Thema: Water MO en China - vmbo-kgt34

Thema: Water MO en China - vmbo-kgt34

Inleiding

Water is een waardevolle hulpbron die van levensbelang is. Maar water kan opraken en er bestaat geen goede vervanging voor. Een van de belangrijkste uitdagingen waar de huidige samenleving voor staat, is het aanbod en de verdeling van voldoende, goed water. Er is een enorme 'markt' voor wateroplossingen.

Deze video gaat over de vier grote rivieren in het Midden-Oosten, de Eufraat, de Tigris, de Nijl en de Jordaan en over hun belang voor de regio. Naast zoet water bieden ze de gelegenheid tot het opwekken van energie.


In het thema Water NL heb je gezien dat Nederland een waterland is.
Iedereen kan beschikken over prima water, maar er worden ook maatregelen genomen om er voor te zorgen dat we geen natte voeten krijgen.
In dit tweede thema bekijk je de situatie in een ander land of gebied. Je kunt kiezen tussen China en het Midden-Oosten.

China

  • Water in China
    China kent problemen met water; er zijn gebieden die regelmatig overstromen en andere gebieden hebben te kampen met waterschaarste. Door de toenemende welvaart stijgt ook het waterverbruik in China.
  • Stuwdammen en waterkrachtcentrales
    China is een land met lange rivieren. Er worden veel stuwdammen en waterkrachtcentrales gebouwd om te kunnen voorzien in een groeiende energiebehoefte. Op sociaal en ecologisch gebied heeft dit wel nadelige effecten.

Midden-Oosten

  • Waterschaarste in het Midden-Oosten
    Vanwege het drogere klimaat heerst er waterschaarste en is er minder (zoet) drinkwater beschikbaar in het Midden-Oosten. Onder andere door de groeiende welvaart is in de landbouw en industrie de waterbehoefte groot. Er kunnen zelfs conflicten ontstaan over het beheer van water, denk maar aan de situatie in de Westelijke Jordaanoever.
  • Ontzilting in het Midden-Oosten
    De waterschaarste wordt groter; rivieren en aquifers kunnen de bevolking en landbouw niet meer van voldoende zoet water voorzien. Door zout water volgens verschillende methodes te ontzilten, komt er meer water beschikbaar. Het zoetwaterverbruik moet wel duurzaam worden beheerd om het milieu niet te zwaar te belasten.

 

Colofon

Het arrangement Thema: Water MO en China - vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-10-12 11:40:56
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Het thema 'Grenzen en identiteit' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO.

Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VMBO-kgt leerjaar 3 en 4. In het thema ''Water: MO en China'' worden vier verschillende onderwerpen besproken. Het eerste onderwerp, genaamd "Water in China", bespreekt het weer, klimaat, droogte en overstromingen in China. Hierna wordt er verteld welke rivieren zich in China bevinden. De waterdruk op deze rivieren door de toenemende welvaart wordt besproken, evenals de rol die de overheid hierin speelt. Het volgende onderwerp, genaamd "China: stuwdammen en waterkrachtcentrales", legt uit wat stuwdammen zijn en wat zowel de voor- als nadelen ervan zijn. Als laatste wordt de Drieklovendam besproken als voorbeeld. Het derde thema, genaamd "Water in het Midden-Oosten: schaarste", behandelt het klimaat in het Midden-Oosten en de waterbalans, waarbij de begrippen waterschaarste en waterstress aan bod komen. Ook wordt uitgelegd dat de toenemende welvaart zorgt voor een toename van de bevolking, wat nog meer druk legt op de watervoorraad van de regio. Deze waterschaarste kan ook zorgen voor conflicten tussen landen die allemaal afhankelijk zijn van dit water. Het laatste onderwerp, genaamd "Water in het Midden-Oosten: ontzilting", bespreekt verschillende zoet- en zoutwaterbronnen, waarbij aquifers aan bod komen en hoe overmatig gebruik van water uit aquifers kan leiden tot verzilting. Om problemen met verzilting te voorkomen, moet er gewerkt worden aan duurzaam waterbeheer, bijvoorbeeld door gebruik te maken van druppelirrigatie.
Leerniveau
VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Water; Aardrijkskunde; Grenzen en identiteit;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
11 uur en 30 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, aquifer, arrangeerbaar, china, midden-oosten, ontzilting, stercollectie, stuwdammen, vmbo leerjaar 3 & 4, waterschaarste

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2020).

Kennisbank Aardrijkskunde - kgt34

https://maken.wikiwijs.nl/156254/Kennisbank_Aardrijkskunde___kgt34

VO-content - Toetsen. (z.d.).

Aardrijkskunde vmbo34 - D-toetsen

https://maken.wikiwijs.nl/156781/Aardrijkskunde_vmbo34___D_toetsen

VO-content Aardrijkskunde. (2020).

Thema: Grenzen en identiteit - België en Rusland - vmbo-kgt34

https://maken.wikiwijs.nl/152800/Thema__Grenzen_en_identiteit___Belgi__en_Rusland___vmbo_kgt34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open