Domina - persoonlijk profileren

Domina - persoonlijk profileren

Persoonlijk profileren

Domina Niemeijer-Zwier

Klas  M6JF4A
SLB'er Marjolijn Zwolsman
Student nr. 0199112
Examinator  Marcella Hoog & Marjolijn Zwolsman

Onderzoekt zichzelf & ontwikkelt een visie

D1-K1-W1 : Onderzoekt zichzelf

D1-K1-W2 : Verkent de ontwikkelingen in de wereld waar hij deel van uitmaakt en zoekt daarin zijn mogelijkheden

Persoonlijk profiel

Kernkwaliteit : Enthousiasme

Ik sta heel enthousiast en positief in het leven, word van veel dingen vrolijk en ben eigenlijk nooit echt ongelukkig!

 

Valkuil : Impulsiviteit

Vaak doe ik eerst en denk ik daarna, over hoe het anders had gekund. Meestal is het niet nodig omdat ik overal een positieve/creatieve draai aan geef.

 

Allergie : Pessimisme

Ik ben heel enthousiast, positief en vrolijk, pessimisme is daarom een grote allergie van me. Ik vind het heel lastig om met mensen om te gaan of samen te werken die erg negatief zijn.

 

Uitdaging : Realisme

Het lijkt me fijn om af en toe iets realistischer te denken en in het leven te staan, omdat al die spontane ideeën soms teveel zijn of niet haalbaar.

Onderzoek & visie op de toekomst

 

Kletsen bij DOMIEN!

Ik hoop over 5 jaar mijn eigen bedrijf te openen : een koffiehuis!
Het liefst in samenwerking met mensen met een (auditieve) beperking, zodat je in gebarentaal je koffie, thee en taartje kan bestellen!

Als jong meisje wilde ik al mijn eigen koffiehuis, zelf lekkere taarten en mooie koekjes bakken en mijn passie voor koffie de hele dag mogen uiten. Nu ik stage loop bij Kentalis en heb gezien hoe lastig het is om als slechthorend/doof persoon aan een werk- , stageplek of dagbesteding te komen, wil ik mijn beide passies graag combineren :  een koffiehuis in samenwerking met mensen met een auditieve beperking.
Het lijkt me ontzettend gaaf om de horende en de dove wereld een stukje dichter bij elkaar te brengen, door iets wat iedereen doet, namelijk genieten van een kop koffie/thee en iets lekkers. Door de horende mensen te laten bestellen in gebarentaal komen de 2 werelden op een hele simpele en laagdrempelige manier samen.

Ik merk op mijn stageplek, maar ook aan andere dove mensen die ik spreek, dat ze altijd het idee hebbben dat ze een streepje achter lopen op horende mensen, ze kunnen iets niet wat voor ons (horenden) heel normaal is. Ik zou heel graag met dove mensen willen samenwerken en op deze manier hun zelfvertrouwen een beetje op krikken en zo dat ene streepje samen weg te werken.

Inspiratie!
1e gebarentaal-koffiebar opent in Amsterdam.

Inspiratie!!
2e koffiebar met gebarentaal in Amsterdam.

Inspiratie!!!
Leer om je koffie + lekkers in gebarentaal te bestellen!

NGT - handalfabet
NGT - handalfabet

Samenwerken & een bijdrage leveren aan de maatschappij

D1-K1-W3 : Levert een bijdrage aan de wereld en zijn directe leefomgeving

Samenwerking

 

Opleiding 

Tijdens deze opleiding heb ik veel moeten samenwerken, ik heb daarom 2 klasgenoten, met wie ik veel en prettig samen heb gewerkt afgelopen jaar, gevraagd mij te beoordelen op de manier waarop ik samenwerk, mijn valkuilen en sterke punten.

 

Scouting

Ik geef elke zaterdagochtend leiding op scouting, aan meiden van de leeftijd 12 t/m 16 jaar. Dit doe ik samen met 4 leeftijdsgenoten, mijn mede-leiding. Tijdens een opkomst, kamp of voorbereiding hiervan moeten we veel, goed en functioneel kunnen samenwerken. Ik heb ze daarom gevraagd om mij te 'beoordelen' op onze samenwerking met mij.

Bijdrage & voorstel

Het hebben van een slechthorend/doof kind zorgt voor veel nieuwe informatie. Echter is er weinig globale informatie te vinden over slechthorende/dove kinderen en wat je kunt doen wanneer zoiets voorkomt in jouw gezin. De organisatie Kentalis is gespecialiseerd in mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn. Ouders van de kinderen die wonen bij Kentalis vinden het zelf soms best lastig om te communiceren met hun zoon of dochter. Wij gaan daarom samen met Kentalis en een consultatiebureau (GGD) in Groningen in overleg om een poster te maken voor deze ouders. In deze poster komt globale informatie over de stappen die je kunt gaan maken wanneer je te horen krijgt dat je kind slechthorend of doof is. Zo hebben ouders sneller informatie bij elkaar en kan het helpen om het proces geleidelijke(r) te laten verlopen.

