Klassenstrijd vmbo-kgt34

Klassenstrijd vmbo-kgt34

Intro

Deze opdracht gaat over de gevolgen van de Industriële Revolutie voor de arbeiders. Werktijden, loon en huisvesting lieten veel te wensen over. Langzamerhand beseften de arbeiders dat ze hun positie konden verbeteren als ze één front vormden en gezamenlijk in verzet zouden komen tegen de fabrikanten, al ging dat in het begin uiterst moeizaam.

Bespreek samen met een klasgenoot de spotprent die je hieronder ziet.
Wat laat de afbeelding zien? Hoe zou jij je voelen als je de rechter man was op de afbeelding en hoe als je de linker man was?

Spotprent van Albert Hahn

Colofon

Het arrangement Klassenstrijd vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 09:32:28
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Industriële samenleving. Het onderwerp van de les is Klassenstrijd. Fabrieksarbeiders maakten lange dagen onder slechte omstandigheden en weinig loon. Om rond te komen werkten ook de vrouwen en kinderen. Als je niet kon werken, verdiende je ook niets. Als je werd geboren in de lage arbeidersklasse, bleef je in deze klasse en werd je zelf ook fabrieksarbeider. Door de Industriële Revolutie was er een grote economische crisis ontstaan en werkeloosheid was groot. Een baantje in een fabriek, ondanks alle slechte omstandigheden, was nodig. Echter, je kon ook snel ontslagen worden en er waren genoeg mensen om die plek weer te vullen. Ondanks stijging van de economie en stijgende winst van de fabrieken, zorgde niet voor betere omstandigheden van de arbeiders. De hele 19e eeuw zijn er meer dan duizend kleine, spontane stakingen. De regering reageert door stakingen te verbieden. Als er toch gestaakt wordt, treden politie en marechaussee hardhandig op. Pas in 1872 wordt het stakingsverbod opgeheven. Er begonnen lokale verenigingen te ontstaan die het beste voor hadden en hun best deden voor de arbeiders, zoals Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, maar echte vakbonden waren er nog niet. In 1877 ontstond de eerste landelijke vakbond maar initieel vonden mensen het spannend er lid van te worden uit angst ontslagen te worden. Maar het lukte de vakbond steeds niet om een succesvolle staking te organiseren. Desondanks kwamen er meer vakbonden. Begrippen die bij deze les horen zijn bovenklasse, onderklasse, proletariaat, arbeidersvereniging, vakbond/vakverbond en looneis.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arbeidersvereniging, arrangeerbaar, geschiedenis, klassenstrijd, looneis, proletariaat, stakingen, stercollectie, vakbonden, vmbo-kgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open