Komt er een mondiale mengcultuur? - h45

Komt er een mondiale mengcultuur? - h45

Introductie

De wereld heeft sinds mensenheugenis een enorme variëteit aan culturen.
En hoewel contacten tussen deze culturen ook zo oud zijn als de mensheid, lijkt het alsof in de laatste decennia grenzen tussen culturen aan het vervagen zijn. Westerlingen nemen steeds meer zaken over uit niet-westerse culturen over en omgekeerd gebeurt dat ook steeds meer. Kijk maar om je heen.

Dankzij vakanties en migranten uit allerlei landen hebben we de hele wereldkeuken leren kennen. Allerlei religies hebben voet aan de grond gekregen. Producten worden uit alle hoeken van de wereld ingevaren en -gevlogen. En dat is in andere delen van de wereld ook zo, Coca Cola is bijna overal verkrijgbaar en toen er in 2010 en 1011 opstanden uitbraken in verschillende Arabische landen demonstreerden vooral jongeren voor een democratisch bestuur in hun land, een typisch westers stuk cultuur.

Tegelijkertijd is te zien hoe mensen blijven vasthouden aan hun nationale, etnische en regionale identiteit en cultuur en hoe ze invloeden van buitenaf proberen tegen te houden.
Aan jullie de vraag: Krijgt de wereld op den duur een en dezelfde mengcultuur, of anders gezegd: wordt de wereld één grote melting pot?
Blijft het zoals het nu is, een lappendeken van culturen met duidelijke grenzen ertussen? Of wordt het iets ertussen in?


Colofon

Het arrangement Komt er een mondiale mengcultuur? - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-01-31 14:33:10
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Wereld'' wordt het thema ''Komt er een mondiale mengcultuur?'' besproken. Het thema begint met de uitleg van wat een cultuurgebied is en dat er verschillende van deze gebieden verspreid zijn over de wereld. Vervolgens wordt de toename van het personenverkeer besproken, wat heeft bijgedragen aan een grotere interactie tussen verschillende culturen en meer migratie. Binnen dit kader wordt arbeidsmigratie geïntroduceerd, waarbij mensen naar een ander land of een andere regio verhuizen om er te werken. Mensen nemen niet zomaar de beslissing om naar een ander land te verhuizen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen ervoor kiezen om te vertrekken uit hun huidige situatie. Deze redenen worden pushfactoren genoemd. Aan de andere kant kunnen er ook aantrekkelijke aspecten zijn van een andere locatie, die mensen ertoe bewegen om alles achter te laten en daar naartoe te gaan. Deze aantrekkelijke aspecten worden pullfactoren genoemd. Vaak hebben mensen zowel redenen om weg te gaan als redenen om te kiezen voor een specifieke regio of land. Niet alleen het personenverkeer is toegenomen, ook het goederenverkeer is steeds gemakkelijker geworden over grote afstanden. Deze toegenomen handel heeft geleid tot een grotere welvaart, niet alleen in het centrum, maar ook in de periferie. Opkomende economieën, zoals de genoemde BRICMIT-landen, hebben hiervan geprofiteerd. Daarnaast heeft de uitvinding van computers en telefoons de communicatie en uitwisseling van informatie versneld, waardoor culturen meer met elkaar vermengd raken. Tegelijkertijd kan deze verhoogde interactie tussen culturen ook leiden tot een herwaardering van de eigen cultuur. Mensen willen hun wortels en tradities beschermen en behouden te midden van de culturele vermenging die plaatsvindt. In essentie zien we dat de toenemende mobiliteit van mensen, de groeiende handel en de verbeterde communicatieprocessen leiden tot een meer mondiale mix van culturen. Dit heeft zowel positieve als uitdagende aspecten, zoals de bescherming van de eigen cultuur en de mogelijkheid om welvaart te vergroten.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Multiculturele samenleving; Burgerschap; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, bricmit, globalisering, hv45, mengcultuur, migratie, stercollectie, wereld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open