Berlijnse muur vmbo-kgt34

Berlijnse muur vmbo-kgt34

Intro

Het is 1961. De verschillen tussen het leven in Oost- en West-Berlijn worden steeds groter. Oost-Duitsers trekken naar West-Berlijn. Om die uittocht te stoppen bouwen de Sovjets een muur, dwars door de stad. Naar het westen vluchten wordt steeds moeilijker, al blijven mensen het proberen. Na 28 jaar, in 1989, valt de muur en worden Oost- en West-Berlijn weer verenigd.

Bekijk de volgende video. Door Berlijn liep de muur. Hoe werd de grens in de rest van Europa aangegeven?

Colofon

Het arrangement Berlijnse muur vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-08-25 15:53:24
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO-KGT. leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema De Koude Oorlog. Het onderwerp van deze les is De Berlijnse muur. Het is 1961. De verschillen tussen het leven in Oost- en West-Berlijn worden steeds groter. Oost-Duitsers trekken naar West-Berlijn. Om die uittocht te stoppen bouwen de Sovjets een muur, dwars door de stad. Naar het westen vluchten wordt steeds moeilijker, al blijven mensen het proberen. Na 28 jaar, in 1989, valt de muur en worden Oost- en West-Berlijn weer verenigd. De reden van de bouw van de muur was om Berlijn te 'beschermen' tegen ‘wegtrekken, infiltratie, spionage, sabotage, smokkel, uitverkoop en agressie uit het westen’. Voor Oost-Duitsers werd het reizen naar het Westen onmogelijk werd gemaakt door honden, prikkeldraad, een greppel, wachttorens en veertienduizend wachters. Het materiaal bespreekt de twee beroemde speeches bij de Berlijnse Muur van de Amerikaanse presidenten Kennedy en Reagan. Als laatste wordt omschreven dat in 1989 de Muur weer werd afgebroken, onder andere door protesten vanuit het volk. Begrippen die verder bij de les horen zijn: West-Duitsland (BRD), Oost-Duitsland (DDR), IJzeren gordijn en Antifascistische Beschermingsmuur.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
antifascistische beschermingsmuur, arrangeerbaar, berlijnse muur, geschiedenis, ijzeren gordijn, kennedy en reagan, koude oorlog, protesten, stercollectie, vmbo-kgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open