Kinderopvang vmbo-kgt34

Kinderopvang vmbo-kgt34

Intro

In deze opdracht kijken we hoe er jarenlang tegen kinderopvang werd aangekeken. Aanvankelijk was de belangrijkste taak het ‘bewaren’ van de kinderen, later kregen de leid(st)ers er opvoedkundige taken bij. En de kinderopvang veranderde: van schande dat je je kinderen naar iemand anders brengt tot goed voor de ontwikkeling van de kinderen. Of is kinderopvang toch niet zo vanzelfsprekend?

Ben jij vroeger naar de kinderopvang geweest? Misschien ging je wel naar het kinderdagverblijf voor je naar de basisschool ging of ging je naar de BSO toen je al op de basisschool zat. Wat vond je daarvan? Was het naast leuk ook leerzaam? Praat erover met een klasgenoot.

Colofon

Het arrangement Kinderopvang vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 09:40:34
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Sociale samenleving. Het onderwerp van de les is Kinderopvang. Eeuwen geleden liet de rijke burgerij hun kinderen opvoeden door een kindmeisje of een gouvernante. De kinderen in arme gezinnen, waarvan beide ouders moesten werken, werden opgevangen door omgeving of familie. In de steden waren er matressenscholen maar hier waren de omstandigheden verschikkelijk. Enkele heren uit de hogere stand wilden hier verandering in brengen maar uiteindelijk bleek dat de toestanden niet verbeterden. Zij droegen het bestuur over aan een aantal vrouwen uit de gegoede burgerij. Hierdoor verbeterde de toestanden voor de kinderen. Deze instellingen heetten kinderbewaarplaatsen, of bewaarscholen. Er werden badzusters aangenomen om de kinderen in bad te doen en na de WOII werd goede voeding steeds belangrijker. Echter, het was niet altijd voor iedereen te betalen. Hoe er tegen werkende vrouwen werd aangekeken, is in de afgelopen jaren erg veranderd. De vrouw bleef thuis om voor de kinderen te zorgen. Als ze wel een baan hadden voor het huwelijk, werden sommigen ontslagen zodra zij trouwden. Tijdens de WOII was er een tekort aan werknemers (alle mannen naar het front) dus nu waren de vrouwen wel welkom, echter moesten weer naar huis zodra de mannen terugkeerden. In de jaren 70 veranderde dit. Er kwamen meer hoogopgeleide vrouwen die de zorg voor hun kinderen moesten combineren. Door betere financiële regelingen en een andere kijk op werkende vrouwen, was er een sterke groei in kinderopvang te zien. In deze tijd werd opvang niet alleen 'bewaren' maar ook een ontwikkelingsplek voor de kinderen die hier werden opgevoed. Tegenwoordig halen steeds meer ouders hun kinderen van de opvang omdat er te weinig geld is om de opvang te kunnen betalen of ouders gaan minder werken. Begrippen die verder nog horen bij deze les zijn: grootfamilie en crèche.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, bewaarschool, crèche, geschiedenis, kinderbewaarplaats, kinderopvang, opvoeding, stercollectie, vmbo-kgt34, werkende vrouwen

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open