Gilde-leren

Gilde-leren

Gilde-leren op Nieuw Woelwijck

Opbouw Gilde-leren

Jij als student van het Gilde leert en werkt vooral in de praktijk van Nieuw Woelwijck. Formeel loop je 24 uur stage in de praktijk en ga je een dag naar een leslocatie van nieuw woelwijck. Het leren wordt vooral door jezelf vorm gegeven in nauwe samenwerking met jouw werkbegeleider en (slb) docent van de Noorderpoort. Tijdens de "lesdag"wordt er veel aandacht geschonken aan jouw praktijk en dat wat je daarin leert en wat je verder hierin wil ontwikkelen. Inzicht krijgen in jouw manier van handelen en wie jij bent als professional is van belangrijke waarde om uiteindelijk een kwalitatieve beroepsbeoefenaar te worden. Inntervisie is een manier die jou helpt bij jouw persoonlijke en professionele deskundigheid en wordt tijdens het Gilde leren aangeboden.

Het onderwijs wordt verder in thema's aangeboden, hierin zijn de beroepsinhoudelijke vakken weggezet. Met een thema ben je maximaal 10 weken mee bezig. Er is voldoende ruimte om extra workshops op basis van jou/jullie leervraag te volgen.

Kennis wordt tijdens het Gilde-leren op verschillende manieren getoetst waaronder ook kennistoetsen die uit het profielboek GZ worden gegeven.

Binnen het Gilde-leren volg je drie keuzedelen die jou een verdiepende stage bieden en verdiepende kennis op het gebied van de doelgroep waar je mee werkt en waar je in de toekomst misschien wel mee gaat werken. Deze keuzedelen worden via 24 boost aangeboden, dit is een digitale leeromgeving waarin je "zelfstandig" aan de slag kunt gaan. De keuzedelen worden op een dagdeel per week binnen nieuw woelwijck klassikaal aangeboden. De start, het uitvoeren van opdrachten en de afsluiting van het keuzedeel wordt altijd gezaemnlijk in je leergroep met een docent/trainer gedaan. Daarnaast zijn er tijdens het volgen van een keuzedeel genoeg momenten waarop je zelfstandig en of in duo's aan de slag bent.

De keuzedelen

  • EMB ( Ernstig meervoudig beperking)
  • Verpleegtechnisch handelen
  • LVB (licht verstandelijk beperking) met moeilijk verstaanbaar gedrag

Generieke vakken, Engels, nederlands en rekenen.

Rekenen is eind tweede jaar (voordat Gilde start) afgerond)

Engels: er is tijdens het Gilde-leren de mogelijkheid om Engels af te ronden op centraal niveau en op individueel (school) niveau in samen werking met een Engelse docent.

Nederlands: nederlands wordt tijdens het Gilde-leren aangeboden door een nederlandse docent op locatie

Burgerschap

Op het einde van het derde jaar wordt er van jou verwacht dat je een burgerschapsportfolio inlevert. Dit betekent dat de 12 burgerschapskaarten uitgevoerd en afgetekend zijn door jouw SLB docent.

De kaarten worden ingeleverd bij het examenbureua en de bewijsvoering bewaar jij zelf thuis.

Lesmateriaal waar meegewerkt wordt:

Profielboek GZ (student zelf aanschaffen)

Profielboek SD ( alleen een examplaar voor de docent)

Licenties voor de keuzedelen ( 1 licentie door student zelf te bekostigen, de 2 andere licenties worden door de organisatie Nieuw Woelwijck en Noorderpoort bekostigd.

BPV

  • De BPV docent heeft nauw contact met jou in de praktijk.
  • De tussen en eindevaluatie worden gepland in de driehoek, (werkbegeleider, student en docent)
  • Bpv docent komt langs in de praktijk "om mee te werken met jou"
  • De examinering wordt op de locatie besproken met jou en werkbegeleider en examinator
  • Eindproducten van thema's worden in gezamenlijkheid met de praktijk (werkbegeleiders, collega's) laten zien.

