Algemeen
Planning schooljaar 2019 - 2020
In havo 3 ga je dit schooljaar 4 boeken lezen. Bij elk boek maak je een verwerkingsopdracht die je opslaat in je eigen Wikiwijspagina. Op die manier kan je docente altijd je opdrachten bekijken en kun je ook zelf altijd bij je materiaal. Handig toch :)
De opdrachten bij de boeken moeten op afgesproken momenten worden ingeleverd. Hieronder zie je een verdeling van de 4 leesboeken over het schooljaar. Het kan zijn dat je docente tussentijds de data aanpast. Houd ook de studiewijzer in SOM goed in de gaten!
Boek 1 periode 1 - vrijdag 11 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijdag 22 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 6 maart
Boek 4 periode 3 - vrijdag 15 mei
Aan het einde van het schooljaar sluit je je leeslogboek af met presentatie voor je docente over de gelezen boeken.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Hoe werk je in Wikiwijs aan je leeslogboek?
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 3 in totaal vier boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek in Wikiwijs updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vanuit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
2. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer telkens bij elk boek: de titel, de auteur en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
3. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt! Dit levert niet direct extra punten op. Let er ook goed op dat een document dat je in Word maakt een andere opmaak kan krijgen als je het document plakt in Wikiwijs.
4. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: is de gekozen opdracht goed uitgevoerd? Heb je beargumenteerd de vragen beantwoord? Heb je niet de makkelijkste weg gekozen?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw mening van het gelezen boek? Heb je de volledige opdracht uitgevoerd?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
- Mening: wordt door de opdrachten steeds duidelijker wat voor soort boeken je fijn vindt om te lezen?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten.
Zorg er bij elke opdracht voor dat duidelijk bovenaan de opdracht staat: titel - auteur - welke opdracht je gemaakt hebt.
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten. Je mag slechts één opdracht twee keer gebruiken:
De recensie
Schrijf een recensie van minimaal 500 woorden over het door jou gelezen boek. Zorg voor een goede opbouw (inleiding – kern – slot), met in de kern minstens 3 goed uitgewerkte argumenten. Leg goed uit waarom je het boek goed / slecht vindt. Gebruik ten minste twee citaten uit het boek die je mening ondersteunen.
Zorg ervoor dat je tekst een geheel vormt.
Zoek vervolgens een positieve en een negatieve recensie op over het gelezen boek. Plak deze recensies onder je eigen recensie. Geef vervolgens een korte reactie van minimaal 50 woorden op allebei de recensies: met welke onderdelen ben je het eens en waarom? En met welke onderdelen ben je het niet eens en waarom?
De Pecha Kucha
Maak een 'Pecha Kucha' bij het door jou gelezen boek. Een PechaKucha is een PowerPointpresentatie waarbij de dia's na 30sec automatisch verspringen naar de volgende dia. In totaal zijn er 10 dia's die je zelf moet vullen. De eerste en de laatste dia tellen niet mee. Die informatie op de dia en het verhaal dat je erbij vertelt moeten passend zijn voor de 30sec. In de studiewijzer hangt een lege PechaKucha presentatie die je hiervoor mag gebruiken. Hier vind je ook een lege PechaKucha.
De volgende onderdelen moet je in elk geval bespreken in de presentatie:
1. Omslag / afbeelding van het boek – geef een korte introductie van het boek door het omslag te bespreken (schrijver, titel, uitgever, afbeelding).
