Zware industrie vmbo-kgt34

Zware industrie vmbo-kgt34

Intro

Met de opkomst van fabrieken in Nederland ontstaan er ook bedrijven die de machines ervoor maken. Dat soort industrie noem je zware industrie. Bedrijven als de scheepswerf Verolme en elektronicaconcern Philips spelen in op de ontwikkelingen op het gebied van stoommachines en elektriciteit.

Zijn er in jouw regio gebieden met zware industrie? Weet je ook wat daar gemaakt wordt? Natuurlijk mag je dit opzoeken op het internet.

Zijn er in jouw regio geen gebieden met zware industrie? Weet je dan wat de dichtstbijzijnde regio is en wat daar zoal gemaakt wordt? Natuurlijk mag je dit opzoeken op het internet.

Colofon

Het arrangement Zware industrie vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 09:33:35
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Industriële samenleving. Het onderwerp van de les is De zware industrie. De zware industrie is in Nederland altijd een randverschijnsel geweest. Nederland was van oudsher meer gericht op landbouw, handel en financiële transacties. Pas vanaf de tweede helft van de 19e eeuw begon Nederland te industrialiseren met de opkomst van textielfabrieken, scheepsbouw en machinefabrieken. Stork, opgericht in 1865, speelde een belangrijke rol in de Nederlandse industriële ontwikkeling. Ze begonnen als een reparatiebedrijf voor machines, maar al snel begonnen ze zelf machines te bouwen, waaronder stoommachines voor de textielindustrie. Stork was gericht op vernieuwing en richtte zich op internationalisering. Verolme, een andere belangrijke naam in de Nederlandse scheepsbouw, begon als tekenaar-constructeur en werkte bij Stork voordat hij zijn eigen bedrijf startte. Verolme richtte zich op de bouw van mammoettankers, maar door goedkopere concurrentie uit Japan en Zuid-Korea liep de Nederlandse scheepsbouw in de jaren zestig terug. In 1970 fuseerde Verolme met andere scheepswerven tot het RSV-concern, maar in 1983 ging het failliet vanwege onder andere de oliecrisis en gebrek aan samenhang tussen de bedrijven. Philips, opgericht in 1891, begon als producent van gloeilampen en elektrotechnische artikelen. Ondanks de moeilijkheden in het begin, groeide het bedrijf snel onder leiding van Anton Philips. De gloeilamp werd populair als bijproduct van grotere elektrische uitvindingen, en Philips verwierf een sterke positie op de verlichtingsmarkt, zowel nationaal als internationaal. In 2012 werd de productie van gloeilampen in de EU stopgezet vanwege de overgang naar energiezuinigere opties zoals spaarlampen en LED-lampen.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, elektrificatie, geschiedenis, internationalisering, philips, stercollectie, stork, verolme, vmbo-kgt34, zware industrie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open