Blok 2

Blok 2

Beoordelen

Jouw mening over het boek

Om je eigen mening te kunnen formuleren, kun je gebruik maken van onderstaande vragen.
Steeds moet je toelichten waarom je dat vindt!

Vragen

  • “Deed” het boek iets met je? (Werd je tijdens het lezen ‘gegrepen’ door het boek of juist niet? Wilde je het in een ruk uitlezen? Of liet het boek je “koud”?)
  • Wat vond je van de stijl van het boek? (Woord-/taalgebruik moeilijk, makkelijk spreektaal, “boeken”-taal? Korte / lange hoofdstukken. Gebruik flashbacks etc.)
  • Wat vond je van het ”idee” van het verhaal? (Vond je het origineel of voorspelbaar? Zou je het leuk vinden als het bijvoorbeeld verfilmd wordt?)
  • Wat vond je van de afloop van het verhaal? (Jammer dat het boek uit was? Fijn dat het goed afliep? Leuk vanwege open einde, omdat verhaal dan nog niet is afgelopen?)
  • Kon je je inleven in de hoofdperso(o)n(en)? (Voelde je met ze mee alsof het echte mensen waren?)
  • Kende je de auteur al van een ander boek? Zou je meer van deze auteur willen lezen?
  • Beschrijf de scène die jij het mooist vond en waarom je dit vond.

Om je mening te geven, kun je ook gebruik maken van beoordelingswoorden.

Open bestand beoordelingswoorden.doc

Je kiest minimaal drie beoordelingswoorden bij het gelezen boek en deze woorden onderbouw je met argumenten, zodat je docent zich goed kan voorstellen dat je die mening hebt.

Onderbouwen van de beoordelingswoorden

Argument: Een argument is een reden waarmee je uitlegt waarom jij iets vindt.
Alleen maar zeggen ‘mijn boek is spannend' en er verder niets bij uitleggen is niet voldoende. Het gaat er juist om dat je het antwoord onderbouwt met argumenten. Citaten en voorbeelden kun je uitstekend gebruiken bij argumenten bij je mening of antwoorden.

Voorbeeld: Bij een voorbeeld hoef je niet letterlijk een stukje uit het verhaal over te nemen, maar je vertelt iets na in je eigen woorden. Belangrijk hierbij is dat je de gebeurtenis duidelijk en uitgebreid beschrijft.

Het was een indrukwekkend boek, want ik kon me erg goed inleven in de hoofdpersonen. Als Martin wordt aangevallen, lees je dat hij van een vriendelijk, altijd vrolijk persoon verandert in iemand die erg kwaad kan worden. Als hij op een avond in een stil steegje wordt aangevallen, gaat zijn bloed echt koken en hij merkt zelf dat hij ontzettend boos begint te worden, terwijl hij normaal altijd vriendelijk is en iedereen aardig vindt. Hij wordt vooral kwaad, omdat ze zijn vriendin Fanny bedreigen.

Citaat: Een citaat is een letterlijk overgenomen stukje uit het boek. Citaten zijn erg belangrijk in een goed boekverslag, want daarmee laat je zien dat je weet waar je over schrijft. Het citaat laat zien wat je precies bedoelt met het antwoord. Geef bij een antwoord niet alleen een citaat, maar leg altijd uit waarom je juist dát citaat kiest.

Het was een indrukwekkend boek, want ik kon me erg goed inleven in de hoofdpersoon. Als Martin, een van de hoofdpersonen, wordt aangevallen, voel je zijn woede omdat ze zijn vriendin bedreigen.”Het deed pijn, maar dat was niet waar Martin het meeste last van had. Het was de complete verrassing van de aanslag die hem van slag had gebracht. Geen moment had hij kans gehad op een reactie of een verdediging en dan dat laatste zinnetje ‘De groeten aan Fanny’. En op dat moment begon er iets te veranderen. Martin, de man die nauwelijks wist wat ruzie of agressie was, werd kwaad, verschrikkelijk kwaad.”(blz. 113).

In dit citaat zie je dat hij verandert, van vriendelijk naar echt verschrikkelijk boos. Een citaat zet je altijd tussen aanhalingstekens en je vermeldt het bladzijdenummer. Door het lettertype te veranderen of het cursief te maken, kun je nog duidelijker maken dat het hier een citaat betreft. Bij fictie moet je een citaat helemaal overnemen.

Colofon

Het arrangement Blok 2 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
G Laats Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2019-03-11 09:23:42
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
Oefening 1
https://leestrainer.nl/Begrijpend%20lezen/groep%207%20en/Woordenschat/afleiden.htm
Link
Oefening 1
http://www.nederlandswebsite.nl/1%20volt%20deelw.htm
Link
Oefening 2
http://www.nederlandswebsite.nl/0104voltdeelw1.htm
Link
Nog meer oefenen?
http://www.nederlandswebsite.nl/hsl1c.html
Link
Oefening 3
http://www.berktekst.nl/voorbeeld-pagina/voltooid-deelwoord/voltooid-deelwoord-01/
Link
Oefening 4
http://www.arkorum.be/ict-leerlingen/taal/taalwwmop/indexwwmop.html
Link

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Braak, Gwenda. (z.d.).

Lezen

https://maken.wikiwijs.nl/57351/Lezen

Braak, Gwenda. (z.d.).

Werkwoordspelling

https://maken.wikiwijs.nl/97018/Werkwoordspelling

Laats, G. (z.d.).

Blok 1

https://maken.wikiwijs.nl/92905/Blok_1

Laats, G. (z.d.).

Grammatica mavo

https://maken.wikiwijs.nl/66013/Grammatica_mavo

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open