2. Schrijver – vertel kort wat over (het leven en werk) van de schrijver.
3. Samenvatting – geef in een paar zinnen weer waar het boek over gaat.
4. Titelverklaring – geef uitleg over de titel. Neem hier ook de eventuele ondertitel/motto/opdracht in op.
5. Personages – vertel kort iets over de hoofdpersonen/-persoon en/of andere personages.
6. Tijd – geef kort aan in welke tijd het verhaal zich afspeelt.
7. Ruimte – vertel kort iets over de ruimte in het verhaal. Waar speelt het verhaal zich af? (land, gebouwen, etc.)
8. Perspectief – geef aan bij wie het perspectief ligt.
9. Opbouw – bespreek de opbouw van het boek (denk aan delen, hoofdstukken).
10. Persoonlijke beoordeling – geef aan wat jij van het boek vond (waarom zou je het boek moeten lezen of waarom niet?)
Zoek bij elk onderdeel een toepasselijke afbeelding (gebruik zo min mogelijk tekst), aan de hand waarvan je dertig seconden informatie over het betreffende onderwerp geeft. Werk alles uit wat je wilt zeggen. Sla de presentatie en de tekst die je erbij hebt gemaakt allebei op.
De pitch
A. Stel, je wilt het boek laten verfilmen. Je hebt geldschieters gevonden die eventueel wel willen investeren in je film. Nu moet je hen nog overtuigen van je plan voor de film. Je hebt 2 minuten de tijd voor deze 'pitch'. In die twee minuten moet je het volgende vertellen:
a. Hoe gaat de film heten?
b. Wat voor soort film wordt het?
c. Wie zijn de hoofdpersonen?
d. Welke problemen komen er aan de orde in de film? En hoe worden deze opgelost?
Verder kies je nog twee van de onderstaande onderdelen voor je pitch:
a. Wie gaan de hoofdrollen vertolken?
b. Waarom is het boek zo geschikt om te verfilmen?
c. Hoe ga je iets bijzonders maken van de film?
d. Waarom zal er veel publiek op de film af komen?
Maak een tekst van minimaal 500 woorden waarin je de gekozen bovenstaande vragen beantwoordt. Neem de vraag letterlijk over in je tekst zodat het duidelijk is welke vraag je beantwoordt.
Boeken
Boekenoverzicht
|
boek
|
Schrijver(s)
|
sterren
|
Boek 1
|
Zeven Zussen
|
Lucinda Riley
|
***
|
Boek 2
|
Wild
|
Mel Wallis de Vries
|
*****
|
Boek 3
|
Haat
|
Mel Wallis de Vries
|
*****
|
Boek 4
|
Gif
|
Theo Engelen
Marloes Schoonheim
|
****
|
Boek 1
Pitch. Door: Faye van Ieperen
Klas: H3a
Mijn pitch gaat over het boek De Zeven Zussen. De schrijver van het boek is Lucinda Riley. Ik heb dit boek uitgekozen, omdat er veel mensen over hoorde praten en mijn moeder zelf het boek ook gelezen heeft en de andere delen van de zeven zussen reeks ook heeft gelezen en mij het boek ook aanraadde. Ik vond het boek zelf ook heel leuk, omdat er veel in gebeurt en er veel problemen in voorkomen. Er kwam ook veel romantiek in voor wat ik altijd leuk en mooi vind om te lezen. In het begin is het boek een beetje saai dus je moet er wel even inkomen, maar als je even door leest wordt het boek zeker leuk. Ik raad dit boek zeker aan voor de mensen die van romans en fantasie boeken houden.
a. Hoe gaat de film heten?
De film gaat heten: De Zeven Zussen (deel 1, omdat er meerdere delen zijn en dus verfilmd worden). Ik wil de film zo gaan noemen, omdat het boek ook zo genoemd is.
b. Wat voor soort film wordt het?
De film wordt een soort problemen en roman film. Er gebeurt veel in de film en er worden veel problemen in geven en opgelost. Er is ook veel romantiek in het boek te vinden.
c. Wie zijn de hoofdpersonen?
De hoofdpersonen zijn: er is een heel belangrijk personage in het boek en dat is Maia. Maia is de oudste van de zeven zussen. Dit deel van de boekenreeks gaat ook alleen maar over Maia. In het begin van het boek gaat het vooral over de dood van Pa Salt dus Pa Salt is in het begin ook nog een hoofdpersonage. Er zijn nog wel andere personages, maar Maia is het hoofdpersonage.
d. Welke problemen komen er aan de orde in de film? En hoe worden deze opgelost?
