Komt er een mondiale mengcultuur? - h45

Komt er een mondiale mengcultuur? - h45

Komt er een mengcultuur?

Introductie

De wereld heeft sinds mensenheugenis een enorme variëteit aan culturen.
En hoewel contacten tussen deze culturen ook zo oud zijn als de mensheid, lijkt het alsof in de laatste decennia grenzen tussen culturen aan het vervagen zijn. Westerlingen nemen steeds meer zaken over uit niet-westerse culturen over en omgekeerd gebeurt dat ook steeds meer. Kijk maar om je heen.

Dankzij vakanties en migranten uit allerlei landen hebben we de hele wereldkeuken leren kennen. Allerlei religies hebben voet aan de grond gekregen. Producten worden uit alle hoeken van de wereld ingevaren en -gevlogen. En dat is in andere delen van de wereld ook zo, Coca-Cola is bijna overal verkrijgbaar en toen er in 2010 en 1011 opstanden uitbraken in verschillende Arabische landen demonstreerden vooral jongeren voor een democratisch bestuur in hun land, een typisch westers stuk cultuur.

Tegelijkertijd is te zien hoe mensen blijven vasthouden aan hun nationale, etnische en regionale identiteit en cultuur en hoe ze invloeden van buitenaf proberen tegen te houden.
Aan jullie de vraag: Krijgt de wereld op den duur een en dezelfde mengcultuur, of anders gezegd: wordt de wereld één grote melting pot?
Blijft het zoals het nu is, een lappendeken van culturen met duidelijke grenzen ertussen? Of wordt het iets ertussen in?


Wat ga je leren?

Hoofdvraag

Gaan alle culturen op aarde op den duur allemaal op elkaar lijken? Zal de wereld op den duur één grote smeltkroes van culturen worden? Of blijft de wereld zoals we die nu kennen min of meer intact: een lappendeken van culturen en van volken met hun eigen cultureel erfgoed en taal? Of wordt het iets er tussenin?

Deelvragen

  • Welke rol speelt het westerse cultuurgebied ten opzichte van de andere cultuurgebieden op aarde?
  • Welke factoren dragen ertoe bij dat mensen wereldwijd steeds meer op dezelfde manier denken, voelen en leven, ook al leven ze in verschillende cultuurgebieden?
  • Welke factoren dragen ertoe bij dat mensen blijven vasthouden aan hun nationale, etnische, regionale en culturele identiteit?

Begrippen

Aan het einde van deze opdracht ken je de volgende begrippen:

  • Cultuurgebied
  • Diffusie
  • Arbeidsmigratie
  • Push- en pullfactoren

Wat ga je doen?

Activiteiten

Vooraf
Voorkennis Bestudeer de Kennisbank en maak de instaptoets.
Aan de slag
Stap 1 Je leest over cultuurgebieden in de wereld, bekijkt een video en beantwoordt vragen over een grafiek.
Stap 2 Toenemend personenverkeer en arbeidsmigratie zijn factoren van diffusie van culturele elementen. Je leest erover en bekijkt een video.
Stap 3 Toenemend goederenverkeer is ook een factor van diffusie culturele elementen. Je leest erover en beantwoordt vragen.
Stap 4 Je leest over communicatie als factor van diffusie. Je krijgt uitleg over de vier voorbeelden daarvan.
Stap 5 Lees over de behoefte aan bescherming van je roots. Je bekijkt een video en beantwoordt vragen daarover.
Afronding
Samenvattend Maak een begrippenlijst.
Eindopdracht A Maak de eindtoets.
Eindopdracht B Maak een presentatie in groepjes.
Examenvragen Oefen de eindexamenvragen.
Terugkijken Kijk terug op de opdracht.


Tijd
Voor de opdracht staat 2,5 SLU.

Wat kun je al?

Bestudeer de Kennisbank.

Maak nu de instaptoets.

Aan de slag

Stap 1 - Verschil in cultuur

Cultuurgebieden en diffusie

 

De wereldeconomie is een wereldsysteem waarin landen in het centrum economisch de dienst uitmaken.
Het is ontstaan toen landen in Europa landen in andere werelddelen tot hun koloniën maakten.

 

Mensen spreken niet allemaal dezelfde taal, hangen niet allemaal hetzelfde geloof aan, dragen niet dezelfde kleding, eten niet dezelfde voedselproducten en hebben niet dezelfde tradities,  normen en waarden. Of kortweg gezegd: hebben niet een en dezelfde cultuur.
Integendeel: de wereld is een lappendeken van culturen. Je hoeft alleen maar naar een andere streek in Nederland te gaan of naar een buurland van Nederland om dat te merken. Toch kun je de wereld indelen in cultuurgebieden.