Examinering

Naast jouw werkbegeleider streven we er binnen het Gilde ook naar dat jij tijdens de uitvoer van de examens een examinator krijgt toegewezen.

Beoordelingen

  • Beoordelingen van alle thema producten en kennistoetsen worden vastgelegd in studievolg.
  • Examinerings beoordelingen worden door de Noorderpoort in studievolg gezet.

examinering

oefenopdrachten

Beroepspraktijkvorming

BPV

De beroepspraktijkvorming bestaande uit 24 uur in de week bestaat uit het verder ontwikkelen van jouw professionele houding en beroepscompetenties die je nodig hebt als sociaal agogisch werker, SD en of GZ.

In het derde jaar start je in de tweede periode, halverwege november met het maken van het examenplan. De uitvoering van het examenplan begint in de derde periode van het jaar, in februari. Tot aan februari oefen je in de praktijk met oefenopdrachten, zodat je het systeem van examinering je eigen maakt en daarnaast je kunt toewerken naar de examens. Op basis van de feedback kun je jouw eigen handelen aanpassen en de werkprocessen nog beter uitvoeren.

In iedergeval vul je elke periode een 360 graden feedbackformulier vaker kan en helpt bij het volgen en bijsturen van jouw eigen leerproces. 

 

 

Keuzedelen

Binnen het Gilde worden 3 keuzedelen aangeboden. Gilde studenten volgen dus meer keuzedelen dan dat het reguliere onderwijs verwacht.

Regulier is dit 960

 

Keuzedelen die worden gegeven zijn:

EMB

VPH

LVB

Keuzedeel EMB

keuzedeel VPH

Keuzedeel LVB

Thema,s

Intervisie

Jaarplanning

Resultaten

Project in Thema's

Binnen het Gilde-leren wordt er thematisch gewerkt. De thema's die behandeld worden komen voort uit de praktijk van de student en zijn gekoppeld aan de werkprocessen die binnen het kwalificatiedossier worden gevraagd. Daarnaast worden de thema's binnen het onderwijs gekoppeld aan de examens die de studenten in de praktijk moeten doen.

 

periode 1 (derde jaar)

planning

Het werken aan project in Thema 1: Nieuw Woelwijck is maximaal 10 weken. 

In week 9 en 10  worden de eindopdrachten gepresenteerd.

Het werken aan dit thema heeft een duur van 8 weken.

Pit 1 : Nieuw Woelwijck

Je bent werkzaam in de organisatie Nieuw-Woelwijck, een nieuwe organisatie waarin je van alles tegenkomt waarvan je (gaat) leren. Een nieuwe doelgroep, wie zijn de bewoners, wat is zijn of haar "levensverhaal". Welke ondersteuning hebben de bewoners nodig om zo fijn en prettig mogelijk te kunnen wonen, werken en dus te leven. Waarom wonen de bewoners zoals ze wonen, op een bepaalde locatie in een bepaalde groep. Met wie werk jij samen op de locatie en daarbuiten?

Hoe ziet de organisatiestructuur van Nieuw Woelwijck eruit en welke visie wordt uitgedragen binnen de geboden zorg. Hoe ga jij om met de organsiatievisie en met jouw eigen denkbeelden en ideeen?

Kortom; binnen deze eerste periode zijn deze vragen en soortgelijke andere vragen heel normaal en van belang om bekend te raken met jouw nieuwe omgeving. In deze PIT krijg je volop de tijd om de eerste orienterende fase  "handen en voeten" te geven. Daarnaast ben je bezig om je eigen professionaliteit vorm te gaan geven en je eigen visie te ontdekken op de zorg.

De uitdaging is dat je jezelf als professionele medewerker leert kennen op kwaliteiten en op visie en uitgangspunten over en binnen de zorg en specifiek binnen de organisatie Nieuw Woelwijck. Door jezelf, bewoners, collega's en de organisatie goed te (leren) kennen draagt dit bij aan jouw kwaliteit als beroepsbeoefenaar.

werkprocessen/examinering

Deze PIT hangt nauw samen met het werkproces: Werkt aan eigen deskundigheid en werkt aan bevorderen bewaken van kwaliteitszorg.

