Duitsland herenigd vmbo-kgt34

Duitsland herenigd vmbo-kgt34

Intro

Helmut Kohl
(CC BY-SA 3.0 de – Bundesarchiv)

Bondskanselier Kohl presenteerde in november 1989 een tien-punten-plan voor de hereniging van de beide Duitslanden, maar hij kreeg onverwacht veel tegenstand.

Uiteindelijk kreeg Kohl toch zijn zin en de Koude Oorlog was definitief ten einde. Maar al snel verlangden veel ‘Ossies’ naar het leven van vóór de val van de muur. Hoe dat kan leer je in deze opdracht.

In juni 2019 schreeft dagblad de Trouw een artikel over de heimwee van de Ossies: Mijn Oost-Duitse buren willen nog steeds de DDR terug.

Lees het artikel. Bespreek daarna met een klasgenoot waarom de mensen terug willen? Snappen jullie hun heimwee naar vroeger? Waarom wel of waarom niet?

Colofon

Het arrangement Duitsland herenigd vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 10:55:45
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO-KGT. leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema De Koude Oorlog. Het onderwerp van deze les is Herenigd Duitsland. In 1989 werd Helmut Kohl, de bondskanselier van West-Duitsland, verrast door de val van de Berlijnse muur. Binnen drie weken presenteerde hij een tien-punten-plan voor de hereniging van Duitsland. Het plan omvatte praktische hulp aan gevluchte Oost-Duitsers, voortzetting van samenwerking met de DDR-regering, vrije verkiezingen, een nieuw verdrag tussen de twee Duitslanden, vorming van een nieuwe confederatie onder democratisch bestuur, inbedding in bestaande Oost-West-relaties en internationale organisaties, ontwapening en streven naar vrede in Europa. Kohl overwon problemen zoals spaartegoeden, Russische troepen in Oost-Duitsland en de erkenning van de grens met Polen. De hereniging vond plaats in 1990, waardoor Duitsland het grootste land van de EU werd. Kohl's plan leidde ook tot de uitbreiding van de EU met andere Oost-Europese landen. Sommige mensen koesteren echter nostalgie naar het leven in de voormalige DDR, vanwege de werkloosheid en andere sociaaleconomische factoren in het herenigde Duitsland. Begrippen die bij deze les horen zijn: Duitse hereniging, D-Mark of Ost-Mark, confederatie, federatie, ostalgie, ossie en Mark.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, confederatie en federatie, d-mark of ost-mark, duitsland herenigd, geschiedenis, kohl, ostalgie, stercollectie, tien-punten-plan, vmbo-kgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open