ICT Portfolio

ICT Portfolio

Even voorstellen

Mijn naam is Melanie Visscher (294468), student verkorte Pabo aan de Hanzehogeschool te Groningen.

Tijdens de opleiding heb ik gewerkt aan een ICT Portfolio.

Op deze website zijn de resultaten te vinden.

De website is verdeeld in de volgende drie pagina's:

  • Digitale geletterdheid
  • Digitale didactiek
  • Professionele ontwikkeling

 

Digitale geletterdheid

Voor het onderdeel digitale geletterdheid heb ik vier verschillende workshops gevolgd. Deze workshops heb ik beoordeeld aan de hand van een beoordelingsformulier. 

De volgende vier workshops heb ik gevolgd:

  1. ICT Basisvaardigheden
  2. Computational Thinking
  3. Mediawijsheid
  4. Informatievaardigheden.

Hier onder is het beoordelingsformulier te vinden:

 

Open bestand Beoordelingsformulier workshops

Digitale didactiek

Tijdens de verschillende stages in de afgelopen twee jaar heb ik met verschillende digitale middelen gewerkt.

Digitale didactiek onderbouw/middenbouw

Bij de stage van de kleuters heb ik vaak het programma joggen en flitsen ingezet. Dit is een programma van Gynzy. Dit heb ik ingezet als energizers, de leerlingen konden op deze manier lekker bewegen maar waren daarnaast ook bezig met bijvoorbeeld cijfer of letter herkenning.

Verder heb ik stage gelopen in de combinatie groep 3, 4, 5. In deze groep gaf ik veel les via het digibord. Bij de lessen van rekenen gebruikte ik het digibord als ondersteuning. Op deze school wordt gebruik gemaakt van de methode wereld in getallen. Op het digibord kon ik het lesdoel weergeven en kon ik gebruik maken van extra informatie die niet in het boek stond. Daarnaast gebruikte ik de veilig leren lezen methode op het digibord om de leerlingen uit groep 3 op een leuke manier te laten kennis maken met de taal. Bij deze methode wordt er namelijk gebruik gemaakt van filmpjes en geluiden.

Digitale didactiek bovenbouw

Tijdens een stage in groep 7 werkte ik met groove.me, dit is een online methode voor Engelse lessen. Hierin wordt door middel van muziek Engels aangeleerd. In de methode kun je samen met de leerlingen opdrachten doen. Ook zijn er werkbladen te vinden die aansluiten bij de opdrachten op het scherm.

In de combinatiegroep 6,7,8 heb ik de leerlingen een opdracht laten maken over nepnieuws zoeken. Zij werkten samen in een groepje. Ik had verschillende nieuwsberichten opgezocht, hiervan waren er een paar echt en recent nieuws, een paar oud nieuws en een paar nepnieuws. Van te voren had ik samen met de leerlingen vragen op het digibord opgesteld die ze konden stellen om erachter te komen of het nieuws echt of nep was. De leerlingen gingen daarna zelfstandig achter hun laptop aan de slag om onderzoek te doen.

Tijdens mijn LIO heb ik veel gewerkt met prowise. Elke dag worden de lessen als een presentatie in prowise gezet. Bijvoorbeeld de opdrachten voor rekenen worden vanuit de methode gekopieerd naar prowise. Dit geeft een duidelijk overzicht voor de leerkracht en leerlingen over de opdrachten die gemaakt moeten worden. Als bijlage is een prowise presentatie toegevoegd. Daarnaast wordt ook de thematoets van Meander, de methode voor aardrijkskunde, gemaakt en afgenomen in prowise. De leerlingen loggen in met een speciale code op hun laptop, wanneer iedereen de toets klaar heeft kunnen de resultaten gelijk ingezien worden en kan de leerkracht dit depoteren naar een excel bestand. Ook heb ik de les van codekinderen, de hageslagrobot gedaan. Dit is programmeren zonder computer, kinderen leren hierbij hoe belangrijk het is om stappen duidelijk op de krijgen en dat het voor een enorme bende kan zorgen als ze dit niet doen.

