Zeven miljard mensen en still counting - v456

Zeven miljard mensen en still counting - v456

Introductie

In de prehistorie woonden er wereldwijd enkele miljoenen mensen op aarde en hun aantal nam lange tijd nauwelijks toe. De wereldbevolking groeide maar langzaam. De bevolkingsgroei kwam pas echt goed op gang vanaf de 18e eeuw.
De afgelopen tientallen jaren is die groei weer wat afgezwakt en in enkele gebieden op aarde zelfs vrijwel tot stilstand gekomen.

Wat is de verklaring voor die versnelling en de afname van de groei? En hoe zal het de wereldbevolking vergaan gedurende de rest van de 21e eeuw? Groeien we door of bereiken we een toestand waarin de wereldbevolking min of meer stabiel blijft?

Colofon

Het arrangement Zeven miljard mensen en still counting - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-21 15:32:15
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''Vervagende grenzen tussen culturen" besproken. De wereldbevolking is ongelijk verdeeld over de aarde, en sommige plekken zijn aantrekkelijker om te wonen dan andere. Niet alleen is de wereldbevolking ongelijk verdeeld, maar ook de groeisnelheid verschilt sterk. De snelheid van bevolkingsgroei hangt af van de fase in het demografisch transitie model. Fase 1 wordt gekenmerkt door snelle bevolkingsgroei, ondanks een hoog sterftecijfer. In fase 2 neemt het sterftecijfer langzaam af, maar pas in fase 3 daalt het echt, samen met het geboortecijfer. Fase 4 ziet een verdere afname van het geboortecijfer, terwijl het sterftecijfer laag en stabiel blijft. In fase 5 zijn zowel het geboortecijfer als het sterftecijfer laag en stabiel.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, bevolkingsspreiding, demografisch transitiemodel, geboortecijfer, grenzen en cultuur, stercollectie, sterftecijfer, vwo456, wereld
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open