Enigma: Informatica hv456

Enigma: Informatica hv456

Informatica

De Stercollectie informatica van Stichting VO-content geeft je als docent alle ruimte om de lessen naar wens vorm te geven. Het digitaal leermateriaal is naar eigen inzicht in te zetten, te combineren en aan te vullen. De Stercollecties zijn daardoor goed te gebruiken als aanvulling op bestaand leermateriaal. Of vormen een goede basis om een methode te vervangen.

Aan welke kenmerken voldoet de Stercollectie?

  • Actuele digitale leerlijnen voor een vak, niveau en jaar voor iedereen beschikbaar.
  • Kerndoel- en eindtermdekkend, voor aanvullend of (deels) vervangend gebruik.
  • Leerdoeldenken en formatief evalueren zijn geïntegreerd in alle leerlijnen.
  • Flexibel inzetbare en leerlinggerichte opdrachten, bruikbaar voor blended learning.
  • Sluit aan op de door de SLO ontwikkelde leerdoelenkaarten voor het vak informatica.
  • Stelselmatig onderhoud en actualisatie op basis van reflecties van gebruikers en experts.
  • Te gebruiken op elke computer, laptop of tablet.

Voor informatica zijn de volgende Stercollecties ontwikkeld:

  • Informatica havo leerjaar 4 en 5
  • Informatica vwo leerjaar 4, 5 en 6.

Docentenmateriaal
Als jouw school deelneemt aan Stichting VO-content krijg je ook exclusief toegang tot het docentenmateriaal dat bij de Stercollecties hoort.
Check hier of jouw school al deelneemt aan VO-content. Als dit het geval is, kun je direct binnen ‘Mijn VO-content’ het docentenmateriaal eenvoudig filteren op vak, niveau en leerjaar waarna je precies ziet welke materialen er beschikbaar zijn. Denk aan:

  • Toetsen en antwoordmodellen
  • Werkbladen
  • Werkplannen
  • Samenvattingen
  • Woordenlijsten
  • Stercollectie handleidingen
  • Extra oefenmaterialen

Contact
Heb je een inhoudelijke of technische vraag over de Stercollecties? Neem gerust contact op met onze helpdesk of telefoonnummer: 085-0443100 (tot 12 uur).

Deelnemer worden aan Stichting VO-content?
Wanneer jouw school (vanaf dit schooljaar) deelneemt aan VO-content* krijgen jij en collega’s exclusief toegang tot een basispakket met het docentenmateriaal én allerlei programma’s die onderwijs op maat mogelijk maken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het basispakket aan te vullen met drie extra keuzeprogramma’s. Door deel te nemen draagt je school bovendien bij aan de doorontwikkeling van open leermateriaal (Stercollecties). Een mooie maatschappelijke doelstelling!

Basispakket:

Docentenmateriaal
Extra materialen zoals handleidingen, toetsen, extra oefenmateriaal behorende bij de Stercollecties.

SterMonitor
Digitale leeromgeving waarin de Stercollecties getoond worden met daarin ook de voortgang van de leerlingen.

Oefenprogramma Engels
Een adaptief oefenprogramma voor Engelse lees-, kijk-, en luistervaardigheid.

Extra Programma Nederlands
Naslagwerk Nederlands met theorie en oefeningen.

Rekensite
Een adaptief oefenprogramma voor rekenvaardigheid van niveau 1F t/m 3F.

 

Keuzeprogramma's:

ExamenKracht
Oefenprogramma waarin leerlingen online examens oefenen en feedback krijgen.

Kracht in Controle (KIC)
Lesprogramma sociaal-emotionele ontwikkeling waarmee je inzicht krijgt in de groepsdynamiek en de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen bevorderd.

Portfolio-site
Een digitale tool waarin leerlingen de ontwikkeling van hun competenties bijhouden.


Wil je meer weten over deelname aan VO-content? Op onze site staat meer informatie maar we vertellen er graag meer over. Neem contact met ons op via 030-232 48 22 of mail ons!