Het probleem is: dat Maia niet weet wie haar ouders zijn, omdat Maia toen ze nog heel klein was geadopteerd is door Pa Salt en sinds dien geen contact meer gehad heeft met haar echte ouders. Dit probleem wordt opgelost doordat Pa Salt een brief heeft geschreven naar iedere van de zeven zussen waar de belangrijkste informatie over hun geschiedenis. In Maia’s brief stond haar geboorte plaats en adres waar Maia is opgehaald door Pa Salt. Ze is toen naar dat adres en op onderzoek uit gegaan. Ze is gaan zoeken naar de geschiedenis van haar familie. Ik ga verder niks verklappen anders is de film en het boek niet leuk meer.
Nog twee andere punten. (waarom)
b. Waarom is het boek zo geschikt om te verfilmen?
Het boek is zo geschikt om te verfilmen, omdat er veel in gebeurt zoals: er komen veel problemen die opgelost worden, er is veel romantiek en er gebeuren zomaar dingen zonder dat je het ziet aankomen. Dit maakt het boek dus heel leuk en interessant om te verfilmen.
d. Waarom zal er veel publiek op de film afkomen?
Er zal veel publiek op afkomen, omdat het boek een nationale bestseller is en, omdat er meerdere delen van de boeken zijn. Er zijn in totaal 41 miljoen boeken verkocht van de zeven zussen.
Boek 2
Recensie wild Mel Wallis de Vries.
Gemaakt door Faye van Ieperen.
Klas: H3a
Ik heb het boek wild van Mel Wallis de Vries gelezen. Dit boek was één van de beste boeken die ik ooit gelezen heb. Het boek is leuk en spannend. Ik ga in deze recensie uitleggen waarom ik dit boek zo leuk en spannend vond en wat er wat minder leuk aan is.
Het boek Wild van Mel Wallis de Vries gaat over 6 jongeren die samen op examen reis gaan naar Spanje. Voor de jongeren lijkt het een droom die uitkomt een hele week weg zonder ouders, maar als snel verandert die mooie droom een nachtmerrie.
Ik heb hiervoor al twee boeken van Mel Wallis de Vries gelezen de boeken heten Schuld en Pijn. Deze boeken vond ik al heel leuk, waardoor het boek Wild mij al erg aansprak. Het boek Wild was wel de leukste van de drie, omdat ik vind dat de hoofdstukken goed geschreven waren. Het was ook heel spannend, doordat er meerde hoofdpersonages waren. Ieder hoofdstuk ging weer over een ander personage. Ik ging helemaal mee in de gedachtes van de personages dat is ontzettend leuk, omdat ik de personages hierdoor ook beter leer kennen en steeds meer over hen wilde weten en dus verder las. Met al die hoofdpersonages was wel iets aan de hand, ik wilde steeds weer weten wat er met ze zou gaan gebeuren, waardoor ik dus weer doorlas. Ook was het boek spannend, omdat ik vond dat Mel Wallis de Vries het boek zo gedetailleerd geschreven heeft, waardoor het net lijkt of ik er zelf ook bij was.
Het boek was ook heel leuk, omdat wat er in het boek staat echt gebeurt zou kunnen zijn, waardoor het boek nog spannender wordt. Ik zelf houd wel van boeken die een beetje waar zouden kunnen zijn.
Het boek was ook zo leuk, omdat ik zelf ook nog best jong ben en de leeftijd van de jongeren niet heel veel scheelt met die van mij, waardoor het nog meer lijkt of ik er net bij zit en ik ook mee leef met de personages in het boek. Ik vond de vormgeving van het boek ook echt heel goed wat het ook leuker maakt om te lezen.
het boek was ook heel leuk, omdat ik het einde van het boek niet zag aankomen en heel verbaasd was. Ik zou graag nog een deel willen van Wild. Er zat een goede plottwist in het boek wat ook heel leuk was. Het boek had een bepaalde sfeer wat het spannend maakt om door te lezen. Het boek was ook lekker beangstigend waar ik zelf wel van houd. Hoe spannender hoe beter.
