Webquest - Ontwerp je eigen stad

1. Inleiding

Beste leerlingen,

Jullie zitten op school in Maastricht en de meesten van jullie wonen hier ook. Maastricht hoort bij de 25 grootste steden van Nederland. Net als alle andere steden is het een stad met zijn eigen problemen, eigen cultuur en eigen bijzonderheden. Jullie gaan bij deze webquest in groepjes een stad ontwerpen. Een stad die aan een aantal eisen moet voldoen maar ook een stad waarbij jullie fantasie de vrije loop kan nemen. Jullie sluiten af met een presentatie, een plattegrond en verschillende werkstukken. Daarover vinden jullie bij de opdracht meer informatie.

 

Veel (leer)plezier!

 

2. Opdracht

Zoals je net hebt gelezen gaan jullie je eigen stad ontwerpen.

Hierbij komt veel meer kijken dan je vooraf denkt. Bij deze opdracht ga je namelijk je stad tekenen en rekening houden met allerlei zaken waar een stad mee te maken heeft. Hierbij moet je onderzoek gaan doen naar bijvoorbeeld het klimaat, de cultuur, de gebouwen, de wegen, het vervoer, de recreatiemogelijkheden en het bestuur van de stad.

Het mooie van deze opdracht is dat jij zelf uitmaakt waar je stad komt te liggen. Bouw je je stad in het aardbevingsgebied van Groniningen, aan de Zeeuwse kust, op de Veluwe, in de drukke randstad of juist in onze mooie Limburgse heuvels.

Uiteindelijk lever je een werkstuk in met alle onderdelen die nodig zijn. Daarnaast ga je een presentatie geven over jullie zelfgemaakte stad. In de werkwijze zie je een stappenplan en tips die je helpen bij het maken van je eigen stad, dus lees maar snel verder…

Wat lever je in?

Landkaart op A3-papier van jullie stad met alles erop en eraan. Zorg dat jullie namen erop staan!

Werkstuk waarin de 4 verplichte onderdelen uitgewerkt zijn en alle vrije opdrachten die jullie uitgekozen hebben.

Wat doe je?

Presentatie tijdens de markt op vrijdagmiddag waarin jullie over jullie stad vertellen.

3. Werkwijze

3.1 Het werken in groepjes

Het werken in groepjes:

Om een stad te ontwerpen zal jullie groepje verschillende onderdelen moeten onderzoeken. De eerste vier onderdelen zijn verplicht. Daarna mag je twee of meer onderdelen naar keuze uitkiezen en met je groepje uitvoeren.

Je gaat werken in groepjes van 3 of 4 personen uit je eigen klas. Je groepje bestaat uit minimaal 1 meisje en 1 jongen. Denk goed na en kies en groepje waarbij iedereen verschillende inzichten en kwaliteiten heeft. Dat komt je stad ten goede.

Geef de namen van je groepje door aan de betreffende docent.

 

Hieronder vind je veelgestelde vragen en de antwoorden hierop:

Hoeveel tijd heb ik?

Inleverdatum: vrijdag 7 juni.

  • maandag, woensdag en donderdag heb je van 10.30 tot 14.20 de tijd om aan de opracht te werken.
  • Dinsdag zal er een excursie naar Aken voor klas 8BDE.
    Klas 8ACF hebben (een deel van) die dag een stadwandeling.
  • Passend aantal uren huiswerktijd om opdracht volledig af te maken.
  • 2 volledige lesuren (op vrijdag) om de zaken af te ronden en je presentatie voor te bereiden die 's middags gegeven gaat worden.

Wie doet wat?

Schrijf de afspraken op!

  • Je zorgt zelf voor goede afspraken.
  • Iedereen doet evenveel.
  • Je zorgt zelf voor het oplossen van problemen.
  • Discussie voeren mag.

Ik wil wat maar zij niet……

  • Je zult af en toe keuzes moeten maken die niet geheel de jouwe zijn, maar zoek samen naar de oplossing die voor iedereen het meest lijkt op zijn keuze.

Welk materiaal mag ik gebruiken?

  • Je mag gebruik maken van alle informatie op deze webquest.
  • Je mag op internet zoeken.
  • Je maakt je stadsplan op een groot vel. Deze krijgt elk groepje één (denk dus goed na voor je hier op begint te werken).
  • Hoe je tekent is geheel jullie keuze.
  • In het lokaal zijn potloden, stiften, lijm, scharen en wit papier aanwezig. Gekleurd papier kun je om vragen.

