Laura Tuininga Didactiek

Laura Tuininga Didactiek

Welkom

Welkom!

Dit leerarrangement bereid je voor op het schrijfexamen Nederlands, niveau 3F. In dit arrangement leggen we je uit waar je op moeten letten voor én tijdens het examen en kun je oefenen.

Start
Je start het arrangement altijd met de instaptoets, zodat je kunt zien welke onderdelen al goed gaan en welke onderdelen wat extra aandacht nodig hebben.  

Hulp nodig?
Heb je vragen? Stuur een mail naar tuininga@glr.nl en je wordt zo snel mogelijk geholpen. Probeer intussen verder te gaan met een van de andere opdrachten.

Veel succes en plezier!

 

Dyslexie - en nu?

Heb je dyslexie en de verklaring ingeleverd op je opleiding? Dan krijg je in veel gevallen meer tijd voor je schriftelijke examen en eventueel een op A3 geprint opdrachtvel. Natuurlijk hebben we nog een aantal tips voor jou op een rij gezet ((Henneman et al., 2013)


- Neem je tijd
- Maak aantekeningen
- Communiceer met je docent: er is altijd de mogelijkheid voor 1-op-1 bijles, als je dat prettig vindt
- Oefen lastige woorden met de aangemaakte Quizlet. Je kunt hier zelf ook woorden aan toevoegen! Vul het wachtwoord 'Ikgaslagen' in en vul je eigen woorden aan in de Quizlet.
- Werk tijdens het oefenen samen met een studiegenoot. 

 

Instaptoets

Beste student,

Voor je start met dit leerarrangement gaan we met elkaar kijken tot in hoeverre je de stof al beheerst. Misschien heb jij nog wat moeite met werkwoordspelling, terwijl je medestudent het juist lastig vindt om een goede briefvolgorde aan te houden.

Om ervoor te kunnen zorgen dat jullie zo goed mogelijk begeleid worden naar het examen, starten we allemaal met de instaptoets. Dit is een schrijfopdracht die je inlevert bij je docent. 

Opdracht: klachtenbrief per e-mail​
Je hebt samen met vijf vrienden een zespersoons vakantieappartement geboekt bij Cheapholidays BV voor het weekeinde van vrijdag 28 augustus tot en met maandag 31 augustus 2020 in het appartementenhotel Vistamar in de wijk Playa den Bossa op Ibiza. Je hebt een borg betaald van 500 euro.

Het bedrijf heeft 400 euro nadien ingehouden op de borg, omdat jullie stoelen in de eetkamer kapot zouden hebben gemaakt. Daarbij zouden er ook scheuren zitten in de gordijnen.

Jullie hebben echter bij aankomst foto’s gemaakt waaruit blijkt dat de gordijnen al kapot waren bij binnenkomst. De stoelen waren ook al krakkemikkig: je kon er niet op zitten. Jullie hebben daar meteen melding van gemaakt bij de hostess, die daar echter verder niets mee heeft gedaan.

Jullie willen de 400 euro terug. Jullie valt immers niets te verwijten. Het geld moet worden teruggestort op jouw rekening. Jij hebt namelijk betaald namens de groep.

 

Het adres van Cheapholidays BV: info@cheapholidaysbv.nl

Wat: schrijf de klachtenbrief aan de hand van bovenstaande opdracht
Hoe: in Microsoft Word
Hulp: geen, bij onduidelijkheden kun je je docent mailen
Tijd: 1 uur
Uitkomst: een klachtenbrief waar duidelijk jouw wensen in staan
Klaar: mail de klachtenbrief naar je docent

 

 

Playa den Bossa

Examenvereisten

Het beschikbare lesmateriaal is verdeeld in de onderdelen waarop je wordt beoordeeld tijdens het schrijfexamen. Deze onderdelen zijn:

  • Afstemming op publiek
  • Structuur
  • Inhoud
  • Taalverzorging

Niet iedereen leert op dezelfde manier of vindt dezelfde oefeningen prettig. Per onderdeel zijn er daarom verschillende stappen te doorlopen: volledige theoretische uitleg, beknopte theoretische uitleg of alleen de oefeningen. Kies wat jij het prettigst vindt.

Wanneer je zelf merkt dat je sommige oefeningen lastig vindt, of de docent merkt het op, kan het zijn dat je terugverwezen wordt naar de (beknopte) theoretische uitleg. Op die manier kun je de stof nog even eenvoudig opfrissen.