Kortom, het boek was weer een superthriller! Het boek was goed geschreven, het einde was goed, er zat een goede sfeer aan het boek, het boek was lekker spannend en beangstigend, er zat een goede plottwist in en was goed leesbaar. Ik raad dit boek zeker aan. Het was gewoon weer een heel goed boek van Mel Wallis de Vries.
Boek 3
Boek: haat
Schrijver: Mel Wallis de Vries.
Was een Super goed boek! aanrader! ; )
Boek 4
Boek: Gif.
Schrijvers: Theo Engelen & Marloes Schoonheim.
Overige opdrachten
Leesautobiografie
Faye van Ieperen H3a
Opdracht 1
Lezerstype - groepsopdracht.
- Ik wil dat er veel gebeurt.
- Ik ben gemotiveerd om te lezen, omdat ik lezen leuk vindt.
- Ik lees graag boeken over problemen.
- Ik lees om aan het denken te worden gezet.
- Ik vind het leuk om over boeken te discussiëren.
- Ik wil graag meer weten over de wereld, omdat ik best wel nieuwsgierig ben over de wereld en de mensen die er op leven.
- Ik ben meestal nieuwsgierig naar jongeren die wat ouder zijn dan mij.
- En ik vind dat dit bij mij past omdat ik door dit allemaal graag wil lezen.
Mijn lezerstype is:
Verkennend en ontdekkend lezen.
103 woorden.
. .
Opdracht 2.
Leg de strookjes in volgorde - groepsopdracht.
Verkennend en ontdekkend lezen – niveau 3.
Maar ik denk dat ik nu boeken heb gekozen die in niveau 1 zitten, Omdat die boeken toch altijd wel heel leuk zijn.
36 woorden.
. .
Opdracht 3.
Leesautobiografie.
Bij mij thuis wordt veel gelezen. Ik lees veel en mijn ouders lezen ook graag. Mijn broertje leest ook, maar vindt het niet zo leuk. Wij praten thuis best wel veel over boeken, want we praten graag over boeken, omdat we veel lezen. Als een persoon in het gezin een boek uit heeft word het weer gelezen door een ander persoon uit het gezin. Zo doen ik en mijn moeder het ook vaak. Het boek wat ik nu aan het lezen ben (De Zeven Zussen) is ook van mijn moeder geweest.
Ik heb in de 1e veel boeken van Mal van Vries gelezen zoals Vals en Verstrikt. In de 2e klas veel Thriller boeken ook meestal van Mal van Vries. Ik heb ook veel van Harry Potter gelezen. Het boek Harry Potter en de Relieken van de Dood vond ik wat minder, omdat daar niet echt hele spannende dingen in gebeurde. Het was ook een beetje voorspelbaar vond ik. Ik heb ook het boek Zonder Zusje gelezen. Die vond ik ook wat minder, omdat het niet een boek was waarvan je dacht dat is nou leuk. Ik vond het boek heel zielig en daar hou ik niet zo van. Ik ben een Belevende lezer, omdat ik wel hou van boeken waar veel in gebeurt. Ik heb een boek nodig waar ik zo doorheen kan lezen zonder te stoppen. Ik ben ook wel een beetje een verkennende/ontdekkende lezer, omdat ik wel graag wil dat de hoofdpersoon in het boek iets ouder is dan dat ik ben. Ik heb best wel veel moeite met moeilijke woorden omdat ik dyslectisch ben. Ik vindt het ook best lastig om een leuk boek te kiezen waarvan ik denk: Dat is nou eens een leuk boek.