* Is jouw school al langer deelnemer aan VO-content en nog niet overgestapt naar het actuele deelnamemodel? Dan kan het zijn dat jullie school geen toegang heeft tot onze nieuwe programma’s SterMonitor en Extra Programma Nederlands. Wil je dit aanpassen? Neem dan contact met ons op.

Voordat je aan de slag gaat

Docent kan klassen aanmaken en leerlingen volgen
Een docent kan op de profielpagina klassen aanmaken. Als een docent dat gedaan heeft, kunnen de leerlingen zich aan de klas koppelen. Als de leerlingen dat gedaan hebben, kan de docent de voortgang van de leerlingen volgen.

Klik op deze link om de profielpagina te openen en te bewerken: Profielpagina.
Als docent maak je op deze pagina een klas/ klassen aan.
Leerlingen koppelen zich op de pagina aan een docent en klas.

Let op!
Het is belangrijk dat zowel docenten als leerlingen eerst hun profielpagina aanmaken, voordat zij aan de slag kunnen met de opdrachten en de voortgangsmodule!

Kernprogramma

Informatieverwerkende systemen

In deze module maak je kennis met het vak Informatica, waarbij informatie en communicatie een belangrijke rol spelen.

Je gaat zien hoe informatie wordt vastgelegd en hoe communicatie plaatsvindt. Daarbij wordt ingegaan op het gebruik van verschillende soorten informatieverwerkende systemen.

Module: Informatieverwerkende systemen

Computerarchitectuur

In deze interactieve module gaan we in op de bouw en werking van de verschillende componenten van een computersysteem. Het eerste deel gaat over de fysieke laag, de hardware: processor, werkgeheugen, opslaggeheugen.

In het tweede deel van deze module maken we kennis met de logische laag: operating systems (besturingssystemen) en netwerken.

Module: Computerarchitectuur

HTML5, CSS3 en JavaScript

HTML (HyperText Markup Language) is een taal die gebruikt wordt voor het maken van webpagina’s. In deze module gaan we aan de slag met HTML5. Dit is momenteel de meest recente versie van HTML.

Module: HTML5

Informatica in de samenleving

Vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw is onze maatschappij in een snel tempo veranderd van een productiemaatschappij naar een informatiemaatschappij. Dat betekent dat voor moderne bedrijven de nadruk is komen te liggen op het creëren, distribueren en gebruiken van informatie. Daarmee zijn we in een nieuwe fase van de samenleving beland.

De computer speelt in die informatievoorziening een essentiële rol.

Module: Informatica in de samenleving

Visueel programmeren met Java

In deze interactieve module maak je kennis met de programmeertaal Java.

Java werkt met een bibliotheek van klassen. Elke klasse bevat een stukje kant en klare code. De programmeur hoeft dan niet telkens alle code zelf te schrijven. En dat scheelt een hoop tijd.

Module:  Programmeren met JavaFX

Security

In deze module houden we ons bezig met verschillende vormen van security.

Onder computer security verstaan we de beveiliging van informatiesystemen tegen diefstal of het beschadigen ervan. Onder security valt ook het beschermen van diensten die door een informatiesysteem worden aangeboden. Als we het hebben over alles wat met veilig internetgebruik te maken heeft dan spreken we van web security.

Module: Security

 

Gebruikersinterfaces

Een geldautomaat van een bank, een drankenautomaat in de kantine van school. Het zijn voorbeelden van informatieverwerkende systemen. Voor de communicatie met deze systemen wordt meestal gebruik gemaakt van een grafische gebruikersinterface.

In deze module maak je kennis met de diverse aspecten van het ontwerpproces van gebruikersinterfaces.

Module: Gebruikersinterfaces

Grondslagen

In de module Grondslagen behandelen we de basisprincipes van informatie en rekenen.

Module: Grondslagen

 

Keuzethema's

Databases

Voor informatica zijn data en de opslag van data belangrijke onderwerpen. Data kunnen gestructureerd of ongestructureerd zijn. De opslag van data staat centraal in de module Databases.

Module: Databases

Elementaire bewerkingen

In deze interactieve module leer je hoe te werken met binaire getallen en hoe hexadecimale getallen omgezet worden naar een decimaal getal en omgekeerd.
Vervolgens worden de logische operaties behandeld en leer je daarmee eenvoudige schakelingen te maken.

