Rol van de koning - vmbo-kgt34

Rol van de koning - vmbo-kgt34

Intro

© ANP

In deze opdracht kijk je naar de rol van de koning. Wat staat er over hem in de grondwet? Wat zijn de taken van de koning? Zijn dat vooral representatieve taken of doet hij veel meer? En hoe denken de meeste Nederlanders over zijn rol?

In de volgende video maak je kennis met onze huidige koning.
Koning Willem Alexander.

Wat weet jij eigenlijk al over de rol van onze koning?
Praat erover met een klasgenoot.

Colofon

Het arrangement Rol van de koning - vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-08-23 14:49:27
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO-KGT. leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Staatsinrichting. Het onderwerp van deze les is Rol van de koning. De meeste koningen zijn staatshoofd en hebben geen (grote) politieke macht. Ze hebben een ceremoniële functie en spelen geen rol in het landsbestuur. In veel koninkrijken is de macht verschoven van de koning naar de regeringsleider en burgers. In Nederland heeft de koning een ceremoniële rol en politieke taken. Hij treedt op als vertegenwoordiger van het land bij staatsbezoeken, doet werkbezoeken en beëdigt de ministers. De koning ondertekent ook wetten, maar kan geen wet weigeren. Als de koning zich misdraagt, moet de minister aftreden. De grondwet bepaalt dat twee derde van de Tweede en Eerste Kamer voor afschaffing van de monarchie moet stemmen. De discussie in Nederland gaat voornamelijk over de invulling van het koningschap, zoals een ceremonieel koningschap of een koningschap met politieke functies. In 2010 werd een voorstel voor een ceremonieel koningschap verworpen door de Tweede Kamer. Begrippen die verder bij deze les horen zijn: onschendbaarheid, troonrede en ceremonieel.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, ceremonieel, geschiedenis, monarchie, onschenbaarheid, politiek, rol van de koning, stercollectie, troonrede, vmbo-kgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open