Vlucht naar welvaart - h45

Vlucht naar welvaart - h45

Vlucht naar de welvaart

Introductie

Jaarlijks emigreren duizenden mensen uit Afrika naar Europa.
Sommigen van hen doen dat legaal en mogen tijdelijk of definitief in het land van bestemming blijven.
Andere migranten die proberen illegaal Europa binnen te komen, betalen soms honderden of zelfs duizenden euro's aan mensensmokkelaars die hun overtocht regelen. Sommigen van hen nemen het grote risico om onderweg te verdrinken, omdat ze in kleine, overvolle boten hun tocht over zee maken.
Zo verdrinken er tientallen of zelfs honderden Afrikaanse migranten, omdat hun boot tijdens de overtocht zinkt.

Deze opdracht gaat over Afrikanen die ervoor kiezen om hun woonplaats te verlaten om een betere toekomst te zoeken in Europa.

Bekijk de video.

Wat ga je leren?

Hoofdvraag

Waarom verlaten ieder jaar duizenden mensen Afrika om een nieuw bestaan in Europa te zoeken?

Deelvragen

  • Waarom gaan deze migranten weg uit hun land in Afrika?
  • Waarom willen deze migranten zich in Europa vestigen?
  • Uit welke landen komen de meeste migranten en waarom?
  • Welke landen in Europa kiezen deze migranten het meest als land van bestemming en waarom?
  • Welke belemmeringen moeten de migranten zien te overwinnen om het land van bestemming te bereiken?

Begrippen

Aan het einde van deze les ken je de volgende begrippen:

  • Bruto Binnenlands Product of BBP (per hoofd van de bevolking)
  • Bruto Regionaal Product of BRP (per hoofd van de bevolking)
  • Koopkracht en Koopkrachtpariteit (KKP)
  • (Samenstelling van) beroepsbevolking
  • Arbeidsmigratie
  • Kettingmigratie
  • Afstand en relatieve afstand
  • Perceptie (het beeld dat migranten hebben van hun bestemming)
  • Push- en pullfactoren

 

Wat ga je doen?

Activiteiten

Vooraf
Voorkennis Bestudeer de Kennisbankitems en maak de instaptoets.
Aan de slag
Stap 1 Lees over de reisroutes van migranten en bekijk een kaart van de migratie van Afrika naar Europa. Beantwoord vragen.
Stap 2 Lees over de verschillende redenen waarom Afrikaanse migranten kiezen voor Europa. Wat zijn de push- en pullfactoren? Bekijk videofragmenten en beantwoord vragen.
Stap 3a Je leert dat je welvaart en armoede in Afrika kunt meten met BBP, BBP per hoofd van de bevolking en KKP.
Stap 3b Migranten moeten hun reis naar Europa kunnen bekostigen, tenzij ze gevlucht zijn om oorlogsreden of natuurgeweld. Je leest over koopkracht en beantwoordt vragen.
Stap 4 Je leest over drempels, die migranten, al of niet legaal, onderweg op hun reis of vlucht tegenkomen.
Afronding
Samenvattend Maak een begrippenlijst en vergelijk deze met een klasgenoot.
Eindopdracht A Maak de eindtoets.
Eindopdracht B Maak een presentatie met de titel ‘Reizen met Afrikaanse migranten’.
Examenvragen Oefen met examenvragen.
Terugkijken Kijk terug op de opdracht.


Tijd
Voor deze opdracht staat een belasting van 3 à 4 SLU.

Wat kun je al?

Bestudeer uit de Kennisbank:
(behalve de pagina over Centrum en Periferie)

Ontwikkelingslanden

Bestudeer uit de Kennisbank:
(behalve de pagina over Migratie en Migratie & gezinshereniging)

Omvang bevolking

Aan de slag

Stap 1 - Routes van welvaart

Volgens de geograaf Joris Schapendonk zijn migranten “mensen die op zoek zijn naar, of gevestigd zijn in, een nieuwe verblijfplaats.”
Bron: Geografie van november/december 2015, pagina 7.

Overal ter wereld zijn er migranten te vinden. In de Verenigde Staten wonen veel migranten uit Mexico en het Caribisch gebied en de migratie uit deze gebieden gaat nog steeds door.
In de Verenigde Staten, Canada en Australië wonen veel migranten uit Europa. Ze zijn er vooral in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw naar toe getrokken om er zich permanent te vestigen. Na de zestiger jaren nam deze migratie sterk af omdat de (vooral economische) situatie in Europa zich herstelde en overheden hun emigratiebeleid bijstelden.