Krijgen we een cijfer?

  • Ja dit project wordt beoordeeld. Alle leden van een groep krijgen hetzelfde cijfer. Bij niet werken van 1 lid, kan dit door de groep in de evaluatie worden opgenomen. Het cijfer kan dan voor het betreffende groepslid worden aangepast.
  • Er wordt gelet op inhoud, uitvoering en de evaluatie.

En als het toch niet lukt om samen te werken?

  • Je meldt je bij je docent, in overleg bespreken we de oplossingen.

 

 

3.2 Welke stappen moeten we volgen?

Hoe ga je te werk?

Je gaat nu eerst een aantal basisonderdelen van deze webquest maken (onderdeel 4.1 t/m 4.5).

Onderdeel van je stad

Waar moet je aan denken

4.1 Ruimtelijke Ordening

Voordat je kunt bouwen heb je te maken met de overheid. Je zal toestemming moeten hebben van verschillende overheden om een plan uit te voeren! Je maakt kennis met :

Bestemmingsplan Streekplan

Nota Ruimtelijke Ordening

4.2 Infrastructuur

Denk aan goede wegen, afvoer van water, aanvoer van water, etc. maak de juiste keuzes

4.3 Woningbouw

Voor huizen kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden.

Afhankelijk van hoe je de stad indeelt, moet je voor meer of minder hoogbouw kiezen. Je moet 50.000 of 75.000 inwoners kwijt! Dit houdt in dat je alle inwoners onderdak moet bieden, er zijn geen zwervers in de stad….

4.4 Begroting

Bij deze opdracht ga je al je keuzes noteren die definitief zijn, met het bedrag erachter wat het kost. Totaal mag je niet meer dan 2.500.000 euro uitgeven! Heb je teveel uitgegeven, dan zal je een paar zaken moeten schrappen.

Als je minder dan 1.750.000 EUR hebt uitgegeven, dan moet je je plannen aanpassen. Dit is te weinig om een leuke stad te kunnen maken.

4.5 Klas 8ACF - Middeleeuws Maastricht

 

Bij deze opdracht maak je een brochure over Middeleeuws Maastricht.

4.5 Klas 8BDE Eine deutsche Stadt

Deze week bezoeken we een Duitse stad. Tijdens dit bezoek zullen jullie in groepjes verschillende opdrachten krijgen en moeten maken. Als voorwerk bekijken jullie onderstaand filmpje.

 

Daarnaast kiezen jullie één of twee keuzeonderdelen (onderdeel A t/m L).

Onderdeel van je stad

Waar moet je aan denken

A. Politiek

Je hebt te maken met verschillende politieke partijen en hun keuzes. Als je een stad bouwt terwijl een linkse politieke partij aan de macht is, zal je totaal andere mogelijkheden en problemen tegenkomen dan dat als je een rechtse gemeenteraad hebt.

B. Gemeentelijke Voorzieningen

Je moet keuzes maken uit verschillende voorzieningen. Je moet rekening houden met de hoeveelheid geld die een voorziening kost en hoeveel geld je hebt op het moment dat je begint met de bouw van je stad

C. Elektra

Je moet zorgen voor elektriciteit, maar voor de bouw van je stad moet je ook rekening houden met het milieu. Zorg dus ervoor dat je je stad voorziet van elektra die wordt opgewekt met duurzame energie

D. Trendy Super Store

First you are going to find information about the trendiest goods on the market. You create a store (on paper or computer) and decide on the articles you are going to sell. Then, you are going to interview customers visiting your store to find out what they think. In the end, as a customer yourself, you are going to write an email about a visit to a Trendy SuperStore.

E. Recreatie

1) You are going to create a TV guide for a day of your choice. 

2) You are going to create an outdoor fitness programme.

F. Kunst en cultuur

1) You are going to make a poster about an invention that went bad. 

2) You are going to build up a small exhibition about five endangered, vulnerable or extinct animals in Europe / the Netherlands / your city.

G. Hoe ziet het leven van een inwoner eruit?  You are going to talk and write about things you have experienced in your life so far.
H. Gebouwen 

1) Bij deze opdracht ontwerpen jullie je eigen gemeentehuis.

2) Je gaat zelf je eigen duurzame ecohuis bedenken en ontwerpen.

3) Je maakt je eigen geodome woning van karton.

