Kunst & cultuurproject "Ontdekkingsreizen"

Kunst & cultuurproject "Ontdekkingsreizen"

Inleiding

Beste leerling,

Welkom op de wikiwijs voor het grote kunst en cultuurproject over het kernconcept "Ontdekkingen"!

Klik hieronder voor het introductiefilmpje van de PMU.


Afbeeldingsresultaat voor ontdekkingsreizen

Wat ga je doen?

Je gaat je verdiepen in de kunst & cultuur van de volgende 5 werelddelen:

  • Europa
  • Azië
  • Afrika
  • (Zuid-)Amerika
  • Australië

Hoe werkt het?

Het is de bedoeling dat je telkens 2 weken werkt aan een werelddeel. Via de leerkracht krijg je te horen aan welk werelddeel er wordt gewerkt. Op de blog staat een link naar je portfolio voor dit kunst & cultuur-project. Sla dit op op je iPad en vul het portfolio telkens aan met de uitwerkingen van je opdrachten en foto's. De leerkracht beoordeelt tussentijds en aan het einde van het project de inhoud van je portfolio in combinatie met je gemaakte kunstwerken. Alle opdrachten staan vermeld in deze wikiwijs onder het betreffende werelddeel. Je maakt per werelddeel een keuze uit de opdrachten. Per werelddeel staat aangegeven hoeveel opdrachten je binnen die periode van 2 weken moet maken. De opdracht bestaat uit een crea-opdracht en wat verdiepende vragen die je in je portfolio kunt verwerken. Aan het einde van het project vul je daar ook je reflectie op het project in. 

Je kunt telkens aangeven bij de leerkracht voor welke opdracht je kiest, zodat wij rekening kunnen houden met de materialen en werkruimte. Kies minimaal 1x een samenwerkingsopdracht en 1x een individuele opdracht. De rest is naar vrije keuze.

Naast de opdrachten die gebonden zijn aan een werelddeel, is er ook een extra uitdaging! Het is de bedoeling dat er in de hal een ontdekkingsschip wordt gebouwd op schaal van houten knijpers en ijslollystokjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schip als De Batavia. Ook staat er een link in de wikiwijs, waarin je binnen dit thema kunt oefenen met de Engelse taal.

Wat is het doel?

Het ontdekken van overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende werelddelen op het gebied van kunst & cultuur en daardoor bewustzijn van de culturen. Ook ga je je verdiepen in de achtergronden van de kunstwerken,  de kunstenaars en de geschiedenis. Het project legt een link tussen beeldende vorming, mens & maatschappij en vakken als taal en rekenen.  

Natuurlijk is het doel ook dat je je ontwikkelt in het vak beeldende vorming. Dit kan op verschillende gebieden, zoals het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van technieken, het onderzoeken en ontdekken en het verbeteren van je kennis op allerlei vlakken.

Het allerbelangrijkste doel is echter, dat je veel plezier beleeft en uitdaging vindt in de opdrachten! Stel jezelf open voor nieuwe ontdekkingen!

Jaarsluiting

Tijdens de jaarsluiting (6 juli 2017) worden alle kunstwerken getoond aan alle belangstellenden. In elk lokaal komt een verschillend werelddeel aan bod en de bezoekers gaan als het ware een ontdekkingstocht maken langs deze werelddelen. Tegen die tijd wordt er een projectgroep gevormd die verantwoordelijk is voor de presentatie van een bepaald werelddeel.

Wat verwachten we dus van jou?

De meeste dingen zijn wellicht vanzelfsprekend, maar we benoemen het toch nog een keer duidelijk. We verwachten van jou...

  • Een positieve bijdrage en actieve werkhouding tijdens het werken aan de crea-opdrachten en de verdiepende opdrachten;
  • Een eindproduct waar je met ziel en zaligheid aan hebt gewerkt, indivivueel of in een groepje;
  • Een fijne werksfeer met daarbij ook respect voor ieders kunstwerk;
  • Dat je planmatig werkt. Eerst een plan maken, schetsen, goed nadenken en dan pas aan de slag;
  • Dat je netjes omgaat met de materialen. Leg alles terug op de plaats waar het lag, zodat iedereen het kan vinden. Verspil geen materiaal en wees zuinig op de verschillende (vaak geleende!!) gereedschappen;
  • Vooral veel creativiteit!

Aan de slag!

Bekijk eerst het volgende filmpje over ontdekkingsreizen:

http://www.schooltv.nl/video/histoclips-de-ontdekkingsreizen-van-columbus/#q=ontdekkingsreizen

Dit is één van de ontdekkers van de wereld. Gaan jullie mee op reis langs alle werelddelen?

Het eerste werelddeel is Europa. Klik links op het linkje van Europa en ontdek de opdrachten die erbij horen. Let op: Bij Europa is het de bedoeling dat je 2 opdrachten kiest. Bij de andere werelddelen is dat (minimaal) 1 opdracht.

De benodigde materialen staan vermeld bij de opdrachten.

 

Colofon

Het arrangement Kunst & cultuurproject "Ontdekkingsreizen" is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Marjolein Kleppers Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-06-07 16:23:39
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Groep 7/8 en v.o klas 1/2
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VWO 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; HAVO 1; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; PO groep 8; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; VWO 1; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Kijken en luisteren naar; Verhoudingen; Sociaal-emotionele ontwikkeling; Mens en natuur; Klassieke culturele vorming; Kunstzinnige oriëntatie; Beeldende vormgeving; Tekenen; Textiele vormgeving; Produceren en presenteren; Muziek; Spelontwikkeling; Onderzoeken, analyseren, interpreteren en verslag doen; Kunstgeschiedenis; Drama; Mens en maatschappij; Rekenen; Aardrijkskunde; Techniek; Reflecteren en evalueren; Cultuur, levensbeschouwing en identiteit; Kennis en technologie; Computervaardigheden/ICT; Geschiedenis; Handvaardigheid; Communicatie;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
40 uur en 0 minuten
Trefwoorden
beeldende vorming, cultuur, gouden eeuw, kunst, ontdekking, ontdekkingsreizen, ontwerpen, uitvinding, werelddelen
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open