Overzicht van alle Wikiwijs pagina's
Er zijn meerdere wikiwijs pagina's die voortdurend van nieuwe content worden voorzien:
Inleiding over woordenschatonderwijs
NT2 onderwijs in Nederland wordt vooral gegeven met een aantal vaste methodes. De meest bekende methodes zijn Mondeling Nederlands en Logo3000. Beide methodes moeten eerst worden aangeschaft en kunnen daarna worden ingezet in de klas.
Voor een volledig uitgewerkt lesprogramma waarin een aantal methodes die zijn beschreven worden opgenomen klik op onderstaande link:
http://www.watenhoe-nt2.nl/index.php/lestip
Mondeling Nederlands (MN)
Bij Mondeling Nederlands is er een opbouw in 4 niveaus (de cursus). Kinderen doorlopen cursus 1 tot 4 en leren zo de basis woordenschat die ze nodig hebben om zelfredzaam te worden op een reguliere basisschool.
De lessen van MN zijn gekoppeld aan een thema. Elk thema beslaat 1 week. Er zijn in totaal 7 thema's.
verwerking
De verwerking van MN verloopt met werkboekjes van Horen, Zien en Schrijven (HZS). De aangeboden woordenschat is voor 90% identiek aan de lessen van MN maar wijkt soms af. Meeste scholen kiezen ervoor om MN en HZS gecombineerd aan te bieden zodat er zowel instructie als verwerking kan worden aangeboden. HZS heeft ook een webbased uitvoering waarin de kinderen op hun eigen niveau de aangeleerde woorden, zinnen en grammatica kunnen inoefenen.
Logo3000
Logo3000 is origineel geschreven voor groep 1 en 2. Deze methode (gebaseerd op de didactiek van Verhallen), bevat woordclusters zoals de paraplu, woordweb, woordkast, woordtrap en biedt de BAK lijst woorden aan binnen een context en samenhangende clusters. Veel van deze clusters zijn goed inzetbaar bij de cursuslessen van MN. Er is daarom door een aantal scholen een koppeling gemaakt van platen van Logo3000 passend bij de verschillende lessen. Logo3000 is een losse methode en moet dan ook los worden aangeschaft. Er zit een verplichte training bij en er is digibordmateriaal beschikbaar om de clusters in te oefenen.
Zien is Snappen
Zien is Snappen is ontwikkeld door Josee Coenen en Marije Heijdenrijk en is een vooral visuele handleiding voor taalonderwijs in het primair onderwijs met een of meer anderstalige kinderen in de klas.
Met dit boek geven ze de leraar een handreiking voor hoe hij met eenvoudige middelen de anderstalige kinderen meer Nederlands kan onderwijzen. Nederlands dat voorwaardelijk is voor het volgen van het Nederlandse onderwijs.
U ziet en u leest hoe u met eenvoudige middelen allerlei Nederlandse taalverschijnselen kunt onderwijzen zoals:
- Hoe gebruik je de lidwoorden een, de en het?
- Hoe maak je Nederlandse zinnen?
- Hoe gebruik je aanwijzende voornaamwoorden?
- Hoe maak je samenstellingen?
- Hoe maak je verkleinwoorden in het Nederlands?
- Hoe vorm je meervoud in het Nederlands?