Als Grafisch Lyceum Rotterdam werken wij voor het vak Nederlands met de studiematerialen van Uitgeverij Deviant. Onderdelen daarvan zijn Studiemeter/Via Starttaal Online en het Leerwerkboek deel A en B. De regels voor het vastgestelde schrijfexamen op niveau 3F zijn ook conform de richtlijnen van Uitgeverij Deviant. 

Inhoud

Inhoud

Waar word je op beoordeeld wanneer we de inhoud van je schrijfopdracht nakijken? Onderstaand de criteria (Uitgeverij Deviant, z.d.). In het examen zijn deze criteria toegespitst op de daadwerkelijke opdracht.

De inhoud van de tekst is afgestemd op het schrijfdoel. Dit is het geval als de tekst ten minste vier van de volgende kenmerken heeft:

  • De reden voor het schrijven van het bericht is gegeven.
  • Er is duidelijk gemaakt wat het voorstel inhoudt in het bericht.
  • Het voorstel is onderbouwd met het in de opdracht vereiste aantal argumenten. De argumenten zijn zo uitgewerkt dat de gedachtegang te volgen is. In de uitwerking van de argumenten kan een onduidelijkheid voorkomen, maar dit tast de begrijpelijkheid ervan niet aan.
  • De kandidaat is adequaat ingegaan op de inhoud van de brief waar hij op reageert. Voldoende: hij doet bijvoorbeeld een passend voorstel of maakt een plausibele tegenwerping. In de uitwerking kan één onduidelijkheid voorkomen. Goed: er komen geen onduidelijkheden voor in de uitwerking van de argumenten of in het gedeelte waarin de kandidaat ingaat op de opmerkingen/bezwaren.

Structuur

Structuur

Waar word je op beoordeeld wanneer we de structuurvan je schrijfopdracht nakijken? Onderstaand de criteria (Uitgeverij Deviant, z.d.). In het examen zijn deze criteria toegespitst op de daadwerkelijke opdracht.

De tekst heeft een heldere structuur, wat het begrijpen van de inhoud vergemakkelijkt. Dit is het geval als de tekst ten minste drie van de volgende kenmerken heeft:

  • De vaste onderdelen zijn weergegeven: de e-mail bevat een passend onderwerp, een aanhef, een slotzin en een slotgroet.
  • De tekst is ingedeeld in logische alinea’s die zijn gemarkeerd met bijvoorbeeld witregels. Voldoende: één fout kan voorkomen.
  • De volgorde van de informatie is overwegend logisch. Voldoende: één onduidelijkheid kan voorkomen.
  • Verbanden tussen zinnen en alinea’s zijn duidelijk gemaakt met de juiste voegwoorden, eenduidige verwijzingen, signaalwoorden en signaalzinnen. Voldoende: één fout of onduidelijkheid kan voorkomen.


Wat betreft structuur stijgt de tekst boven ‘voldoende’ uit. Dit is het geval als de tekst alle volgende kenmerken heeft:

  • De tekst is ingedeeld in alinea’s die zijn gemarkeerd met bijvoorbeeld witregels. Er komen geen fouten voor.
  • De volgorde van de informatie is logisch. Er komen geen onduidelijkheden voor.
  • Verbanden tussen zinnen en alinea’s zijn duidelijk gemaakt. Er komen geen fouten of onduidelijkheden voor.

 

Afstemming op publiek

Afstemming op publiek

Waar word je op beoordeeld wanneer we de afstemming op het publiek van je schrijfopdracht nakijken? Onderstaand de criteria (Uitgeverij Deviant, z.d.). In het examen zijn deze criteria toegespitst op de daadwerkelijke opdracht.

De tekst is afgestemd op het publiek. De toon en het woordgebruik dragen bij aan het bereiken van het schrijfdoel. Dit is het geval als de tekst het volgende kenmerk heeft:

  • De toon en het woordgebruik zijn formeel. De kandidaat vervalt niet in spreektaal of informeel taalgebruik. Eén inconsistentie kan voorkomen.