Deze poster is een grote meerwaarde voor (nieuwe) ouders en Kentalis, door de bovengenoemde punten. Het brengt rust bij de ouders. Het hebben van informatie maakt de stap/overgang vaak makkelijker. Op deze poster zal Kentalis genoemd worden omdat zij hierin gespecialiseerd zijn. Voor hen is dit dan ook een fijne manier om kennis over te brengen naar ons zodat dit weer op de poster kan. Wij gaan proberen om deze poster ook bij een consultatiebureau/huisarts op te hangen zodat de ouders daar gelijk kunnen zien waar ze moeten zijn als bij hen in het gezin voorkomt.

Voorbeelden van informatie voor op de poster :

Wij betrekken Kentalis hierbij omdat deze organisatie ons veel informatie kan geven. Ook zullen zij deze problemen vast vaker tegenkomen. Uit ervaring van stageplekken hebben wij ervaren dat er te weinig kennis is onder nieuwe ouders met nieuwgeboren dove kinderen. Echter is er ook weinig informatie over te vinden bij een consultatiebureau. Wij zullen navraag doen bij de personeelsleden van Kentalis en de consultatiebureaus.

Bron : Kentalis

Samenwerking : Kirsten Hulshoff & Mirte Oldenziel.

 

Hoofd - Hart - Handen

Voor het onderdeel hoofd, hart en handen heb ik gekozen om een casus vanuit mijn stage te schrijven. Om op deze manier mijn werkwijze met hoofd (denken), hart (emoties) en handen (doen) het best te kunnen omschrijven.

Casus

Deze casus is afgeleid uit een MIC-melding over L, geschreven door collega L.


L kwam redelijk goed binnen van dagbesteding, wel moe zei ze en ze had het koud. Had haar konijnen-pyjama-pak aangedaan en kwam aan tafel fruit eten. Daarna ging ze tv kijken op haar kamer en mocht ze bellen met moeder. Ze begon het gesprek meteen over een foto die geprint moest worden, groot, net zo groot als Jannes op haar slaapkamer deur. Dit moest moeder doen thuis dit weekend. Moeder vertelde dat ze wel een foto kon printen op a4 papier (liet dit zien aan L) maar niet groot. Dat deze wel besteld was bij de winkel (niet zo groot als Jannes maar wel groot) maar dat ze niet wist of die morgen al klaar was, maar dat moeder morgen naar de winkel zou gaan om te kijken. L was meteen bij het bellen al gespannen en dit liep steeds meer op. Had het alleen maar over groot, zelfde als Jannes, niet lang wachten morgen klaar. Dit herhaalde zich steeds heftiger. Moeder heeft het gesprek proberen te stoppen, toen begon L erg te jammeren, en ‘mama, mama, mama’ te zeggen. Moeder heeft het gesprek geprobeerd op een ander onderwerp te draaien maar dit ging ook niet. Ik heb moeder verzocht ‘Doei’ te zeggen tegen L, want de spanning liep alleen maar op. Moeder heeft uiteindelijk opgehangen, en ik had in tussen tijd al aan Domina gevraagd of ze iemand van de buren wou gaan halen. Collega R kwam binnen op het moment dat L net op stond van haar stoel en vloog meteen collega R aan. Slaan, schoppen, bijten. Collega R en ik hebben L op haar bed neer gelegd en hebben haar met z’n tweeën gefixeerd. Hier is ze nog een poosje (+- 15a 20 min) flink boos geweest. Haar ogen stonden heel raar, schreeuwde een paar keer erg hard NEEEE!! En had veel weerstand. De weerstand was alleen op collega R gericht, en collega R heeft ook krassen in haar hek en armen.  Als collega R vroeg knuffel of verzoek ontspan dan schreeuwde ze heel hard NEEEE!! Als ik om een knuffel vroeg leek ze iets meer te ontspannen, maar nog niet genoeg dat we haar volledig los durfden te laten. Dit wel beetje bij beetje gedaan en uiteindelijk heb ik haar beet gepakt en gaf ze me een knuffel, zodra collega R over haar schouder ofzo wreef kreeg ze meteen een stoot of slag. Er voor gekozen dat collega R uit zicht zou gaan. Daarna kwam ze vrij direct tot huilen, en kon ik met haar communiceren. Ze was nog wel gespannen en keek nog donker. Met haar besproken dat mama a4 kan printen en de winkel een grote foto maakt. Wachten moeilijk zegt ze steeds. Ze is uiteindelijk in bad geweest, zat hier ook nog steeds vrij donker maar met het uit bad gaan kwamen er voorzichtig weer wat grapjes. Daarna pyjama aan en aan tafel gegeten. Ook hier was ze nog niet volledig ontspannen, maar kwamen er wel weer wat grapjes en had ze weer wat communicatie met E. Na het eten even op haar mobiel geweest (muziek luisteren) en daarna map besproken, agenda gekruist en voeten gemasseerd. Daarna lekker gaan slapen.

