Musseques en spookwijken in Luanda - h45

Musseques en spookwijken in Luanda - h45

Introductie

Sinds het begin van deze eeuw wonen er meer mensen in de stad dan op het platteland. De trek naar de steden, de verstedelijking of urbanisatie, is nog steeds aan de gang.
De meeste nieuwe stedelingen in ontwikkelingslanden komen in een van de krottenwijken terecht die je er bij nagenoeg elke grote stad vindt.
Het dagelijks leven in een krottenwijk is moeilijk. We kijken in deze opdracht naar de musseques, de krottenwijken in Angola’ s hoofdstad Luanda.

Niet alleen de krottenwijken groeien er. De stad wordt overspoeld door expats; mensen die voor veel geld uit het buitenland worden ingevlogen om er een tijd te werken, bijvoorbeeld aan de bouw van grote projecten. Het heeft Luanda tot de duurste stad van de wereld gemaakt! Wat merken de krottenwijkbewoners daarvan?

Probleemstelling

De overheid van Angola wil Luanda in de vaart der volkeren opstoten. Wat betekent dat voor de bewoners van de musseques? Welke oplossingen biedt de Angolese overheid aan de bewoners van de krottenwijken?

Colofon

Het arrangement Musseques en spookwijken in Luanda - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-01-31 15:05:47
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Wereld'' wordt het thema ''Musseques en spookwijken in Luanda'' besproken. Door snelle urbanisatie trekken er veel mensen naar de stad. Vaak kan een stad niet snel genoeg groeien om al deze mensen te huisvesten, waardoor er krottenwijken ontstaan als een manier om deze mensen een huis te bieden. Een krottenwijk bestaat vaak uit een grote verzameling illegale, kleine en zelfgebouwde huizen. In het specifieke geval van Angola, en meer specifiek in de stad Luanda, worden krottenwijken ook wel Musseques genoemd. Deze term wordt gebruikt om de informele nederzettingen aan te duiden die zich hebben ontwikkeld als gevolg van de groeiende stedelijke bevolking. De Musseques in Luanda tonen de enorme verschillen die bestaan binnen de stad. Om deze verschillen te illustreren, kunnen we kijken naar de financiële situaties van twee inwoners van Luanda: een expat van een oliebedrijf en een straatverkoopster. Om het probleem van de krottenwijken aan te pakken, heeft Angola verschillende wijken ontwikkeld als onderdeel van het Kilamba-project. Deze wijken waren bedoeld om betaalbare huisvesting te bieden aan de bevolking. Helaas hebben deze wijken zich ontwikkeld tot spookwijken. De prijzen voor de huizen zijn namelijk veel te hoog voor de gemiddelde Angolees om te kunnen betalen. Hierdoor blijven de krottenwijken nog steeds een alledaags verschijnsel in het stadslandschap van Luanda. De problematiek van krottenwijken en de uitdagingen rondom huisvesting zijn wereldwijd een aandachtspunt. Het is een complex vraagstuk waarbij verschillende factoren een rol spelen, zoals armoede, beperkte toegang tot formele huisvesting, en de snelle verstedelijking. Overheden en andere betrokken partijen streven naar duurzame oplossingen om mensen fatsoenlijke huisvesting te bieden en de leefomstandigheden in krottenwijken te verbeteren.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Arm en rijk; Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijskunde, angola, arrangeerbaar, hv45, krottenwijken, luanda, musseques, spookwijk, stercollectie, wereld
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open