Komt een man bij de dokter

Komt een man bij de dokter

Introductie

 

 

Afbeeldingsresultaat voor man bij de dokter

Introductie.

In deze lessen serie  ga je een huisarts assisteren bij het oplossen van een simpel medisch probleem.

Het doel van de lessen serie is

Het hoofddoel is om aandacht te spenderen aan een specifiek manier van werken (redenerevaardigheden) en een specifieke manier van denken oorzaak en gevolg). De reden daarvoor is simpel. Het probleem is maar beperkt inzetbaar in jullie verdere leven. Waarschijnlijk krijgen jullie zelfs nooit meer te maken met dit probleem. Echter de denk en werkwijzen zijn veel breder inzetbaar.  Via redeneren kun je een medisch probleem bekijken maar bijvoorbeeld ook een probleem binnen de natuurkunde.  Denken in oorzaken en gevolgen is nuttig voor scheikunde maar bijvoorbeeld ook bij economie.

           -De werkwijze redeneervaardigheden helpt je door middel van redenaties tot een     oplossing van problemen te komen. Het is dus een manier van werken die je kunt inzetten om een probleem op te lossen

           -De denkwijze oorzaak en gevolg is een manier van denken waarbij je er van uit gaat dat    alles wat je waarneemt een gevolg is van een oorzaak. Door deze oorzaak gevolg relaties         te onderzoeken kun je meer inzicht krijgen over hoe de wereld in elkaar zit.

Doordat deze werk- en denkwijzen zo breed inzetbaar zijn kunnen ze ook worden gebruikt bij problemen die te maken hebben met meerder vakken. Bijvoorbeeld als je een probleem rond milieuvervuiling wilt aanpakken. Bij zo’n probleem heb je vaak te maken met onderwerpen van zowel biologie als economie en aardrijkskunde.

Tijdens de opdracht zal er dus ook af en toe aan jullie gevraagd worden om expliciet aandacht te spenderen aan deze denk en werkwijzen.

Als jullie vragen hebben over wat er precies bedoelt wordt met de denk en werkwijzen bespreek dit dan met je docent voordat je begint aan de eerste taak.

Samenvatting van de lessen serie

De lessen serie bestaat uit een aantal taken.

De taken zijn verdeeld over verschillende stappen. Niet iedere stap heeft even veel taken.

Binnen iedere taak zijn er een aantal opdrachten.

In totaal zijn er 8 taken met in totaal 20 opdrachten en natuurlijk nog het praktische onderzoek. Het maken van de complete lessen serie duurt ongeveer 3 tot 4 lessen  waarbij je ook af en toe thuis door zult moeten werken.

De stappen zijn als volgt.

-1) Kennis maken met het probleem.

-Als eerste maak je via video’s kennis met het probleem. Je ziet het gesprek wat de huisarts heeft met de patiënt. Aan de hand de gegevens die je uit dit gesprek haalt, moet je een advies voor de huisarts opstellen. Je kunt feedback krijgen van de huisarts op je voorstel via video.

-2) voorbereiding van het onderzoek.

Om het probleem op te lossen moet er een onderzoek uitgevoerd worden. Je gaat je voorbereiden op dit onderzoek door een aantal voorbereidende vragen te maken. Hierbij maak je kennis met de verschillende aspecten van het onderzoek. Zoals bijvoorbeeld werken met ijklijnen en de wet van lambert beer. Aan het eind van de voorbereiding moet je zelf een onderzoeksplan opstellen.

 

 

-3) onderzoeken

Daarna ga je het onderzoek uitvoeren. Je maakt hierbij gebruik van een zogenaamde spectrofotometer Dit is een apparaat dat kan meten hoeveel licht een oplossing opneemt.

-4) afsluiting

De resultaten van het onderzoek moet je verwerken in een rapport voor de huisarts, zodat deze de uitslag met de patiënt kan bespreken.  Daarnaast moet je ook een korte presnatie maken voor de ander leerlingen van jullie klas. Bij deze presentie moet je niet alleen aandacht spenderen aan de uitkomst van het onderzoek, maar ook aan wat je hebt geleerd over redeneervaardigheden en oorzaak en gevolg denken.

 

Je kunt aan de lessen serie beginnen door links in de balk te kiezen voor stap 1

 

STAP 1

Stap 1 Kennis maken met het probleem.

In deze stap ga je kennis maken met het probleem deze  stap bestaat uit twee taken.