I. Toeristische attracties

You are going to create a web page to tell families with teens about Sydney. 
J. Muziek

1) In dit onderdeel van de webquest ga je zelf een lied schrijven over jullie stad. 

2) Bij deze opdracht ga je eerst onderzoeken welke functies muziek kan hebben, voor welke doelgroepen muziek op welke manier wordt ingezet en wat de boodschap van de muziek kan zijn.

K. Natuur in de stad

1) Maak je eigen insectenhotel of bijenhotel. 

2) Bij deze opdracht ga je een aantal parken bekijken en ideeën opdoen. Daarna gaan jullie je eigen stadspark ontwerpen. 

L. De smakelijke stad Bij deze opdracht gaan jullie je eigen eten of lekkernij bedenken en maken. 

 

En bedenk niets is voor niets. Om je stad te bouwen heb je maximaal 2.500.000 euro. Elk onderdeel dat je wilt bouwen kost geld. Omdat je binnen je budget moet blijven, kun je alleen door keuzes te maken je stad compleet maken.

Bij de verschillende onderdelen staan de prijzen aangegeven van elk onderdeel dat je kunt kiezen. Zorg er dus voor dat je begroting klopt voor je gaat tekenen!

3.3 Hoe maak je een stadsplattegrond

Hoe maak je je stadsplattegrond?

  • Je maakt een tekening van hoe jullie stad eruit komt te zien (op een A2-vel).
  • Je zorgt voor een duidelijke legenda (op een apart A4’tje), waaruit duidelijk blijkt welke onderdelen in jullie tekening zichtbaar zijn.
  • Je stad heeft 50.000 of 75.000 inwoners. De stadsomvang bepaalt mede je keuzemogelijkheden!
  • De grootte van de gemeente wordt bepaald door én de stad én het buitengebied van de stad.
  • Voor jullie je tekening kunnen maken maken jullie eerst de basisonderdelen van deze webquest (4.1 t/m 4.4). Daarna maken jullie nog 2 of meer keuze onderdelen (H5).

Je hebt via de werkbladen allerlei keuzes gemaakt van wat er in jouw stad moet worden gebouwd. Nu ga je aan de hand van de door jullie gemaakte keuzes de stad tekenen.

Alle onderdelen die jullie gekozen hebben op de werkbladen moeten in de stad voorkomen. Denk erom dat je bij het tekenen rekening houdt met alle gevolgen die het plaatsen van een onderdeel kan hebben op zijn omgeving. Voor het tekenen van de stad gebruik je het grote tekenvel dat je hebt gekregen. Voor het maken van de legenda maak je gebruik van bijgevoegde legenda of je maakt zelf een apart A4’tje. Let erop dat je zowel bij de legenda als de tekening gebruik maakt van de verschillende kleuren en/of vormen:

 

Kleur

Geeft aan

Zwart

Wegen

Blauw

Water

Donker Groen

Bos

Licht groen

Gras

Grijs

Industrie

Geel

Kantoren/bedrijven

Wit (teken wel lijnen!)

winkels

Paars/rose

Woongebied

 

Je geeft zelf aan met verschillende vormen als lijnen, dubbele lijnen, stippen enzovoorts hoe je verschil aangeeft tussen de verschillende keuzes die jij maakt. Zo kun je bijvoorbeeld een flat als een paars vlak tekenen met strepen als het 10 hoog is en met stippen als hij 5 hoog is.
Je maakt zelf in je legenda duidelijk wat je precies aanduidt met je eigen figuurtjes.

Als de opdracht naar jullie zin is en compleet dan kun je je voorbereiden voor de presentatie. Vrijdagmiddag lever je een net mapje met werkbladen, opdrachtvellen, de tekening en de legenda in bij je docent.

4. Basis onderdelen

De volgende onderdelen vormen de basis van je stadsontwerp. Deze vier onderdelen moeten zijn uitgewerkt en zichtbaar zijn in je plattegrond of apart op papier.

 

Onderdeel van je stad

Waar moet je aan denken

4.1 Ruimtelijke Ordening

Voordat je kunt bouwen heb je te maken met de overheid. Je zal toestemming moeten hebben van verschillende overheden om een plan uit te voeren! Je maakt kennis met :

Bestemmingsplan Streekplan

Nota Ruimtelijke Ordening

4.2 Infrastructuur

Denk aan goede wegen, afvoer van water, aanvoer van water, etc. maak de juiste keuzes

4.3 Woningbouw

Voor huizen kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden.

