Indië verloren vmbo-kgt34

Indië verloren vmbo-kgt34

Intro

In deze opdracht onderzoek je hoe Nederland in de jaren 1945-1949 langzaamaan de greep op Nederlands-Indië verloor en welke redenen daarvoor zijn aan te voeren. We onderzoeken ook of en hoe de Nederlandse economie het verlies van Nederlands-Indië te boven is gekomen.

Maak samen met een klasgenoot een mindmap.
In de mindmap noteer je welke voordelen de Nederlandse economie heeft gehad uit de jaren dat Nederlands-Indië een kolonie was. De informatie kunnen jullie halen uit voorgaande opdrachten.
Overleg met jullie docent of jullie de mindmap ook in moeten leveren.

 

 

 

Mindmap maken

Woorden bij een onderwerp bedenken en met elkaar verbinden.

 

Colofon

Het arrangement Indië verloren vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2020-10-02 12:30:43
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Koloniale relatie. Het onderwerp van de les is Indië verloren. Het materiaal bespreekt hoe Nederland in de jaren 1945-1949 langzaamaan de greep op Nederlands-Indië verloor en welke redenen daarvoor zijn aan te voeren. Er wordt besproken Nederland hardnekkig vasthield aan haar kolonie Nederlands-Indië door angst voor ramspoed. Nederland erkende de onafhankelijkheid van Indonesië, door Soekarno en zijn partij PNI, niet maar deed dit uiteindelijk toch door eisen van de internationale gemeenschap, waaronder de VS. Geweldloos verzet tegen de kolonisatie gebeurde door Mahatma Ghandi in India. Er komt aan bod waarom we tegenwoordig anders tegen de politionele acties in Nederlands-Indië aankijken en wat de reacties uit het buitenland op deze acties waren. Begrippen die horen bij deze les zijn Operatie Product en Operatie Kraai, Nederlands-Indonesische Unie, buitengewesten, soevereine staat, politionele acties, Marshallplan en Guerrillaoorlog.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, geschiedenis, ghandi, guerrillaoorlog, indië verloren, operatie product en operatie kraai, politionele acties, soekarno, stercollectie, vmbo-kgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open