Waarom dit keuzedeel? De gezondheidszorg is voortdurend aan verandering onderhevig. Zo wordt de vraag naar zorg steeds groter door de toenemende vergrijzing. Het aantal mensen dat in de zorg wil werken wordt steeds kleiner (ontgroening). Dan is er nog de almaar groeiende wens om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen en de groeiende behoefte aan vraaggerichte zorg. Vanuit de zorginstellingen klinkt daarnaast vooral de roep om betaalbare zorg te kunnen blijven bieden.
Bij het inspelen op al die veranderingen wordt de rol van technologie steeds belangrijker. Domotica (huiselijke elektronica) en 'zorg op afstand' bijvoorbeeld, dragen bij aan 'taak vervangende oplossingen'. Ook worden er op medisch-technische terrein veel nieuwe toepassingen en technieken ontwikkeld.
Dit keuzedeel bereidt je voor op de toekomst die soms al dichterbij is dan je denkt. Er zijn nu al enkele mensen in Nederland die een Chip dragen, waarmee ze hun huisdeur kunnen openen, misschien is dat over een paar jaar al heel gewoon voor mensen die zelfstandig nu een deur niet meer open kunnen krijgen. Er bestaan robots die mensen kunnen helpen bij het eten, is dat zielig, of geef je juist de mensen een stukje zelfstandigheid terug? Allemaal vragen waar jullie je de komende tijd mee bezig gaan houden.
Het is de bedoeling dat je tijdens dit project een actieve en onderzoekende houding laat zien. Dit keuzedeel zal bestaan uit twee grote onderdelen. Het eerste deel is het leren werken met en begrijpen van technologische hulpmiddelen.
Dynamiek, fase en sturing
Manier van werken
Dit keuzedeel zal worden aangeboden via een aantal stappen.
Stap 1: Samen ( docent, student en de BPV) gaan wij kijken naar wat er geleerd moet worden op het gebied van zorg en Technologie
Stap2: Jij als student hebt natuurlijk ook persoonlijk leerdoelen die te maken kunnen hebben met het beroep, je zelfbeeld etc.
Stap 3: Als duidelijk is wat de leerdoelen zijn is het tijd om informatie te vergaren en dat doen we via onderwijsactiviteiten. Denk daarbij aan het volgen van trainingen en lessen, maar ook het zelf onderzoeken en experimenteren.
Stap 4: Het is tijd om te kijken wat de leeropbrengsten en producten die je hebt gemaakt je nu eigenlijk opleveren Hen je nu antwoord op de gezamenlijke leervraag en je persoonlijke leerdoelen.
Stap 5: Er wordt kritisch gekeken nar de bereikte resultaten. Succes worden beloond en gewaardeerd.
Onze visie op leren is dat wij onderwijs maken dat er toe doet. Jouw ontwikkeling staat centraal. Je krijgt ruimte om je eigen talenten te ontdekken en te leren van je fouten. Van jou verwachten we een actieve en onderzoekende houding. Het leren is gericht op het kunnen toepassen van kennis en inzichten in de praktijk.
Digitaal portfolio (toetsing)
Tijdens het keuzedeel ZIT (Zorg Innovatie en Technologie) gaan jullie gedurende 40 weken een individueel digitaal portfolio bijhouden. Dat het portfolio digitaal gemaakt gaat worden heeft alles te maken met de nieuwste ontwikkelingen op digitaal gebied in onder andere de zorg, maar ook het onderwijs.
Het doel van dit portfolio is om jullie leerprestaties bij te houden. Het portfolio is tevens de toetsing van het keuzedeel. In het digitaal portfolio komen álle opdrachten (opdrachten van de theorie én de verwerkingsopdrachten) die je gaat maken. Een digitaal portfolio kun je op verschillende manieren maken.
Een aantal sites die je kunt gebruiken:
‘’www.wix.nl, Google sites, wikiwijs’’ etc. Je mag natuurlijk ook zelf met een idee komen!