Het werken aan eigen deskundigheid en het bevorderen en bewaken van kwaliteitszorg komen terug in de exameneenheid H ( nummer 8 en 9)

Tijdens het werken aan de PIT ben je ook bezig met een oefenopdracht voor examinering.

De oefenopdracht en de PIT kunnen samengevoegd worden.

 

Beoordeling

De beoordeling bestaat uit:

  • Deelproducten
  • Het eindproduct: het presenteren van jouw professionele zelfbeeld en visie op zorg!
  • En natuurlijk, inzet en aanwezigheid

eindopdracht PIT 1

beoordelingsformulier

Eindopdracht voor PIT 1: Nieuw Woelwijck

Het presenteren van jouw professioneel zelfbeeld, mensbeeld en jouw visie op zorg. Door het uitwerken van de deelproducten heb je uiteindelijk inhoud voor deze presentatie gekregen. Je zorgt voor een helder en logisch verhaal.

Inhoud voor de presentatie

  1. Wie ben ik als professional: kenmerken, sterke punten, leerpunten ( opdracht 1)
  2. Wat is jouw visie op zorg, hoe ziet dat er uit, koppelen aan jouw mensbeeld (opdracht 4)
  3. Hoe koppel jij je eigen visie met de visie van Nieuw-Woelwijck en:
  • wat zijn daarin de overeenkomsten
  • wat zijn daarin de dilemma's en of tegenstellingen
  • Hoe ga je daarmee om en of hoe wil je hiermee omgaan.

Voorwaarde voor de presentatie

  • Minimaal 15 minuten, maximaal 30 minuten
  • Een interactief moment met studiegenoten en genodigden tijdens de presentatie, bijvoorbeeld, vragen, stellingen en of andere vorm.
  • Probeer het zo visueel mogelijk te maken (powerpoint, flap-overs, collage etc.)

Beoordeling

De docent beoordeelt op;

  • Een goed doordacht "eigen verhaal" waarin een duidelijke visie zit en een uitleg over je professionele zelfbeeld.
  • De wijze waarop je presenteert: contact met de groep, duidelijk verstaanbaar, gevarieerd.
  • Samen met de deelopdrachten krijg je een beoordeling.
  • De genodigden, werkbegeleiders en of collega's beoordelen niet maar geven feedback op de presentatie.

opdracht 1

Opdracht 1 bestaat uit verschillende onderdelen:
  • Het maken van een SWOT- analyse, wordt door de docent uitgelegd
  • Je verdiepen in kernkwaliteiten en het maken van een eneagram: wordt door een gastdocent gegeven
  • Je verdiepen in je eigen socialisatie van de afgelopen jaren: door richtinggevende vragen beschrijf je je eigen socialisatieproces

Op basis van deze 3 deelproducten/lesactiviteiten formuleer je een professioneel zelfbeeld, met doelen waaraan je wilt gaan werken.

 
Vragen voor het uitwerken van jouw socialisatie:
Breng je eigen socialisatie onder woorden op basis van de volgende vragen:
 
  • Hoe ben je opgegroeid? Welke waarden en normen heb je van huis uit meegekregen? Welke boodschap?
  • Welke andere mensen zijn van invloed geweest op je manier van denken en handelen/
  • Ben je veranderd in de loop der jaren? Onder invloed waarvan
Je bent vrij in en op welke wijze jij jouw socialisatie uitwerkt. Na het uitwerken van jouw socialisatie geef je een korte presentatie voor de groep.
 
