Thema: Koude Oorlog vmbo-kgt34

Thema: Koude Oorlog vmbo-kgt34

Inleiding

Bijna een eeuw lang, de hele 20e eeuw, stonden twee revolutionaire ideologieën, twee totaal verschillende ideeënstelsels, tegenover elkaar. Als vijanden, vol wantrouwen en tot de tanden bewapend.

In 1917 werd de Russische tsaar verjaagd en de weg vrijgemaakt voor de eerste communistische staat ooit. De communisten willen af van de ongelijkheid tussen mensen en er moet een eind komen aan verschil in macht op basis van eigendom. Bedrijven, fabrieken en boerderijen gaan over in de handen van het volk. Niet dat het hele volk het daar nu voor het zeggen krijgt, de staat treedt op namens het volk. De staat dat is de communistische partij. De partijleiding regelt het bestaan van zijn burgers bijna vanaf de wieg tot aan het graf.

Andere partijen dan de communistische zijn er niet en als er wat te kiezen valt, dan is dat alleen binnen de communistische partij. Want die treedt ook op namens het volk. Als je het daar niet mee eens bent, wordt je al snel als vijand van het volk gezien.

De Amerikaanse ideologie staat hier lijnrecht tegenover. Daarin is ook een belangrijke rol voor het begrip gelijkheid, maar dan in de zin dat iedereen gelijke kansen zou moeten hebben. Wat je er van maakt, is je eigen verdienste, of je eigen falen. Mensen zijn verantwoordelijk voor zichzelf. De staat moet zich zo weinig mogelijk met het leven van mensen bemoeien. Iedere bestuurder van de staat wordt via verkiezingen aangewezen en iedereen mag zeggen wat hij wil.

Geen wonder dat de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie een gespannen relatie hadden. Vanaf de Tweede Wereldoorlog sprak men zelfs van een oorlog, de Koude Oorlog. Landen en volken in Europa waren gescheiden door een IJzeren Gordijn. Het duurde tot het eind van de jaren 80 voor er een eind kwam aan de vijandschap.

In 12 opdrachten komt de Koude Oorlog voorbij. Het begint ongeveer met de deling van Duitsland en eindigt met hereniging ervan.

In de video hieronder zie je hoe de Koude Oorlog begon. Bespreek na het kijken met een klasgenoot waarom deze oorlog de Koude Oorlog werd genoemd.

Colofon

Het arrangement Thema: Koude Oorlog vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-02-28 15:12:27
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Het thema 'Koude oorlog' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO.

Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor vmbo KGT leerjaar 3 en 4. Dit thema gaat over De Koude Oorlog. Bijna een eeuw lang, de hele 20e eeuw, stonden twee revolutionaire ideologieën, twee totaal verschillende ideeënstelsels, tegenover elkaar. Als vijanden, vol wantrouwen en tot de tanden bewapend. In 1917 werd de Russische tsaar verjaagd en de weg vrijgemaakt voor de eerste communistische staat ooit. De communisten willen af van de ongelijkheid tussen mensen en er moet een eind komen aan verschil in macht op basis van eigendom. Bedrijven, fabrieken en boerderijen gaan over in de handen van het volk. Niet dat het hele volk het daar nu voor het zeggen krijgt, de staat treedt op namens het volk. De staat dat is de communistische partij. De partijleiding regelt het bestaan van zijn burgers bijna vanaf de wieg tot aan het graf. Andere partijen dan de communistische zijn er niet en als er wat te kiezen valt, dan is dat alleen binnen de communistische partij. Want die treedt ook op namens het volk. Als je het daar niet mee eens bent, wordt je al snel als vijand van het volk gezien. De Amerikaanse ideologie staat hier lijnrecht tegenover. Daarin is ook een belangrijke rol voor het begrip gelijkheid, maar dan in de zin dat iedereen gelijke kansen zou moeten hebben. Wat je er van maakt, is je eigen verdienste, of je eigen falen. Mensen zijn verantwoordelijk voor zichzelf. De staat moet zich zo weinig mogelijk met het leven van mensen bemoeien. Iedere bestuurder van de staat wordt via verkiezingen aangewezen en iedereen mag zeggen wat hij wil. Geen wonder dat de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie een gespannen relatie hadden. Vanaf de Tweede Wereldoorlog sprak men zelfs van een oorlog, de Koude Oorlog. Landen en volken in Europa waren gescheiden door een IJzeren Gordijn. Het duurde tot het eind van de jaren 80 voor er een eind kwam aan de vijandschap. De lessen die worden besproken binnen dit thema zijn: Samen tegen Hitler, Jalta en Potsdam, Twee ideologieën, blokkade Berlijn, NAVO en Warschaupact, Rode gevaar in Azië, Berlijnse muur, Cubacrisis, opstanden in Oostblok, DDR en Stasi, Glasnost - Perestrojka en Duitsland herenigd.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
27 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, berlijnse muur, cubacrisis, geschiedenis, koude oorlog, navo en warschaupact, perestrojka en glasnost, samen tegen hitler, stercollectie, vmbo-kgt34
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open