Afhankelijk van hoe je de stad indeelt, moet je voor meer of minder hoogbouw kiezen. Je moet 50.000 of 75.000 inwoners kwijt! Dit houdt in dat je alle inwoners onderdak moet bieden, er zijn geen zwervers in de stad….

4.4 Begroting

Bij deze opdracht ga je al je keuzes noteren die definitief zijn, met het bedrag erachter wat het kost. Totaal mag je niet meer dan 2.500.000 euro uitgeven! Heb je teveel uitgegeven, dan zal je een paar zaken moeten schrappen.

Als je minder dan 1.750.000 EUR hebt uitgegeven, dan moet je je plannen aanpassen. Dit is te weinig om een leuke stad te kunnen maken.

4.5 Klas 8ACF - Middeleeuws Maastricht

 

Bij deze opdracht maak je een brochure over Middeleeuws Maastricht.

4.5 Klas 8BDE Eine deutsche Stadt

Deze week bezoeken we een Duitse stad. Tijdens dit bezoek zullen jullie in groepjes verschillende opdrachten krijgen en moeten maken. Als voorwerk bekijken jullie onderstaand filmpje.

 

4.1 Ruimtelijke ordening

Voordat je kunt bouwen heb je te maken met de overheid. Je zal toestemming moeten hebben van verschillende overheden om een plan uit te voeren! Je maakt kennis met :

Bestemmingsplan Streekplan

Nota Ruimtelijke Ordening

Afbeeldingsresultaat voor nederlandse provincies

Om aan dit onderdeel te werken heb je een werkblad nodig.

Hieronder vind je daarvoor het bestand dat je kunt downloaden.

Dit werkblad is ook voor ieder groepje eenmaal geprint te verkrijgen bij de docent.

 

Klik hieronder op de link voor het digitale bestand

Open bestand Onderdeel 4.1 - Ruimtelijke Ordening

4.2 Begroting

Bij deze opdracht ga je al je keuzes noteren die definitief zijn, met het bedrag erachter wat het kost. Totaal mag je niet meer dan 2.500.000 euro uitgeven! Heb je teveel uitgegeven, dan zal je een paar zaken moeten schrappen.

Als je minder dan 1.750.000 EUR hebt uitgegeven, dan moet je je plannen aanpassen. Dit is te weinig om een leuke stad te kunnen maken.

Afbeeldingsresultaat voor koffertje begroting

Om aan dit onderdeel te werken heb je een werkblad nodig.

Hieronder vind je daarvoor het bestand dat je kunt downloaden.

Dit werkblad is ook voor ieder groepje eenmaal geprint te verkrijgen bij de docent.

 

Klik hieronder op de link voor het digitale bestand

Open bestand Onderdeel 4.4 - Begroting

4.3 Infrastructuur

Denk aan goede wegen, afvoer van water, aanvoer van water, etc. maak de juiste keuzes.

Afbeeldingsresultaat voor infrastructuur

Om aan dit onderdeel te werken heb je een werkblad nodig.

Hieronder vind je daarvoor het bestand dat je kunt downloaden.

Dit werkblad is ook voor ieder groepje eenmaal geprint te verkrijgen bij de docent.

 

Klik hieronder op de link voor het digitale bestand

Open bestand Onderdeel 4.2 - Infrastructuur

4.4 Woningbouw

Voor huizen kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden.

Afhankelijk van hoe je de stad indeelt, moet je voor meer of minder hoogbouw kiezen. Je moet 50.000 of 75.000 inwoners kwijt! Dit houdt in dat je alle inwoners onderdak moet bieden, er zijn geen zwervers in de stad…

Afbeeldingsresultaat voor woningbouw

Om aan dit onderdeel te werken heb je een werkblad nodig.

Hieronder vind je daarvoor het bestand dat je kunt downloaden.

Dit werkblad is ook voor ieder groepje eenmaal geprint te verkrijgen bij de docent.

 

Klik hieronder op de link voor het digitale bestand

Open bestand Onderdeel 4.3 - Woningbouw

4.5 Gemeentelijke Voorzieningen

Je moet keuzes maken uit verschillende voorzieningen. Je moet rekening houden met de hoeveelheid geld die een voorziening kost en hoeveel geld je hebt op het moment dat je begint met de bouw van je stad.

Gerelateerde afbeelding

Om aan dit onderdeel te werken heb je een werkblad nodig.

Hieronder vind je daarvoor het bestand dat je kunt downloaden.

