Wereldreligies2021

Wereldreligies2021

Inleiding

In Nederland leven samen met verschillende soorten mensen uit verschillende landen, die allemaal hun eigen cultuur en geloof hebben. Omdat we naast elkaar leven, met onze eigen cultuur en geloof is het belangrijk dat we elkaar een beetje kennen. Dat is wel zo handig, want; onbekend maakt onbemind (wat men niet kent, heeft men niet lief)

Daarom zeggen we ook altijd; praat met elkaar, niet over elkaar!

Met deze webquest gaan jullie aan de slag met verhalen, clips en informatie hoeken! Door een speurtocht op deze website leren jullie over mensen met andere geloven en andersdenkenden. Dit doen jullie door een informatie zoektocht, waarbij jullie video’s zien van bijvoorbeeld christenen, joden, moslims en hindoes. Jullie brengen opgedane kennis in de praktijk door samenwerkingsopdrachten uit te voeren. Benieuwd hoe de opdrachten eruit zien?  Wacht niet langer en start jullie speurtocht!

 

Ow ja, lees de opdrachten goed, want sommige hebben een leuke twist en een spannende plot ;)

Opdrachten

Opdracht 1

Je stelt een groepje samen van vier klasgenoten. Opdracht 1 verdelen jullie het groepje in twee . De ene helft genaamd groepje A, gaat informatie opzoeken over twee andere religies. De andere helft, genaamd groepje B, doet dat niet. Groepje B krijgt een vervangende opdracht, deze is te vinden bij het kopje handelingen. Jullie mogen zelf bepalen wie in welk groepje gaat. Nadat groepje A klaar is met informatie opzoeken, gaan jullie samen met groepje B verschillende stellingen beantwoorden. Ook deze stellingen zijn te vinden onder het kopje handelingen.

Na het beantwoorden van de stellingen, vergelijken jullie antwoorden met elkaar. Wat valt jullie op? Zijn jullie antwoorden hetzelfde? Kloppen de antwoorden van groepje B, waarom wel en/of waarom niet?

Benieuwd naar het resultaat? Ga snel naar het kopje handelen voor de volledige uitleg!

 

Opdracht 2

Jullie gaan bij deze opdracht samenwerken als een groep. Jullie gaan samen informatie opzoeken, verwerken en met elkaar in gesprek over hetgeen jullie hebben geleerd. De eerste opdracht bestaat onder andere uit het opdoen van algemene kennis over de vijf wereldreligies. Hoe je de opdracht precies gaat uitvoeren staat bij het kopje handelingen.

Handelingen

Opdracht 1

Uitleg opdracht 1

De mens heeft vaak vooroordelen. Zo ook over de overtuigingen van andersdenkenden en/of gelovigen. Om de juiste informatie over andersgelovigen te hebben, is het van belang daarover te leren. Daarom gaat groepje A meer leren over het christendom en het jodendom. Vervolgens beantwoorden groepje A en B de stellingen die zijn toegevoegd als bijlage 2. Pas als alle bronnen zijn doorgenomen, gaan jullie samen de stellingen beantwoorden.

 

Nadat jullie klaar zijn met het maken van de stellingen, beantwoorden jullie de volgende vragen

  • Wat valt jullie op bij het nagaan van de antwoorden?
  • Hoeveel van de antwoorden komen overeen en waarom is dat?
  • Kloppen de antwoorden van groepje B, waarom wel of waarom niet?

Om deze opdracht succesvol af te ronden dienen beiden groepen de bovenstaande vragen te beantwoorden. De antwoorden moeten zodanig uitgelegd worden, dat de leerkracht jullie ontwikkeling kan zien. Het is de bedoeling dat hij/zij kan zien dat beiden groepen het verschil kennen tussen het vormen van een mening met vooroordelen, en het vormen van een mening door bronnen verkregen informatie en opgedane kennis.

 

Klik op de link hieronder om de vragen te openen

/userfiles/46fac607ea3d9e8da072d2b92e979c79b0181137.docx

 

Bij deze opdracht leren jullie informatie opzoeken, efficient te werkgaan en samenwerken.

Vervangende opdracht groepje B

Tussentijdse opdrachten groepje B

  • Als je iets wilt leren van anderen, spreek je niet over elkaar maar met elkaar. Maar waarom is dat eigenlijk? Bespreek deze vraag met elkaar. Benk samen minimaal drie voordelen en drie nadelen als mensen met elkaar zouden praten in plaats van over elkaar.
    • Wat valt jullie hierin op? Waarom zouden mensen vaker met elkaar in gesprek moeten gaan?
  • Het aanhangen van een wereldreligie maakt je onderdeel van een grote groep mensen. Maar hoe groot is de groep mensen die geloven en hoe groot zijn de mensen die niet geloven eigenlijk? Wat betekend dat voor jou en wat vind je daarvan? Check bij bronnen om hier meer informatie over te vinden en bespreek je bevindingen in jullie groep.

 

Bij deze opdracht leer je vaardigheden zoals; reflecteren, overpeinzen, communiceren en je standpunten beargumenteren en onderbouwen.

Opdracht 2

Uitleg opdracht 2

Stap 1: klik op de hieronder toegevoegde link met vragen.

