Globalisering vmbo-kgt34

Globalisering vmbo-kgt34

Intro

Bedenk eens een paar voorbeelden van producten die geheel in Nederland worden gemaakt. En dan hebben we het niet over komkommers, maar over industriële producten. Dat valt nog niet mee. In veel gevallen komen de onderdelen uit verschillende landen. En heel vaak uit Aziatische landen, zoals China, Cambodja en Bangladesh. Kijk maar eens op het labeltje in je T-shirt of jeans. Waarom maken spijkerbroeken en mobiele telefoons zo’n lange reis voordat ze bij jou terechtkomen?

Colofon

Het arrangement Globalisering vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-08-23 11:47:44
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Industriële samenleving. Het onderwerp van de les is Globalisering. Het materiaal bespreekt de de verschuiving van de (textiel)industrie in Nederland richting de rest van de wereld. Het produceren van kleding wordt goedkoper gedaan in lagelonenlanden zoals Bangladesh of China dus daarom komt de meeste kleding die we in Nederland kopen uit het buitenland. Voor het maken van kleding is vaak geen scholing voor nodig maar andere producten zoals het produceren van technologie, wordt ook in het buitenland gemaakt. Deze landen werken daarmee ook hard aan het dichten van de kloof tussen de arme landen en het rijkere westen. De verschuiving van de productie naar lagelonenlanden heet globalisering. Dit wordt mogelijk gemaakt door internet en telefonie. Maar de omstandigheden in deze fabrieken zijn gevaarlijk en de arbeiders worden slecht betaald. Rijke landen profiteren van globalisering maar het zorgt ook voor het verdwijnen van laaggeschoold werk en de kloof tussen rijk en arm wordt alleen maar groter. Begrippen die verder nog aan bod komen zijn: duurzame globalisering, toegevoegde waarde en BRIC-landen.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, bric-landen, duurzame globalisering, geschiedenis, globalisering, laaggeschoold werk, langelonenlanden, stelcollectie, technologie, textielindustrie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open