragen neemt de student contact op met de begeleidend docent.

Om welke studenten gaat het?

De nieuwe opzet is ontwikkeld voor studenten van de opleidingen Dierverzorging in Almelo en voor studenten van de opleiding Dierenartsassistent paraveterinair in Almelo.

Colofon

Het arrangement Meester en gezel Praktijkrijk leren Zone.college DV en PV is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Jennifer Wessels Boer Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-04-26 18:24:11
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
De meester gezelvorm is onderdeel van het onderwijsconcept Praktijkrijk leren van Zone.college mbo.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Bronnen

Bron Type
Vragenlijst voor studenten
https://forms.gle/CCLDgf1y6DWMTWCz6
Link
Vragenlijst leerbedrijven
https://forms.gle/ZCRoiirTJophNPkq6
Link
Vragenlijst voor docenten
https://forms.gle/YfpYHQS9MXgnzRiL6
Link

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open