De lessen kosten weinig tijd en kunt u gemakkelijk bij of naast andere (taal-) programma's of taalmethodes aanbieden. Soms bestaan de lessen uit een visuele toelichting voorafgaand aan een gewone les uit het schoolcurriculum; soms zijn het aparte lessen. Zien is Snappen is geschreven voor groep 1 tot 4. Voor oudere kinderen is de Bovenkamer ontwikkeld.
de Bovenkamer
De bovenkamer is een opzoekboek voor leerlingen vanaf 8 jaar. Het legt de grammatica uit met behulp van foto’s, symbolen en kleuren. De visuele uitleg is een handige steun in de rug voor iedere leerling, maar zeker voor leerlingen die het Nederlands niet als moedertaal hebben. Voor hen zijn ‘vanzelfsprekendheden’ in de taal immers niet zo vanzelfsprekend.
De bovenkamer biedt taalinzicht.
Het laat bijvoorbeeld zien:
– hoe je zinnen maakt en welke volgorde de woorden hebben;
– wanneer je de of het en die of dat gebruikt;
– hoe je woordsoorten benoemt;
– hoe je het Nederlands uitspreekt.
Met gekleurde strookjes leren leerlingen hoe ze zinnen kunnen opdelen in zinsdelen, en hoe ze woorden in een zin kunnen benoemen. Zo zien ze duidelijk hoe een zin in elkaar zit. De bovenkamer is een boek dat leerlingen jarenlang kunnen gebruiken, ook in het voortgezet en beroepsonderwijs. Door ermee te werken groeit hun kennis over de Nederlandse taal. Leerlingen weten steeds meer en hoeven steeds minder op te zoeken. Zo gaat de inhoud van deze Bovenkamer naar hun eigen bovenkamer. Er is ook een handleiding voor leerkrachten.
Woorden in Prenten
In deze 2 delen van ‘Woorden in Prenten’ worden 10 prentenboeken uitgewerkt. Rond ieder prentenboek zijn 5 lessen gemaakt. Elke dag leert de leerling gemiddeld 20 nieuwe woorden. Op de laatste dag kan het prentenboek in het geheel voorgelezen worden en zullen de woorden bekend zijn. In de verwerking zitten de visuele middelen die in Zien is Snappen worden aangeboden verwerkt.
Het prettige van deze methode is dat het goed in te zetten is bij jonge kinderen (groep 1/2). De verhalen spreken de kinderen aan, de leskisten zijn uitnodigend (mits goed samengesteld) en ook de verwerkingen zijn heel praktisch toepasbaar. Het is mogelijk om een prentenboek van woorden in prenten te combineren met een project van Kleuteruniversiteit en/of het thema in de klas.
Meer informatie:
Mondeling Nederlands
Bij de lessen van Mondeling Nederlands zijn powerpoints gemaakt. Hierin staat globaal de lesopbouw, de grammatica en cooperatieve werkvormen. Deze zijn vrij te downloaden en te gebruiken. Let wel op dat deze powerpoints de lessen uit de map niet vervangen maar alleen aanvullen.
grammatica
Bij de cursus Mondeling Nederlands is een module voor mondelinge grammatica opgenomen. Hierin worden lessen uit Zien is Snappen gebruikt. Bij elke dag uit de cursuslessen is een beschrijving gemaakt van welke les geschikt is om dan aan te bieden. Zie het onderstaande bestand
klankvaardigheid
Er is ook een koppeling gemaakt vanuit Mondeling Nederlands naar Veilig leren lezen. Zie het onderstaande document.
cursus 1
cursus 2