Het belang van lezen is voor mij het leren van woordenschat en leren lezen. Hoe ouder je wordt hoe moeilijkere boeken je gaat lezen en hoe meer je je woordenschat uitbreidt. Ik vind lezen ook best belangrijk, want als iemand niet kan lezen is het best moeilijk om later een goede baan te vinden. Je moet bijvoorbeeld ook kunnen lezen als je ergens met de trein, bus, auto en vliegtuig ergens heen wil. Je moet verkeersborden kunnen lezen. En zo kun je nog veel meer dingen op noemen waarom je eigenlijk moet kunnen lezen.
Ik lees graag boeken waar veel in gebeurt en het moet spannend zijn zoals ik al zei. Ik hou dus ook echt niet van zielige boeken, want daar wordt ik heel depressief van. Avontuurlijke boeken vind ik ook heel leuk. Ik kies deze boeken door op de kaft te kijken en door de achterkant van het boek te lezen. Als ik een boek ga kopen dan ga ik op internet op zoek naar recensies. Als de recensies slecht zijn koop ik het niet als ze goed zijn wel. Ik vind boeken lezen leuk en ik denk dat iedereen dat eigenlijk wel zou moeten kunnen en doen. Ook de kleintjes.
Verbetering leesautobiografie
Leesautobiografie verbetering.
Faye van Ieperen
H3a
Spellingsfouten:
Vindt: vind/ want het staat in ik-vorm.
Over de wereld: het moet zijn naar de wereld/ want ik had een ander voorzetsel moeten kiezen.
Omdat, Thriller, Belevende en Dat: moet zonder hoofdletter, want het staat niet aan een begin van een zin.
Wat: het moet zijn dat/ Ik had een ander signaal woord moeten gebruiken. En het is geen vraag.
Gebeurde: gebeurt/ moet niet in VT, maar in tegenwoordige TT.
Die: die/ het woord moet zonder hoofdletter en niet aan het begin van een nieuwe zin.
Woorden omdat: woorden, omdat/ omdat is een voegwoord en daar moet altijd een komma achter.
Antwoorden op de vragen.
Waarom? = ik ben nieuwsgierig naar de wereld, omdat ik wil weten waarop ik woon en in wat voor omgeving ik woon
Is niveau altijd heel leuk dan? = ja altijd wel leuk iedere keer als ik een boek ui niveau 1 pak lees ik het meteen door. Ik vind het ook zo leuk, omdat het spannend is.
Raadt ze vaak leuke boeken aan hoe komt dat?= ja mijn moeder raad vaak leuke boeken aan, omdat mijn moeder en ik van de zelfde soort boeken houden.
Regelt je moeder ook de volgende delen?= ja mijn moeder heeft alle delen in huis, dus die zorgt voor de andere delen.
Hoe komt dat?= Ik houd niet van zielige boeken omdat ik meestal moet huilen om zielige boeken en omdat, ik in mijn leven al best wel veel mensen heb verloren vind ik het moeilijk om daarover te lezen.
Hoe pak je dat aan? Boeken kiezen= Ik kijk meestal of de kaft van het boek mij aanspreekt of ik lees de achterkant van het boek. Meestal doe ik het beide.
Valt een boek dan toch soms tegen?= Soms wel, maar meestal niet als er goede recensies zijn vind ik het boek meestal wel leuk.
Is dat hetzelfde als boeken lezen vind je?= nee ik vind dit het belang van lezen. Lezen in boeken is voor mij om te relaxen en je fantasie te gebruiken.
Voorbereiding mondeling
Literatuur presentatie.
Naam: Faye van Ieperen.
Klas: H3a
inhoud presentatie:
- het eerste boek dat ik las in havo 4.
- terugblik op de manier van Boeken kiezen.
- beste boek havo 3.
- overeenkomsten boeken havo 3 + Mindmap.
- mijn ontwikkeling
- mijn doelen voor havo 4.
- mijn plan voor havo 4.
- mijn ideale boek.
Dit is de Mindmap, over alle overeenkomsten in de boeken die ik gelezen heb in havo 3. Dit is de Mindmap, over alle overeenkomsten in de boeken die ik gelezen heb in havo 3.
Terugblik havo 3 en vooruitblik havo 4 en 5