Israël en de Palestijnen vmbo-kgt34

Israël en de Palestijnen vmbo-kgt34

Intro

Deze opdracht belicht een gebied dat tot 1948 Palestina heette en daarna Israël. Een gebied dat met regelmaat het toneel is van oorlog, van onderhandelingen en vredesbesprekingen. Soms met succes, zoals de vrede tussen Israël en Egypte in 1979.

In de volgende video zie je hoe het conflict tussen Israël en Palestina ook speelt in Jeruzalem.
Bespreek na het kijken waarom Jeruzalem zowel voor de Joden als de Palestijnen een belangrijke stad is.

Colofon

Het arrangement Israël en de Palestijnen vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-02-28 16:04:10
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Overzicht vanaf 1945. Het onderwerp van de les is Israël en de Palestijnen. Deze les belicht een gebied dat tot 1948 Palestina heette en daarna Israël. Een gebied dat met regelmaat het toneel is van oorlog, van onderhandelingen en vredesbesprekingen. Soms met succes, zoals de vrede tussen Israël en Egypte in 1979. Het materiaal bespreekt dat veel Joden vanaf eind 19e eeuw een eigen staat wilden in Palestina omdat de emancipatie van Joden in Europa was mislukt en omdat ze een afwijkende positie hadden in de maatschappij. Ook de Palestijnen wilden een eigen staat in Palestina. Er komt aan bod dat de Verenigde Naties hebben geprobeerd zowel aan de Joodse als de Palestijnse wensen tegemoet te komen door Palestina op te delen in een een Palestijns deel en een Joods deel maar dit resulteert in de onenigheid tussen Joden en Palestijnen. Aan bod komt dat de Joden in 1948 de staat Israël stichtten en dat Israël heeft sinds 1948 vaak op voet van oorlog geleefd met zijn Arabische buurlanden en met de Palestijnen en wat dat voor gevolg had voor veel Palestijnen. Als laatst komt aan bod hoe Israël vrede sloot met Egypte, één van de Arabische buurlanden. Begrippen die horen bij deze les zijn: diaspora, zionisme, jodenvervolging, Israël, Palestijnen en Verenigde Naties.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arabische landen, arrangeerbaar, diaspora, geschiedenis, israël en de palestijnen, joden, jodenvervolging, stercollectie, verenigde naties, zionisme

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open