Pensioenen vmbo-kgt34

Pensioenen vmbo-kgt34

Intro

In 1836 werd in Nederland een begin gemaakt van de opbouw ons pensioenstelsel. Nu hebben we de zekerheid dat we, als we oud zijn en niet meer werken, toch een redelijk inkomen hebben. Of dat zo blijft, is maar de vraag, maar we kunnen ook zelf maatregelen treffen. Veel mensen doen dat al.

Bespreek met een klasgenoot op welke manier je zelf maatregelen zou kunnen treffen om na je pensioen een redelijk inkomen te hebben.

Colofon

Het arrangement Pensioenen vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-08-23 13:25:59
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Sociale samenleving. Het onderwerp van de les is pensioenen. Er zijn drie pijlers in het Nederlands pensioenstelsel: de AOW, pensioenregeling vanuit loondienst en extra pensioen die mensen zelf hebben geregeld door extra verzekeringen (zoals levensverzekering, lijfrenteverzekering, koopsom verzekering). De AOW is ontstaan vanuit armenhulp naar de algemene ouderdomswet in 1957. Het pensioenstelsel voor werknemers begon bij rijksambtenaren en is daarna overgaan naar bijna alle bedrijven/werkgevers. Bijna iedereen bouwt nu pensioen op die in loondienst werkt. De laatste pijler, het extra pensioen, is niet nieuw maar de meeste mensen kunnen dergelijke verzekeringen nu pas betalen door de stijging van de welvaart sinds de WOII. Toch komen veel mensen in een pensioengat (lager pensioen dan verwacht). Dit kan komen door bijvoorbeeld een banenwissel, hierdoor ontstaat een pensioenbreuk. Het pensioenstelsel wankelt door de vergrijzing en economische crisis. Hierdoor is er niet voldoende geld om iedereen een goed inkomen te geven na het stoppen met werken. Hierdoor moeten we langer doorwerken, mogelijk hogere premies betalen en krijgen we minder pensioenuitkeringen.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 30 minuten
Trefwoorden
aow, arrangeerbaar, geschiedenis, pensioenbreuk, pensioengat, pensioenregeling, stercollectie, vergrijzing, verzekeringen, vmbo-kgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open