Wat betreft afstemming op het publiek stijgt de tekst boven ‘voldoende’ uit. Dit is het geval als de tekst het volgende kenmerk heeft:

  • De toon en het woordgebruik van de kandidaat zijn opvallend goed afgestemd op het publiek. Dat blijkt uit een uitstekende woordkeus en wellevend taalgebruik.

Referentiekader

Referentiekader

Theorie

Verkenning schrijfexamen

Onderstaand vind je een kort stukje theorie over de basis van het onderdeel 'Inhoud.' Wanneer je direct wilt gaan oefenen, kun je aan de slag met het maken van de oefenopdrachten. Aanvullende theoretische uitleg vind je onder het korte stukje theorie, opgedeeld in subonderwerpen. Je kunt zelf kiezen of je liever leest, of bijvoorbeeld een filmpje bekijkt!

 

(Uitgeverij Deviant, z.d.)

Meer lezen?

Afstemming op het publiek

Onderstaand vind je een kort stukje theorie over de basis van het onderdeel 'Afstemming op het publiek.' Wanneer je direct wilt gaan oefenen, kun je aan de slag met het maken van de oefenopdrachten. Aanvullende theoretische uitleg vind je onder het korte stukje theorie, opgedeeld in subonderwerpen. Je kunt zelf kiezen of je liever leest, of bijvoorbeeld een filmpje bekijkt!

 

 

(Uitgeverij Deviant, z.d.)

Meer lezen?

Inhoud schrijfexamen

Onderstaand vind je een kort stukje theorie over de basis van het onderdeel 'Inhoud.' Wanneer je direct wilt gaan oefenen, kun je aan de slag met het maken van de oefenopdrachten. Aanvullende theoretische uitleg vind je onder het korte stukje theorie, opgedeeld in subonderwerpen. Je kunt zelf kiezen of je liever leest, of bijvoorbeeld een filmpje bekijkt!

 

(Uitgeverij Deviant, z.d.)

Meer lezen?

Theorie werkwoordspelling

Meer lezen?

Vind je sommige onderdelen nog lastig en wil je graag wat extra theoretische uitleg? Kijk dan naar onderstaande kennisclips over de veelgemaakte foutjes en de verdiepende uitleg over signaalwoorden!

Theorie in video's

Wil je wat aanvullende theorie doornemen, maar ben je het lezen even zat? Bekijk dan onderstaande kennisclips!

FAQ (veel gestelde vragen)
 

Signaalwoorden

Veel gemaakte foutjes
 

Oefenmateriaal

Formulering

Oefeningen die je helpen bij het voorkomen van veel gemaakte formuleringsfouten.

Toets: Formulering - zoek de fout

Start

Spelling

Oefeningen die je helpen bij het juist spellen van woorden:

Eerst even inkomen op niveau 2F? Dat kan!
- Meervoudsvormen
- Hoofdletters
- Aaneenschrijven
- Accenten en trema's


Niveau 3F
- Meervoudsvormen
- Hoofdletters
- Aaneenschrijven
- Accenten en trema's


Woordenschat

Natuurlijk is het belangrijk dat je voldoende woorden kent om het schrijfexamen te halen. Je moet immers goed begrijpen wat de opdracht inhoudt. Ook moet je je goed kunnen uitdrukken in je teksten. Je kunt je woordkennis oefenen met deze Quizlet.

Vul je eigen lastige woorden zelf aan in de Quizlet met wachtwoord 'ikgaslagen', zodat we met elkaar een klassikale oefenlijst maken!

 

 

Interpunctie

Oefeningen die je helpen je interpunctie te verbeteren vind je hier.

Leestekens

Hoofdletters en leestekens

Vraagzinnen maken

Werkwoordspelling - eindeloos veel oefeningen

Werkwoordspelling blijft lastig, zeker op niveau 3F met alle uitzonderingen. Op Studiemeter kun je op eigen tempo, niveau en onderdeel kiezen welke opdrachten je maakt. Zo kun je bijvoorbeeld extra oefeningen maken om voltooid deelwoorden te oefenen, maar is er ook een kopje 'Engelse vervoegingen'. 

Op die manier kun je precies oefenen waar jij moeite mee hebt. Succes! 

Meer oefeningen specifiek gericht op werkwoordspelling vind je hier

- Werkwoordspelling niveau 2F
- Werkwoordsspelling niveau 3F

Let op: log wel eerst in op studiemeter, anders heb je geen toegang.

