1848 vmbo-kgt34

1848 vmbo-kgt34

Intro

De eerste grondwet van het Koninkrijk der Nederlanden uit 1815 gaf alle macht aan de koning. Onder druk van revoluties in het buitenland en onrust in eigen land kwam er in 1848 een nieuwe grondwet. Veel macht verschoof van de koning naar de burgers.

In de volgende Clipphanger maak je kennis met de grondwet.
De titel van de Clipphanger is 'Waarom hebben we een grondwet'. Bespreek het antwoord op deze vraag na het kijken van de video met een klasgenoot.

Colofon

Het arrangement 1848 vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-08-23 14:29:44
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO-KGT. leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Staatsinrichting. Het onderwerp van deze les is het jaar 1848. Na de Franse overheersing werd Nederland in 1813 weer een vrij land. Willem Frederik, zoon van stadhouder Willem V, werd vorst en riep een commissie in het leven om een nieuwe grondwet op te stellen. In 1814 werd de nieuwe grondwet aangenomen, waarbij de vorst veel macht kreeg en de Staten-Generaal weinig. In 1815 werd Nederland herenigd met de Zuidelijke Nederlanden en ontstond het Koninkrijk der Nederlanden onder Koning Willem I. Onder zijn heerschappij behield de koning veel macht, maar er braken onlusten uit in België, wat leidde tot de definitieve scheiding van de Nederlanden in 1839. In 1840 trad Willem I af en werd opgevolgd door zijn zoon Willem II. Onder druk van opstanden en revoluties in Europa, waaronder de Franse revolutie van 1848, werd in dat jaar de grondwet gewijzigd. De nieuwe grondwet beperkte de macht van de koning en gaf meer invloed aan het parlement, dat voortaan rechtstreeks werd gekozen. De grondwet van 1848 vormt nog steeds de basis van de Nederlandse staatsinrichting, waarbij de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke machten gescheiden zijn. Het volk kreeg meer rechten, zoals vrijheid van godsdienst, onderwijs, meningsuiting en vereniging. Het kiesrecht in 1848 was beperkt tot welgestelde mannen boven de 25 jaar maar werd geleidelijk uitgebreid. Uiteindelijk kwam er in 1983 een nieuwe grondwet waarin de overheid verplicht is om werkgelegenheid, bestaanszekerheid en een schoon milieu te bevorderen. Daarnaast waren er andere grote wijzigingen zoals: verbod op de doodstraf, Amsterdam wordt hoofdstad van Koninklijke Nederlanden, verlaging leeftijd voor kamerlid naar 18 jaar en kiesrecht voor de gemeenteraden voor inwoners die geen Nederlander zijn. Begrippen die bij deze les horen zijn: Koninklijk Besluit, Wetsontwerp/Wetsvoorstel, Eerste Kamer der Staten-Generaal en regering.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
1848, arrangeerbaar, geschiedenis, grondwet, koninklijk besluit, parlement, stercollectie, trias politica, vmbo-kgt34, wetswijziging

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open