Onder Japans bestuur vmbo-kgt34

Onder Japans bestuur vmbo-kgt34

Intro

Toen Japan in 1942 Nederlands-Indië veroverde, haalden veel Indonesiërs de Japanse bezetters van hun land als bevrijders in. Inderdaad maakten de Japanners een einde aan het Nederlandse gezag.

In deze opdracht gaat het over de gevolgen van de bezetting voor zowel de Indonesische bevolking als de daar woonachtige Nederlanders.

In de volgende video zie je welke invloed de aanval van Japan heeft op de inwoners van Nederlands-Indië. Begon de oorlog met een aanval op Nederlands-Indië of verliep het anders? Praat erover met een klasgenoot. 

Colofon

Het arrangement Onder Japans bestuur vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2020-10-02 12:33:58
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Koloniale relatie. Het onderwerp van de les is Onder Japans bestuur. Toen Japan in 1942 Nederlands-Indië veroverde, haalden veel Indonesiërs de Japanse bezetters van hun land als bevrijders in. Inderdaad maakten de Japanners een einde aan het Nederlandse gezag. Het materiaal bespreekt redenen waarom Japan Nederlands-Indië veroverde. Er wordt besproken wat de gevolgen en beleving was van de bezetting voor zowel de Indonesische bevolking als de daar woonachtige Nederlanders. Daarnaast is er ruimte om voor discussie over of de Indonesiërs onder Japans bestuur beter of slechter af waren dan onder Nederlands bestuur tot 1942 en of de Indonesiërs onder Japans bestuur beter of slechter af waren dan de Nederlanders in Nederlands-Indië. Begrippen die horen bij deze les zijn: nationalist, interneringskampen en romoesja.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, dwangarbeider, geschiedenis, interneringskampen, nationalist, nederlands-indië, onder japans bestuur, romoesje, stercollectie, vmbo-kgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open