Hoe je het portfolio vorm gaat geven is helemaal aan jezelf. Het is wel de bedoeling dat het overzichtelijk is en dat de docent alle opdrachten terug kan vinden. Deze site hoef je alleen maar te delen met de docent die jou beoordeelt, zodat de docent jouw groei kan zien.
De bezoeker dient zich te richten naar de aanwijzingen van de beheerder of medewerkers.
Aanmelden
Bezoekers moeten zich altijd aan- en afmelden bij de receptie en het aanwezigheidsformulier ondertekenen.
Sluiting
De bezoeker zal de ruimte(n) op het moment van sluiting of op het moment dat de beheerder dit verzoekt, de ruimte(n) verlaten en in ordelijke staat achterlaten.
Garderobe
Jassen, tassen en andere eigendommen die niet nodig zijn op de werkplek, worden buiten het zicht van gasten opgeborgen. Hiervoor zijn kluisjes en plaatsen in de garderobe beschikbaar.
Openingstijden
Health Hub Roden is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00. Vakanties en andere mededelingen aangaande de openingstijden worden vermeld op de website. Gebruik maken van de Health Hub buiten deze tijden? Dat kan in overleg met de beheerder.
Eten en drinken
Eten en drinken geschiedt in principe in de kantine. Werknemers en bezoekers ruimen hun eigen etensresten, kopjes en ander gebruikt vaatwerk op.
Internet Bezoekers en werknemers hebben op de werkplek toegang tot internet. De benodigde codes zijn verkrijgbaar bij de receptie. Studenten maken gebruik van Eduroam.
Parkeren
Het parkeren van voertuigen en rijwielen geschiedt op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen of stallingen. Werknemers houden zo veel mogelijk klantenparkeerplaatsen vrij.
Ongevallen/EHBO-doos
Als er een ongeval gebeurt in of om het bedrijfspand, moet direct de receptie gewaarschuwd worden. Een EHBO doos bevindt zich bij de receptie. Bij ontruiming, volg altijd de aanwijzingen van de BHV op en verzamel op de daarvoor aangewezen plekken.
Apparatuur
Ter voorkoming van ongevallen is het werknemers verboden machines of apparaten te bedienen wanneer zij daar geen opleiding voor hebben genoten. Tenzij dit onder toezicht van de beheerder gebeurt.
Naam: ..……………………………………… Datum: …………………………………
Handtekening voor gelezen en begrepen: ………………………………………….....
Opdrachten Health Hub
Deel A periode 1 basisdeel
Inleiding
In ons dagelijks leven en ook in de zorg zien
we steeds meer toepassingen van techniek
Wat betekent deze ontwikkeling voor de zorg van de toekomst?
In het basisdeel gaan jullie aan het werk met de onderstaande onderdelen. Binnen 1 periode zal dit gedeelte worden afgerond. Het is de bedoeling dat de opdrachten van het basisgedeelte voldoende zijn, zodat je voldoende kennis hebt om met het volgende gedeelte van het keuzedeel te starten.
In het kwalificatiedossier Maatschappelijke zorg wordt vooral ingegaan op het toepassen van technologie in de zorg. De volgende kennis en vaardigheden m.b.t. zorg en technologie komen in het kwalificatiedossier Maatschappelijke zorg aan bod: - kan technologische hulpmiddelen en instrumenten inzetten - kan technologische middelen op het gebied van communicatie, media en domotica toepassen voor een goede werkuitvoering - kan ondersteuning bieden bij de omgang met sociale media en internet - kan duidelijke adviezen geven aan de cliënt m.b.t. de omgang met sociale media en internet - zorgt ervoor op de hoogte te blijven van maatschappelijke, technologische en vakinhoudelijke ontwikkelingen.
Opdrachten van het basisdeel die binnen 10 weken moeten worden uitgevoerd en ingeleverd of gepresenteerd. De volgorde van de opdrachten wordt door de docent bepaald.
Opdracht 1. Beschrijf wat domotica volgens jou inhoudt 1 A-4. Maak gebruik van multimedia.