Oefentoetsen

Werkwoordspelling 2F oefenen

Oefentoets werkwoordspelling niveau 2F
 

Werkwoordspelling 3F oefenen

Oefentoets niveau 3F

 

Oefentoetsen

Oefentoetsen

Onderstaand vind je diversie oefentoetsen: schrijfopdrachten, maar ook invuloefeningen. Kies de oefening waar je zelf behoefte aan hebt. De invuloefeningen kun je zelf nakijken, de oefenexamens kun je naar je docent sturen voor feedback.

Veel succes!

Oefentoets stagebrief
Je hebt komende zomer acht weken vakantie. Je wilt je vakantie combineren met vrijwilligerswerk in een land wat verder weg, zodat er voor jou echt wat te ontdekken en te leren valt. Je hebt gekozen voor Suriname, omdat ze daar ook Nederlands spreken. Op internet heb je een organisatie gevonden die bemiddelt tussen vrijwilligers en hulpprojecten:

Welkom op de website van Stichting Projectenhulp Suriname!

Stichting Projecthulp Suriname (SPS) heeft als doelstelling het ondersteunen van verschillende ontwikkelingsprojecten in Suriname en het bevorderen van de culturele uitwisseling tussen Nederland, België en Suriname. Het ondersteunen van projecten gebeurt door de bemiddeling en plaatsing van enthousiaste en gekwalificeerde vrijwilligers op diverse projecten.

___________________________________________________________________

Bron: http://projecthulpsuriname.nl
 

Opdracht
Schrijf een brief (in Word) naar SPS om te solliciteren naar een stageplek. Je kunt kiezen uit de volgende projecten:

  1. Project Schoolmeubilair
  2. Project Dagverblijven voor gehandicapte kinderen
  3. Project Dierenbescherming

Je brief moet aan de volgende inhoudelijke eisen voldoen:

  • Vertel iets over jezelf en je achtergrond.
  • Motiveer je keuze voor juist dat project: noem minimaal drie redenen waarom je voor dit project kiest.
  • Geef aan waarom jij daar de juiste persoon voor bent.
  • Stel nog minimaal twee vragen.
     

Beoordeling
Je brief moet tussen de 300 en 350 woorden bevatten om te kunnen worden beoordeeld als examenproduct. Je vermeldt je naam plus het aantal woorden aan het einde van de brief (je kunt dit getal vinden onderaan in Word).

Als je klaar bent, controleer de opmaak van de brief dan goed en verbeter eventuele taalfouten. Deze opdracht wordt beoordeeld op niveau 3F. De opdracht wordt beoordeeld op de volgende punten:

  • De inhoudelijke eisen aan de opdracht
  • Samenhang
  • Afstemming op doel
  • Afstemming op publiek
  • Woordgebruik en woordenschat
  • Spelling, leestekens en grammatica
  • Leesbaarheid

Online oefenexamens

Onderstaand verschillende links naar oefenexamens. Dit zijn schrijfopdrachten die erg kijken op het examen op niveau 3F. Je docent houdt bij hoe veel oefenexamens je inlevert. De docent kijkt per student maximaal twee oefenexamens na, houd rekening met 15 werkdagen nakijktijd.

Let op: het is verplicht om minimaal een oefenexamen in te leveren bij je docent, wanneer je dit leerarrangement hebt doorlopen!

Tip: wil je direct feedback? Maak dan de Studiemeter opdrachten, die kun je eenvoudig zelf nakijken.

Studiemeter schrijfopdrachten
Je vindt hier 9 opdrachten waarin je je verder ontwikkeld in het schrijven van een betoog en 6 opdrachten waarin je je verdiept in de zakelijke e-mail. Let op: log wel eerst in, anders heb je geen toegang tot Studiemeter.

Oude oefenexamens
Een lijstje met oude examens op niveau 3F. Wanneer je een van deze examens heb gemaakt en je wilt persoonlijke feedback kun je je docent mailen.

Oefenexamen 'De puntjes op de i'
Op deze site vind je verschillende oefenexamens, waaronder het oefenexamen schrijven op niveau 3F: 'de puntje op de i'. Ga je hier mee aan de slag? Neem dan ook goed het nakijkmodel door wanneer je klaar bent!