Een andere migratiestroom ontstond vooral na 2004, toen enkele Oost-Europese landen lid werden van de Europese Unie. Veel migranten uit bijvoorbeeld Polen trokken naar andere lidstaten van de EU, ook naar Nederland en Groot-Brittannië.
Aan de afstand was niets veranderd, wel aan de relatieve afstand. Door het EU-lidmaatschap werd migratie een stuk eenvoudiger en nam de relatieve afstand sterk af. Niet alleen uit Oost-Europa, maar ook uit het Midden-Oosten en Afrika trekken grote aantallen migranten naar de Europese Unie.

Migratie van Afrika naar Europa

Kijk naar de kaart Migrantenstromen naar Europa.
De rode pijlen geven de migratie weer van Afrika naar Europa.
De gele pijlen geven de beweging van migranten weer binnen Europa.

Reisroutes van migranten die Europa binnenkomen in 2015 (bron: Europol)

 

Beantwoord nu de vragen over de kaart.

Dat er Afrikaanse migranten Europa binnenkomen, is niet van vandaag of gisteren, maar is al tientallen jaren aan de gang. En ze komen niet alleen uit de Afrikaanse landen op de kaart, maar bijvoorbeeld ook uit Angola, Nigeria, Mozambique en andere landen ten zuiden van de Sahara.
Sommige Afrikaanse migranten richten zich op de voormalige kolonisator. In Frankrijk wonen veel migranten en hun nakomelingen uit Marokko, Algerije en andere voormalige koloniën van Frankrijk. Ze kiezen voor Frankrijk vanwege de taal en omdat ze enigszins vertrouwd zijn met de Franse cultuur.
Groot-Brittannië trekt, om dezelfde redenen, vooral migranten uit Nigeria, Ghana en andere vroegere Britse koloniën.
In Portugal, ten slotte, wonen veel migranten en hun nakomelingen uit voormalige Portugese koloniën, zoals Mozambique en Angola.

Stap 2 - Waarom Afrikanen migreren

In Stap 1 heb je al gelezen dat Afrikaanse migranten vaak een land van bestemming kiezen waar ze zich verstaanbaar kunnen maken.
Naast de taal zijn er nog meer redenen (pullfactoren), waarom ze het aantrekkelijk vinden om naar Europa te gaan. Een veel voorkomende pullfactor is dat in het land van bestemming al kennissen en familieleden wonen.
In de jaren 60 en 70 bijvoorbeeld trokken Marokkaanse mannen naar Nederland en België om er te werken. Een deel van hen bleef en liet later hun gezin overkomen. Voor die vrouwen en kinderen was hereniging met hun vader of echtgenoot de pullfactor. Deze vorm van ‘volgmigratie’ wordt ook wel kettingmigratie genoemd. Familie en kennissen van eerder geëmigreerden besluiten ook om te verhuizen.

Andere redenen waarom Afrikaanse migranten er voor kiezen naar Europa te komen, zijn:

  • De korte afstand (bijvoorbeeld tussen Marokko en Spanje) maakt het mogelijk om snel terug te gaan naar het land van herkomst als dat nodig is en de reis is dan ook minder duur. De afstand is kort in absolute zin, maar kan ook relatief kort zijn. In de zomer, met goed weer en warmer Middellandse Zeewater, is de afstand tussen Afrika en Europa relatief korter dan in de winter.
    Dan zijn de reisomstandigheden aanmerkelijk ongunstiger.
  • Het beeld van het luxe leven in Europa, dat de meeste migranten hebben. Het wordt wel aangeduid met het begrip ‘perceptie’. Overheden doen hun best dat beeld aan te passen en zo reëel mogelijk neer te zetten. Mensensmokkelaars hebben er belang bij dat beeld van Europa zo mooi mogelijk te maken.
  • Aanwezigheid van goede voorzieningen zoals vergoedingen voor ziektekosten en uitkeringen bij werkloosheid en een gezondheidszorg die toegankelijk en van goede kwaliteit is.
  • Het kunnen volgen van een goede opleiding. Veel jonge Afrikanen willen graag naar Europa om er aan een instelling voor hoger onderwijs te studeren.