Opdracht 2. Door domotica in te zetten kan bewerkstelligd worden dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Domotica kan bij verschillende ziektebeelden en aandoeningen ingezet worden zoals bij:
COPD
Dementie
Slechtziendheid
Slechthorendheid
Reuma
Parkinson
A.
Beschrijf in eigen woorden wat het ziektebeeld inhoudt.
Wat kunnen de redenen zijn waarom de zorgvrager een hulpmiddel nodig is, passend bij het ziektebeeld
Ga per ziektebeeld op zoek naar vier hulpmiddelen die ingezet kunnen worden.
B. Beschrijf wat het hulpmiddel inhoudt
C. Hoe je het kan inzetten/de werking ervan
D. Zoek uit wat de hulpmiddelen kosten en houd rekening met de prijzen.
E. Maak een kwartetspel van de vier hulpmiddelen per ziektebeeld.
Zorg ervoor dat het spel ook langer te gebruiken is, dus graag plastificeren
Opdracht 3.Ga je opa/oma of andere oudere die gebruikt maakt van hulpmiddelen interviewen over
Bijvoorbeeld;
hun eigen functioneren
eventuele problemen/knelpunten op het gebied van zelfstandigheid
Maken ze ook gebruik van hulpmiddelen, zo ja welke en hoe ervaren ze dat.
Kunnen ze door het gebruiken van het hulpmiddel langer zelfstandig thuis wonen
Bedenk zelf ook nog een aantal vragen…….
Maak van het interview een verslag, met daarin een foto van het hulpmiddel waar ze gebruik van maken. Het verslag ook voorzien van naam, handtekening van de geïnterviewde en datum.
Ga in Winschoten/Groningen/Stadskanaal/Assen kijken en zoek vier winkels die hulpmiddelen te koop hebben, noteer van elke winkel twee hulpmiddelen met daarbij de prijs.
Verwerk de hulpmiddelen in een reclamefolder.
Opdracht 4. Ga zelf ervaren wat het betekent dat je in het dagelijks leven te maken hebt beperkingen, met behulp van een ouderdomspak, scootmobiel en rollator ga je in groepjes de stad in. Presenteer je bevindingen aan de klas.
Opdracht 5. Ga op onderzoek welke apps er zijn ontwikkeld voor ouderen. Zoek er 10 en beschrijf wat de app inhoud en waar de app een bijdrage aan levert.
Opdracht 6. Fit ouder worden, ga op stap met een stappenteller. Hoeveel stappen zet jij op een dag op school? Hoeveel stappen zet jij in een half uur? Waarom is bewegen belangrijk voor ouderen? *Bekijk in de klas het college van E. Scherder ( universiteit van Nederland) Waarom ouderen vaker zouden moeten hardlopen.
Opdracht 7. Ga op excursie naar het dementie huis in Emmen, of bepaal met je docent een andere lokatie die je kunt bezoeken, maak hiervan een verslag ( 1 a4)
Tijdens het vervolg van het keuzedeel ga je met 7 onderwerpen aan de slag. De onderwerpen zullen aan bod komen middels theorie en opdrachten die je moet uitvoeren. Er zal een gedeelte van de opdrachten buiten school moeten worden uitgevoerd, dat kan zijn op stage of op een externe lokatie.
Dit gedeelte van het keuzedeel zal uit 3 periodes bestaan.
Planning deel B 30 weken
Datum (P4)
onderwerp
Lokatie
Week 1
introductie en rondleiding
kennismaken met de opdrachten
Health Hub Roden 12-5-2017
Week 2
Opdr 1 thema Technologie en visie en beleid
lees het boekje Anna zorgt voor Appeltaart en maak opdracht 2
Health Hub Roden 19-5-2017
Week 4
Thema technologie en ethiek
Theorie ethiek
Maak de opdracht met de casussen thema Technologie en ethiek
Health Hub Roden 2-6-2017
Week 5
thema technolohie en ethiek
Ga de stad in en verschillende winkels en gebouwen en inventariseer waar je overal camera's tegenkomt. Zowel binnen als buiten dus. Geef het aan op de kaart.