Corona proof lessen

Tijdens de corona tijd heb ik online les gegeven aan de leerlingen. Dit heb ik gedaan via microsoft teams. Er werd een vergadering ingepland voor de leerlingen. Ik begon de les met een klein kring gesprek, vervolgens gingen de leerlingen op mute en kon de les beginnen. Van te voren had ik een prowise presentatie gemaakt met de lesstof van die dag. Ik deelde hierin mijn scherm met de leerlingen zodat zij precies konden zien wat ze moesten doen. Na elke instructie vroeg ik de leerlingen of ze vragen hadden, op dat moment mocht de leerling even praten. Vervolgens ging ik door met de volgende instructie. Op deze manier konden alle leerling toch een instructie krijgen in plaats van dat ze het zelf uit moesten zoeken. Er is een link bijgevoegd waarin ik een online instructie heb toegevoegd.

Leerlingvolgsystemen

Als laatste heb de afgelopen twee jaar kennis gemaakt met leerlingvolg systemen. Bij de kleuters werd gebruik gemaakt van Dorr. Elke leerling heeft in dit systeem een leerlingkaart, op deze kaart zijn de verschillende ontwikkelingsfases bij bepaalde leerlijnen te zien. Op deze manier kan je precies zien in welke fase een leerling hoort te zijn. De leerlijnen voor rekenen, taal en op sociaal emotioneel gebied zijn hier onder anderen in te vinden. Verder heb ik gewerkt met Parnassys. Hierin is informatie van de leerlingen te vinden. Ook kan je hierin notities plaatsen over de leerlingen.

 

 

 

 

Rekenen en taal les

Thematoets Meander (aardrijkskunde)

Kahoot Taal

Kahoot Spelling

Kahoot Rekenen

Open bestand DIM bij rekenles Prowise

Open bestand DIM bij Taal les Prowise

Online instructie Spelling

Online instructie Rekenen

Professionele ontwikkeling

Voor mijn professionele ontwikkeling heb ik een visie geschreven en onderzoek gedaan naar verschillende platformen van online lesgeven. Deze resultaten zijn te vinden in onderstaande documenten. 

Samenwerken met collega's, werkveld en leerlingen

Op het gebied van samenwerken heb ik verschillende dingen ondernomen. Mijn coach van mijn huidige school is veel bezig met ICT, samen met hem spar ik veel over alle middelen die ingezet kunnen worden op het gebied van ICT. Zo kwamen we uit bij verschillende programmeer programma's, bijvoorbeeld chrome music lab waarbij leerlingen zelf muziek kunnen maken. Daarnaast heeft hij mij alle fijne kneepjes van Prowise laten zien. Ook wordt er binnen de klas van de Pabo veel gedeeld met elkaar, het inzetten van het spel joggen en flitsen van Gynzy heb ik bijvoorbeeld van een klasgenoot. Tegenwoordig weten leerlingen ook al veel van ICT. In mijn stageklas was een jongen die bijvoorbeeld zijn eigen muziek maakte via een programmeer programma. Hij heeft dit laten horen in de klas en hierdoor werden andere leerlingen gestimuleerd om dit ook te willen gaan doen. Helaas kwamen we er toen achter dat het een ontzettend duur programma was waarin hij werkte en zijn we opzoek gegaan naar alternatieven. Toen de leerling thuis zaten vanwege het virus deden we mee aan een challenge, verschillende opdrachten die de leerligen konden uitvoeren waarvan ze filmpjes moesten maken. Mijn coach en ik werkten hier ook aan mee door af en toe een filmpje te sturen. Zo had ik bijvoorbeeld een filmpje gemaakt van het alfabet in gebaren taal. Deze beelden deelden we met zijn allen op padlet. Dit is een webiste waar wij onze foto's en filmpjes met elkaar deelden. Hieronder zie je een pagina van een tekenopdracht die de leerlingen hadden gekregen.

 

 

 

Padlet - tekenopdracht
Padlet - tekenopdracht

Open bestand ICT in het onderwijs - visie

Open bestand Onderzoek online platforms