Maar Europa trekt niet alleen, Afrika ‘duwt’ ook. Afrikaanse migranten hebben andere redenen om te vertrekken, zoals een (burger)oorlog, hongersnood, werkloosheid en armoede. Die redenen noemen we pushfactoren.

De Afrikanen die in de video worden geïnterviewd, willen naar Europa om er te werken, voor een tijd of voorgoed. We noemen dit arbeidsmigratie. In de landen van herkomst van deze arbeidsmigranten is een groot deel van de beroepsbevolking (mensen die kunnen werken) werkloos.
Omdat sociale voorzieningen er goeddeels ontbreken of ontoereikend zijn, betekent geen werk hebben afhankelijk zijn van familieleden of leven in armoede.
De werkloosheid is een langdurig probleem omdat de landbouw wordt gemechaniseerd en er op het platteland minder arbeidskrachten nodig zijn en tegelijkertijd de beroepsbevolking groeit. De problemen zijn verergerd door economische crises, waardoor in korte tijd veel fabrieken en andere bedrijven sluiten.

Naast arbeidsmigranten - je zou ze ook wel economische vluchtelingen kunnen noemen, omdat ze werkloosheid en armoede proberen te ontvluchten - zijn er de ‘echte’ vluchtelingen. Zij verlaten hun huis, hun streek en zelfs vaak hun land omdat er oorlog is of omdat ze in eigen land worden vervolgd (een pushfactor) vanwege hun afkomst, godsdienst, hun seksuele geaardheid of om een andere reden. Ze hopen een plek te vinden waar vrede is, geen geweld en waar ze niet worden vervolgd (drie pullfactoren).

Zo ontvluchten veel Eritreeërs hun land om aan een dictatoriale regering te ontkomen die hen een jarenlange dienstplicht oplegt.
Ook uit Libië en Somalië komen vluchtelingen. Zij ontvluchten de oorlog in eigen land.
In 2011 werd Somalië ook getroffen door hongersnood, als gevolg van langdurige droogte, een reden te meer om het land te verlaten (een pushfactor).

Stap 3a - Check de feiten

Zijn alle Afrikaanse migranten straatarm?

Vaak wordt beweerd dat alle Afrikaanse migranten arm zijn en niets bezitten als ze naar Europa komen. Klopt dat wel?
Om dat na te gaan, moet je armoede en welvaart meten. Als maatstaf voor de welvaart van een land als geheel wordt de economische indicator Bruto Binnenlands Product of BBP gebruikt. Dat is de waarde van alle producten en diensten die in een jaar tijd binnen een land worden geproduceerd.
Naast het BBP wordt ook het Bruto Nationaal Product of BNP gebruikt. Het BNP drukt de waarde uit van alle geproduceerde goederen en diensten in een bepaalde periode door alle staatsburgers van een land, binnen of buiten de landsgrenzen. Bij een vergelijking van het BBP of BNP van landen zou Luxemburg, een land met weinig inwoners, armer zijn dan bijvoorbeeld Egypte, een land met veel meer inwoners. Dat terwijl Luxemburg bekend staat om zijn grote welvaart en Egypte om zijn wijdverbreide armoede.
Daarom wordt om de welvaart of de armoede in een land te meten het BBP of BNP gedeeld door het aantal inwoners van het land. De uitkomst is het BBP of BNP per hoofd van de bevolking. Het BBP per hoofd van de bevolking in Portugal was in 2010 17,173 euro en dat van Angola in 2010 10.529 euro.
Op grond hiervan zou je kunnen zeggen dat de mensen in Portugal in 2010 rijker waren dan in Angola. We nemen deze twee landen als voorbeeld omdat die in volgende opdrachten uitvoerig aan bod komen.

We zijn er echter nog niet. Het BBP (Bruto Binnenlands Product) per hoofd van de bevolking van een land geeft nog geen goed beeld want:

