Openingspagina (lesdoelen)
Hoi Allemaal!
Deze site is ontwikkeld door N. de Jong, studente aan de Hogeschool Rotterdam. Deze webpagina is bedoeld om leerlingen eens te laten werken met ICT in plaats van alleen uit de methode. Op deze site is een instructiepagina te vinden over het behandelde onderwerp. Daarnaast zijn er ook drie oefeningen, een tekst en 2 toetsjes te vinden over de behandelde stof.
De doelen van deze webpagina zijn:
- De leerling kan zwakke (regelmatige) werkwoorden in de tegenwoordige tijd in het Duits vervoegen.
- De leerling kan verschillende leestips toepassen voor het tekstbegrip.
- De leerling kan zich uiten over de tekst en vragen op verschillende niveau's beantwoorden.
Veel plezier :-)
Grammatica (instructie)
Allereerst beginnen we met het behandelen van de nieuwe grammaticastof. In deze les behandelen wij de zwakke (regelmatige) werkwoorden in de tegenwoordige tijd. Hieronder is een filmpje te zien waarin ik de stof uitleg. Daaronder is de gebruikte PowerPoint te vinden voor verduidellijking.
Kennisclip zwakke werkwoorden tegenwoordige tijd
Grammatica (oefeningen)
Tips voor lezen
Lezen is een belangrijk onderdeel om een taal te kunnen begrijpen. Zeker voor het voortgezet onderwijs is lezen een belangrijke vaardigheid. Hieronder zijn een aantal tips te vinden over hoe een tekst in elkaar zit en hoe je deze tekst het beste kan begrijpen.
Tips voor het lezen:
Allereerst is het van belang om te weten wat voor tekst je nu precies gaat lezen. Daarvoor moet je eerst kijken naar een aantal onderdelen:
T → Titel. Kijk naar de titel van de tekst en vertaal deze eventueel.
T → Tussenkopjes. Lees de tussenkopjes van de tekst.
I → Inleiding. Lees de inleiding van de tekst en markeer de steekwoorden.
P → Plaatjes. Kijk naar de plaatjes van de tekst en bedenk voor jezelf steekwoorden die daarbij passen.
Daarnaast kan je een tekst ook scannen. Je 'scant' dan als het ware de hele tekst en je haalt de opvallende woorden eruit. Dit kunnen bijvoorbeeld getallen, afkortingen of moeilijke woorden zijn. Signaalwoorden zoals "niet", "daarom", "omdat" etc. zijn ook erg belangrijk om de tekst te kunnen begrijpen.
Als laatste kun je ook een tekst skimmen. Dit is bijna hetzelfde als scannen, alleen ga je nu niet specifiek op zoek naar bepaalde woorden. Je laat namelijk de tonnodige of overbodige tekst of woorden weg. Hierdoor blijf de kern van de tekst over.
Tekst + hulpzinnen
Hulpzinnen zijn handig. Deze kan je gebruiken voor zowel brieven als in de sprekende taal. Deze zinnen kunnen namelijk goed van pas komen wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent, in de klas of zelfs voor wanneer je een baan hebt.
Het is de bedoeling dat je zometeen onderstaande tekst leest. De tekst gaat over een meisje genaamd Lisa die graag naar het treinstation wil. Deze tekst moet je goed doorlezen, omdat je er straks vragen over krijgt. De toets heet "wegbeschrijving"
Toetsen
Toets: Zwakke werkwoorden tegenwoordige tijd
Start
Toets: Toets tekst wegbeschrijving
Start