Voorwaarde voor de korte presentaties:
  • Alle bovenstaande socialisatie vragen worden meegenomen in jouw presentatie.
  • Je licht je eigen SWOT toe plus jouw kernkwaliteiten
  • Maximaal 10 minuten!
  •  
 

opdracht 2

Opdracht 2:

Wie is jouw doelgroep? In deze opdracht ga je op inhoudelijk onderzoek uit naar jouw doelgroep waar je meewerkt. Je maakt een doelgroep-profiel! Bestaande uit:

  • Welke bewoners wonen op de groep, samenstelling, de mate van beperking en bijkomende handicaps
  • Welke zorgvragen komen voor op de locatie
  • Wat is de dagindeling van de groep en waarom? Zijn er individuele dagindelingen binnen de groep, zo ja hoe ziet dit eruit en waarom
  • Maak een keuze voor 1 bewoner (overleg dit met werkbegeleider/collega) en werk een persoonsprofiel uit:
  1. Wie is deze persoon,
  2. in wat voor mate heeft deze bewoner een verstandelijke beperking
  3. en welke bijkomende handicaps?
  4. Werk volgens de theorie de verstandelijke beperking en de bijkomende beperking uit.
  5. Wat zie je terug in de praktijk, hoe wordt de zorg aan deze bewoner verleend?

Minimaal 2 A4tje, je laat het checken/lezen door jouw werkbegeleider (voorzien van een paraaf/handtekening) voordat het naar de docent wordt verstuurd.

 

opdracht 3

Opdracht 3:

A Schets de organisatiestructuur van Nieuw-Woelwijck (organogram) en licht deze structuur toe. Voor voorbeelden van een organogram (google) en gebruik de reeds bestaande organogram van Nieuw Woelwijck zelf.

B Je geeft een beschrijving van de organisatie:

  • Je beschrijft de werkwijze van de instelling:

*hoeveel groepen zijn er en hoe groot zijn deze?

*hoe is de opnameprocedure geregeld?

*welke faciliteiten biedt de instelling?

*hoe werkt men aan kwaliteitszorg?

 

B Breng je eigen team in beeld:

  • Met wie werk je allemaal samen
  • Opleidingsachtergrond van de collega's
  • Ervaringen van collega's
  • Welke specifieke ervaringen/competenties heb je nodig voor jouw locatie
  • Welke verantwoordelijkheden dragen medewerkers individueeel en van het team in zijn totaliteit

Voor deze opdracht maak je gebruik van jouw collega's en werkbegeleider!

Resultaat:

  • Een compleet verslag in (voorblad, inhoudsopgave, voorwoord, hoofdstukindeling, paginanummering, eventueel bijlagen)

opdracht 4

Opdracht 4: visie

A

Een visie op zorg komt meestal voort uit een mensbeeld. Wat voor mensbeeld heb jij. Beschrijf jouw visie op de mens. Wat vind jij belangrijk voor de mens en welke uitgangspunten hanteer je hiervoor?

B

Wat is jouw visie op basis van je mensbeeld op zorg&begeleiden van mensen, dus jouw visie op zorg.

C

  • Wat is de visie van Nieuw Woelwijck, waar staat NW voor. Beschrijf dit zoveel mogelijk in eigen woorden.
  • Hoe zie je de visie van NW terug in de praktijk, dus de zorg die uitgevoerd wordt op jouw locatie.

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag ga je een collega intervieuwen in de praktijk. Vooraf formuleer je intervieuwvragen en regel je een afspraak met een collega. Het intervieuw werk je uit en daarbij geef je je eigen ervaring aan dat wat jij ziet in de praktijk als het gaat om de visie van NW. Je levert hierbij ook jouw intervieuw in

D

  • Zet hier een andere visie van een organisatie of vanuit de theorie tegenover.
  • Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn verschillen.
  • werk dit uit op minimaal 1 A4

 

opdracht 5

Opdracht 5: Eindopdracht!

Je maakt een presentatie ( mindmap, moodboard, powerpoint, collage, filmpje etc) waarin het volgende aan bod komt:

  1. Wie ben ik als professional: kenmerken, sterke punten, leerpunten ( opdracht 1)
  2. Wat is jouw visie op zorg, hoe ziet dat er uit, koppelen aan jouw mensbeeld (opdracht 4)
  3. Hoe koppel jij je eigen visie met de visie van Nieuw-Woelwijck en:
  • wat zijn daarin de overeenkomsten
  • wat zijn daarin de dilemma's en of tegenstellingen
  • Hoe ga je daarmee om en of hoe wil je hiermee omgaan.