Evaluatie

Om het onderwijs continu te verbeteren horen we graag wat je van dit leerarrangement vindt. We zouden het dan ook fijn vinden wanneer je de vijf evaluatievragen wilt invullen, zodat we de leerarrangementen kunnen blijven verbeteren. Hartelijk dank vast en veel succes met je schrijfexamen!

 

Toets: Evaluatie leerarrangement - Nederlands schrijven 3F

Start

Bronnen

Berben, M., & Teeseling, M. (2014). Differentieren is te leren! (1ste editie). Amersfoort , Nederland: Edg Thuiswinkel.

Bonset, H., & Boer, M. (2015). Nederlands In De Onderbouw (6de editie). Bussum, Nederland: Coutinho.

College voor Toetsen en Examens mbo, Utrecht. (2016). NEDERLANDSE TAAL REFERENTIENIVEAU 3FSYLLABUS CENTRAAL EXAMEN MBO. Geraadpleegd op 29 januari 2021, van https://www.examenbladmbo.nl/syllabus/syllabus-nederlandse-taal-3f-2/2017-2018/f=/syllabus_Nederlandse_taal_3F_2016.pdf

Examenbladmbo.nl - Homepage. (z.d.). Geraadpleegd op 14 oktober 2020, van https://www.examenbladmbo.nl/

ExtraNederlands. (z.d.). Cambiumned.nl - website voor het vak Nederlands. Geraadpleegd op 14 oktober 2020, van https://www.cambiumned.nl/

Geerts, W., & Dijk, M. (2018). Doeltreffende didactiek (1ste editie). Bussum, Nederland: Coutinho.|

Studeren op het GLR. (z.d.). Geraadpleegd op 29 oktober 2020, van https://www.glr.nl/mbo/studeren/studeren-op-het-glr

Thiel, E. (2013, 25 maart). Heel erg veel oefenmateriaal formuleren. Geraadpleegd op 14 oktober 2020, van https://nederlandsnorbertus.wordpress.com/2013/03/25/v5-heel-erg-veel-oefenmateriaal-formuleren/

Uitgeverij Deviant. (z.d.). (Via)Starttaal Online. Geraadpleegd op 14 oktober 2020, van https://www.uitgeverij-deviant.nl/methode/nederlands/viastarttaal-online/

Zuiderman, D. (2014, 14 juli). Cognitieve multimediatheorie Xplained. Geraadpleegd van https://www.youtube.com/watch?v=0HvI0x9-0qE&feature=youtu.be

 

Visie

Onderbouwing leerarrangement
1377 woorden


Inleidend
Als onderwerp voor mijn leerarrangement heb ik het schrijfexamen Nederlands gekozen op niveau 3F. Ik werk op het Grafisch Lyceum Rotterdam, afdeling redactiemedewerker (mbo niveau 4). De tweedejaars worden opgeleid om aan het eind van jaar 2 met succes het schrijfexamen af te ronden.

Het verschil in niveau is groot in de tweedejaars klassen. De taalniveautoets (TNT) wijst uit dat er studenten in het tweede jaar zitten die net (niet) niveau 2F aantikken, maar er zijn ook studenten die makkelijk op 3F communiceren. Differentiëren op tempo en niveau is sowieso noodzakelijk. Als vertrekpunt voor dit leerarrangement heb ik ook differentiatie op niveau en tempo als uitgangspunt genomen. Daarnaast heb ik gekeken naar leervoorkeur.

Differentiatie
Omdat er in dit leerarrangement sprake is van convergentie differentiatie, de studenten werken allemaal naar hetzelfde doel, variëren we met name in leertijd, leervoorkeur en instructie (Deunk, Doolaard, Smale-Jacobse & Bosker, 2015 in: Geerts en Dijk, 2018). Het leerarrangement zorgt ervoor dat de student zelf kan kiezen hoe lang hij over bepaalde oefeningen doet (tijd), heeft keuze in verschillende soorten werkvormen per subonderdeel (leervoorkeur) en kan kiezen tussen schriftelijke of audiovisuele instructie. Kijkend naar de leerstijlen van Kolb (Geerts en Dijk, 2018) kunnen we de studenten indelen in vier groepen: doeners, beschouwers, denkers en beslissers. Ik heb in de oefeningen rekening gehouden met deze vier leerstijlen en ervoor gezorgd dat er oefenexamens zijn (doeners), dat er voorbeeldexamens zijn (beschouwers), dat er oefeningen zijn die de student laten nadenken over de losse onderdelen van de schrijfoefening (denkers) en aan de hand daarvan een eigen oefening maken en invullen (beslissers).
Het interactieve gedifferentieerde directe instructiemodel heb ik gebruikt om de opzet van het arrangement verder vorm te geven (Houtveen et al., 2005 in: Geerts en Dijk, 2018): er zijn in het leerarrangement verschillende werkvormen beschikbaar, waardoor de studenten actief meedenken tijdens de les en er wordt op verschillende niveaus gedifferentieerd.