Dit werkblad is ook voor ieder groepje eenmaal geprint te verkrijgen bij de docent.

 

Klik hieronder op de link voor het digitale bestand

Open bestand Onderdeel 4.5 - Gemeentelijke voorzieningen

4.6 Elektra

Je moet zorgen voor elektriciteit, maar voor de bouw van je stad moet je ook rekening houden met het milieu. Zorg dus ervoor dat je je stad voorziet van elektra die wordt opgewekt met duurzame energie.

Afbeeldingsresultaat voor stroomnet

Om aan dit onderdeel te werken heb je een werkblad nodig.

Hieronder vind je daarvoor het bestand dat je kunt downloaden.

Dit werkblad is ook voor ieder groepje eenmaal geprint te verkrijgen bij de docent.

 

Klik hieronder op de link voor het digitale bestand

Open bestand Onderdeel 4.6 - Elektriciteitsvoorzieningen

4.7 Excursie - Eine deutsche Stadt

Deze week bezoeken we een Duitse stad. Tijdens dit bezoek zullen jullie in groepjes verschillende opdrachten krijgen en moeten maken.Als voorwerk bekijken jullie onderstaand filmpje.

5. Keuze onderdelen

Onderdeel van je stad

Waar moet je aan denken

A. Politiek

Je hebt te maken met verschillende politieke partijen en hun keuzes. Als je een stad bouwt terwijl een linkse politieke partij aan de macht is, zal je totaal andere mogelijkheden en problemen tegenkomen dan dat als je een rechtse gemeenteraad hebt.

B. Gemeentelijke Voorzieningen

Je moet keuzes maken uit verschillende voorzieningen. Je moet rekening houden met de hoeveelheid geld die een voorziening kost en hoeveel geld je hebt op het moment dat je begint met de bouw van je stad

C. Elektra

Je moet zorgen voor elektriciteit, maar voor de bouw van je stad moet je ook rekening houden met het milieu. Zorg dus ervoor dat je je stad voorziet van elektra die wordt opgewekt met duurzame energie

D. Trendy Super Store

First you are going to find information about the trendiest goods on the market. You create a store (on paper or computer) and decide on the articles you are going to sell. Then, you are going to interview customers visiting your store to find out what they think. In the end, as a customer yourself, you are going to write an email about a visit to a Trendy SuperStore.

E. Recreatie

1) You are going to create a TV guide for a day of your choice. 

2) You are going to create an outdoor fitness programme.

F. Kunst en cultuur

1) You are going to make a poster about an invention that went bad. 

2) You are going to build up a small exhibition about five endangered, vulnerable or extinct animals in Europe / the Netherlands / your city.

G. Hoe ziet het leven van een inwoner eruit?  You are going to talk and write about things you have experienced in your life so far.
H. Gebouwen 

1) Bij deze opdracht ontwerpen jullie je eigen gemeentehuis.

2) Je gaat zelf je eigen duurzame ecohuis bedenken en ontwerpen.

3) Je maakt je eigen geodome woning van karton.

I. Toeristische attracties

You are going to create a web page to tell families with teens about Sydney. 
J. Muziek

1) In dit onderdeel van de webquest ga je zelf een lied schrijven over jullie stad. 

2) Bij deze opdracht ga je eerst onderzoeken welke functies muziek kan hebben, voor welke doelgroepen muziek op welke manier wordt ingezet en wat de boodschap van de muziek kan zijn.

K. Natuur in de stad

1) Maak je eigen insectenhotel of bijenhotel. 

2) Bij deze opdracht ga je een aantal parken bekijken en ideeën opdoen. Daarna gaan jullie je eigen stadspark ontwerpen. 

L. De smakelijke stad Bij deze opdracht gaan jullie je eigen eten of lekkernij bedenken en maken. 

A. Politiek

Je hebt te maken met verschillende politieke partijen en hun keuzes. Als je een stad bouwt terwijl een linkse politieke partij aan de macht is, zal je totaal andere mogelijkheden en problemen tegenkomen dan dat als je een rechtse gemeenteraad hebt.

Afbeeldingsresultaat voor tweede kamer

Om aan dit onderdeel te werken heb je een werkblad nodig.

Hieronder vind je daarvoor het bestand dat je kunt downloaden.

Dit werkblad is ook voor ieder groepje eenmaal geprint te verkrijgen bij de docent.