Verlengde Vis 9-6 2017
Week 6
Thema zorg en kwaliteit van leven.
Theorie
Maak kennis met Zora en maak een voorstel over wat Zora zou kunnen betekenen.
Health Hub Roden 16-6-2017
Week 7
Thema technologie en voorlichting
Health Hub Roden 23-6-2017
Week 8
Thema technologie en voorlichting
Verlengde Vis 30-6-2017
Week 9
Health Hub Roden 07-7-2017
Week 10
afsluiting eerste half jaar keuzedeel
Verlengde Vis 12-7-2017
week 3 is vrij op donderdag en vrijdag ivm hemelvaart
Datum (P5)
onderwerp
Week 1
Week 2
Week 3
Week 4
Week 5
Week 6
Week 7
Week 8
Week 9
Week 10
Datum (P6)
onderwerp
Week 1
Week 2
Week 3
Week 4
Week 5
Week 6
Week 7
Week 8
Week 9
Week 10
Aftekenkaart
onderwerp
opdracht
inleverdatum
herkansing
resultaat
Technologie en visie en beleid
acceptatie en adoptie
opdracht 1
onderwerp
opdracht
inleverdatum
herkansing
resultaat
Technologie en ethiek
onderwerp
opdracht
inleverdatum
herkansing
resultaat
Technologie en kwaliteit van leven
Enquete
opdracht 1
onderwerp
opdracht
inleverdatum
herkansing
resultaat
Technologie en voorlichting en communicatie met cliënten
onderwerp
opdracht
inleverdatum
herkansing
resultaat
Technologie en multidisciplinair samenwerken
onderwerp
opdracht
inleverdatum
herkansing
resultaat
Technologie en deskundigheidsbevordering van collega’s
Lees het boekje Anna bakt Appeltaart goed door. Haal de thema’s die langskomen in het verhaal eruit en verwerk deze in een infografic ( zie pit 3 voor de uitleg daarvan)
Technologie en voorlichting en communicatie met clienten
Opdrachten
Technologie en multidisciplinair samenwerken
Opdrachten
Technologie en deskundigheidsbevordering van collega's
Opdrachten
Free learning
Free learing is iets wat meerdere grote instellingen en organisaties aanbieden. Er zijn meerdere digitale platforms waar je modules of online cursussen kunt volgen.
Naar aanleiding van een onderzoek van de Gezondheidsraad naar het mogelijk beschikbaar stellen van de zogenaamde NIP-test voor alle zwangere vrouwen, laait de discussie over prenatale diagnostiek weer op. Met name het screenen op het syndroom van Down wordt hierbij ter discussie gesteld. Er wordt zelfs apocalyptisch gesteld dat er straks geen mensen met Down meer over zullen zijn…..
Allereerst een niet-principieel maar empirisch punt: tot nu toe is het aantal kinderen dat wordt geboren met Down syndroom niet afgenomen, ondanks de mogelijkheden voor prenatale diagnostiek die al sinds 2004 aan zwangeren worden geboden.
Het aantal zwangere vrouwen dat nu kiest voor het doen van de zogenaamde combinatietest is slecht 25-30%, en dit percentage is stabiel. Het lijkt er tot nu toe dus niet op dat de gevreesde sociale druk op vrouwen om zich te laten testen heel erg groot is. Op de website Deupsidevandown.nl wordt gemeld dat ruim 90% procent van de vrouwen die na testen zwanger blijkt van een kind met Down syndroom besluit tot abortus. Dat klinkt misschien schrikbarend hoog, maar betekent vooral dat vrouwen die Down syndroom geen reden vinden voor een abortus, zich ook niet laten testen. En dat is nog altijd een forse meerderheid.