Opbouw arrangement
Zoals in Bonset (2015) is te lezen, is het bij differentiëren zaak dat de docent bij de vormgeving van hun onderwijs de analyse van de prestaties van de studenten gebruikt. Hierom start ik het arrangement dan ook met de instaptoets, om een goede indicatie te krijgen van het niveau van iedere student met betrekking tot schrijfvaardigheid. Op deze manier focus ik op equity, (Berben & Van Teeseling, 2015) waarbij het doel is iedere student een aanpak op maat te bieden. Daarnaast houd ik bij het maken van het arrangement de cognitieve multimediatheorie van Mayer (1998) in het achterhoofd. Mayer’s theorie helpt bij het maken van een transfer tussen de theorie en een eigen praktijksituatie. Zo zie je bijvoorbeeld het signaleringsprincipe terug in de video Signaalwoorden en het personaliseringsprincipe in de video’s, maar hopelijk ook volledig verweven in het hele arrangement. Ook het stemprincipe vind je terug in de video’s, waarbij ik heb geprobeerd de video’s zo in te spreken alsof ik gewoon voor de klas sta. Het feit dat de video gericht is aan 1 klas is tijdrovend voor mij als docent, maar – kijkend naar Mayer’s principes – bevorderlijk voor de klas.

Instaptoets
Na de instaptoets heb ik een helder overzicht van de vereisten van het schrijfexamen op niveau 3F: de leerdoelen voor dit arrangement. Naast de schrijfvaardigheidseisen van het Referentiekader op 3F heb ik ook de afzonderlijke onderdelen binnen het examen toegelicht op basis van de informatie van Uitgeverij Deviant, de constructeur van het uiteindelijke examen. Zo krijgt iedere student inzicht in de vereiste doelen en subonderwerpen, en kan zo zelf zien bij welke onderdelen alles goed gaat, maar ook aan welke onderdelen nog gewerkt dient te worden. Daarnaast ben ik als docent in staat om studenten te clusteren en deze groepjes zo het ideale leerplan aan te bieden.

Theorie
Vervolgens heb ik het kopje ‘Theorie’ gemaakt, ingedeeld volgens dezelfde indeling als de examenvereisten. Dit betreft een schriftelijke, beknopte toelichting op de onderdelen waar het schrijfexamen aan moet voldoen. Hier start ik mijn differentiatie op niveau, leervoorkeur en -tijd (Bloom, 1976): ik bied een beknopte uitleg aan, waarna er gekozen kan worden voor meer toelichting (differentiatie op niveau). Op die manier bedien ik de instructieafhankelijke, instructie gevoelige en de instructie onafhankelijke studenten. Onderaan de kop ‘Theorie’ heb ik ‘Theorie in video’s’ gezet, waarin aanvullende uitleg wordt gegeven via kennisclips. Op deze wijze differentieer ik op leervoorkeur: lezen of kijken en luisteren. Daarnaast heb ik rekening gehouden met de Dual Code Theory (Paivio, 1971 in: Zuiderman, 2014), door uitleg in de video zowel mondeling als met accurate visuele ondersteuning aan te bieden.

Oefenmateriaal
Ik heb het oefenmateriaal wederom in dezelfde categorieën onderverdeeld, met extra aandacht voor werkwoordspelling. Dit is een pijnpunt is onder veel studenten, dus ik heb hier gekozen voor differentiatie op leervoorkeur, tempo, niveau en interesse.

Oefentoetsen
Dit kopje biedt de student oefentoetsen aan op de verschillende onderdelen binnen het leerarrangement waarmee geoefend kon worden. Het betreft dus invuloefeningen, maar ook werkwoordspellingstoetsen. De deelvaardigheden die nodig zijn voor het halen van het examen kunnen hier afzonderlijk geoefend en getoetst worden.