 

Klik hieronder op de link voor het digitale bestand

Open bestand Onderdeel 5A - Politiek

B. Trendy Super Store

1. Opening of a trendy super store

First you are going to find information about the trendiest goods on the market. You  create a store (on      paper or computer) and decide on the articles you are going to sell. Then, you are going to interview   customers visiting your store to find out what they think. In the end, as a customer yourself, you are going to write an email about a visit to a Trendy SuperStore.

 

 

 

 

 

Open bestand Trendy super store

C. Recreatie

1. Your favourite TV day...

You are going to create a TV guide for a day of your choice. You are also going to make a TV announcement (audio or video) telling viewers what they can expect today. First you are going to compare TV listings in various English-speaking countries. Then you are going to draw up your favourite TV day and create the listing. Next you are going to write two short descriptions of actors or artists appearing in some of the programmes. Finally you are going to record an announcement.

Open bestand Your favourite TV day

2. Outdoor fitness programme

You are going to create an outdoor fitness programme. First you are going to find a video you want to show everybody joining your fitness programme with the latest facts about fitness. Then you are going to find information about outdoor fitness programmes around the world to create your own. Next you are goingto interview some of the people who want to join, to find out what they want to do. Finally, you are going to create a flyer on which you introduce the programme, give fitness tips, describe an Exercise of the Day and let some people talk about their experiences.

 

 

 

 

 

Open bestand Create an outdoor fitness programme

D. Kunst en cultuur

1. New inventions - things that went bad

You are going to make a poster about an invention that went bad. First you are going to look up information about such inventions. You  are going to fill in a form. Then you are going to prepare an imaginary    conversation with the inventor (who may no longer be alive): you invite him / her for an interview, and try and find out how the invention worked, and what went wrong. Then you create a poster with information about  two inventions and what happened.

 

 

 

 

 

 

Open bestand New inventions that went bad

2. Endangered animals - exhibition

You are going to build up a small exhibition about five endangered, vulnerable or extinct animals in Europe / the Netherlands / your city. First you are going to look for information about animals, and write notes. Second you are going to write informationcards for your exhibition that visitors can read. Then you are going to talk with the visitors to your exhibition and give advice about what to do.

 

 

 

 

 

Open bestand Exhibition endangered animals

E. Hoe ziet het leven van een inwoner eruit

1. Let's talk about when you were young.....

You are going to talk and write about things you have experienced in your life so far. First, you are going to find out what other people think are the most important moments in their lives. Then you decide which events in your life have been special. You create a timeline for that. Then you are going to practise talking about some of these experiences with a classmate. Finally, you are going to start a chat discussion about other experiences with a different classmate.

Open bestand When you were young

F. Gebouwen

1. Het Gemeentehuis - perspectieftekenen

Elke stad heeft zijn eigen gemeentehuis. Een gemeentehuis (ook: raadhuis of stadhuis) is een gebouw waarin de ambtenaren van de gemeente, de burgemeester en wethouders werken en waar de gemeenteraad vergadert. Bij deze opdracht ontwerpen jullie je eigen gemeentehuis.

De meeste gemeentehuizen voldoen aan een aantal kenmerken die je kunnen helpen in je ontwerp;

  • Het is een gebouw van allure en status.
  • Het is vaak groot van formaat met meerdere verdiepingen.
  • Het staat op een centrale plek in de stad, meestal op een plein. Dus van alle kanten interessant om te bekijken.
  • Wel een duidelijke voorgevel met een aantrekkelijke en duidelijke ingang (bijv. grote trappen/pilaren/entree/overkapping)

Stappenplan onderdelen:

  1. Zoek eerst afbeeldingen van verschillende gemeentehuizen en maak hier een collage van. Schrijf hierbij de kenmerken die opvallen (zoek naar verschillende stijlen)
  2. Maak schetsen die leiden tot het uiteindelijke ontwerp van jullie gemeentehuis.
  3. Teken het vooraanzicht van jullie gemeentehuis. Laat duidelijk zien van welk materiaal het gemeentehuis wordt gemaakt in textuur bewerking en kleur.
  4. Tijdens de tekenlessen hebben jullie geleerd hoe je een perspectieftekening moet maken. Teken jullie gemeentehuis in perspectief op een A3 papier.

Aandachtspunten perspectieftekening:

  • Werk je op liggend of staand formaat papier?
  • Begin met een horizon en plaats v1 en v2
  • Start met je hoofdvorm/blok en maak vervolgens in- en uitbouwen
  • Er zijn instruktiebladen aanwezig, bekend uit de lessen, om je te helpen.