Maar stel dat dit aantal inderdaad (wellicht door de nieuwe test) flink toe zou nemen. Stel dat er inderdaad steeds minder kinderen met Down geboren zouden worden. Waarom zou dat – volgens sommigen – erg zijn?
Een eerste argument luidt dat het screenen op Down en het aborteren van foetussen met Down een belediging voor mensen met Down is, en een teken dat de samenleving hen niet waardeert of zelfs discrimineert. Klopt dit (veelgehoorde) argument, dat bekend staat als het ‘expressivistische’ argument? Drukt het screeningsprogramma inderdaad een negatieve waardering voor mensen met Down uit? Wordt er impliciet gezegd dat zij er ‘maar beter niet hadden kunnen zijn’?
Het doel van de screening is aanstaande ouders opties geven. De meeste aanstaande ouders zullen een zo goed mogelijk leven voor hun kind willen en in de visie van sommige zwangeren maakt een handicap als het syndroom van Down het moeilijker voor hun kind om een ‘goed leven’ te hebben. Naast een verstandelijke beperking, die een zelfstandig leven onmogelijk kan maken, hebben mensen met Down ook vaak fysieke problemen, zoals hart- of darmafwijkingen. Drukken deze aanstaande ouders daarmee een negatieve opvatting uit over mensen met Down syndroom? Niet noodzakelijk. Zoals bioethicus Jonathan Glover het verwoordt in zijn mooie kleine boekje ‘Choosing children’ drukt het vooral uit dat, als ze de keus hebben, deze mensen liever een kind zonder handicap willen dan een kind met een handicap, omdat ze hun kind een zo goed mogelijke kans op een goed leven willen geven. De gedachte dat een handicap als Downsyndroom het leven voor die persoon moeilijker maakt, of minder goed, betekent niet dat je denkt dat die persoon minder waardevol is, of minder respect verdient. Het feit dat we allerlei ziekten en handicaps behandelen en zo mogelijk voorkomen, wil niet zeggen dat we geen waardering hebben voor mensen met die ziektes of handicaps, zegt Glover. Het wil niet zeggen dat we ze niet als gelijken respecteren. Het wil alleen zeggen dat we denken dat die ziekten en handicaps de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden.
Overigens kiezen vrouwen soms ook voor abortus omdat ze menen dat ze zelf niet in staat zullen zijn om een kind met Downsyndroom de zorg en aandacht te geven die het nodig zou hebben, bijvoorbeeld omdat ze al een of meer kinderen hebben die extra aandacht vereisen.
Toch kan het voor mensen met Down en hun familieleden wel voelen alsof ze worden gediscrimineerd en minder gewenst zijn. Gevoelens en emoties voegen zich nu eenmaal niet zomaar naar de de logica van het filosofische argument, stelt Glover terecht. En er bestaan vast ook mensen die inderdaad vinden dat mensen met Downsyndroom ‘minderwaardig’ zijn. Maar dit is niet de rationale achter het beleid van prenatale screening, noch de overtuiging van de vrouwen die kiezen voor abortus van een foetus met Downsyndroom.
Een tweede argument luidt: verlies aan diversiteit van menselijke levensvormen is slecht.
Helaas wordt dit argument meestal niet veel verder uitgediept. Is diversiteit een intrinsiek goed, of is het instrumenteel voor iets anders? En voor wat dan – voor ons esthetisch genoegen, voor de leefbaarheid van de samenleving, voor het voortbestaan van de menselijke soort? En als niet alle diversiteit in zichzelf ‘goed’ is -en dat lijkt me een moeilijk vol te houden claim- welke vormen van diversiteit zijn dan goed en welke niet? Is het goed dat er psychopaten zijn en mensen zonder armen en benen? Moeten we blij zijn dat sommigen doof en blind worden geboren, omdat die de diversiteit in menselijke vormen in stand houden? Het punt is: wie bepaalt welke diversiteit waardevol is en waarom? En mocht het in stand houden van ‘diversiteit’ ten koste gaan van het welzijn van mensen, is het dan toch de moeite waard?
