DDR en Stasi vmbo-kgt34

DDR en Stasi vmbo-kgt34

Intro

De Duitse Democratische Republiek (DDR) heeft veertig jaar bestaan. Deze communistische staat controleerde zijn eigen bewoners met behulp van verschillende massaorganisaties, maar vooral via het Ministerium für Staatssicherheit, kortweg Stasi, een zeer effectieve geheime dienst.

De Stasi voerde een schrikbewind voor iedereen die zich niet strikt aan de communistische regelgeving hield.
Verslaggever Jeroen Akkermans van het RTL-nieuws ging op bezoek bij een voormalig gevangenis van de Stasi in Berlijn.

Bespreek met een klasgenoot wat jullie denken dat de Stasi was en waarom ze een schrikbewind voerden.

Colofon

Het arrangement DDR en Stasi vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 10:55:37
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO-KGT. leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema De Koude Oorlog. Het onderwerp van deze les is DDR en Stasi. De Duitse Democratische Republiek (DDR) heeft veertig jaar bestaan. Deze communistische staat controleerde zijn eigen bewoners met behulp van verschillende massaorganisaties, maar vooral via het Ministerium für Staatssicherheit, kortweg Stasi, een zeer effectieve geheime dienst. De Stasi voerde een schrikbewind voor iedereen die zich niet strikt aan de communistische regelgeving hield. Het materiaal bespreekt dat Duitsland na de Tweede Wereldoorlog werd verdeeld in vier bezettingszones: Amerikaans, Brits, Frans en Sovjet-Russisch. De Sovjet-Unie kreeg controle over het oostelijk deel en richtte in 1949 de Duitse Democratische Republiek (DDR) op. De DDR werd geregeerd door de Socialistische Eenheidspartij van Duitsland (SED) en had een autoritair regime. De SED had controle over alle aspecten van het leven, inclusief banen en cultuur. Lidmaatschap van de SED en gelieerde organisaties was vereist voor kansen en privileges. De Freie Deutsche Jugend (FDJ) was de officiële jeugdorganisatie en had grote invloed op de jongeren. De Stasi, de geheime dienst van de DDR, hield uitgebreid toezicht op de bevolking, met informanten en spionageactiviteiten. In 1989 leidden politieke veranderingen, waaronder de val van de Berlijnse Muur, tot de hereniging van West- en Oost-Duitsland. Verder begrippen die bij deze les horen zijn: Oost-Duitsland (DDR) en kulturbond.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, berlijnse muur, deutsche democratische republiek, freie deutsche jugend (fdj(, geschiedenis, kulturbond, socialistische eenheidspartij van duitsland (sed), sovjet-unie, stasi, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open