Protestantisme - Abraham Kuyper vmbo-kgt34

Protestantisme - Abraham Kuyper vmbo-kgt34

Intro

In de 16e eeuw verspreidde de protestantse godsdienst zich in Nederland. Deze godsdienst werd zelfs de belangrijkste in Nederland. Hoe deze godsdienst aan het einde van de 19e eeuw ook in de Nederlandse politiek een vaste plaats kreeg en welke rol Abraham Kuyper hierin speelde, laat deze opdracht zien. Ook zul je zien hoe het gedachtegoed van Kuyper nog steeds belangrijk is voor mensen.

In de volgende video maak je kennis met Abraham Kuyper. De informatie uit de video kun je gebruiken in de rest van deze opdracht.

Praat met een klasgenoot hoe het kan dat zijn invloed helemaal tot in Amerika reikte.


Colofon

Het arrangement Protestantisme - Abraham Kuyper vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2023-03-09 11:59:35
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO-KGT. leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Staatsinrichting. Het onderwerp van deze les is Protestantisme en Abraham Kuyper. Het materiaal beschrijft dat omschrijven dat Nederland een grotendeels protestants land is geworden doordat mensen zich gingen afzetten tegen de rooms-katholieke kerk. Aan bod komen twee protestantse kerken, de lutheraanse kerk en de calvinistische kerk. De protestanten streefden naar een volwaardige positie in de maatschappij, of anders gezegd: naar emancipatie. Abraham Kuyper was een predikant die lid was dvan de Gereformeerde kerken in Nederland. Hij hield zich bezig met de politiek door de Anti-revolutionaire partij op te richten (ARP). Hij richte zich op de 'normale' burger (de kleine luyden), die vaak een orthodox-protestantse achtergrond hadden). In de politiek waren confessionele partijen, gebaseerd op geloof en seculiere partijen, gebaseerd op wereldse basis. In 1898 splitste een deel van de ARP zich af en vormde de Christelijk Historische Unie, waarvan de leden voornamelijk lid waren van de Nederlands Hervormde Kerk. Later splitste nog een deel zich af naar de Christen-Democratische Partij , welke uiteindelijk met nog twee partijen de PvdA werden. De meeste confessionele partijen werden 1 grote partij (Christen Democratisch Appèl) of verdwenen door ontzuiling en ontkerkelijking. Maar er zijn tegenwoordig nog steeds sporen van de ideeën van Kuyer terug te vinden zoals dat alle scholen door de overheid worden betaald, dat de vrije Universiteit van Amsterdam nog steeds bestaat en de uitbreiding van het kiesrecht is er uiteindelijk inderdaad te komen.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
abraham kuyper, arrangeerbaar, confessionele partij, geschiedenis, ontzuiling, protestantisme, seculiere partij, stercollectie, uitbreiding kiesrecht, vmbo-kgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open