  • Niet meegenomen in het BBP is het aandeel van de informele sector. De informele economie bestaat uit alle wettige en onwettige economische activiteiten die niet in kaart worden gebracht.
  • Het BBP per hoofd van de bevolking van een land is een gemiddelde en zegt dus niets over de verdeling arm/rijk binnen het land. Om iets van die verdeling duidelijk te maken, wordt ook wel het Bruto Regionaal Product of BRP als economische indicator gebruikt. Het BRP is de som van alle producten die een streek of een stad per jaar voortbrengt. Daarna kun je ook het BRP per hoofd van de bevolking in die streek of stad berekenen. Op die manier zijn relatief welvarende en relatief armere streken in een land te onderscheiden. Ook dat zegt weinig over hoe arm of rijk de individuele inwoners in die streken zijn.
  • Het BBP per hoofd van de bevolking van een land zegt nog niets over de koopkracht, de hoeveelheid goederen en diensten die je voor één euro of één dollar kunt kopen. Met een euro kun je in een arm land als Ghana meer kopen dan in een rijk land als Nederland, omdat het prijspeil voor goederen en diensten er lager is. Wie weinig verdient in een land met een laag BNP per hoofd van de bevolking, is daarmee niet per definitie iemand die in armoede leeft.
    Daarom gebruiken onderzoekers ook de economische indicator KKP, de koopkrachtpariteit van verschillende landen om wereldwijd de welvaart te meten naast het BBP per hoofd van de bevolking. De KKP is een rekenfactor die de effecten van prijsverschillen tussen landen elimineert.
    Maar ook het KKP van een land is een gemiddelde; het zegt weinig of niets over hoeveel inkomsten ieder individu in het land afzonderlijk heeft en dus wat hij aan goederen en diensten kan kopen.

Stap 3b - Koopkracht

Koopkrachtpariteit wereldwijd in 2003 ten opzichte van de Verenigde Staten.


Het BBP per hoofd van de bevolking en ook het KKP zeggen dus weinig of niets over hoe arm of rijk de migranten zijn die vanuit Afrika naar Europa verhuizen. Maar op een andere manier valt hier wel wat over te zeggen. Afrikanen die hun land willen verlaten, moeten kosten maken, in ieder geval reiskosten. Dat heb je in de video in Stap 2 kunnen zien.

Afrikanen die arm zijn en niet goed rond kunnen komen, zijn voor het bekostigen van de reis en andere uitgaven die hun verhuizing met zich meebrengt aangewezen op financiële hulp van familieleden of vrienden in hun omgeving of van mensen die al naar een land in Europa zijn verhuisd. De Afrikanen die daadwerkelijk uit hun land weggaan om zich ergens in Europa te vestigen zijn meestal niet de armste.
Maar Afrikanen die op de vlucht zijn voor een oorlog (zoals die uit Libië), zijn vaak arm en blijven in de eigen regio. Ze hebben huis en haard verloren door gevechten of zijn in grote haast gevlucht met medeneming van wat ze konden dragen. Dat geldt doorgaans ook voor mensen die op de vlucht zijn vanwege een natuurramp (zoals de droogte in Somalië die leidde tot hongersnood). Zij zijn door die ramp hun middelen van bestaan kwijtgeraakt en arm geworden.

Stap 4 - Drempels

ZR.MS van Amstel

Het Nederlandse fregat Zr. Ms. Van Amstel heeft in 2016 gepatrouilleerd in de Middellandse Zee om mensensmokkel te bestrijden en heeft daarbij vele honderden migranten van boten gehaald en in veiligheid gebracht.
Zij verlieten hun land of regio om zich ergens anders te vestigen. Toch zetten relatief weinig mensen zo’n stap. Van de hele wereldbevolking woont maar 3% buiten zijn geboorteland. Hoe komt dat?
Ten eerste moet je als je naar een ander land of gebied emigreert, alles achterlaten waarmee je vertrouwd en waaraan je gehecht bent. Op de tweede plaats moet je de reis kunnen betalen en bijkomende kosten zoals geldige reispapieren (zie ook Stap 3).

Ten slotte moet je in je nieuwe omgeving aan de kost zien te komen. Je moet een vak geleerd hebben of een opleiding hebben gehad met uitzicht op een baan. Voor de meeste mensen zijn het redenen om af te zien van emigratie. Wie heeft besloten toch weg te gaan, moet zijn bestemming nog zien te bereiken, want de reis is moeilijk (zie het schema in Stap 2).

Heb je een paspoort én een werkvergunning voor het land van je toekomst, dan is er geen probleem. Je kunt de kortste of makkelijkste route naar je bestemming nemen. Maar veel Afrikaanse arbeidsmigranten en vluchtelingen hebben deze papieren niet. Als je illegaal een grens over moet, is de reis heel wat moeilijker.
Maar al te vaak maken migranten gebruik van mensensmokkelaars met gammele boten om de Middellandse Zee over te steken. Dat is duur en vaak ook gevaarlijk. Boten met migranten zijn vaak klein en overvol en slaan makkelijk om in ruwe zee. Jaarlijks komen veel migranten om door verdrinking, als hun boot zinkt.