beste collega's,
ik heb voor cursus 2 zinnen gemaakt, volgens de Zien is Snappen methode.
De foto's spreken voor zich denk ik.
Zelf zinnen maken blijkt nog vrij lastig.
Deze manier leert hun om logisch na te denken (bv dat het begin nooit met hij kan beginnen, als je nog niet weet wie hij is).
tip: zet op de achterkant van de kaartjes of ze bij zin 1/2/3 of 4 horen door er een cijfer op te schrijven.
Succes met gebruiken. Groetjes Marjon



cursus 3
cursus 4
aanvullende materialen
Bij de cursus worden vaak aanvullende materialen gemaakt. Denk dan aan materialen om de aangeleerde woorden te consolideren. Onder deze kop komen die materialen te staan. Heb jij zelf materiaal gemaakt? Delen mag! graag zelfs.
60 seconds
Voor mijn schakelklasleerlingen heb ik het spel "60 seconds" gemaakt van cursus 2,3 en 4. De kinderen moeten het woord dus omschrijven zonder het woord te zeggen. zoals: "de pony": een dier, loopt in de wei, je kan er op rijden, etc etc. Het werkt hetzelfde als het spel 30 seconds alleen had ik nog zandlopers van 1 minuut en hebben ze wat meer te tijd. Voor de kinderen die nog niet kunnen lezen koppel ik ze aan leerling die dat wel kan, of met mij, en kunnen ze dit zelfstandig spelen. Erg leuk om tijdens de herhalingsweken te doen! bij mij in de klas vonden ze het geweldig!
uitprinten in de kleur van de cursus en spelen maar! je kan het eventueel ook gebruiken met een scorebord / spelbord
(auteur: Valerie Michielsen)
Zien is Snappen
Zien is Snappen is een fijne methode om in te zetten binnen het woordenschataanbod. De kleuren en didactiek bieden voor zowel de leerkrachten als de leerlingen een fijne houvast in het aanleren van de Nederlandse grammatica. Er worden jaarlijks meerdere trainingen in teamverband gegeven door Josee Coenen en het is zeer waardevol om hier aan deel te nemen.
Het meest gebruikt zijn wel de wie/doet/wat/waar kaarten. De achterliggende gedachte is dat een zin bestaat uit zinsdelen (op zich niets nieuws) maar dat je door de zinsdelen een kleur te geven makkelijker de opbouw van een Nederlandse zin kan leren.
Zo start een simpele zin met :
WIE + DOET? (de jongen gooit)
WIE + DOET? + WAT (de jongen gooit de bal)
WIE + DOET? + WAT + WAAR (de jongen gooit de bal op straat)
en zo bouw je een zin op. De kinderen zien met de stroken ook echt dat de zin langer wordt.
Bij de Bovenkamer (groep 4 en hoger) zitten kleinere stroken welke inzetbaar zijn om naast het zinsontleden ook te gaan woordbenoemen (lidwoord, zelfstandig naamwoord, bijwoord etc).

klankkaarten met de kleuren van Zien is Snappen
Taalschool het Mozaïek heeft klankkaarten gemaakt die je kunt downloaden. Voor het gemak zijn de kaarten in de kleuren van Zien is Snappen gemaakt zodat ze ook inzetbaar zijn bij andere activiteiten.
Doelenkaarten
te gebruiken voor de datamuur of portfolio
Doelenkaartjes bij de methodiek Zien is snappen gemaakt door nieuwkomersklas Hoorn.
Qua opbouw hebben we het niveau van de cursussen van Mondeling Nederlands nieuw aangehouden.
Te gebruiken op een datamuur of in een portfolio. Of voor de les begint om het doel van de les aan te geven.
Veel plezier ermee,
Ilse Vlietstra
NT2 en kleuters
Voor de goede orde: wij hebben dit document geschreven voor leerkrachten in regulier onderwijs die weinig kennis hebben over tweede taalverwerving/ hele jonge nieuwkomers. Hartelijk groet van de ITK Uithoorn
Woorden in Prenten
Weltrusten kleine beer
Weltrusten kleine beer

huishoek
de powerpoint bevat dag 1 en 2 van de lessen.
Plons!
Plons!

tafel bij het prentenboek Plons!


Zwemmie
thema 'diep in de zee'
Thema: Diep in de zee
Het is met jonge kinderen fijn om te werken aan een thema. Thematisch werken creeert meer verbindingen tussen woorden (woordclusters) en zorgen ervoor dat de lessen beter blijven hangen.
Bij het prentenboek Zwemmie, is wellicht een thema als 'diep in de zee' een mooie aanvulling.
aanbod
Huishoek
- voeg verkleedkleding toe aan de hoek. Laat de kinderen zeemeerminnen worden of vissen met hengel vangen in een bak.
Bouwhoek/speeltafel
- laat de kinderen met playmobil een onderzee wereld naspelen.
Schrijfhoek
- verzamel antislip matjes (die met zuignapjes op de onderkant). Leg ze met de zuignapjes naar boven en zet er blauwe knikkers bij. Laat de kinderen met een pincetgreep de knikkers op de matjes leggen. Moeilijker maken? laat de kinderen met een kleuterpincet (credu.nl) de knikkers opppaken.
Werkjes
Knutsels
- van doorzichtige plastic bakjes kwallen maken: boor een gaatje in de bodem, verzamel inpakfolie, doorzichtige folie, linten, blauwe vuilniszakken. Laat de kinderen stroken knippen van de folie en deze met sterke lijm aan de binnenkant van de bakjes plakken. Touwtje door het gaat en ophangen :)
- schrijfdans: de zee

