Thema: Staatsinrichting vmbo-kgt34

Thema: Staatsinrichting vmbo-kgt34

Inleiding

Lange tijd is ons land bestuurd door graven, hertogen, bisschoppen, landsheren en later door buitenlandse vorsten, zoals de Spaanse of Franse koningen.
Ging het in de middeleeuwen nog om een verzameling min of meer zelfstandige gebieden, langzamerhand kwamen deze ‘provincies’ onder een centraal gezag en ontstond er een staat.

Door alle tijden heen is er gestreden om de macht, soms met wapens, soms met woorden. Regelmatig is de bevoegdheid om te beslissen over een grondgebied en haar inwoners in andere handen overgegaan. En daarmee veranderde telkens de inrichting van het bestuur en de regels.

Totdat aan het eind van de 18e eeuw de eerste grondwet in Nederland werd ingevoerd en de basis werd gelegd voor de Nederlandse rechtsstaat. Na het vertrek van de Franse troepen werd in 1813 het Soeverein Vorstendom der Verenigde Nederlanden uitgeroepen en werd de grondwet een paar keer aangepast.

Steeds werd de manier waarop de staat, de regering en het bestuur werden ingericht, wat aangepast. En dat is een proces dat zich tot op de dag van vandaag voortzet. Het is het terrein van de staatsinrichting en daar gaat het in dit thema over.
In 12 opdrachten doorlopen we de staatsinrichting van ons land. Bij de eindopdracht van dit thema voeg je alle eindproducten van de opdrachten samen tot een krant.

Begin met het kijken van de volgende video. Bespreek na het kijken op welke manier jij wel invloed zou willen uitoefenen op de politiek. Wat spreekt jou het meest aan en waarom?


Na afloop van dit blok is er een oefentoets met vragen uit de examens van 2013 en 2014. Dan weet je of je de leerstof voldoende hebt opgeslagen en op welk niveau je de stof moet beheersen. Succes!

Colofon

Het arrangement Thema: Staatsinrichting vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-04-19 14:50:19
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Het thema 'Staatsinrichting' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO.

Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor vmbo KGT leerjaar 3 en 4. Dit thema gaat over Staatsinrichting. Lange tijd is ons land bestuurd door graven, hertogen, bisschoppen, landsheren en later door buitenlandse vorsten, zoals de Spaanse of Franse koningen. Ging het in de middeleeuwen nog om een verzameling min of meer zelfstandige gebieden, langzamerhand kwamen deze ‘provincies’ onder een centraal gezag en ontstond er een staat. Door alle tijden heen is er gestreden om de macht, soms met wapens, soms met woorden. Regelmatig is de bevoegdheid om te beslissen over een grondgebied en haar inwoners in andere handen overgegaan. En daarmee veranderde telkens de inrichting van het bestuur en de regels.Totdat aan het eind van de 18e eeuw de eerste grondwet in Nederland werd ingevoerd en de basis werd gelegd voor de Nederlandse rechtsstaat. Na het vertrek van de Franse troepen werd in 1813 het Soeverein Vorstendom der Verenigde Nederlanden uitgeroepen en werd de grondwet een paar keer aangepast. Steeds werd de manier waarop de staat, de regering en het bestuur werden ingericht, wat aangepast. En dat is een proces dat zich tot op de dag van vandaag voortzet. De onderwerpen die in dit thema zullen worden besproken zijn: 1848, rol van de koning, verkiezingen, bevoegdheden parlement, liberalisme, Abraham Kuyper, Sociaal Democratie, RKSP - Schaepman, rechtspraak, grondrechten, populisme en veranderingen.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
27 uur en 0 minuten
Trefwoorden
1848, arrangeerbaar, geschiedenis, grondrechten, parlement, sociaal democratie, staatinrichting, stercollectie, verkiezingen, vmbo-kgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open