Één waarbij je het probleem gaat verkennen en één waarbij je een advies gaat uitbrengen wat er onderzocht moet worden om het probleem op te lossen.

Taak 1

 

Taak 1 Kennis maken met het probleem.

Bekijk het filmpje van het gesprek tussen Meneer Jansen en de Huisarts.    

 

     Opdracht 1

Beschrijf in je eigen woorden wat het probleem is van meneer Jansen spendeer in je omschrijving aandacht aan de volgende aspecten.

           -Wat is de klacht van dhr Jansen?

           -Wat heeft dhr Jansen gedaan om zijn klacht op te lossen?

           -Was dit succesvol?

 

Als je klaar bent met opdracht een kun je verder gaan met taak 2

Taak 2

Taak 2 advisering

Dhr. Jansen heeft duidelijk nog last van hoofdpijn. Aan jullie de taak om de arts te assisteren.

Het is de bedoeling dat je aan de hand van he omschrijving van het probleem in opdracht 1 een advies gaat formuleren voor de huisarts hoe hij dit probleem verder kan onderzoeken/oplossen.

De volgende opties moeten jullie overwegen als bij het formuleren van je advies 

-  De huisarts kan dhr. Jansen naar het ziekenhuis sturen voor een dure hersenscan. Zodat onderzocht kan worden of er een ernstiger reden is voor zijn hoofdpijn.

-De huisarts kan dhr Jansen naar huis sturen en zeggen dat hij beter zijn medicijnen bij de apotheek/drogist kan kopen. Er van uitgaande dat het wel aan de medicijnen zal liggen.

-De huisarts kan dhr. Jansen vragen om zijn medicijnen te laten testen. Zodat duidelijk wordt of het aan de medicijnen ligt en er dus niks  ernstiger  zijn voor dhr Jansen.

           Opdracht 2

           Schrijf een advies voor de huisarts hoe hij het probleem veder zou kunnen   onderzoeken/oplossen

           Verwerkt in je advies in ieder geval de volgende informatie.

           - Hoe ernstig denkt de arts dat de klachten van dhr Jansen zijn

           - Hoe  zeker denkt de arts dat de veiligheid van de medicijnen is.

           - Hoe snel is het nodig  om dhr Jansen van zijn klachten af te helpen.

           Maak jullie advies niet langer dan een halve pagina.

Als jullie klaar zijn met opdracht 2 kun je feedback krijgen door de onderstaande filmpjes te bekijken.

          

 

 

 

 Opdracht 3

  Pas je advies aan met betrekking tot de verkregen feedback van de huisarts en bespreek    je advies met je docent,

 

Stap 2 Voorbereiding

Stap 2 voorbereiding van het onderzoek.

In de eerste stap hebben jullie kennis gemaakt met het probleem.  Als het goed is gegaan was de eindconclusie van de kennismaking dat jullie de medicijnen van dhr Jansen verder moeten onderzoeken. Dit onderzoek gaan jullie doen met behulp van spectrometrie. De volgende taken zijn bedoeld om jullie te helpen bij het voorbereiden van het onderzoek.

taak 3 concentratie en extincitie

Taak 3 Verband tussen concentratie en extinctie

Jullie  moeten tijdens dit practicum werken met een spectrofotometer. Dit is een apparaat dat in staat is om de extinctie  van licht te meten. Mogelijk weten jullie al wat extinctie betekent, anders moeten jullie dit zelf uitzoeken 

Jullie gaan in de proef uiteindelijk de extinctie van de aspirine-oplossingen meten bij verschillende concentraties. Er is namelijk een verband tussen de concentratie van de oplossingen en de gemeten extinctie. Het doel van deze taak is om dit verband te leren begrijpen.

Onderzoek met behulp van het internet wat het verband is tussen concentratie en extinctie en voer de volgende opdrachten uit.

           Opdracht 4: 

           Geef de juiste naam voor de wet die het verband tussen concentratie en extinctie          omschrijft.

           Opdracht 5: 

           Geef de formule die dit verband weergeeft en licht deze toe. Vergeet niet voor iedere     variabele te benoemen wat deze inhoud en welke eenheid er bij die variabele hoort.

           Opdracht 6:  

           Geef met behulp van de onderstaande plaatjes het verband tussen concentratie en        extinctie visueel weer.

 

 

Zoals de naam spectrofotometer als aangeeft kan zo’n apparaat een heel spectrum aan golflengtes meten. Echter stoffen absorberen niet bij elke golflengte even goed. Het is dus belangrijk om de juiste golflengte te kiezen voor  de meting.

