Jong en oud in Portugal en Angola - h45

Jong en oud in Portugal en Angola - h45

Introductie

Het United Nations Population Fund is een afdeling van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met vraagstukken rond de ontwikkeling van de wereldbevolking en van de bevolking van landen en regio’s afzonderlijk.

In Portugal is (in 2015) het percentage van de bevolking tussen de 0 en 14 jaar: 15,7%, in Angola 43%!
Ook in de leeftijdscategorie van 15-24 jaar is het verschil aanzienlijk: Portugal 11,4% en Angola 20,6%.
Voor ouderen geldt precies het omgekeerde: In Portugal is meer dan 30% van de bevolking ouder dan 55 en in Angola is dit percentage 7%.

Hoe is dit grote verschil in leeftijdsopbouw tussen de bevolking van Portugal en die van Angola te verklaren? Je leest erover in deze opdracht.

Colofon

Het arrangement Jong en oud in Portugal en Angola - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-01-31 12:52:42
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Wereld'' wordt het thema ''Jong en oud in Portugal en Angola'' besproken. Het begint met de bevolkingspyramides van beide landen, waarin de leeftijdsopbouw en de verschillen daartussen zichtbaar worden. Vervolgens worden de begrippen bevolkingsdichtheid en bevolkingsspreiding uitgelegd, en wordt de samenhang hiervan met verstedelijking besproken. Daarna wordt het demografisch transitie model toegelicht en wordt gekeken naar de positie van de landen binnen dit model. De groei die een land kan doormaken in dit model hangt af van verschillende factoren. Ten eerste is er de verandering in de samenstelling van de beroepsbevolking. In de beginfase van de transitie werken de meeste mensen in de landbouw of hebben ze een ambacht. Verstedelijking vindt plaats doordat de industrie en dienstensector voornamelijk in steden opkomen, waardoor er in steden steeds meer nieuwe banen ontstaan, terwijl er op het platteland in de landbouw juist banen verdwijnen. Ten tweede is er de toename van de productiviteit in de landbouw, waardoor er steeds meer voedsel beschikbaar komt. Dit draagt bij aan de groei van een land. Ten derde is er de toename van welvaart, die wordt veroorzaakt door de opkomst van de industrie en dienstensector, en de vergroting van de productiviteit in de landbouw. Niet alleen stijgt het bruto binnenlands product (BBP), de waarde van alle producten die een land in een jaar produceert, maar ook leven steeds meer mensen in welvaart. Ten vierde is er de verbetering van de gezondheid van de bevolking. Dit is te danken aan betere gezondheidszorg, de aanleg van waterleidingen en riolering, en vooruitgang in de medische wetenschap. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om mensen te genezen van allerlei ziektes en te vaccineren tegen gevaarlijke ziektes. Tot slot zijn er veranderende opvattingen over de rol van vrouwen en over het huwelijk. Vrouwen gaan vaker langer naar school en nemen minder kinderen, wat bijdraagt aan de demografische veranderingen. Deze verschillende factoren spelen een rol bij de demografische transitie van landen. Door te kijken naar deze factoren kunnen we de positie van landen binnen het transitieproces begrijpen en voorspellen hoe de bevolkingsgroei zich zal ontwikkelen.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, angola, arrangeerbaar, demografisch transitie model, hv45, portugal, stercollecties, wereld
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open