In veel gevallen maakt een leerling een werkstuk, kijkt de docent dit vervolgens na en geeft hierbij feedback en een cijfer. De leerling krijgt het werk terug, kijkt naar het cijfer en doet vervolgens niets met de feedback. In feite een gemiste kans. Het kunnen verwerken van feedback hoort bij de 21e eeuwse vaardigheden, net als het goed kunnen geven van feedback, overigens. In de 'traditionele' omgang met werkstukken en open opdrachten organiseren we dit echter niet. De docent geeft feedback en de leerling voelt geen urgentie om iets met de feedback te doen: het cijfer is immers al bekend.
PeerScholar is een tool dat je kunt gebruiken om leerlingen te laten reflecteren op elkaars werk. Daarna krijgen de leerlingen de gelegenheid om de binnengekomen feedback op hun eigen werk te gebruiken om hun werk te verbeteren. Het verwerken van de feedback wordt dus onderdeel van het proces. De leerling oefent het geven van feedback, maar krijgt door het doornemen van het werk van peers ook meer inzicht in de kwaliteit van het eigen werkstuk: een dubbel leereffect dus. Daarnaast wordt dat inzicht nog een vergroot doordat de leerling ook feedback van anderen binnenkrijgt. Omdat de leerling de feedback weer gebruikt om het eigen werkstuk te verbeteren is de drive om daadwerkelijk de feedback goed door te nemen veel groter: dat levert namelijk direct voordeel op: een beter eindresultaat.
Het tool ondersteunt het hele proces. Dat proces verloopt in drie fasen:
1. Creëren
In deze fase maken de leerlingen een opdracht en leveren deze in PeerScholar in. Hoe duidelijker de opdracht omschreven is, hoe duidelijker uiteraard voor de leerling. Maar dat niet alleen: als de opdracht helder is, zowel qua inhoud als qua gestelde eisen, wordt daardoor ook het geven van feedback op het werk van anderen mogelijk. PeerScholar beveelt aan om de opdracht te geven in de vorm van een rubric zodat leerlingen een goed inzicht krijgen wat een bepaald resultaat 'waard' is.
2. Beoordelen
Heeft iedereen de opdracht ingeleverd, dan ontvangen de leerlingen het werk van anderen retour. Dit kunnen leerlingen uit de eigen klas zijn, maar dat hoeft niet, het kunnen ook leerlingen uit parallelklassen of zelfs leerlingen van buiten de school zijn. De docent regelt hoeveel opdrachten ter beoordeling worden voorgelegd. De docent regelt ook de wijze waarop beoordeeld wordt. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van gerichte vragen zijn, of m.b.v. inline commentaar. Daarnaast kan je kiezen of leerlingen zien wie ze beoordelen of dat de werkstukken anoniem zijn.
3. Reflecteren/herzien
In deze fase krijgen de leerlingen hun eigen werk terug, inclusief de feedback die zij van hun 'peers' hebben ontvangen. Zij krijgen nu de gelegenheid om hun werk te verbeteren op basis van het binnengekomen commentaar.
Beoordeling
Uiteindelijk zie je als docent een heel dossier. Het oorspronkelijke werk van de leerling, de feedback die de leerling heeft gegeven, de feedback die de leerling heeft ontvangen en hoe hij deze feedback heeft verwerkt. Dit alles samen leidt tot een eindbeoordeling.
Iedereen kan peerScholar uitproberen. Je kunt gratis een account aanmaken, een klas inriechten en een opdracht maken. Vervolgens kun je de opdracht uitvoeren met maximaal 10 leerlingen.
Heb je peerScholar uitgeprobeerd en wil je meer, dan heb je een licentie nodig.
Heeft je school een licentie genomen op peerScholar en wil je je (oefen)gegevens nu echt gaan gebruiken?
Dat kan:
Stap 1: accountgegevens doorgeven
Geef je gegevens door aan de beheerder Vertel de peerScholar beheerder van je school dat je account is aangemaakt en het mailadres dat je daarbij hebt opgegeven. Hij/zij kan de licenties dan voor je beschikbaar maken.
Stap 2: course/klas koppelen
Ga naar de course/klas die je wilt koppelen en klik rechtsboven op het potloodje (edit)
Kies nu bij 'institution' de naam van je school. De licenties van de school worden nu gekoppeld aan deze course/klas.
Deze opdracht gaat uit van een groep van tenminste 3 personen. Op die manier kun je als groep alle fasen van een PeerScholar-project doorlopen.
Maak nu je eigen opdracht in PeerScholar. Vul de create, review en reflect fase in. Bekijk de extra mogelijkheden.
Zorg dat het aantal peer reviews op 1 staat. Dit zal je in de praktijk niet doen, maar voor de workshop is het handig.
Gebruik ‘manually open and close phases’ zodat je het werken in de verschillende fasen helemaal in de hand hebt. Zet de eerste fase van je opdracht open.
Vul het onderdeel ‘grading’ in. Bekijk de mogelijkheden.
Maak nu elkaars opdrachten. Zorg dat je minimaal twee collega’s als 'leerling' uitnodigt voor jouw opdracht. Laat je 'leerlingen' het eerste deel van je opdracht maken. Open dan de volgende fase. Werk op die manier alle fasen af en bepaal het eindresultaat. Maak daarnaast de opdrachten van de collega’s in je groep.
Het arrangement PeerScholar versie 3 is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.