Tijdens het practicum moeten jullie deze keuze zelf maken. Om deze keuze goed te kunnen maken moet je extinctie spectrum opnemen van de aspirine.  Aan de hand van dat spectrum moet je dan kiezen voor de juiste golflengte.  De volgende opdracht bereid je voor op dit gedeelte van het practicum

           Opdracht 7

           Hierboven zie je een voorbeeld van een extinctie spectrum.

           Er zijn 4 punten aangeduid (A tm D) Leg uit  welk punt je het beste kunt gebruiken om de           golflengte  te bepalen waarbij de meting wordt uitgevoerd. Verwerk in je antwoord de formule die je hebt genoemd bij opdracht 2.

           Opdracht 8:

           Leg uit wat deze taak te maken heeft met denken in oorzaak en gevolg.  (denk hier      bijvoorbeeld aan wat de oorzaak is voor achter een hoge of lage extinctie)

Taak 4 ijklijnen

Taak 4  ijklijnen.

Om te meten met een spectrofotometer moet je werken met een ijklijn. Mogelijk weten jullie al wat een ijklijn inhoudt, anders moeten jullie dit zelf opzoeken.

Deze taak is bedoelt om jullie een beter inzicht te geven in wat een goede ijklijn is.

Hieronder zie je 4 ijklijnen. Slechts één van deze ijklijnen is een goede ijklijn.

De blauw stipjes geven de gemeten waardes van de standaarden weer. De oranje M is de gemeten waarde van het monster. 

           Opdracht 9:

           Leg uit hoe een ijklijn werkt.

           Opdracht 10:

           Leg uit welke ijklijn goed is. Leg ook uit waarom de andere 3 ijklijnen niet juist zijn.

           Opdracht 11:

            Leg uit wat deze opdracht heeft te maken met redenatievaardigheden.

Taak 5 concentratie bepalen

Taak 5 Bepalen van de concentratie van een monster

Jullie weten nu welk verband er is tussen de concentratie van een oplossing  en de extinctie die wordt gemeten door de spectrofotometer. Jullie weten ook hoe je een ijklijn kunt toepassen om de monster concentratie te berekenen.  Nu is het  belangrijk om te bedenken hoe  je de monster moet bewerken dat de concentratie van de monsters ergens op de ijklijn valt. 

De ijkoplossingen krijgen jullie tijdens het practicum aangereikt van jullie begeleider. Je mag  er tijdens het beantwoorden van uitgaan dat de ijklijn loopt van 0.00 tot 26.5mg/L

Daarnaast is het belangrijk om tijdens het maken van de volgende opdrachten rekening te houden met de volgende chemische aspecten.

-Aspirine lost niet goed op in zuiver water. Daarom is het beter om  het op te lossen in 1M NaOH.

-Een aspirine oplossing heeft van zichzelf geen kleur die meetbaar is met de spectrofotometer, om de oplossing te kleuren moet je ijzer(III)chloride- oplossing (FeCl3 aq) toevoegen met een concentratie van 0.02 mol/L en een pH van 1.6.  Per maatkolf van 50ml moet je ongeveer 20 ml van deze ijzer(III) chloride oplossing toe voegen.

               Opdracht 12:

                Meneer Jansen kreeg van de huisarts als advies mee om zijn pijnstillers voortaan            gewoon bij de apotheek te halen in plaats van via internet.  Bekijk de tabletten van de drogist                om te achterhalen hoeveel aspirine er in de tabletten ziet volgens de producent. Bepaal hoe             je de aspirinetabletten van de apotheek zo kunt bewerken dat je een oplossing krijgt welke               op de ijklijn ligt.

Het is  lastig om voor de verdachte tabletten  te bepalen hoe je deze moet bewerken.  Dit omdat jullie niet weten hoeveel aspirine er in de tabletten zit. Toch zullen jullie keuzes moeten maken over hoe je de monsters gaat bewerken.   De volgende opdrachten kunnen je helpen om  de juiste keuzes te maken. 

               Opdracht 13:

                Leg uit hoe je de spectrofotometer kunt gebruiken om er achter te komen of de             tabletten van dhr Jansen aspirine bevatten.

               Opdracht 14:

                Leg uit  dat uit de aanhoudende klachten van dhr Jansen af te leiden is dat als de tabletten       van dhr Jansen aspirine bevatten dat het gehalte dan in ieder geval te laag is.