Een cultuurgebied is een gebied waar mensen kenmerken met elkaar gemeen hebben op gebied van kleding, muziek, taal, godsdienst, eten en andere zaken.

Culturen veranderen voortdurend omdat ze elkaar beïnvloeden.
Hoe dat gaat, zie je in een een paar fragmenten van video's.

Bekijk het eerste fragment in deze video van 4:22 minuten “Het verspreiden van talen en godsdiensten“ tot 4:53 minuten “Dan spreek je van cultuurvermenging.“

Bekijk onderstaande s-grafiek over het proces van diffusie.



Everett Rogers heeft in zijn innovatietheorie (Diffusion of innovations) uiteengezet hoe een nieuw product of idee ingang vindt binnen een groep of gemeenschap.
Bekijk de afbeelding en beantwoord de vraag.

Kijk naar het volgende fragment en beantwoord de vragen.

Bekijk de video: van 1:43 minuten “Culturen veranderen en cultuurgebieden kunnen verschuiven.“ tot 3:08 minuten “traditionele levenswijzen hierdoor beïnvloed.“

 

Stap 2 - Personenverkeer

Afb. 1 De Douglas DC-3

Toenemend personenverkeer

In deze stap en de stappen 3 en 4 laten we zien waarom er steeds meer sprake is van diffusie van culturele elementen.

Een belangrijke factor is het groeiende personenverkeer. De afgelopen tientallen jaren zijn het toerisme en het zakelijk personenverkeer enorm in omvang toegenomen. Dat is te danken aan:

  • Groei van de welvaart, eerst in westerse landen, daarna ook in landen die bekendstaan als opkomend economieën zoals China, Brazilië en Angola. Daardoor konden steeds meer mensen zich een reis naar een ander land, of zelfs naar een ander werelddeel veroorloven en werden auto’s voor steeds meer mensen betaalbaar.
  • Technische ontwikkelingen in de transportwereld waardoor het reizen sneller en soms ook goedkoper werd, in de luchtvaart bijvoorbeeld. Tot in de jaren 40 waren vliegreizen duur en hadden alle vliegtuigen zuigermotoren en propellers (zie afbeelding 1). Die konden hooguit enkele tientallen passagiers vervoeren met snelheden van een paar honderd kilometer per uur.
    Vanaf 1951 maakten dit soort vliegtuigen steeds meer plaats voor vliegtuigen met straalmotoren (zie afbeelding 2). Die vliegtuigen kunnen aanzienlijk sneller vliegen dan vliegtuigen met zuigermotoren en propellers, tot duizend kilometer per uur aan toe. Ook kwamen steeds grotere vliegtuigen met straalaandrijving beschikbaar. Die kunnen honderd, tweehonderd of zelfs vijfhonderd passagiers tegelijk vervoeren. Daardoor werd vliegen sneller en ook steeds goedkoper, dus voor steeds meer mensen betaalbaar.
Afb. 2 De Airbus A380

Arbeidsmigranten

Niet alleen het toerisme en het zakenverkeer neemt toe, ook de migratie of de landverhuizing is een belangrijke factor in de diffusie van culturele elementen.
Van arbeidsmigratie is sprake als mensen naar een ander land of een andere streek verhuizen om er te werken. Mensen verhuizen niet zonder reden naar een ander land. Het kan zijn dat mensen weg willen omdat hun huidige situatie niet goed is. In dat geval spreek je van pushfactoren. Het kan ook zijn dat de situatie op een andere plaats zo aantrekkelijk is dat je daarvoor alles achter wilt laten. Dat zijn de pullfactoren. Het komt vaak voor dat mensen zowel redenen hebben om weg te gaan én redenen hebben om te kiezen voor een bepaalde streek of land.

Kijk naar het tweede fragment uit de video en beantwoord de vragen.

Bekijk de video van 4:13 minuten “In de 21ste eeuw is de migratie“ tot 6:58 minuten “van goederen en geld.“

 

 

Stap 3 - Goederenverkeer

Toenemend goederenverkeer

Beantwoord voor je aan deze stap begint, eerst de volgende zoekvragen.