Ook op reisroutes over land komen migranten drempels tegen. Dat merkt bijvoorbeeld de Nigeriaan Mohammed Odepoju.

In 2009 vertrekt Mohammed Odepoju, 20 jaar oud, uit Nigeria. Hij wil naar Engeland. Eerst rijdt hij mee in een vrachtwagen door de Sahara op weg naar Libië. Daar vindt hij werk.
Twee jaar later wordt het Libische bewind van Gadaffi omvergeworpen en breekt er een burgeroorlog uit waarbij allerlei strijdgroepen tegen elkaar vechten om het land in hun macht te krijgen.
Odepoju vlucht naar Egypte. Hij weet in drie jaar tijd zoveel geld op te sparen dat hij met een mensensmokkelaar mee kan naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Via Milaan en Parijs reist hij naar Calais. Het kost hem vervolgens drie maanden voor hij als verstekeling met een vrachtwagen mee kan door de Kanaaltunnel naar Engeland. Bestemming bereikt, zij het na vijf jaar.

Bron: “De mobiliteitsarena”. Geografie maart 2016 p. 23-26.

 

Afrikaanse migranten die geen geldige reispapieren of werkvergunning hebben, proberen illegaal Europa te bereiken. Daar stuiten ze op drempels die door de regeringen van Europese landen zijn opgeworpen. In de video in Stap 1 zag je hiervan een voorbeeld, namelijk de hekken die rond de Spaanse stad Melilla zijn geplaatst.

Levensader voor Afrika, bedreiging voor Europa

Het wordt niet alleen moeilijker voor Afrikaanse migranten om illegaal naar Europa te reizen, maar ook om na verloop van tijd weer terug te keren.

Bekijk de video en beantwoord de vragen.

Afronding

Samenvattend

Bij 'Wat ga je leren?' worden de volgende begrippen genoemd.
Geef zelf een omschrijving van deze begrippen.

Bruto Binnenlands product (BBP)  
Bruto Nationaal product (BNP)  
Koopkracht  
Koopkrachtpariteit  
Perceptie  
Kettingmigratie  
Arbeidsmigratie  
Pushfactor  
Pullfactor  


Bespreek de begrippen met een klasgenoot.

Eindopdracht A: Toets

Maak de eindtoets.

Eindopdracht B: Presentatie

Julie hebben gezien waarom jaar in, jaar uit grote aantallen Afrikaanse migranten naar Europa trekken. Met behulp van deze kennis, eventueel aangevuld met informatie van internet, maken jullie een presentatie met als titel ‘Reizen met Afrikaanse migranten’.
De presentatie bestaat uit vier delen:

  • De route West-Afrika-Canarische Eilanden
  • De route Marokko-Spanje
  • De route Tunesië/Libië-Italië
  • De route Egypte-Griekenland/Italië

Kies een van deze routes uit en ga ermee aan de slag in groepen van drie of vier leerlingen.

Laat in je deel van de presentatie zien:

  • Waar de migranten oorspronkelijk vandaan komen;
  • Waarom ze uit hun land van herkomst zijn weggegaan en naar Europa willen;
  • Welke drempels ze onderweg tegenkomen.

Gebruik de Gereedschapskist ter inspiratie voor je presentatie! Pak de Grote Bosatlas erbij om de routes te bekijken.

Beoordeling

Bij de beoordeling van het eindproduct let jullie docent op de volgende zaken:

  • Is het deel van de presentatie dat je hebt aangeleverd, goed verzorgd?
  • Is de inhoud correct? Is duidelijk om welke route het gaat?
  • Is het taalgebruik in jouw deel van de presentatie helder?
  • Ondersteunen de afbeeldingen, video's en/of ander beeldmateriaal dat je in jouw deel van de presentatie hebt verwerkt, jouw betoog en vullen ze het betoog ook aan?

Gereedschapskist

Welkom bij de gereedschapskist. Hier vind je uitleg over alle werkvormen waarmee je je eindproducten maakt. Bij iedere werkvorm staat beschreven hoe je deze uitvoert, kun je inspiratiefilmpjes bekijken en vind je de beoordelingscriteria waaraan jouw product moet voldoen. Ook zie je welke digitale middelen je kunt gebruiken en aan welke vaardigheden je werkt tijdens het maken van je eindproduct. Veel succes!