               Opdracht 15: 

               Bedenk een manier  om met zo min mogelijk metingen acht het gehalte aspirine in de tabletten van dhr Jansen te komen. 

Taak 6

Taak 6  Opstellen onderzoeksplan

Jullie weten nu welk verband er is tussen de concentratie van een oplossing  en de extinctie die wordt gemeten door de spectrofotometer. Jullie weten ook hoe je een ijklijn kunt toepassen om de monster concentratie te berekenen. Jullie hebben ook  bedacht hoe jullie het monster gaan bewerken zodat je er een meting op uit kunt voeren. Nu is het tijd om een onderzoeksplan op te gaan stellen. Zodat je voor dhr Jansen kan onderzoeken of zijn medicijnen inderdaad te weinig aspirine  bevatten.

 

               Opdracht 16:

Schrijf een onderzoeksplan voor het analyseren van de aspirine tabletten.

Houd rekening met het volgende.

- aspirine lost niet goed op in zuiver water, maar wel in 1M NaOH.

- Aspirine is niet te meten met de spectrofotometer het moet gekleurd worden door het toevoegen van ijzer(III)chloride- oplossing (FeCl3 aq) toevoegen met een concentratie van 0.02 mol/L en een pH van 1.6. 

- Je krijgt  van je docent de volgende  standaarden voor de ijklijn.

 

Stanaard

Concentratie (mg/L)

1

6.6

2

13.2

3

19.8

4

26.4

 

Verwerk in het plan het volgende.

-Wat het doel is van het onderzoek

-Hoe jullie gaan bepalen bij welke golflengte jullie gaan meten.

-Hoe jullie de monsters gaan voorbewerken. (zowel de tabletten van dhr Jansen als de tabletten van de drogist)

-Hoe jullie een ijklijn gaan opstellen

-Hoe jullie uit de ijklijn de concentratie van de monsteroplossingen gaan berekenen

-Hoe jullie uit de concentratie van de monsteroplossingen het aspirine gehalte van de tabletten gaan bepalen.

In je plan hoef je geen  niet te vermelden hoe de spectrofotometer werkt. Dit wordt toegelicht door jullie docent.

Laat je onderzoeksplan controleren door je docent!!

Stap 3 onderzoek

-3) onderzoeken

Het onderzoek moet je uitvoeren binnen 120 minuten. Je voert het onderzoek uit aan de hand van je onderzoekplan.

taak 7

Taak 7

Voer je onderzoek uit met behulp van de spectrofotometer.

           Opdracht 17

           Noteer tijdens je onderzoek alle relevante waarnemingen.

Stap 4 afsluiting

Stap 4  afsluiting

Het  laatste wat nog rest is je resultaten verwerken tot een conclusie en om deze conclusie te rapporteren. Niet alleen in de vorm van een rapport aan de Huisarts en dhr Jansen, maar ook aan als presentatie aan je klasgenoten.

Taak 8 verslagleging en verwerking

Taak 8 verslaglegging en verwerking

Uiteindelijk moet meneer Jansen weten wat nou het probleem was met de tabletten die hij via internet had besteld. Ook moeten jullie je resultaten delen met de andere leerlingen in jullie klas. Ook moeten jullie een visualisatie maken van de verbanden die je hebt ontdekt binnen dit practicum.

               Opdracht 18:

               Verwerk in het onderstaande plaatje de oorzaak gevolg relaties tussen de verschillende               aspecten van dit onderzoek.

               Opdracht 19:

               Schrijf een kort verslag bij jullie onderzoek voor dhr Jansen. Geef in het verslag aan:

               -Het doel van het onderzoek.

               -Hoe jullie te werk zijn gegaan.

               -Welke resultaten jullie hebben gevonden.

               -Welke conclusie jullie hebben getrokken uit die resultaten.

               Opdracht 20:

               Maak een korte presentatie waarmee je de resultaten ondervindingen kunnen delen met de     rest van de klas. Verwerk in de presentatie de uitkomst van het onderzoek, de wet van        lambert beer, het gebruik van ijklijnen en de oorzaak gevolg relaties zoals je die hebt   omschreven in opdracht 14.  Verwerk ook in de presentatie wat je hebt bijgeleerd over       redeneren. 

Downloads

  • Het arrangement Komt een man bij de dokter is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Koen van Diep Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-06-13 14:08:03
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Leerlingen onderzoeken een gesprek met de huisarts over aanhoudende klachten. Daarnaast onderzoeken ze of medicijnen genoeg werkzame stof bevatten
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.