Alle bovenstaande onderdelen lever je in.

2. Ontwerp je eigen Tiny house

Je gaat zelf je eigen duurzame ecohuis bedenken en ontwerpen. Hiervan maak je een gedetailleerde plattegrond en/of dwarsdoorsnede. Daarnaast benoem je de ruimtes en onderdelen van je huis. Geef duidelijk aan welke eco-elementen je hebt gebruikt.

  • Op you-tube vind je verschillende kanalen waar je informatie en ideeën op doet over jullie ontwerp. Voorbeelden zijn exploring alternatives of living big in a tiny house. Bekijk een aantal van deze filmpjes en begin dan langzaam te schetsen en te bedenken hoe jullie je tiny house willen inrichten.
  • Zoek informatie over de toegestane grootte van een tiny house. Om ermee over de weg te rijden is er namelijk een maximale toegestane lengte en breedte. Om het een tiny house te mogen noemen zijn er weer andere maten en afspraken.
  • Zet de gekozen buitenmaten om in een tekening op schaal en maak de gedetailleerde plattegrond. (Gebruik een A4 of A3 papier.)
  • Via een legenda maak je duidelijk welke ruimte voor wat bedoeld is en welke meubels waar staan.
  • Via een collage laat je zien voor welke spullen en kleuren je hebt gekozen en hoe dit bijdraagt aan een duurzame samenleving.

Bronnen Tiny House:

 

3. Maak je eigen Geodome

Richard Buckminster Fuller, een Amerikaanse uitvinder en architect die leefde van 1895 tot 1983 is de uitvinder van de geodome. Een geodome, of ook wel geodetische koepel genoemd, is gebaseerd op de verdeling van de icosaëder (1 van de Platonische lichamen). Het voordeel van deze constructie is dat hij zelfdragend is en materiaalbesparend. Ze worden niet alleen gebruikt als plantenkas of open constructie bij speelterreinen (denk aan de DinoDome in Gaia Zoo) maar ook als woning.

Opdracht:

  • Je maakt je eigen geodome woning van karton.
  • In de bijlage lees je een stappenplan hoe dit uit te voeren.
  • Laat 1 zijkant  / driehoek weg zodat je je geodome ook kunt inrichten.
  • Voor extra hulp en ondersteuning bekijk je onderstaand filmpje.

Filmpje: Bouw een geodome

Open bestand Maak je eigen Geodome - huis

G. Toeristische attracties

1. Tourist attractions in Town - Sydney, Australia

You are going to create a web page to tell families with teens about Sydney. First you are going to find information on the best tourist attractions in town. Then you are going to choose your favourite attraction and make notes about it. Next you select the best three for your web page and write advice and instructions about them. You will also film a short video clip in which a tourist asks for directions.

Open bestand tell families with teens about Sydney

H. Muziek

A. Schrijf je eigen ode aan de stad

In dit onderdeel van de webquest ga je zelf een lied schrijven over jullie stad. Er zijn veel liedjes geschreven waarin de stad een grote rol speelt. Deze ga je eerst onderzoeken en beluisteren. Daarna gaan jullie zelf aan de slag!

 

Open bestand Ode aan je eigen stad

 

B. Muziek en reclame

Reclamemuziek heeft grote invloed op het waarnemen van een reclame. Door verschillende muzikale keuzes kun je een reclame op verschillende manieren ervaren. Je kunt er bijvoorbeeld een bepaalde betekenis aangeven. Bij deze opdracht ga je eerst onderzoeken welke functies muziek kan hebben, voor welke doelgroepen muziek op welke manier wordt ingezet en wat de boodschap van de muziek kan zijn.

Uiteindelijk maak je met je groepje je eigen reclame jingle die je kan laten horen tijdens de presentatiemarkt!

Open bestand Maak je eigen reclame jingle

I. Natuur in de stad

A. Maak je eigen insectenhotel of bijenhotel.

Insecten zijn over het algemeen nuttige en leuke beestjes die helpen in de tuin. Bijen en hommels bestuiven de planten, lieveheersbeestjes en gaasvliegen eten bladluizen en vlinders maken het zomergevoel compleet. Met een insectenhotel in je tuin kun je ze een handje helpen, naar je tuin lokken en de biodiversiteit stimuleren. Het helpt ze schuilen voor slecht weer, geeft ruimte voor het leggen van eitjes en biedt ze een plek om te overwinteren. Je kunt een insectenhotel kopen in je tuincentrum of bij de bouwmarkt, maar zelf bouwen van een paar oude planken is leuker en erg makkelijk. Hier een stappenplan en hulp bij het kiezen van de juiste vulling om de gewenste insecten naar je tuin te lokken.

