Grondrechten vmbo-kgt34

Grondrechten vmbo-kgt34

Intro

In deze opdracht gaan we dieper in op het eerste hoofdstuk van de Nederlandse Grondwet: de grondrechten. Je leert wat grondrechten zijn en hoe ze tot stand zijn gekomen. Daarbij kijken we naar klassieke en sociale grondrechten. We sluiten af met enkele voorbeelden van botsende grondrechten.

Om te beginnen frissen we je geheugen even op met de volgende video.
Zorg dat je na het kijken weet wat de grondrechten te maken hebben met de grondwet.

Colofon

Het arrangement Grondrechten vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 11:06:03
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO-KGT. leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Staatsinrichting. Het onderwerp van deze les is Grondrechten. Nederland is al 200 jaar een koninkrijk met een koning aan het hoofd, geregeerd volgens de grondwet. De grondwet kan worden gewijzigd met de goedkeuring van twee derde van de Eerste en Tweede Kamer, na verkiezingen in beide kamers. Belangrijke wijzigingen vonden plaats in 1840, 1848 en 1983. In 1983 werd een nieuwe grondwet geïntroduceerd met grondrechten en plichten van de overheid. De grondrechten beschermen de burger tegen overheidsinmenging, terwijl de sociale grondrechten de overheid verplichten het welzijn van burgers te bevorderen. De Nederlandse grondrechten zijn vergelijkbaar met mensenrechten, maar gelden alleen binnen Nederland. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bevat ook mensenrechten die wereldwijd gelden. Er kunnen conflicten ontstaan tussen grondrechten, zoals vrijheid van godsdienst versus gelijke behandeling, en het verbod op discriminatie versus vrijheid van meningsuiting. Begrippen die bij deze les horen zijn: grondrechten, klassieke grondrechten en sociale grondrechten.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, geschiedenis, grondrechten, grondwet, klassieke grondrechten, mensenrechten, sociale grondrechten, stercollectie, universele verklaring van de rechten van de mens, vmbo-kgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open