Van diffusie van culturele elementen is ook sprake doordat het vervoer van goederen in omvang is toegenomen.
Het goederenverkeer is gegroeid dankzij technische ontwikkelingen in de transportwereld. Het heeft de relatieve afstand verkleind. Denk vooral aan het gebruik van zeecontainers. Goederen in containers kunnen sneller en goedkoper worden ingeladen in schepen en ook sneller worden uitgeladen dan ‘losse’ goederen. Op geautomatiseerde terminals kunnen ze snel worden overgezet op andere transportmiddelen.

Het goederenverkeer is ook gegroeid, en de relatieve afstanden verkleind, omdat de handel minder last heeft van handelsbelemmeringen zoals invoerheffingen. Binnen de Europese Unie is de handel tussen de lidstaten helemaal vrijgemaakt. In 1995 richtten een aantal landen de Wereldhandelsorganisatie WTO op met als doel hun onderlinge handel vrijer te maken. Sindsdien hebben steeds meer landen zich bij de WTO aangesloten.

Ook toenemende welvaart deed de internationale handel en daarmee het goederenverkeer groeien. Meer welvaart betekent meer koopkracht en meer consumptie, ook van goederen uit het buitenland.

Niet alleen in het centrum, maar ook in de periferie nam de welvaart toe. Dat gebeurde onder meer in landen die bekendstaan als opkomende economieën. Denk aan de genoemde BRICMIT-landen.
Als ze eerder tot de periferie van het wereldsysteem behoorden, dan zijn ze in de loop van de tijd wel opgeschoven naar de semi-periferie.

Ten slotte zorgden multinationale bedrijven voor een forse groei van de internationale handel, en daarmee van het goederenverkeer. Multinationals hebben meer mogelijkheden om de grenzen tussen cultuurgebieden te passeren en belemmeringen te overwinnen.

Stap 4 - Communicatie

Toenemende uitwisseling van informatie

Iridium is een netwerk van
verbindingskunstmanen dat
draadloos telefoneren vanaf elke
plek op aarde mogelijk maakt.

Ten slotte wordt diffusie van culturele elementen bevorderd door toenemende uitwisseling van informatie binnen en tussen landen: radio- en tv-programma’s, telefoongesprekken en communicatie tussen computers.

Die uitwisseling van informatie is in omvang toegenomen door technologische ontwikkelingen op gebied van communicatie. De relatieve afstand is enorm veel kleiner geworden en lijkt soms zelfs helemaal verdwenen. Al komt het natuurlijk nog steeds voor dat minder democratische machthebbers met allerlei blokkades proberen te voorkomen dat hun burgers de afstanden met de rest van de wereld overbruggen.

Vier voorbeelden:

  • Het gebruik van verbindingskunstmanen. Als je een kunstmaan naar een hoogte van 36.000 kilometer stuurt in een omloopbaan die precies langs de evenaar loopt, doet die precies 24 uur over één rondje rond de aarde. Aangezien de aarde precies 24 uur nodig heeft om eenmaal om haar as te draaien, blijft de kunstmaan boven één punt boven de evenaar hangen.
    Daardoor kan hij dienen als doorzendstation voor informatie. Hij kan signalen van één plek op aarde doorzenden naar veel andere plekken op aarde tegelijk. Voor het ontvangen van de doorgezonden signalen is alleen een antenne nodig, geen aansluiting op een netwerk van kabels.
    Tot 1964, toen de eerste verbindingskunstmaan in gebruik kwam, kon dat alleen via vele doorzendstations (met zendantennes) op aarde en/of via kabels over land en in zee. Nu worden voor het doorzenden van telefoongesprekken netwerken van verbindingskunstmanen gebruikt, die in enkele uren tijd een rondje rond de aarde maken in een baan met een vrijwel rechte hoek met de evenaar (zie afbeelding).
    Zo’n netwerk heeft zoveel kunstmanen dat de hele aarde wel gedekt is en je altijd kunt telefoneren.
  • De eerste personal computer,
    de IBM 5150 uit 1981 voor een
    prijs van ruim $ 1500
    (omgerekend naar nu $4500)
    De uitvinding en het toenemende gebruik van glasvezelkabels. Door dit soort kabels kun je meer informatie tegelijk doorzenden dan door kabels van koper of een ander metaal.
  • De ontwikkeling van kleine computers die zó goedkoop zijn dat vrijwel iedereen er een kan aanschaffen. In 1981 kwamen de eerste kleine of ‘personal computers’ op de markt. Ze pasten op een tafel of bureau. Ze zijn daarna alleen nog maar kleiner geworden. De smartphone is heel wat krachtiger dan de pc van toen.
  • Het vierde voorbeeld is iets waar je zelf dagelijks gebruik van maakt: internet.
    Bekijk de volgende clipphanger.