Oefenexamens
De oefenexamens zijn toetsen gelijkend op het schrijfexamen 3F en zijn dus allen schrijfexamens. Om de nakijktijd binnen de perken te houden is er duidelijk in dit deel gecommuniceerd dat er maximaal twee oefenexamens per persoon worden nagekeken door de docent. Mocht de student daarna door willen gaan met oefenen, kunnen zij dit doen met het oefenmateriaal en de oefentoetsen voor deelvaardigheden, of de nakijkformulieren zelf doornemen.

Evaluatie
Omdat er voor het eerst met een leerarrangement gewerkt wordt vind ik het belangrijk om inzicht te krijgen in de ervaring van de student. Een afsluitende evaluatie is onderdeel van het arrangement, waar ik meer van leer en eventuele tips kan verwerken in het arrangement voor een volgende klas.

Persoonlijke reflectie
Allereerst vond ik het fijn om kennis te maken met Wikiwijs, ik kende deze tool nog niet. Daarnaast ben ik zelf redelijk handig met tools en computers, mede omdat daar op het GLR ook op gefocust wordt. Goed dat er aandacht wordt besteed aan dit soort digitale leermiddelen. Een uitdaging voor mij was het embedden. De 'hoe embed je een tool in je arrangement-video' kon ik niet (meer) vinden. Na een uur proberen heb ik besloten toch maar door te linken naar Quizlet in een nieuw tabblad. De gebruiksvriendelijkheid van Wikiwijs op dit punt kan nog wel ietsje beter, want andere tools embedden in de Wikiwijs zelf is erg belangrijk om de studenten 'bij de les' te houden. Microsoft Forms en de video's heb ik wel embed. 

Mijn persoonlijke leerdoel ligt bij het logisch en voor de student duidelijk organiseren van de inhoud dan van het maken van het arrangement zelf. Mijn leerdoelen voor de toekomst is dus bijvoorbeeld:

  • Voor het eind van cursusjaar 2020 – 2021 ben ik in staat op meer dan één manier een invulling te geven aan een gedifferentieerde online leeromgeving voor mijn mbo niveau 4 studenten voor het vak Nederlands.

Ik vond het erg handig en gebruiksvriendelijk te zien dat er qua oefeningen en werkvormen voor het schrijfexamen ook opdrachten zijn die de student zelf kan nakijken. Het nakijken van schrijfopdrachten is een enorm arbeidsintensieve taak. Natuurlijk hoort dit bij het takenpakket van een docent Nederlands, maar het is fijn de student ook andere oefeningen aan te bieden die zij zelf kunnen checken, terwijl ik de schriftelijke oefenexamens nakijk.

Tools
Kijkend naar de digitale tools, zeker nu in het Coronatijdperk, is digitaal oefenen (en eventueel toetsen) een uitkomst. Zo vind ik Kahoot (niet in dit leerarrangement toegevoegd) een ideale tool om de les te openen en de voorkennis te activeren. Daarnaast kreeg ik als tip van een student dat ik ‘de Kahoot beter achter af kan doen, want dan kijken we er naar uit’. De wél gebruikte tools (Microsoft Forms voor de oefentoetsen, Screencast-o-matic voor het maken van de video en Quizlet voor het oefenen van de woordenschat) hebben stuk voor stuk voor- en nadelen. Microsoft Forms is een prettige en snelle manier van (oefen)toetsen waarbij de resultaten eenvoudig en snel te tonen zijn. Nadeel vind ik dat, wanneer de student niet goed leest en bijvoorbeeld de hele zin overtypt, alles fout wordt gerekend. Voor nuance is toch de blik van een docent nodig.
Quizlet is een gave tool om (onder andere) woordbetekenissen te stampen, maar een nadeel vind ik dat het een vrij platte app is en het voor de student niet per se meerwaarde heeft om met Quizlet aan de gang te gaan. Waarom ‘unlock’ je binnen het oefenen geen badges of studeertips? Zo beloon je de student tijdens het oefenen.
Screencast-o-matic is erg handig voor het opnemen van video’s. Mijn studenten leren zelf te werken met Adobe, dus dit is puur een tool van mij als docent. Echt gebruiksvriendelijk is Screencast-o-matic pas na betaling, dat is dan weer het nadeel van die tool.