Module: Elementaire bewerkingen

Artificial Intelligence

De titel van deze module is “Artificial Intelligence” oftewel kunstmatige intelligentie.
Daaronder verstaan we de intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig problemen kunnen oplossen.
Het denkvermogen van een mens wordt daarbij nagebootst.

Module Artificial Intelligence

Informatiemodellering

In de module informatiemodellering beperken we ons tot het ontwerpen van gegevensgeoriënteerde systemen. We verdiepen ons daarvoor in de methode FCO-IM. Deze methode wordt gebruikt voor het modelleren van gegevensgeoriënteerde systemen, die wij in het vervolg van deze module zullen aanduiden als informatiesystemen.

Module: Informatiemodellering

Interactieve websites met PHP en MySQL

In de module "Interactieve websites met PHP en MySQL" leer je werken met scripts. Scripts heb je nodig om webpagina’s interactief te maken. Met alleen HTML kunnen geen dynamische webpagina’s worden ontworpen. Scripts kunnen in diverse talen geschreven worden. Voorbeelden van scriptingtalen zijn PHP en JavaScript. In deze module behandelen we de scriptingtaal PHP.

De module over PHP is een vervolg op de module HTML5, CSS3 en JavaScript. Je moet de module over HTML eerst doorgewerkt hebben voordat je kunt beginnen aan de module PHP en MySQL.

Module: PHP en MySQL

Objectgeoriënteerd programmeren met Java

In deze module leer je hoe je naast gebruik te maken van voorgeprogrammeerde klassen ook zelf klassen kunt schrijven. Daarnaast gaan we ook in op een complexe datastructuur: de array.

Module: Objectgeoriënteerd programmeren met Java FX

 

Cryptografie

In deze module wordt de cryptografie in drie fasen behandeld. De oudste vorm van cryptografie is de klassieke cryptografie waarbij berichten handmatig versleuteld worden. Bij de mechanische cryptografie wordt bij het versleutelen gebruik gemaakt van apparaten. Tenslotte is er de digitale cryptografie, waarbij het bericht met behulp van computers versleuteld wordt.

Module: Cryptografie

Scrum en Software Engineering

Het schrijven van correcte programma’s, die onder alle omstandigheden doen wat ze moeten doen, is minder eenvoudig dan het lijkt. De vraag hoe je betrouwbare software moet maken, heeft geleid tot een heel eigen vakgebied, namelijk Software Engineering.

Module: Scrum en Software Engineering

Communicatie en netwerken

Communicatie speelt in alle terreinen van ons leven en in alle delen van de maatschappij een essentiële rol.
De manieren waarop we communiceren lopen uiteen van een direct gesprek, van mens tot mens, tussen twee personen, via brieven, boeken, kranten, tele-foon, radio, tv, tot een chat-sessie of het versturen van een e-mail of een WhatsApp-bericht.
In veel gevallen is er sprake van communicatie tussen personen, maar communicatie is ook mogelijk tussen een persoon en een computer en tussen computers onderling.

Module: Communicatie en netwerken

  • Het arrangement Enigma: Informatica hv456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2024-09-26 12:44:46
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De Stercollecties informatica zijn open, digitale leerlijnen die worden aangeboden door VO-content. De leerlijnen voldoen aan de kerndoelen of eindtermen en door de SLO ontwikkelde leerdoelspecificaties. Deze arrangeerbare leerlijn voor informatica voor hv456 bevat in totaal 17 thema´s.
    Leerniveau
    HAVO 4; VWO 6; HAVO 5; VWO 4; VWO 5;
    Leerinhoud en doelen
    Informatica;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    arrangeerbaar, havo, hoofdarrangement, hv456, informatica, leerlijn, rearrangeerbaar, stercollectie, vocontent001, vwo

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Leermateriaal, StudioVO. (2019).

    Informatieverwerkende systemen

    https://maken.wikiwijs.nl/88300/Informatieverwerkende_systemen

    VO-content - Leerlijnen. (2015).

    Biologie v456

    https://maken.wikiwijs.nl/63120/Biologie_v456

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.