Stap 5 - Bescherm je roots

Behoefte aan bescherming van je roots

Kijk naar het derde fragment uit de video: van 3:08 minuten “De laatste twintig jaar” tot 4:12 minuten “niet snel zullen opgeven.”

 

 

Door de toename van personenverkeer, goederenverkeer en communicatie verandert ons leven. Vertrouwde zaken dreigen te verdwijnen, dialect of taal bijvoorbeeld. Ook gebruiken komen onder druk te staan, denk aan het stierenvechten in Spanje bijvoorbeeld, of Zwarte Piet.
Ten slotte blijken overgeleverde normen en waarden te botsen met andere ‘geïmporteerde’ normen en waarden die via films, tv-programma’s, internet en sociale media oprukken. Daardoor voelt een deel van mensen zich bedreigd en ontstaat het verlangen naar de tijd waarin die vreemde invloeden van buiten nog niet merkbaar waren.
Dit gevoel van dreiging en het verlangen naar het verleden, toen alles nog vertrouwd was, zijn voor mensen redenen om vast te houden aan de ‘eigen identiteit’. Dat kan zich op verschillende manieren uiten, van het promoten van de eigen streektaal tot het verzet tegen de komst van migranten.
Die botsing van hun eigen normen en waarden met andere normen en waarden ervaren mensen ook als ze uit hun eigen cultuurgebied verhuizen.

Afronding

Samenvattend

Bij 'Wat ga je leren?' worden de volgende begrippen genoemd.
Geef zelf een omschrijving van deze begrippen.

Cultuurgebied  
Culturele diffusie  
Arbeidsmigratie  
Vestigingsfactor of pullfactor  
Vertrekfactor of pushfactor  


Bespreek de begrippen met een klasgenoot.

Eindopdracht A: Toets

Eindopdracht B: Presentatie

Tentoonstelling/digitale presentatie: ‘Één cultuur of vele’

Bekijk eerst het tweede fragment van de video: van 4:54 minuten “Culturele grenzen zijn door" tot 6:46 minuten “hebben een transnationale identiteit."


Jullie gaan in groepjes aan de slag om antwoord te geven op de vraag: komt er een mondiale mengcultuur?
Denk je dat die er een keer komt, sluit je aan bij groep 1.
Denk je dat er nooit een mondiale mengcultuur zal komen, sluit je dan aan bij groep 2.
Denk je dat het antwoord op deze vraag ergens in het midden zal liggen, sluit je dan aan bij groep 3.

Iedere groep verzamelt op internet informatie om het antwoord op de vraag te onderbouwen. In overleg met de docent maken jullie er een tentoonstelling of (digitale) presentatie van.
Hoe je dat kunt aanpakken, kun je lezen in de Gereedschapskist.

Beoordeling

Als je klaar bent met je deel van de tentoonstelling of de presentatie, laat die dan beoordelen door je docent.
De docent zal erop letten dat elk groepje:

  • antwoord geeft op de vraag: komt er een mondiale mengcultuur;
  • het antwoord heeft voorzien van goed onderbouwde argumenten;
  • het antwoord - in welke vorm dan ook verwerkt - duidelijk en helder is.

Tentoonstelling maken

Je kunt je werk presenteren door dit ten toon te stellen. Door je werk te verzamelen en te laten zien leer je je eigen werk evalueren.

 

Presentatie maken

Jezelf op een goede manier presenteren is een belangrijke vaardigheid in deze maatschappij. Je laat zien waar je mee bezig bent geweest, waar je je in hebt verdiept en welke kennis je hebt opgedaan. Powerpoint of Prezi zijn programma's die jou kunnen helpen om informatie te presenteren.

 

Examenvragen

Op deze pagina vind je examenvragen van ExamenKracht van vorige jaren.
De vragen sluiten zo goed mogelijk aan bij de opdracht die je net hebt afgerond.

Maak bij het beantwoorden ook gebruik van dat wat je al eerder geleerd hebt. Als je de vraag niet kunt beantwoorden, probeer het dan later opnieuw. Nadat je een vraag beantwoord hebt, kun je deze zelf nakijken en je score aangeven.

