Per 1.3 Practicum Chemie

Per 1.3 Practicum Chemie

Theorie

Inleiding

De concentratie of sterkte van oplossingen kan onder andere worden bepaald door middel van titratie.

Je voegt aan een oplossing van een nauwkeurig afgewogen stof (oertiterstof), onder roeren, een hoeveelheid titreervloeistof (titrant) uit een buret toe. Dit doe je totdat er geen reactie meer plaatsvindt. Op dit punt, het equivalentiepunt, stopt men de titratie. Door een berekening kan de sterkte van de onbekende oplossing worden bepaald. De sterkte van de oplossing noemen we de titer (mol/l).

Je kunt ook de concentratie van een oplossing bepalen. Je voegt dan aan een oplossing van nauwkeurig afgemeten hoeveelheid vloeistof een hoeveelheid titrant uit de buret toe. Dit doe je totdat er geen reactie meer plaatsvindt. Op dit punt, het equivalentiepunt, stopt men de titratie. Door een berekening kan de sterkte van de onbekende oplossing worden bepaald als je de concentratie van de titrant weet.

De buret

Voordat je begint met titreren, maken we eerst nader kennis met de buret. De buret die het meest gebruikt wordt heeft een meetvolume van 10-50 ml en dient voor het nauwkeurig doseren van titreervloeistof. Een micro-buret wordt gebruikt voor volumes kleiner dan 5 ml en een macroburet wordt gebuikt voor volumes groter dan 50 ml. Alle buretteb zijn, net als een volume pipet, geijkt op uitloop.

De motorburet heeft een meetvolume van 5-50 ml en dient eveneens voor het nauwkeurig doseren van titreervloeistof. Het voordeel van een motorburet is dan het aflezen nauwkeuriger is t.o.v. een glazen buret.

Van de glazenburetten zijn 2 verschillende typen op de labzaal aanwezig. Het type met bruin glas wordt gebruikt voor vloeistoffen die licht gevoelig zijn. Het donkere glas houdt het uv-licht tegen. Het niet-gekleurde type wordt in alle andere gevallen gebruikt. Meestal bevindt zich bij dit type aan de achterzijde een blauwe streep (Schellbachstreep) om het aflezen te vergemakkelijken.

Colofon

Het arrangement Per 1.3 Practicum Chemie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2024-03-14 14:13:41
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Practicum Chemie Periode 1.1 - Titreren
Leerniveau
MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
40 uur en 0 minuten

Bronnen

Bron Type
Titer stellen
https://youtu.be/RlEwDFwXbGo
Video

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open