Wat op de achtergrond bij deze beide argumenten een heel belangrijke rol speelt, is een echt en diepgaand verschil in inzicht in wat een ‘goed leven’ is, en in hoeverre Downsyndroom de mogelijkheden voor het hebben van een ‘goed leven’ beperkt.
Deels is dat een kwestie van de weging van feiten: hoe erg is een kans van x% op een ernstige hartafwijking? Hoe erg is het als een kind in zijn jeugd meermaals geopereerd moet worden? Maar er is ook een meer theoretisch verschil. Vanuit een hedonistische visie op een goed leven is het vooral van belang dat de persoon in kwestie subjectief welzijn ervaart. Dat kan bij Downsyndroom zeker het geval zijn – vaak wordt aangevoerd dat mensen met Down zo vrolijk en opgewekt zijn. Maar vanuit een zogenaamde ‘objective list’ visie zal eerder benadrukt worden dat ontplooiingsmogelijkheden en (een zekere mate van) zelfstandigheid belangrijk zijn voor een goed leven.
Het is jammer dat voorstanders van screening soms ontkennen dat er een reëel verschil in opvattingen over het goede leven schuilgaat achter de controverse over screening. Er wordt natuurlijk wel degelijk een bepaald waardeoordeel uitgedrukt door screening op Downsyndroom op te nemen in het pakket – en screening op blauwe ogen of andere onschuldige kenmerken niet. Opname in het screeningspakket drukt uit dat het Downsyndroom als een handicap wordt gezien die de kwaliteit (en overigens ook de duur) van het leven ernstig kan beperken. Sommige tegenstanders van screening zouden Downsyndroom wellicht liever als een ‘normale variant van menselijk leven’ willen classificeren.
Voor zover voorstanders van screening wel erkennen dat er verschillende opvattingen over de kwaliteit van leven met Downsyndroom bestaan, wordt dit voornamelijk als argument gezien om individuele keuze van aanstaande ouders te respecteren. Daar ben ik het op zich ook zeker mee eens. Maar het is jammer dat door de nadruk op keuzevrijheid nauwelijks een publieke discussie gevoerd wordt over die verschillende visies op het goede leven, en de impact die Down daar al dan niet op heeft. Tegenstanders van screening komen helaas vaak ook niet veel verder dan te argumenteren dat hun zoon of dochter met Down een goed leven heeft, of dat zij zo blij zijn met hun kind en het niet hadden willen missen. Maar dat is volledig ‘besides the point’ – het is geen argument tegenover mensen die een andere visie hebben of voor zichzelf een andere afweging maken.
Het is uiteraard wel belangrijk dat deze afwegingen gemaakt worden op grond van realistische informatie over wat het betekent om een kind met Downsyndroom te hebben (zowel de moeilijke als mooie kanten) zoals bijvoorbeeld de Upside van Down bepleit. Juist daarom zou een uitwisseling van visies vruchtbaarder zijn dan elkaar over en weer te verketteren.
Tenslotte nog het “Genocide!” argument, zoals verwoord door een brievenschrijver in de Trouw van 23 april jl. Daar wil ik kort over zijn: het is een belediging voor alle slachtoffers van genocide én voor alle vrouwen die om wat voor reden dan ook kiezen voor een abortus, wanneer de keuze voor abortus met genocide wordt vergeleken. Mensen die een kind met Downsyndroom hebben, vertellen soms dat ze hierop worden aangesproken, in de trant van “waarom heb je het niet weg laten halen?” Of: “heb je je soms niet laten testen, dit is toch niet meer nodig tegenwoordig?” Dit soort beledigende en aanmatigende oordelen over de zeer persoonlijke keuzes van mensen zijn verschrikkelijk. Maar het omgekeerde – mensen vertellen dat ze ‘genocide’ plegen als ze wel kiezen voor een test en een abortus, is net zo verwerpelijk.
Het arrangement Keuzedeel zorginnovatie en technologie feb 2017 is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
MZ Noorderpoort
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2017-04-13 10:18:27
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.