 

Het feit dat ze op collega R gericht was, lag niet aan collega R, maar had op ieder ander gericht kunnen zijn.

 

 

 

 

Hoofd - Hart - Handen

Hoofd

Tijdens situaties als deze wil ik altijd meteen helpen, in elke vorm : fixeren, hulp halen, letten op de andere cliënten en de dienst ‘gewoon’ door draaien. Dit doe ik dan ook meteen.

Ik ben op donderdagmiddag vaak gefocust op het bel-moment van L met haar moeder, vaak bouwt er tijdens dit moment veel spanning op bij L en als we daar als begeleiding op tijd bij zijn kunnen we haar beschermen tot een uitbarsting. Daarom is er altijd begeleiding bij het bellen en is de andere collega gericht op de groep en staat als achterwacht bij L.

Ik heb L gelukkig nog nooit hoeven fixeren, dit omdat ik meestal word ingezet als achterwacht en ook omdat ik mijn training fixeren nog niet heb afgerond.

 

Hart

Situaties als deze gaan me altijd aan het hart, zo schrijnend om te zien hoe een client, door bijvoorbeeld onduidelijkheid, zo zichzelf kwijt kan raken. Wat niet alleen vervelend is voor de client zelf, maar ook voor haar omgeving.

Ik probeer mijn eigen emoties en gevoelens tijdens deze situaties meestal zoveel mogelijk uit te stellen. Omdat het in zo’n situatie vooral gaat over de client zo snel mogelijk weer ‘terug’ krijgen en hoe meer emoties hierbij komen, hoe langer dit duurt. Andere cliënten hou ik daarom ook zoveel mogelijk uit de buurt van situaties als deze, omdat ze er van kunnen schrikken en hierdoor hetzelfde gaan doen, bang worden of ook zichzelf kwijtraken, door de vele emoties die op zo’n moment samenkomen.

Later, wanneer iedereen rust heeft gevonden en het ‘probleem’ of de oorzaak ervan is opgelost, komen mijn emoties. Wanneer ik stil zit en er rustig over na kan denken, dit kan bespreken met collega’s of wanneer cliënten bij mij komen met vragen of voor een knuffel als troost.

Tuurlijk handel ik vanuit mijn gevoel tijdens deze situaties, maar ben mijn emoties vaak de baas!

 

Handen

Ik heb tijdens het telefoon gesprek steeds op de gang gestaan te luisteren. Ik hoorde aan het geluid van L dat ze spanning aan het opbouwen was en wilde meteen in actie kunnen komen wanneer dit nodig was. Toen L had opgehangen met moeder en de spanning oversloeg in agressie heb ik collega L gevraagd wat ik kon doen om haar te helpen, ze zei ga collega R maar snel halen, dat heb ik gedaan. Daarna heb ik alle andere cliënten naar de woonkamer of hun slaapkamer gebracht en de deur gesloten, zodat zij niet de agressie en fixatie van L zouden zien en misschien zelfs horen. Ik heb ze allemaal drinken en fruit gebracht en ben vervolgens om het hoekje van L haar slaapkamer gaan staan om te luisteren of mijn hulp nodig was. Dit was nog niet zo en ik ben verder gegaan met de dienst, koken en begeleiden van andere cliënten en deze uit de buurt houden van L, ik heb de cliënten uitgelegd dat ze niet naar de gang mochten omdat L heel verdrietig was en geen afleiding kon gebruiken, dit snapte ze allemaal en ze bleven netjes uit de gang.

Tussendoor ben ik een paar keer wezen luisteren bij de slaapkamer van L : of mijn hulp nodig was, hoe verdrietig/boos ze nog was, of het gezicht van een andere begeleider nodig was en of ze al wilde knuffelen.

Collega L had L al lekker geknuffeld en was ontspannen genoeg om met de groep te eten, ik had het eten klaar en heb me tijdens het eten vooral gericht op het gezellig kletsen met de andere cliënten en op de vaste taken tijdens het eten, zodat collega L zich volledig kon richten op L en een mogelijk volgende uitbarsting.

Brieven aan mezelf

Tijdens deze opleiding moesten we elke periode een brief schrijven aan jezelf.

Deze vind ik een toegevoegde waarde aan het profileren van mezelf, het geeft inzicht in mijn persoonlijke ontwikkeling en in mijn wensen voor de toekomst!