VUT vmbo-kgt34

VUT vmbo-kgt34

Intro

In de jaren zeventig probeerde men met de VUT, de Vervroegde Uittreding, in één keer twee problemen op te lossen: de uitval van oudere werknemers bij met name zware beroepen en de jeugdwerkloosheid. Oudere werknemers zouden met behulp van de VUT vrijwillig vervroegd met pensioen gaan en maakten zo de weg vrij voor een jonge werkloze. Het eerste lukte wel, het tweede niet.

Bespreek met een klasgenoot waarom het voor oudere werknemers allemaal interessant zou kunnen zijn om eerder te stoppen met werken.

Colofon

Het arrangement VUT vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 09:42:16
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Sociale samenleving. Het onderwerp van de les is VUT. In de jaren 70/80 was er grote werkeloosheid onder jonge mensen. Daarbij kwam dat er veel mensen waren, vooral in zware beroepen, die op hogere leeftijd vaker uitvielen en arbeidsongeschikt werden. Om beide problemen te verhelpen, kwam het plan Jong voor Oud. Een oudere werknemer kon vervroegd met pensioen met aantrekkelijke regeling en een jonge werknemer kon deze plaats weer vullen. De leeftijd van de VUT werd verlaagd en het was een groot succes. Echter, er werd te veel gebruik van gemaakt dus de maatregel werd niet meer te betalen. Daarom is de VUT in 2001 afgeschaft, met FPU (flexibel met pensioen) als vervanger maar ook deze maatregel werd te duur en stopte. De VUT-premies hebben nog een tijd bestaan maar zijn ondertussen ook gestopt.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
3 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, cao, fpu, geschiedenis, jeugdwerkeloosheid, jong voor oud, prepensioen, stercollectie, vmbo-kgt34, vut

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open