 

Examenvragen

Op deze pagina vind je examenvragen van ExamenKracht van vorige jaren.
De vragen sluiten zo goed mogelijk aan bij de opdracht die je net hebt afgerond.

Maak bij het beantwoorden ook gebruik van dat wat je al eerder geleerd hebt. Als je de vraag niet kunt beantwoorden, probeer het dan later opnieuw. Nadat je een vraag beantwoord hebt, kun je deze zelf nakijken en je score aangeven.

HAVO 2017-TV1

HAVO 2017-TV1 Vraag 5

HAVO 2018-TV2

HAVO 2018-TV2 Vraag 20

HAVO 2019-TV1

HAVO 2019-TV1 Vragen 5-9

HAVO 2021-TV2

HAVO 2021-TV2 Vraag 1
HAVO 2021-TV2 Vragen 5-8

 

Meer oefenen?
Wil je oefenen met nog meer examenvragen? Log dan in op ExamenKracht.

Terugkijken

Intro

  • Lees de Introductie van de opdracht nog eens door.
    Gaf de video een indruk over de risico's die immigranten nemen?

Kan ik wat ik moet kunnen?

  • Lees de hoofdvraag en deelvragen nog eens door.
    Kun je uitleggen tegen welke problemen Afrikaanse migranten die naar Europa willen, aanlopen?

Hoe ging het?

  • Tijd
    Voor deze opdracht staat ongeveer 3,5 SLU.
    Had je voldoende tijd ook om de presentatie in de eindopdracht te doen?
  • Inhoud
    De opdracht heeft als titel 'Vlucht naar welvaart'.
    Past de titel goed bij de inhoud? Kun je uitleggen waarom?
  • Samenvattend
    Was het eenvoudig om de genoemde begrippen te omschrijven?
    Waren de omschrijvingen van je klasgenoot vergelijkbaar?
  • Eindopdrachten
    Heb je de eindtoets gedaan? Ben je tevreden met het resultaat?
    Heb je de presentatie gehouden over een van de routes, die Afrikaanse immigranten afleggen?
    Hebben jullie voldoende informatie over de route kunnen vinden?
  • Examenvragen
    Heb je de examenvragen gemaakt? Ging het goed?
  • Het arrangement Vlucht naar welvaart - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2022-02-02 12:39:36
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Wereld'' wordt het thema ''Vlucht naar welvaart'' besproken. In het besproken onderdeel over vluchtelingen, met name uit Afrika, worden verschillende vluchtroutes behandeld die zij nemen in de hoop Europa te bereiken. Vaak verkeren zij tijdens gevaarlijke boottochten in levensgevaar. Europa oefent aantrekkingskracht uit op Afrikanen vanwege verschillende pullfactoren die hen naar Europa doen willen migreren. Tegelijkertijd zijn er ook pushfactoren in Afrika die ervoor zorgen dat mensen het continent willen verlaten.Een voorbeeld van migratiegeschiedenis is de periode van de jaren 60 en 70, waarin Marokkaanse mannen naar Nederland en België trokken om er te werken. Een deel van hen besloot te blijven en later hun gezin over te laten komen. Voor vrouwen en kinderen was de mogelijkheid tot hereniging met hun vader of echtgenoot een belangrijke pullfactor. Deze vorm van migratie, waarbij familieleden elkaar volgen, wordt vaak "kettingmigratie" genoemd. Het is echter belangrijk om op te merken dat niet alle migranten die vanuit Afrika naar Europa trekken, arm zijn. Migratie is een complex fenomeen dat verschillende oorzaken en motieven heeft. Naast economische redenen kunnen mensen ook migreren vanwege politieke instabiliteit, conflicten, natuurrampen of persoonlijke omstandigheden. Er zijn Afrikaanse migranten die hoogopgeleid zijn en in Europa op zoek gaan naar betere carrièrekansen of educatieve mogelijkheden. Migratie is dus een veelzijdig vraagstuk dat niet alleen kan worden teruggebracht tot armoede of economische ongelijkheid.
    Leerniveau
    HAVO 4; HAVO 5;
    Leerinhoud en doelen
    Arm en rijk; Aardrijkskunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    6 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    aardrijkskunde, afrika, arrangeerbaar, hv45, stercollectie, vluchtelingen, volgmirgatie

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content - Gereedschapskist. (2019).

    Gereedschapskist activerende werkvormen

    https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen