Veranderingen vmbo-kgt34

Veranderingen vmbo-kgt34

Intro

Meer en meer kiezers hebben hun vertrouwen in de politiek verloren. Er moet wat gebeuren om dat wantrouwen weg te nemen en meer mensen te betrekken bij de democratie. Daarom wordt er van verschillende kanten aangedrongen op aanpassingen van bijvoorbeeld het kiesstelsel.

In deze opdracht komen de vijf belangrijkste mogelijke aanpassingen aan bod.

Bespreek met een klasgenoot wat jij belangrijk vindt bij politici.
Wanneer voel jij je als kiezer serieus genomen? Wanneer het jij het gevoel dat je iemand kunt vertrouwen? Waar moet een goede politici volgens jullie aan voldoen. Praat er samen over.

Colofon

Het arrangement Veranderingen vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 11:06:14
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO-KGT. leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Staatsinrichting. Het onderwerp van deze les is Veranderingen. Nederland is een democratie waarin burgers vertegenwoordigers kiezen om het land te regeren. Ondanks dit systeem bestaat er een kloof tussen burgers en politici. Het beroep van politicus is sinds de jaren zestig een fulltime baan geworden met een financiële vergoeding, wat sommige burgers als te hoog beschouwen. Nederland heeft een evenredig kiessysteem, waarbij een partij recht heeft op hetzelfde percentage zetels als het percentage stemmen dat ze behalen. Er zijn echter stemmen die pleiten voor een verhoging van de kiesdrempel om politieke stabiliteit, kostenbesparing en snellere coalitievorming te bevorderen. Nederland heeft een benoemde burgemeester, maar er is steun voor een gekozen burgemeester. Nederland kent geen bindend referendum, maar wel adviserende referenda. De kiesgerechtigde leeftijd is verlaagd naar 16 jaar, maar stemrecht is nog niet toegestaan op die leeftijd. Begrippen die verder bij deze les horen zijn: kiesstelsel/kiessysteem, districtenstelsel en meerderheidsstelsel.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, geschiedenis, kiesdrempel, kiesstelsel/kiessysteem, meerderheidsstelsel, referendum, stemrecht, stercollectie, veranderingen, vmbo-kgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open