Open bestand Stappenplan insectenhotel

Open bestand Bijenhotel maken

B. Ontwerp je eigen stadspark

Als je aan New York denkt, denk je niet alleen aan het Vrijheidsbeeld maar ook aan Central Park. En net als New York heeft elke stad zijn eigen park; Het Vondelpark in Amsterdam, het Zuiderpark in Den Bosch of het stadspark in Maastricht.

Bij deze opdracht ga je een aantal parken bekijken en ideeën opdoen. Daarna gaan jullie je eigen stadspark ontwerpen. Denk goed na over de volgende vragen om tot een goed stadspark te komen: 

1) Hoe groot word je stadspark? 

2) Wat is de functie van je stadspark? 

  • Kun je er zwemmen? 
  • Is er een strand? 
  • Is er een sportveld? 
  • Kun je er barbecuen?
  • Mag je er met de hond komen? 
  • Is er een speeltuin? 
  • Hoeveel bomen, struiken en/of planten zijn er? 
  • Etc. 

Maak en plattegrond van je stadspark op een A4'tje. 

Op de plattegrond van je stad als geheel, maak je je stadpark gewoon groen en hoef je niet alle details te tekenen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

J. De smakelijke stad

Laat jullie stad lekker over de tong gaan met dat ene specifieke product dat onlos-smakelijk- verbonden is met jullie stad. Ieder stad, streek heeft zijn eigen lekkernij en sommige van die producten zijn zo bekend en lekker dat ze ver buiten de stad/provinciegrenzen gegeten worden. Bij deze opdracht gaan jullie je eigen eten of lekkernij bedenken en maken. Tijdens de markt kunnen jullie je product laten proeven aan medeleerlingen, ouders en andere bezoekers.

 

Open bestand De smakelijke stad. Kookopdracht

6. Bronnen

Alle bronnen en stappenplannen zijn verweven in de opdrachten. Alle documenten liggen klaar in de klas.

 

 

7. Beoordeling

Bij deze opdracht word je op verschillende elementen beoordeeld:

- Hoe is de samenwerking gegaan? Heeft iedereen zich aan de afgesproken taken gehouden?

- Is je stadsplattegrond af en compleet? Heb je een legenda toegevoegd?

- Hoe ziet je plattegrond eruit? Is de lay-out verzorgd?

- Heb je alle basisopdrachten gemaakt? Zijn deze samengevoegd in een netjes verzorgd werkstuk?

- Heb je voldoende plaatjes en afbeeldingen toegevoegd?

Heb je naast de basisopdrachten alle overig gevonden info ook toegevoegd? 

- Hebben jullie (voldoende) keuze opdrachten gemaakt? Zijn alle genomen stappen ook ergens terug te vinden?

- Is in jullie werkstuk ook iets te vinden over de excursie of de wandeling?

- Hoe is de presentatie gegaan? Hebben jullie je stadsplattegrond mooi tentoongespreid? En ook al jullie andere gemaakte werkstukken?

  • Het arrangement Webquest - Ontwerp je eigen stad is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2020-01-24 19:10:08
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Hier vind je een webquest voor de projectweek. Het thema is: De Stad!
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VWO 2; PO groep 3; VO; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; Primair onderwijs; VMBO theoretische leerweg, 1; PO groep 4; Volwasseneneducatie, Niveau 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; HAVO 4; HAVO 1; PO groep 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VWO 6; VMBO gemengde leerweg, 1; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; VMBO theoretische leerweg, 2; PO groep 8; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; PO groep 7; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; PO groep 6; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; PO groep 5; PO groep 2; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; HAVO 5; Praktijkonderwijs; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Speciaal basisonderwijs; Volwasseneneducatie, Niveau 2; VWO 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; SO; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    webquest

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Projectweek BLS. (2019).

    Webquest - Ontwerp je eigen stad

    https://maken.wikiwijs.nl/141941/Webquest___Ontwerp_je_eigen_stad

    Team Wikiwijs. (2018).

    Sjabloon Webquest 2018

    https://maken.wikiwijs.nl/125479/Sjabloon_Webquest_2018