De nasleep vmbo-kgt34

De nasleep vmbo-kgt34

Intro

Bij de overdracht van de soevereiniteit aan Indonesië moest er gekeken worden naar de situatie van de Indonesische militairen in het KNIL, vooral afkomstig van het Molukse eiland Ambon. Veel Indonesiërs zagen hen als tegenstanders en Nederland gaf hen uiteindelijk het bevel om zich in te schepen naar Nederland. Deze opdracht gaat in op de gevolgen van die verhuizing.

Over de komst van de Ambonezen naar Nederland is veel geschreven.
Op de site Missmengelmoes.nl vind je 13 weetjes over de komst van de Ambonezen. Welk weetje vind jij het meest opvallend?

Colofon

Het arrangement De nasleep vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2020-10-02 12:24:36
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Koloniale relatie. Het onderwerp van de les is de Nasleep. Bij de overdracht van de soevereiniteit aan Indonesië moest er gekeken worden naar de situatie van de Indonesische militairen in het KNIL, vooral afkomstig van het Molukse eiland Ambon. Veel Indonesiërs zagen hen als tegenstanders en Nederland gaf hen uiteindelijk het bevel om zich in te schepen naar Nederland. Het materiaal beschrijft beschrijven waarom Nederland bij de overdracht van de soevereiniteit de Ambonese KNIL-ers niet kon achterlaten. de KNIL-ers en hun familiesmochten aanvankelijk niet intergreren in Nederland. Toen het uiteindelijk wel mocht, werden zij gehuisvest in kampen door woningnood als gevolg van de WOII. De Molukkers raakten gefrustreerd en boos op de Nederlandse regering omdat zij het gevoel hadden dat de Nederlandse regering te weinig steun verleend had en beloftes niet nakwam. Dit had als gevolg dat er treinkapingen en gijzelingen plaatsvonden door Molukse jongeren in de jaren zeventig van de vorig eeuw. Als laatst komt aan bod dat Nederland in de jaren tachtig van de vorige eeuw de problemen van de Molukkers erkende. Begrippen die bij deze les horen zijn: Koninklijk Neerland Indisch Leger (KNIL), Ambonees, Molukker, woonoorden, woonbarak, integratie-integreren, eerste generatie en RMS-regering in ballingschap.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
ambonees, arrangeerbaar, geschiedenis, knil, molukker, nasleep, stercollectie, treinkaping, vmbo-kgt34, woonoorden

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open