Vlucht naar welvaart - h45

Vlucht naar welvaart - h45

Introductie

Jaarlijks emigreren duizenden mensen uit Afrika naar Europa.
Sommigen van hen doen dat legaal en mogen tijdelijk of definitief in het land van bestemming blijven.
Andere migranten die proberen illegaal Europa binnen te komen, betalen soms honderden of zelfs duizenden euro's aan mensensmokkelaars die hun overtocht regelen. Sommigen van hen nemen het grote risico om onderweg te verdrinken, omdat ze in kleine, overvolle boten hun tocht over zee maken.
Zo verdrinken er tientallen of zelfs honderden Afrikaanse migranten, omdat hun boot tijdens de overtocht zinkt.

Deze opdracht gaat over Afrikanen die ervoor kiezen om hun woonplaats te verlaten om een betere toekomst te zoeken in Europa.

Bekijk de video.

Colofon

Het arrangement Vlucht naar welvaart - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-02 12:39:36
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Wereld'' wordt het thema ''Vlucht naar welvaart'' besproken. In het besproken onderdeel over vluchtelingen, met name uit Afrika, worden verschillende vluchtroutes behandeld die zij nemen in de hoop Europa te bereiken. Vaak verkeren zij tijdens gevaarlijke boottochten in levensgevaar. Europa oefent aantrekkingskracht uit op Afrikanen vanwege verschillende pullfactoren die hen naar Europa doen willen migreren. Tegelijkertijd zijn er ook pushfactoren in Afrika die ervoor zorgen dat mensen het continent willen verlaten.Een voorbeeld van migratiegeschiedenis is de periode van de jaren 60 en 70, waarin Marokkaanse mannen naar Nederland en België trokken om er te werken. Een deel van hen besloot te blijven en later hun gezin over te laten komen. Voor vrouwen en kinderen was de mogelijkheid tot hereniging met hun vader of echtgenoot een belangrijke pullfactor. Deze vorm van migratie, waarbij familieleden elkaar volgen, wordt vaak "kettingmigratie" genoemd. Het is echter belangrijk om op te merken dat niet alle migranten die vanuit Afrika naar Europa trekken, arm zijn. Migratie is een complex fenomeen dat verschillende oorzaken en motieven heeft. Naast economische redenen kunnen mensen ook migreren vanwege politieke instabiliteit, conflicten, natuurrampen of persoonlijke omstandigheden. Er zijn Afrikaanse migranten die hoogopgeleid zijn en in Europa op zoek gaan naar betere carrièrekansen of educatieve mogelijkheden. Migratie is dus een veelzijdig vraagstuk dat niet alleen kan worden teruggebracht tot armoede of economische ongelijkheid.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Arm en rijk; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, afrika, arrangeerbaar, hv45, stercollectie, vluchtelingen, volgmirgatie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open