Werkende kinderen vmbo-kgt34

Werkende kinderen vmbo-kgt34

Intro

Deze opdracht gaat over het beeld dat men door de tijden heen heeft gehad van kinderen. Want lang niet altijd zag men kinderen op dezelfde manier. Zo was kinderarbeid vroeger doodgewoon. Pas in de 19e eeuw veranderde dat. Twee wetten maakten hier definitief een einde aan kinderarbeid en alle kinderen profiteren daar nu nog van.

Praat met een groepje klasgenoten over werken. Hebben jullie misschien al een bijbaantje? Vanaf hoe oud mag je tegenwoordig werken? Wat vinden jullie daarvan?

Colofon

Het arrangement Werkende kinderen vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 09:33:17
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Industriële samenleving. Het onderwerp van de les is Werkende kinderen. In de middeleeuwen werden kinderen vanaf 6 jaar al gezien als kleine volwassenen en moesten dus ook meewerken. In de industriële revolutie was dit niet anders, alleen deden kinderen ander werk zoals het werken in een fabriek. Ze waren goedkoop en klein dus handig voor verschillende taken dus aantrekkelijke arbeiders voor grootindustrieel of industriemagnaat. Echter, werken in fabrieken was ronduit slecht en dit gold ook voor de woonomstandigheden waar in gezinnen moesten leven. Aan het eind van de 18de eeuw veranderde het denken over kinderen en er werden boeken over geschreven maar pas rond 1850 kwam kinderarbeid in het kwaad daglicht te staan. Samuel van Houten was lid van de Tweede Kamer en maakte een wet dat een eind maakte aan kinderarbeid door het 'Kinderwetje van Van Houten' op te stellen. Dit zorgde ervoor dat kinderen onder 12 jaar niet meer mochten werken. Naast deze wet kwam ook de Leerplichtwet in 1901 waardoor ouders hun kinderen verplicht naar school moesten sturen. Deze twee wetten zorgde voor het einde van de kinderarbeid.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, geschiedenis, grootindustrieel, industriële revolutie, kinderarbeid, kinderwetje van van houten, leerplichtwet, stercollectie, vmbo-kgt34, werkende kinderen

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open