de materialen bij Zwemmie (Woorden in Prenten)

thema inrichting in de klas met een kijktafel (links)

de eerste start in de themahoek: links een aquarium met nep zeedieren.
rechts: speeltafel met playmobil
aan de muur rechts achter: een interactive wall (gekocht bij Rolf). Hier kun je zelf woordkaartjes in stoppen en de woorden inspreken. De kinderen kunnen op de knopjes drukken en zo de woorden beluisteren. Je kan er ook voor kiezen om de kinderen de woorden in te laten spreken bij de plaatjes of om er een zoekspel van te maken.
Koen wil een wolk
Wil jij mijn vriendje zijn?
Rupsje nooit genoeg
Nandi's verrassing
Borre en de nachtzwarte kat
Max en de maximonsters
Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft
Nijntje in het museum
Nijntje in het museum
Bij het thema museum is het verhaal 'Nijntje in het museum' van Dick Bruna als basis gebruikt. De tekst is vereenvoudigd, bij de tekst zijn lessen gemaakt (in dezelfde stijl als Woorden in Prenten). De woordkaarten zijn in te zetten bij de woordenschat lessen.
huishoek:
Maak met de kinderen samen een museum.
Richt de huishoek in als atelier.
Laat de kinderen in de bouwhoek bekende gebouwen nabouwen; tip leg er foto's bij ter inspiratie.
Omdat het soms erg overweldigend kan zijn om hier mee te starten met nieuwkomers, heb ik de lessenserie van Kleuteruniversiteit (https://www.kleuteruniversiteit.nl/winkel/project-kunst-naar-het-museum/) als basis gebruikt. In deze lessen leren de kinderen hoe een museum werkt en gaan ze elke les een deel van hun eigen museum vormgeven. Een fijn stappenplan en het boek 'Willewete: museum' is een fijne leidraad.
Logo3000
Op de Globe hebben wij een koppeling gemaakt tussen MN en Logo3000. De overzichten staan bij de bestanden hieronder,
Rekenen
Rekenen
Om onze leerlingen te ondersteunen is er door LOWAN een rekenkist ontwikkeld. Hierin zitten praktische materialen en tips om toe te kunnen passen bij het rekenonderwijs van nieuwkomers.
Zelf heb ik de meest voorkomende rekenbegrippen uitgewerkt in een soort rekenwoordenboek. Zo kun je ze rustig opzoeken, aanwijzen en uitleggen. Ze staan bij de bestanden hieronder,
Rekenbegrippen in meerdere talen
Meertaligheid
Digitaal leermateriaal
Rapport voor nieuwkomers (de doelenkaart)
de doelenkaart
Op de Globe hebben wij een rapport waarin onze toetsdoelen verwerkt zitten (zie ook de leerlijnen voor 10 en 13 weken op de site van LOWAN).
Om de voortgang van onze leerlingen inzichtelijk te maken, hebben wij deze doelenkaart ontwikkeld. Je ziet hierin boven elkaar blokjes staan met daarin de beschrijving van de te behalen doelen.
Elke periode kleur je (in Publisher) de hokjes in van de behaalde doelen. Per periode hanteer je een andere kleur en zo wordt heel snel duidelijk welke vakken goed vooruitgaan en welke vakken wat meer aandacht nodig hebben.
Door een streep te trekken bij het leerjaar waar het kind naar uitstroomt (of hoort te zitten), geef je naar ouders een realistisch beeld van het leerrendement tot nu toe en waar het kind naartoe moet werken.