HAVO 2018-TV2

HAVO 2018-TV2 Vragen 5-8

HAVO 2021-TV2

HAVO 2021-TV2 Vragen 5-8

HAVO 2021-TV3

HAVO 2021-TV3 Vragen 5-8

 

Meer oefenen?
Wil je met nog meer examenvragen oefenen?
Als je school deelneemt aan VO-content kun je verder oefenen door in te loggen op ExamenKracht (www.examenkracht.nl).

Terugkijken

Intro

  • Lees de Introductie van de opdracht nog eens door.
    Past de uitleg over verschillende culturen goed bij de opdracht?

Kan ik wat ik moet kunnen?

  • Lees de hoofdvraag en deelvragen nog eens door.
    Ga na of je, na het maken van de opdracht, antwoord kunt geven op deze vragen.

Hoe ging het?

  • Tijd
    Voor deze opdracht staat 2 à 3 SLU.
    Heb je de opdracht binnen dit aantal uren kunnen doen?
  • Inhoud
    In de opdracht staat het begrip cultuur centraal.
    Schrijf één ding op wat aan de orde is gekomen dat echt nieuw voor je was.
  • Samenvattend
    Was het eenvoudig om de genoemde begrippen te omschrijven?
    Vond je het ook zinvol om de begrippen met een klasgenoot te bespreken?
  • Eindopdrachten
    Welke eindopdracht heb je gedaan? De toets of de groepsopdracht?
    Heeft elk groepje duidelijk antwoord gegeven op de vraag: 'Komt er een mondiale mengcultuur?'.
    Hoe hebben jullie je antwoord gepresenteerd?
  • Examenvragen
    Heb je alle examenvragen gemaakt? Ging het goed?

Bronnen

Video’s:

  • Het arrangement Komt er een mondiale mengcultuur? - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2024-10-14 14:09:37
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Wereld'' wordt het thema ''Komt er een mondiale mengcultuur?'' besproken. Het thema begint met de uitleg van wat een cultuurgebied is en dat er verschillende van deze gebieden verspreid zijn over de wereld. Vervolgens wordt de toename van het personenverkeer besproken, wat heeft bijgedragen aan een grotere interactie tussen verschillende culturen en meer migratie. Binnen dit kader wordt arbeidsmigratie geïntroduceerd, waarbij mensen naar een ander land of een andere regio verhuizen om er te werken. Mensen nemen niet zomaar de beslissing om naar een ander land te verhuizen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen ervoor kiezen om te vertrekken uit hun huidige situatie. Deze redenen worden pushfactoren genoemd. Aan de andere kant kunnen er ook aantrekkelijke aspecten zijn van een andere locatie, die mensen ertoe bewegen om alles achter te laten en daar naartoe te gaan. Deze aantrekkelijke aspecten worden pullfactoren genoemd. Vaak hebben mensen zowel redenen om weg te gaan als redenen om te kiezen voor een specifieke regio of land. Niet alleen het personenverkeer is toegenomen, ook het goederenverkeer is steeds gemakkelijker geworden over grote afstanden. Deze toegenomen handel heeft geleid tot een grotere welvaart, niet alleen in het centrum, maar ook in de periferie. Opkomende economieën, zoals de genoemde BRICMIT-landen, hebben hiervan geprofiteerd. Daarnaast heeft de uitvinding van computers en telefoons de communicatie en uitwisseling van informatie versneld, waardoor culturen meer met elkaar vermengd raken. Tegelijkertijd kan deze verhoogde interactie tussen culturen ook leiden tot een herwaardering van de eigen cultuur. Mensen willen hun wortels en tradities beschermen en behouden te midden van de culturele vermenging die plaatsvindt. In essentie zien we dat de toenemende mobiliteit van mensen, de groeiende handel en de verbeterde communicatieprocessen leiden tot een meer mondiale mix van culturen. Dit heeft zowel positieve als uitdagende aspecten, zoals de bescherming van de eigen cultuur en de mogelijkheid om welvaart te vergroten.
    Leerniveau
    HAVO 4; HAVO 5;
    Leerinhoud en doelen
    Multiculturele samenleving; Burgerschap; Aardrijkskunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    6 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    aardrijkskunde, arrangeerbaar, bricmit, globalisering, hv45, mengcultuur, migratie, stercollectie, wereld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content - Gereedschapskist. (2019).

    Gereedschapskist activerende werkvormen

    https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Komt er een mondiale mengcultuur?

    Verschil in Cultuur

    Personenverkeer

    Toenemend goederenverkeer

    Toenemend goederenverkeer

    Uitwisseling van informatie

    Komt er een mondiale mengcultuur?

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.