Populisme vmbo-kgt34

Populisme vmbo-kgt34

Intro

Lange tijd hebben de traditionele politieke stromingen (liberalisme, sociaaldemocratie en confessionalisme) de Nederlandse politiek bepaald. De laatste decennia is daar een populistische stroming bijgekomen. Verschillende populistische partijen hebben, met wisselend succes, aan de verkiezingen meegedaan. Met dat gegeven gaan jullie in deze opdracht aan de slag.

Populisme - populistisch - populair. Het heeft allemaal met elkaar te maken.
Populair kennen jullie allemaal. Praat met een klasgenoot over de betekenis van het woord populair. Wanneer vinden jullie iets of iemand populair? Hoe komt dat dan? Ben je zelf gevoelig voor populaire dingen?

Colofon

Het arrangement Populisme vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 11:06:07
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO-KGT. leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Staatsinrichting. Het onderwerp van deze les is Populisme. Binnen de politiek heb je verschillende stromingen: links en rechts, progressief en conservatief. Dit is een politiek spectrum, waarop elke partij net wat anders valt. Er zijn drie traditionele stromingen: confessionelen, socialisten en de liberalen. Vanaf het begin van de 21ste eeuw kwamen er partijen die zich afzetten tegen deze traditionele stromingen. Het populisme is een manier waarop mensen aan politiek doen. Er zijn een aantal kenmerken: afkeer van de gevestigde orde, volk het het voor het zeggen, charismatisch leiderschap, vaderlandsliefde en eenvoudig taalgebruik.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
afkeer tegen gevestigde orde, arrangeerbaar, geschiedenis, populisme, progressief en confervatief, stercollectie, traditionele stromingen, vaderlandsliefde, vmbo-kgt34, volk heeft het voor het zeggen

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open