Deze opdracht wordt gepresenteerd, zie kopje beoordeling wat er van jou verwacht wordt.

 

achtergrondinformatie en informatiebronnen

Periode 2

In deze periode ga je een verdiepingsslag maken op verschillende (psychische en psycopathologische) stoornissen en methodieken.

Stoornissen die voor kunnen komen bij verschillende doelgroepen en specifiek bij bepaalde individuele problematieken. De verdieping op stoornissen breng jij als student en medestudenten zelf aan door een inventarisatie te maken op de vraag: welke stoornissen vragen (extra) aandacht en welke stoornissen zijn van belang (docentgestuurd)

Verdieping op methodieken zal in deze periode vooral gericht zijn op verschillende manieren van werken met mensen met een verstandelijke beperking.

In deze periode ga je ook aan de slag om jouw theoretische kennis te verhogen en te toetsen.

 

Deze periode wordt afgesloten met een practicum in de praktijk:

Een deskundigheidsbevordering binnen jouw  team, georganiseerd door jou en vind plaats tijdens de teamvergadering. Tijdens de uitvoering van de deskundigheidsbevordering is de docent aanwezig.

werkprocessen

De inhoud van deze periode is gekoppeld aan de volgende werkprocessen (zowel voor SD en GZ):

B1-K2-W1   Werkt aan de eigen deskundigheid (professionaliteit)

B1-K1-W6   Stemt de werkzaamheden af   (samenwerken)

B1-K1-W7    Evalueert de geboden ondersteuning (verdieping methodieken)

 

 

planning

De planning ziet er als volgt uit:

 

Eindopdracht

Eindopdracht Stoornissen en methodieken.

 

De eindopdracht doe je in de praktijk, concreet gezegd; tijdens een teamvergadering.

Je kiest een bepaalde stoornis waarin jij jezelf "expert" maakt door je voldoende in de theorie te verdiepen en de theorie te kunnen toepassen op begrijpelijke wijze voor jezelf en voor jouw collega's. Welke stoornis je kiest ben je vrij in, hoeft niet specifiek te maken te hebben met de GZ. Mag natuurlijk wel!

Zie bijlage uitwerking eindopdracht

 

Belangrijk: de eindopdracht is tegelijkertijd een oefening voor het werkproces werken aan eigen deskundigheid: In de uitvoer van dit werkproces binnen de examenperiode ga je ook met jouw team in overleg. Deze eindopdracht laat je tevems oefenen met het presenteren in jpouw team om straks wanneer je dit werkproces gaat examineren je "warm bent gedraaid"

 

Intensieve begeleiding, stoornissen

https://maken.wikiwijs.nl/127200/Stoornissen_intensieve_begeleiding_toepassen

Theorie

De komende periode ga jij je verdiepen in de specifieke stoornissen die zowel hier op Nieuw Woelwijck voorkomen als elders in de gehandicaptenzorg. Natuurlijk leer je ook over de daarbij horende begeleidingsmethodieken.. Aangezien we willen dat jij ook jouw keuzes theoretisch kan onderbouwen zullen we dit ook gaan toetsen :)

De theorie ga je zelf bestuderen en zal worden besproken tijdens de lessen, zodat er een koppeling ontstaat tussen theorie en praktijk. Om te oefenen staan hieronder 4 oefentoetsen.

 

De thema's die je moet bestuderen zijn: 4, 7, 10, 11

  • Het arrangement Gilde-leren is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    MZ Noorderpoort Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-02-06 08:11:00
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit is een wiki met (inhoudelijke) informatie over het Gilde-leren. Zowel de vakken als generieke vak-onderdelen tot aan examinering en BPV afspraken.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://maken.wikiwijs.nl/127200/Stoornissen_intensieve_begeleiding_toepassen
    https://maken.wikiwijs.nl/127200/Stoornissen_intensieve_begeleiding_toepassen
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.