/userfiles/1a9a0c69fdb7be6237e1394001c56960fe5e0b5b.docx

Stap 2: neem de vragen goed door en zoek de antwoorden door kijken bij bronnen. Daar zijn er verschillende artikelen en videoclips, welke antwoorden geeft op alle vragen van de link.

  • TIP! denk goed na over bij welke bronnen je het beste kan raadplegen om snel het antwoord te vinden!

Stap 3: beantwoord alle vragen zo goed en duidelijk mogelijk.

Stap 4: bespreek jullie bevinden met elkaar. Hadden jullie soortgelijke antwoorden verwacht? Waarom wel of waarom niet?

 

Om deze opdracht succesvol af te ronden dien je minstens 20 van de 30 vragen goed te beantwoorden.

Extra opdracht

Extra opdracht

Groepje A en groepje B maakt een woordspin over het jodendom, christendom en de islam. Jullie hebben maken dus drie woordspinnen en schrijf bij iedere woorspin de belangrijkste onderdelen van die religie op.

Ga vervolgens met elkaar in gesprek over de woorden die jullie bij de woordspinnen hebben gezet. Vergelijk jullie antwoorden en bespreek waarom jullie die specifieke woorden hebben gekozen. Met andere woorden, waarom denken jullie dat dat de belangrijkste onderdelendelen zijn van die religies.

Dit is een vaardigheidsopdracht, waarbij je leert gedachten en overtuigingen te beargumenteren. Voor een positieve beoordeling is van het belang dat je je keuzes kan onderbouwen.

Bronnen

Beoordeling

Om te weten of je de opdrachten van de webquest goed hebt gemaakt, moet je allereerst natuurlijk alle opdrachten gemaakt hebben. Daarnaast controleer je de antwoorden, door te kijken of de antwoorden die hebt gegeven zijn onderbouwd uit de bronnen. Ik zal je antwoorden ook beoordelen aan de hand van je onderbouwing.

 

Voorbeeld

Vraag:  aanbidden joden één God of meerdere goden en/of dingen?

Antwoord 1: Nee = Halve punt

Antwoord 2: Joodse mensen mogen niet meerdere goden of dingen aanbidden, omdat het een monotheïstische religie is = Hele punt

Tot slot; je kunt als groepje extra punten verdienen door de extra opdrachten onder het kopje handelingen te maken!  

 

De leerkracht kan naderhand jullie werk nakijken en jullie groepje een score geven!

Wie o wie zou het meeste aantal punten hebben behaald?

 

Afsluiting

Bij het succesvol doorlopen van deze webquest heb je in grote lijnen geleerd over de verschillende wereldreligies, belangrijke termen die religieuze en niet religieuze mensen omschrijven en kennis over de gelijkenissen die wereldreligies kennen. Hierbuiten ben je ook vaardiger geworden in het zien van verbanden, vormen van argumenten, reflecteren op je eigen overtuigingen en die van anderen!

Leerkracht

Deze webquest is ontworpen om kinderen van groep 7 en 8 kennis en inzichten te laten opdoen over de verschillende levensbeschouwelijke overtuigingen en visies in de wereld. De webquest heeft als doel, kinderen bewust maken van zowel eigen overtuiging als die van anderen, negatieve gevolgen van vooroordelen en helpen groeien in samenwerken, onderzoeken, discussiëren en eventueel presenteren van hetgeen zij hebben geleerd.

 

Basisvaardigheden die kinderen oefenen met de webquest;

  • Traditie hanteren
    • Elementen uit andere tradities (verbanden met ervaring)
  • Redeneren
    • Voorbeeld geven van verantwoording (eigen argumentatie en ruimte voor eigen mening)
  • Communiceren
    • Ruimte voor andere meningen (eigen mening verwoorden en toelaten van mening anderen)

 

Leerdoelen welke kinderen eigen moeten maken;

De leerdoelen komen voort uit kerndoelen 37 en 38. Door het uitvoeren van opdrachten werken leerlingen zelfstandig en in groepsvorm naar verschillende leerdoelen toe. Deze leerdoelen vormen het raamwerk van de opdrachten en hebben als doel, het verkrijgen van inzichten en ontwikkelen van basisvaardigheden in;

  • Verschillende elementen herkennen van andere tradities, en daar waar mogelijk koppelen aan eigen tradities en gewoonten
  • Beschrijven van de belevingswereld van iemand van een andere traditie
  • Redeneren door gelijkenissen te stellen en voorbeelden van verantwoording
  • Het belang van goede communicatie, waarbij ruimte is voor andere meningen en overtuigingen.
  • Het belang van respect voor andersdenkenden begrijpen

Kerndoel 37

  • De leerlingen leren zich te gedragen vanuit respect voor algemeen aanvaarde waarden en normen

Kerndoel 38

  • De leerlingen leren over de hoofdzaken over geestelijke stromingen die in Nederlandse multiculturele samenleving een belangrijke rol spelen, en leren respectvol om te gaan met seksualiteit en diversiteit binnen de samenleving, waaronder seksuele diversiteit
  • Het arrangement Wereldreligies2021 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Necip Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-08-17 22:01:53
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Kerndoel 37 o De leerlingen leren zich te gedragen vanuit respect voor algemeen aanvaarde waarden en normen Kerndoel 38
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.