Voor kinderen in groep 1 en 2 is er een aparte doelenkaart ontwikkeld. Hierin staan doelen uit Pravoo vertaald naar concreet meetbare doelen. Beide doelenkaarten zijn op deze pagina te downloaden.
Wereld vol Woorden
Praktische inzet in de klas
auteur: Hanna Kuijs
Voorbeeld van een weekrooster met Wereld vol Woorden (thematisch) erin, van mijn school in Amstelveen. WvW staat als Thema op het rooster. Wij integreren grammatica in de thematijd. Dat is inhoudelijk waardevol: grammatica en woordenschat worden gekoppeld en het thema biedt allerlei functionele contexten. Plus: het bespaart tijd op het rooster. We geven de themalessen in de stamgroep, voor de andere vakken werken we groepsdoorbroken met drie NK-groepen.
Het blijft altijd zoeken naar de beste balans tussen vakken, maar de 90 minuten voor thema werken erg fijn! Soms lukt het niet om 90 minuten aaneengesloten in te plannen, dan verdelen we het in kleinere blokken. Ook dat werkt prima.
Wat is wereld vol woorden?
WERELD VOL WOORDEN
Lesmateriaal voor nieuwkomers: Wereld vol Woorden
Het was de wens van ons allemaal: goed lesmateriaal voor nieuwkomers ter versterking van de mondelinge taal. Wereld vol Woorden vervult deze wens! Scholen kunnen in het nieuwe schooljaar 2019-2020 meteen aan de slag met dit materiaal. De eerste uitlevering vindt plaats in september 2019 en de tweede na de kerstvakantie, zodat de doorgaande leerlijn gewaarborgd blijft. Wereld vol Woorden voorziet daarmee in lesmateriaal voor een heel (school)jaar.
Wereld vol Woorden is speciaal ontwikkeld voor nieuwkomers op de basisschool in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar, in opdracht van LOWAN en Stichting Kinderpostzegels. Met Wereld vol Woorden bied je, ondersteund door de materialen van LOGO 3000, de eerste basis van het Nederlands aan. Leerlingen leren de frequente basiswoorden (BAK) en oefenen hiermee in mondelinge activiteiten en opdrachten. Hierbij is veel aandacht voor interactie tussen leerling en leerkracht en tussen de leerlingen onderling. In Wereld vol Woorden wordt ook nadrukkelijk ruimte gegeven aan de eigen taal van de leerlingen. Al het materiaal is geschreven door en samen met leerkrachten uit de praktijk.
Meer informatie en tevens contactformulier voor verdere vragen
Samen met LOGO 3000
Om met Wereld vol Woorden te kunnen werken, is aanschaf van LOGO 3000 noodzakelijk. De uitgever heeft een speciale nieuwkomersregeling getroffen voor de aanschaf van LOGO 3000 voor scholen die met Wereld vol Woorden gaan werken. Wij adviseren je daarvoor een e-mail te sturen naar info@logo3000.nl.
Selectie schooltaalwoorden
Om de overgang naar de hogere groepen in het regulier basisonderwijs te versoepelen, is er een speciale selectie schooltaalwoorden uit het materiaal van LOGO groep 3 en LOGO Schooltaalwoorden (groep 4/5) meegenomen. De losse A3-platen worden in een map meegeleverd.
De kosten
Zowel Wereld vol Woorden cursorisch werken als Wereld vol Woorden thematisch werken kosten ieder € 500,-. De schooltaalwoorden selectie kun je aanvullend op beide versies gebruiken. Deze kost € 300,-. Je kunt er ook voor kiezen om zowel de thematische aanpak als de methodische aanpak te gebruiken (€ 1000,-).
https://www.lowan.nl/primair-onderwijs/nieuws/wereld-vol-woorden/
Boekeloeren